Nicolas Philibert, Catherine Corsini şi Lubna Playoust se adaugă listei de invitaţi
Ediția a 14-a Les Films de Cannes a Bucarest se va desfășura între 20 și 29 octombrie, când cele mai recente filme ale lui Martin Scorsese, Ken Loach și Michel Gondry se vor vedea în premieră!
Maiwenn, actrița și regizoarea care a deschis anul acesta Festivalul de film de la Cannes vine în deschidere și la cele două ediții Les Films de Cannes de anul acesta, la Timișoara și București. Și-au anunțat participarea la festival în ambele orașe și regizoarele Catherine Corsini și Lubna Playoust, care vor întâlni spectatorii la sesiunile de întrebări de după proiecțiile propriilor filme.
Regizorul francez Nicolas Philibert, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2023, dar selecţionat de-a lungul carierei şi la Cannes, este invitat la București către finalul festivalului. Les Films de Cannes îi dedică cu această ocazie o retrospectivă.
Filmul (TRAILER) lui Maiwenn, Jeanne du Barry, este inspirat din povestea reală a unei curtezane, interpretată de aceeași Maiwenn, ultima favorită a lui Ludovic al XV-lea (Johnny Depp).
Jeanne Vaubernier, fiica unei croitorese, hotărâtă să urce pe scara socială, își folosește farmecele pentru a scăpa de sărăcie. Când regele Ludovic al XV-lea se îndrăgostește de ea, Jeanne devine favorita oficială. Doar că nimeni de la curte nu dorește ca o fată de pe stradă să aibă influență la Versailles.
Maiwenn și-a început cariera de actriță de la o vârstă extrem de fragedă, iar publicul din întreaga lume o cunoaște pentru rolul Diva Plavalaguna din celebrul film al lui Luc Besson, The Fifth Element (1997). Ca regizoare și scenaristă, Maiwenn se inspiră mult din viața personală. A regizat printre altele Mon roi/My King (2015), în competiție la Cannes și ADN/DNA (2020), inclus în Selecția Oficială Cannes 2020. Polisse i-a adus în 2011 Premiul Juriului la Cannes și un succes imens de casă. Jeanne du Barry a deschis Festivalul de la Cannes în 2023, marcând reîntoarcerea actorului Johnny Depp pe Croazetă.
Le Retour o urmărește pe Khedidja, care lucrează pentru o familie pariziană bogată care o trimite în Corsica să aibă grijă de copiii lor pe timpul verii. Le ia și pe fiicele ei adolescente, Jessica și Farah, Corsica fiind insula pe care au părăsit-o în urmă cu 15 ani, în circumstanțe tragice. Filmul este o poveste de maturizare, de familie, emoționantă și cu umor, care atinge și chestionează felul în care minciunile pot (de)structura o familie.
Catherine Corsini este o cunoscută a festivalurilor de film, încă din 1999. Printre filmele ei cele mai apreciate se numără La Repetition (2001), în competiție la Cannes, Trois mondes (2012) sau Summertime/La Belle saison (2016), o poveste de dragoste între două femei în Franța anilor ’70 și Un Amour impossible, adaptat după romanul omonim al lui Christine Angot. La Fracture (2021) este o comedie cu tentă politică pe marginea protestelor violente din Franța, trăite la spital de o femeie părăsită de iubita ei. Catherine Corsini a revenit în competiție la Cannes în 2023 cu Le Retour. Regizoarea va fi prezentă pentru o sesiune de întrebări la finalul proiecțiilor filmului la Timișoara și București.
Room 999 / Chambre 999 este o adaptare după filmul emblematic al lui Wim Wenders, Chambre 666 din 1982, care interoga, unul câte unul, în aceeași cameră de hotel, 16 mari regizori ai vremii despre viitorul cinematografiei sub amenințarea televiziunii. 40 de ani mai târziu, regizoarea Lubna Playoust reia întrebarea lui Wenders în contextul platformelor de streaming, către 30 dintre cei mai interesanți regizori ai zilelor noastre, printre care Wim Wenders, Alice Rohrwacher, Asghar Farhadi, Rebecca Zlotowski, Olivier Assayas, Baz Luhrmann, Nadav Lapid, Joachim Trier, Kirill Serebrennikov, Kleber Mendonca Filho, Ruben Ostlund, Cristian Mungiu și alții.
Născută în Italia, crescută la Paris, Lubna Playoust este o regizoare și actriță franceză. Va fi prezentă pentru o sesiune de întrebări la finalul proiecțiilor filmului la Timișoara și București.
Cine este monstrul? Este întrebarea pe care o ridică Monster, premiat pentru Cel mai bun Scenariu, dar laureat şi cu Queer Palm la Cannes 2023. Un copil devine violent. Mama acuză profesorul, profesorul neagă orice responsabilitate, iar școala este total evazivă. Adevărul iese la iveală abia odată ce vedem lucrurile din toate perspectivele. Hirokazu Kore-eda este unul dintre cei mai proeminenți regizori japonezi ai ultimilor ani. Filmele sale au fost selecţionate sau premiate la Cannes de-a lungul timpului, Shoplifters (2018, Palme d’Or), Our Little Sister (2015, Competiţie), Like Father, Like Son (2013, Premiul Juriului), iar amprenta lui este inconfundabilă: o empatie și o duioșie aparte în a portretiza copii și adolescenți cu comportamente aparte.
