A scăpat un “Tigru” în cinema – din 29 septembrie

Tigru / Day of the Tiger se vede pe marile ecrane, cu 2 tigroaice actrițe dresate

Tigru, unul dintre cele mai așteptate filme ale toamnei, a avut premieră absolută la Festivalul de Film de la Rotterdam, în cadrul ‘Bright Future’, secțiune ce își propune să prezinte «cineaști tineri, emergenți, care îmbogățesc cinematograful contemporan cu lucrări inovatoare, originale și îndrăznețe».

Filmul (TRAILER) este inspirat de fapte reale, petrecute la Sibiu în 2011, când un tigru a evadat de la Zoo.

Când am urmărit știrile în urmă cu mai bine de un deceniu și am descoperit povestea tragică a [tigrului] Mihaelei, știam deja pe atunci că voi face un film despre ea. Pe scurt, în iarna lui 2011, un tigru a scăpat de la o grădină zoologică provincială din cauza neglijenței unui îngrijitor. S-a plimbat netulburată prin pădurile din jur și chiar a ajuns într-un cartier rezidențial, dar vânătorii care au fost trimiși să o recupereze au descoperit-o. Imaginile acelui corp exotic inert m-au impresionat mai mult decât pot exprima. Am vrut să rescriu această tragedie evitabilă, absurdă, schimbându-i deznodamântul, dar apoi mi-am dat seama că acel animal maiestuos, după ce a trait într-o cușcă la o gradina zoo, s-a bucurat în sfârșit de câteva ore de libertate, poate pentru prima data în viața ei. Ea a respirat în cele din urmă aerul curat al pădurii. Și am început cu asta…” – Andrei Tănase, regizor și scenarist

Tigru, debutul în lungmetraj al lui Andrei Tănase, îi are în rolurile principale pe Cătălina Moga și Paul Ipate, iar cântărețul Alex Velea joacă rolul lui Bujor, un interlop de la care tigrul Rihanna este capturat și mutat la Zoo.

Vera, 31 de ani, medic veterinar la o gradină zoologică dintr-o mică localitate din Transilvania, este măcinată de probleme personale și are o cădere nervoasă. Un tigru de la Zoo evadează, iar Vera este nevoită să plece în căutarea lui.

E încărcat de spirit ludic și combină genurile dramă, film de aventuri, comedie – în așa fel încât să-i atragă și pe cei mai exigenți spectatori, dar și publicul larg. Dincolo de vânătoarea animalului exotic, cu aura sa aproape legendară, se află o poveste profund umană, despre pierderi ireversibile, acceptarea lor și evadarea din cuștile pe care le construim singuri în jurul nostru.” – Andrei Tănase

Din distribuție mai fac parte Victoria Ecaterina Moraru, Elvira Deatcu, Nicolae Cristache și tigroaicele Indra și Minh. Thierry Le Portier este cel mai mare dresor de feline mari din Europa, lucrează de peste 30 de ani cu animale sălbatice în filme ca Gladiatorul și ‘Life of Pi’, iar pentru Tigru s-a ocupat direct și a fost dresorul cele două tigroaice actrițe Indra și Minh, cu care are o relație specială de când erau pui.

Pentru scenele din Tigru care au implicat-o pe Minh, s-a impus o limită la numărul de persoane permise pe platoul de filmare, în timp ce Le Portier și asistenții săi petreceau pâna la o oră înainte ca filmarea să înceapă, cercetând fiecare locație pentru potențiale rute de evacuare și elaborând planuri de urgență.

Minh a fost foarte bine pregatită. Poate părea înfricoșător să lucrezi alături de un animal sălbatic, dar nu e un tigru care mănâncă oameni, nu a fost o amenințare.” – Andrei Tănase

Filmarile au durat 26 de zile, în vara anului 2021, și au avut loc în Parcul Național Comana, la Târgu Mureș și la București.

Tigru / Day of the Tiger a mai fost selecționat și la Sarajevo, premiat la TIFF Transilvania în cadrul competiției Zilele Filmului Românesc, iar la BUZZ IFF a fost desemnat Marele câștigător al Competiției.

Producătorii români sunt Anamaria Antoci, Irena Isbășescu și Adrian Silişteanu, imaginea îi aparține lui Barbu Bălășoiu, iar de sunet s-au ocupat Marius Leftărache și Marian Bălan. Muzica este compusă de JB Dunckel, iar distribuția a fost realizată de Florentina Bratfanof.

Tigru a fost o propunere îndrăzneață și originală a lui Andrei Tănase încă de la stadiul de scenariu și am știut că merită să fie condusă de o echipă de producție pasionată și să devină o co-producție internațională. Apoi, mi s-a părut la fel de important să ni se alăture o echipă de creație care să aibă experiența necesară pentru a-l însoți pe regizor în realizarea filmului de debut. Andrei Tănase reușește în Tigru să echilibreze cu abilitate atât elementele dramaturgice, cât și pe cele regizorale, amestecând drama cu un umor subtil. Căutarea tigrului în film este doar pretextul pentru portretizarea Verei, personajul principal, și a evoluției sale, cât și portretizarea unei comunități.” – Anamaria Antoci, producător

O producție Domestic FILM (România), în co-producție cu altamar films, Graal Films, Avanpost și ERT Hellenic Broadcasting Corporation – parteneri din Franța, Grecia și România. Filmul este distribuit în România de către Follow Art Distribution.

Filmul a fost produs cu sprijinul finanțatorilor CNC România, Eurimages, Programul Europa Creativă – Componenta Media – al UE, CNC Franța, CNC Grecia, TVR, cu sprijinul Superbet, Ursus Breweries, Compania Municipală de Publicitate și Afișaj, BIOFARM, Țiriac AUTO, Omnicom Media Group, dezvoltat și prezentat la TorinoFilmLab, distribuit cu sprijinul CNC România, DACIN SARA și UCIN. Parteneri de mobilitate: UPFAR ARGOA, UCIN, ICR, CNC România.

Tigru va fi proiectat începând din 29 septembrie, la București, ClujNapoca, Arad (Cinema Arta), Botoșani (Cinema Unirea), Oradea (Cinema Palace, Teatrul de Stat), Pitești (Cinema Trivale, Cinema București), Timișoara (Cinema City Shopping City, Cinema Victoria) și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *