Les Films de Cannes 2023 – Avanpremierele toamnei: Cristi Puiu, Radu Jude, Ana-Maria Comănescu, Dana Rogoz (VIDEO)

Cel mai recent film al lui Puiu și răsunătorul succes al lui Jude de anul acesta se văd la LFC 14

Secțiunea Avanpremierele toamnei aduce în fiecare zi din festival, la cinema Eforie, filme românești în avanpremieră. Anul acesta, selecția cuprinde cele mai recente filme ale unor regizori români consacrați precum Cristi Puiu – MMXX, Radu Jude cu filmul lui selectat de România la Premiile Oscar 2024 sau noua peliculă a lui Marian Crișan – Warboy. Două dintre filme sunt debuturi: Horia este debutul în lungmetraj al talentatei regizoare Ana-Maria Comănescu, iar Captura al regizorului Adi Voicu. Între cele douăsprezece filme sunt şi documentare: Între revoluții – Vlad Petri, Magnificent Sky – Alexandru Badea, Pământul de care aparținem – Elena Rebeca Carini sau Valuri pe uscat – Raluca David. Încă două lozuri e o continuare a succesului de public de acum şapte ani, iar 21 de rubini este filmul controversatului preot cineast Ciprian Mega, în care joacă actorul american Mickey Rourke.

Avanpremierele toamnei este singura secțiune competitivă din cadrul Les Films de Cannes a Bucarest. Filmele prezentate concurează pentru ‘Premiul publicului’, în valoare de 2500 de euro, oferit de DACIN SARA, pentru susținerea distribuției în cinematografe.

Secțiunea este curatoriată de Andrei Tănăsescu, care va modera și sesiunile de întrebări de la final.

🎬 În afara competiției vor fi prezentate și trei calupuri de scurtmetraje românești la cinema Union, marți 24, miercuri 25 și joi 26 octombrie, de la ora 18.

Calup 1: Perfect Two (regia Xandra Popescu), Vor veni ploi blânde (r. Lucia Chicoș), B777ADF (r. Vlăduț Iosef), Crochiu de natură moartă (r. Vlad Popa), Iorgu (r. Matei Preda), Walk a Mile in My Shoes / Pune-te în locul meu (r. Laura Baron, Bogdan Mihăilescu)

Calup 2: Educație sentimentală (r. Alma Buhagiar), Dansez și eu la nunta părinților mei (r. Andreea Chiper), Karina (r. Ilinca Hărnuț), A.I. Poetries of Female and Non-Female Beings in Gas Stations at Night (r. Cristina Iliescu)

Calup 3: Exercițiu de concediu (r. Lara Ionescu), La distanță / Remote (r. Dana Rogoz), I’m OK with Your Last Wish (r. Catrinel Dănăiață), Între marginile zilei (r. Andreea Lăcătuș), Toate neamurile (r. Alexandra Diaconu)

La finalul fiecărui calup spectatorii sunt invitați să rămână la sesiunile de întrebări cu echipele filmelor.

Pentru cei ce nu reușesc să ajungă în sala de cinema, o parte din scurtmetraje vor putea fi văzute gratuit pe 28 și 29 octombrie, pe platforma Orange TV Go.

Lungmetrajele din secțiunea Avanpremierele toamnei se pot vedea la cinema Eforie, de vineri, 20 octombrie până duminică 29 octombrie:

🎬 Warboy – regia Marian Crișan | TRAILER

Toamna lui 1944. Al Doilea Război Mondial se apropie de final. Nicu, un adolescent, traversează peisajul sălbatic al Munților Apuseni și pornește astfel într-o călătorie inițiatică, încercând să salveze cei doi cai ai familiei.

🎬 MMXX – r. Cristi Puiu | TRAILER

Oana, o tânără terapeută distrasă, Mihai, fratele ei mai mic, ocupat de aniversarea sa, Septimiu, soțul Oanei, îngrijorat de o posibilă contaminare cu COVID, Narcis, inspector de crimă organizată… filmul urmărește rătăcirile unor suflete blocate la răscrucea istoriei.

*în competiţie la San Sebastian
*selecţionat la Varșovia și TIFF Transilvania

🎬 Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii – r. Radu Jude | TRAILER

Călătorie inţiatică, film de montaj, dramă: Angela (Ilinca Manolache), asistentă de producție, traversează Bucureștiul pentru castingul la o reclamă despre protecția muncii, comandă a unei multinaționale. Această ‘Alice în țara minunilor’ întâlnește în drumul ei epuizant oameni de afaceri, agresori, o victimă a unui accident la locul de muncă, un partener de sex, propriul său avatar digital, o altă Angela – scoasă din Angela merge mai departe a lui Lucian Bratu, un film vechi și uitat de lume, dar și pe strănepoata lui Goethe (Nina Hoss).

*laureat cu
*selecţionat la Toronto, dar și pentru „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film
*propunerea României la Premiile Oscar 2024

🎬 Horia – r. Ana-Maria Comănescu

Hotărât să străbată țara pentru a-și revedea iubita, Horia fuge de acasă pe vechea motoretă Mobra a tatălui său. Drumul îi este îngreunat de Stela, o puștoaică isteață, atunci când cei doi sunt forțați de împrejurări să călătorească împreună.

*premieră absolută
*premiera internaţională la Tallinn

🎬 Între revoluții / Between Revolutions – r. Vlad Petri | TRAILER

Maria și Zahra s-au întâlnit la universitatea de medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, ca să ia parte la evenimente. În următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvinte lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.

*premiat la Berlinale şi TIFF Transilvania
*selecţionat la Sarajevo, CPH:DOX, Moldox, Astra Film Sibiu şi One World Romania
*selecţionat la premiile Academiei Europene de Film

🎬 Magnificent Sky – r. Alexandru Badea

Teoria și practica se întâlnesc cu zgomotul realității într-un portret al compozitorilor români de avangardă Iancu Dumitrescu și Ana-Maria Avram, a căror ambiție a fost să provoace o revoluție a sunetului. Pe măsură ce își lasă casa în spate și reflectează asupra rezultatului  muncii de o viață, filmul și subiectul oferă o meditație asupra singurătății, timpului și morții, ecourilor vieților, moștenirilor și sunetelor.

*selecţionat la DocLisboa

🎬 Valuri pe uscat / Waves on Dry Soil – r. Raluca David

Viața lui Lucian se împarte între Ecuador, Portugalia și vizitele în țara natală – Republica Moldova, între problemele sale și ale celor cu care interacționează, între telefoane, drumuri, familie, oraș și valuri. El visează să își reprezinte țara la Jocurile Olimpice, categoria surf și face tot ce-i stă în putere pentru asta.

*selecţionat la Astra Film Sibiu

🎬 Pământul de care aparținem / The Land You Belong – r. Elena Rebeca Carini

Elena este o italiancă născută în București. La șase luni a fost adoptată și acum e pe cale să împlinească 30 de ani. Când descoperă că are un frate pe nume Gerard, care locuiește în Belgia, cu părinții lui adoptivi, Elena pornește la drum cu o idee neobişnuită: o excursie la București, alături de Gerard și de camera ei de filmat, ca să-l cunoască pe el, dar și pe sine, cea care ar fi putut să fie dacă ar fi crescut acolo unde s-a născut.

*selecţionat la TIFF Transilvania şi Astra Film Sibiu

🎬 Captura – r. Adi Voicu

Imaginile televizate arată că protestatarii au invadat centrul Bucureștiului. Eliberarea din propria lui captivitate îl determină pe Sami să ia contact direct cu realitatea. Ascuns în spatele camerei de filmat, devine victima jandarmilor care tocmai au eliberat Piața Universității. Trecerea neașteptată din planul virtual la cel real îl determină să-și schimbe radical percepția asupra propriului univers.

*premieră absolută

🎬 Încă două lozuri – r. Paul Negoescu | TRAILER

Sile (Dragoș Bucur) iese din închisoare şi îi vine ideea să se îmbogățească minând criptomonede. Împreună cu Dinel și Pompiliu îl cunosc pe Ionuț, premiantul județului, cu ajutorul căruia reușesc să mineze criptomonede în valoare de 6 milioane de euro pe care le stochează pe un stick USB. Dinel (Dorian Boguță) e responsabil de păstrarea în siguranță a stick-ului, dar reușește performanța să-l piardă foarte repede, așa că cei trei pornesc în căutarea lui.

*selecţionat la TIFF Transilvania

🎬 21 de rubini – r. Ciprian Mega | TRAILER

Nina (Corina Moise), o tânără procuroare, împreună cu iubitul ei, Yuri, regizor de film, lucrează la dezvoltarea unui scenariu. Tensiunile politice de la sfârșitul anului 2022 o aduc pe Nina în atenția publică, iar numele ei este vehiculat pentru poziția de Procuror General al României. Numirea în această funcție depinde însă de Secretarul de Stat al Guvernului american (Mickey Rourke) și de reprezentanta Comisiei Europene. Întâlnirile cu aceștia se transformă într-un veritabil examen, care, dublat de căutările artistice și de relația amoroasă cu Yuri, îi dezvăluie Ninei chipul societății în care trăiește.

Avanpremierele toamnei este o secțiune susținută de Groupama Asigurări. În această secţiune, LFC 2023 mai propune şi Anhell69.

Până acum Les Films de Cannes a mai anunţat în selecţie, pe lângă Palme d’Or încă din vară, filmul de deschidere cu Johnny Depp şi multe surprize, precum şi alte zece pelicule de neratat!

***

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

Biletele online se pot achiziționa de pe Eventbook.ro!

Deținătorii de taloane de pensie beneficiază de o reducere în valoare de 50% din prețul biletului. Reducerea se aplică doar la casieriile din locațiile festivalului, în baza talonului.

Festival prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: UniCredit Bank
Cu sprijinul: Pepsi, Catena, Groupama, McDonald’s

Proiect cultural finanțat de: CNC România, Ministerul Culturii, SACD, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Institutul Italian de Cultură, DACIN SARA, Unifrance
Proiect cofinantat de Primăria Municipiului București prin ArCuB în cadrul programului ‘București acasă 2023’.
*conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a PMB sau ArCuB

Parteneri: Renault, Mercure Hotel, Avanpost, Abator, Cinema Muzeul Țăranului, ANF – Cinemateca Română, Europa Cinemas, SERVE, Aparterre, Air France, Cărturești, OTOTO, Biciclop, UNIKA, Ritter Sport
Partener de monitorizare: mediaTRUST

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2023.

2 thoughts on “Les Films de Cannes 2023 – Avanpremierele toamnei: Cristi Puiu, Radu Jude, Ana-Maria Comănescu, Dana Rogoz (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *