Film de Cannes, plus experiment si inovație in cinemaul românesc la BIEFF 2018 (VIDEO)

foto: IMDb

În colaborare cu partenerul său pe termen lung, celebra secțiune a Festivalului de Film de la Cannes – Quinzaine des Realisateurs, BIEFF 2018 aduce în București cel mai recent lungmetraj al reputatului Bruno Dumont

Dumont, unul dintre cei mai provocatori regizori ai ultimelor decenii, de două ori câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes, după ce a putut fi văzut recent în sălile de cinema din România cu Ma Loute, surprinde din nou cu Jeannette, the Childhood of Joan of Arc / Jeannette, l’enfance de Jeanne d’Arc, un muzical neconvențional, care rescrie radical povestea Ioanei d’Arc.

Conform Cinema Scope, „Situându-se undeva între Monty Python și Headbangers Ball, Jeannette, the Childhood of Joan of Arc  constituie o sinteză neașteptată a intereselor disparate și a obsesiilor cineastului francez. […] Bruno Dumont este la originea unora dintre cele mai captivante și vii filme din lume la ora actuală.”

Franța, 1425. În plină desfășurare a Războiului de 100 de Ani, tânăra Jeannette, aflată încă la frageda vârstă de 8 ani, îi împărtășește unei prietene că nu mai poate suporta să vadă suferința cauzată de englezi. O călugăriță încearcă să o aducă pe tânăra fată cu picioarele pe pământ, dar ea e ferm hotărâtă să lupte cu arma în mână pentru mântuirea de suflete și pentru eliberarea Regatului Franței. Călăuzită de propria credință, fetița va deveni Ioana d’Arc. 

După premiera internațională la Festivalul de Film de la Cannes, premiera bucureșteană a Jeannette, the Childhood of Joan of Arc  are loc în cadrul Galei de deschidere BIEFF 2018, luni, pe 26 martie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului, cu sprijinul Institutului Francez din București și al distribuitorului Luxbox. Aceasta va fi urmată de încă o proiecție în cadrul festivalului, joi, pe 29 martie, de la ora 18:30, la Cinema Elvira Popescu.

Biletele pentru ambele proiecții au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online prin Eventbook. De asemenea, au fost puse în vânzare abonamentele și biletele pentru celelalte proiecții BIEFF 2018.
 
 
Program Special Romanian Cinematic Experiments
 
Fidel misiunii sale de a promova experimente cinematografice românești și tânăra generație de artiști vizuali, BIEFF aduce în atenția publicului o selecție de 10 scurtmetraje și eseuri video autohtone recente, în programul Romanian Cinematic Experiments.
 

 
Filmat în perioada călătoriilor realizate între România și SUA, pe o durată de 5 ani, States Uprooted conține imagini și sunete din arhiva personală a regizoarei, în format analog și digital. Filmul încearcă astfel să ofere o altă perspectivă asupra identității și a definirii ei în cele două țări. Abordarea Ioanei Țurcan a conceptului de tranziție debutează cu un ritual ocult practicat de bunica ei și continuă până la atingerea unora dintre cele mai fragile „tranziții” ale prezentului: condiția femeii, imigrația, feminitatea în sport, revolta împotriva puterii politice.
 
Eseul video al Alexandrei Gulea aprofundează singurătatea, sărăcia și depresia prin dezvoltarea poveștii tragice a unui băiat din Valea Jiului, care se sinucide din cauza absenței mamei lui, poveste care devine un semnal de alarmă ce oferă detalii îngrijorătoare. Naratorul omniscient și distant poate fi auzit citind texte din presă care relatează despre sinuciderea băiatului, asigurând un fundal sonor de impact portretului cinematografic observațional al micului oraș și comunității lui. Valea Jiului Notes reprezintă o contra-direcție a marcantelor simfonii cinematografice dedicate orașelor, prin care regizoarea deplânge o localitate defavorizată și îi ridică pe locuitorii săi la rang de eroi.
Alexandra Gulea (Matei copil miner) este fiica cunoscutului regizor Stere Gulea (Moromeții, Sunt o babă comunistă, Moromeții 2)!
 