Este ultimul film de ficţiune pentru care regretatul pianist japonez Ryuichi Sakamoto (cunoscut și pentru colaborarea lui cu Madonna, la videoclipul Rain, din 1993) a compus muzica.
Marc este un regizor bipolar și paranoic, care fuge cu materialul filmat și cu echipa de producție într-o casă la țară, pentru a-și termina filmul așa cum își dorește el, nu cum vor producătorii. Ajunși acolo, membrii echipei devin ostatici ai schimbărilor de dispoziție ale regizorului, la granița dintre comic și psihoză. Le Livre des solutions / The Book of Solutions este o comedie deșteaptă și autoironică despre egocentrism și „demonii creației” marca Michel Gondry, cu o apariţie specială a muzicianului Sting.
The Old Oak este un loc special. Ultimul bar rămas deschis este și singurul spațiu de întâlnire a unei comunități miniere cândva înfloritoare. Eforturile lui TJ Ballantyne de a ține barul pe linia de plutire sunt puse la grea încercare odată cu sosirea în sat a unor refugiați sirieni. O prietenie neașteptată se înfiripă între TJ și o tânără siriană pasionată de fotografie, Yara. Împreună, le vine ideea de a reuni cele două comunități la masă, pentru a le ajuta să conviețuiască. O dramă profund emoționantă semnată Ken Loach.
Filmul a fost dublu premiat anul acesta la Cannes şi este selecţionat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film!
Leonardo DiCaprio și Robert de Niro joacă în filmul (TRAILER) eveniment al lui Martin Scorsese, Killers of the Flower Moon, prezentat în afara competiției la Cannes, unde impactul asupra spectatorilor a fost atât de puternic încât la finalul proiecției aplauzele în picioare și ovațiile au durat 9 minute.
În anii 1920, populația cu cel mai mare venit ‘per capita’ din lume erau membrii Națiunii Indiene Osage din statul Oklahoma: sub pământurile lor fusese descoperit petrol. Apoi, unul câte unul, cei din Osage County au început să fie uciși. Bazat pe fapte reale, Killers of the Flower Moon scoate la lumină o conspirație sinistră din istoria recentă a SUA. Filmul lui Scorsese reușește să fie un western epic, o poveste de dragoste, o reflecție sumbră asupra relațiilor SUA cu populațiile indigene, cât și un Scorsese clasic, care beneficiază de magia pe care o aduce pe ecrane regizorul când lucrează cu doi dintre colaboratorii săi cei mai celebri (DiCaprio și de Niro).
În ultimii douăzeci de ani, regizorul Nicolas Philibert a avut mai mult de 120 de retrospective, printre care la British Film Institute (BFI) și Museum of Modern Art (MoMA) și va avea una și cu ocazia Les Films de Cannes a Bucarest. Philibert a debutat în lumea lungmetrajelor documentare în 1978, iar după o experiență de muncă în televiziune, unde a realizat filme de aventură, s-a dedicat regiei de filme de lungmetraj documentar pentru cinema. Temele lui predilecte sunt comunitățile mici, marginale și ființele (oameni, dar și animale) care trăiesc lumea altfel decât majoritatea.
În 2002, filmul său Etre et avoir a fost inclus în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, bucurându-se de un succes imens în Franța și în alte țări. În inima regiunii Auvergne, regizorul urmărește una dintre acele școli unde toți copiii din sat, de la grădiniță până aproape de intrarea în adolescență, fac parte dintr-o singură clasă, cu un singur învățător, cu toate bunele și relele pe care le poate aduce conviețuirea acestui grup atât de eclectic.
În cadrul retrospectivei Nicolas Philibert, în prezența regizorului, Les Films de Cannes a Bucarest mai propune Le Pays des sourds, dar şi Ursul de Aur 2023 de la Berlinale, Pe Adamant / Sur l’Adamant.
Jeanne du Barry este distribuit în România de Independența Film și va intra în cinematografe pe 10 noiembrie. Killers of the Flower Moon este prezentat în festival în parteneriat cu distribuitorul român Ro Image și intră în cinematografe pe 20 octombrie. Iar în 2024 vor mai fi distribuite pe marile noastre ecrane şi Le Livre des solutions (Bad Unicorn), The Old Oak (Independența Film), respectiv Sur l’Adamant (Voodoo Films).
Și în acest an Les Films de Cannes îşi propune să ajungă mai aproape de spectatorii din țară prin ediții locale, o primă concretizare fiind cea de la Timișoara (19-22 octombrie).
***
Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest
Biletele online se pot achiziționa de pe Eventbook.ro!
Festival prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: UniCredit Bank
Cu sprijinul: Pepsi, Catena, Groupama, McDonald’s
Proiect cultural finanțat de: CNC România, Ministerul Culturii, SACD, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Institutul Italian de Cultură, Unifrance
Proiect co–finantat de Primăria Municipiului București prin ArCuB în cadrul programului ‘București acasă 2023’.
*conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a PMB sau ArCuB
Parteneri: Mercure Hotel, Avanpost, Abator, Cinema Muzeul Țăranului, ANF – Cinemateca Română, Europa Cinemas, Aparterre, Air France, Cărturești, OTOTO
Partener de monitorizare: mediaTRUST
CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2023.
3 thoughts on “Maiwenn deschide Les Films de Cannes 2023 cu noul film cu Johnny Depp (VIDEO)”