Brief Conversation About the D Word, un interviu în care două voci prezintă înțelesurile și ipostazele depresiei, este conturat vizual printr-o serie de materiale de arhivă ingenios editate, aproape orchestrate, ce prezintă animale având diferite reacții. Vizualul filmului oferă un înveliș organic informației auditive, combinând ritmul interviului cu cel neliniștitor al animalelor. Miza regizoarei Teona Galgoțiu este aceea de a oferi specificitate unui termen comun, însă rămas vag: depresia!
 
Activitatea artistică a Nonei Inescu este centrată pe relația corpului uman cu mediul înconjurător și redefinirea subiectului în cheie postumanistă. În lucrarea ei video Where Touch Begins, We Are, dintre toate simțurile, simțul tactil este cel care produce intimitate. În această cheie, atingerea poate transfigura atât limitele individualității, cât și pe cele ale obiectelor în interacțiune. Construind un limbaj bazat pe senzualitate, corpul uman se poate extinde infinit prin atingere.
 
Propunerea din Adore, de Cristian Fierbințeanu, este cea a unui paradox geografic/religios, atât utopic cât și catastrofic, progresist și disfuncțional în același timp. Estetica filmului, cu tușele sale stridente și suprarealiste, combină simboluri religioase cu imagini preluate din genul SF, alăturare închegată de un fundal sonor care constă într-o adaptare muzicală contemporană a unei predici. Atât conceptul scurtmetrajului cât și abordarea regizorală oferă o valență post-modernistă ce face din Adore un proiect audiovizual provocator pe două planuri: cinematografic și ideologic.
_____
Ajuns la cea de-a opta ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 26 martie și 1 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.
Festival pass (nominal):
tarif întreg: 90 lei / studenți: 60 LEI
Valabil pentru toate proiecțiile și evenimentele BIEFF 2018.
tarif întreg: 40 lei  / studenți: 30 lei
Valabil pentru proiecțiile de competiție și programele tematice.
1 proiecție:
tarif întreg: 12 LEI / studenți: 8 LEI
Studenții UNATC și UNARTE au intrare liberă, pe baza legitimației, în limita locurilor disponibile, la proiecțiile de competiție și programele tematice.
Proiecții speciale:
tarif întreg: 15 lei / studenți: 10 LEI
 
Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM
Cu sprijinul: ICR, Muzeul Național al Țăranului Român, Ambasada Franței, Institutul Francez, Goethe-Institut, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Swiss Sponsors’ Fund, Ambasada Elveției, Ambasada Canadei, Fala Portugues, Ambasada Libanului, Institutul Italian de Cultură, Fundația Culturală Greacă, Ambasada Argentinei, CEREFREA Villa Noel, UNATC, Universitatea Națională de Arte
Susținut de: Quinzaine des Realisateurs – Cannes Film Festival, Berlinale Forum Expanded, Arsenal – Institute for Film and Video Art, International Film Festival Rotterdam, Sarajevo Film Festival, International Short Film Festival Oberhausen, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, Tampere Film Festival, Centre Pompidou, Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film Institute Netherlands, Swedish Film Institute, Norwegian Film Institute, Luxbox, Athanor, The Festival Agency, Sixpackfilm Austria, LIMA, LUX, Video Data Bank, Swiss Films, Portugal Film, Agencia – Portuguese Short Film Agency, AV-arkki, Some Shorts
 
Sponsori: Swiss Sponsors’ Fund, Cinelab România, Nikon, Noumax, MDV Audio Studio, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Ursus, Jägermeister
Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Shift Pub, Lente, Lokal, Sky Tour
Partener logistic: TNT | Partener digital: Canopy | Bilete prin: Eventbook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *