Les Films de Cannes 2023: Palme d’Or & Ursul de Aur în premieră (VIDEO)

Ediția a 14a Les Films de Cannes se va desfășura între 20 și 29 octombrie

Marile câștigătoare de la Cannes și Berlin vor fi proiectate în premieră la Les Films de Cannes, în octombrie. Câștigătorul Palme d’Or la Cannes, Anatomie d’une chute, regizat de către Justine Triet, va putea fi urmărit în cadrul ediției a XIV-a a festivalului, ce va avea loc între 20 și 29 octombrie în București, dar și în alte orașe din țară.

Filmele care au obținut cele mai prestigioase premii din lumea cinematografului de autor vor putea fi văzute în premieră în cadrul Les Films de Cannes.

🎬 Anatomie d’une chute, câștigătorul Palme d’Or 2023, îi urmărește pe Sandra, Samuel și pe fiul lor cu deficiențe de vedere, Daniel, care locuiesc de un an într-o zonă montană izolată. Când Samuel este găsit fără suflare în fața casei, începe o anchetă pentru a investiga moartea lui petrecută în circumstanțe suspecte. Sandra este imediat pusă sub acuzare, în ciuda întrebării rămase fără răspuns: a fost sinucidere sau crimă? Un an mai târziu, Daniel asistă la procesul mamei sale, care se dovedește o adevărată disecție a relației de cuplu a părinților săi.

În rolul principal a fost distribuită Sandra Huller, un star al cinematografiei europene, o actriță fluentă deopotrivă în germană, engleză și franceză, cunoscută publicului din România pentru rolul din Toni Erdmann – film ce a fost regizat de către Maren Ade, filmat parțial în România și prezentat în premieră tot în cadrul Les Films de Cannes.

Anatomie d’une chute este selecţionat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film!

🎬 Sur l’Adamant a câștigat în februarie Ursul de Aur la Berlin pentru Cel mai bun film. Adamant este un azil unic. O structură plutitoare pe Sena, în inima Parisului, care găzduiește adulți care suferă de tulburări psihice. Centrul oferă o îngrijire care îi fixează în timp și spațiu și îi ajută să se recupereze sau să își păstreze moralul.

Motivat de un interes autentic și contagios pentru tot ceea ce mișcă în cadrul unei comunități, Nicolas Philibert, unul dintre marii regizori de filme documentare, ne invită să ne alăturăm microcosmosului primitor al Adamantului, prin acest film blând și onest.

În contextul recentului scandal al «Azilelor groazei» din România, pelicula de față devine astfel obligatoriu de văzut!

Sur l’Adamant e selecţionat la premiile Academiei Europene de Film, cât şi la Premiul LUX!

🎬 De asemenea, LFC 2023 va relua un titlu selecţionat totodată şi anul trecut, Nostalgia lui Mario Martone, propunerea Italiei la cele mai recente Premii Oscar şi nominalizat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film.

Cu o distribuție formidabilă, o regie sigură și o cameră de filmat abilă, Nostalgia se dovedește a fi un film surprinzător de captivant”, conchide The Hollywood Reporter.

După patru decenii de absenţă, Felice se întoarce în oraşul natal, Napoli și redescoperă locurile copilăriei, legile nescrise ale oraşului şi un trecut care încă îl bântuie.

Un cântec de sirenă al trecutului care ne confruntă cu un prezent violent, lipsit de romantism, pietruit cu aceleași pavele vechi, spălate cu sânge…”, scriau cei de la Variety despre filmul lui Martone.

Mario Martone va fi prezent la această proiecţie pentru o sesiune de întrebări.

Anatomie d’une chute și Sur l’Adamant vor fi distribuite în România de către Voodoo Films, co-organizatorul festivalului.

În București, proiecțiile vor avea loc în sălile de cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, precum și la Cinema Eforie și Cinema Union. Programul festivalului va fi anunțat cel devreme la sfârșitul lunii septembrie, ulterior fiind puse în vânzare și biletele, prin rețeaua Eventbook.

De-a lungul celor 13 ediții anterioare, festivalul a prilejuit intâlnirea publicului din România cu unii dintre cei mai importanți oameni de film, aducându-i în premieră în România pe Thierry Fremaux, Abdellatif Kechiche, Alain Guiraudie, Albert Serra, Amat Escalante, Andrey Zviaghințev, Arnaud Desplechin, Asghar Farhadi, Bela Tarr, Berenice Bejo, Carlos Reygadas, Claude Lelouch, Elia Suleiman, Gaspar Noe, Jacqueline Bisset, Jacques Audiard, Juliano Dornelles, Ladj Ly, Luc Dardenne, Lynne Ramsay, Maren Ade, Michel Hazanavicius, Nahuel Perez Biscayart, Olivier Assayas, Sandrine Bonnaire, Stephane Brize, Tarik Saleh sau Thomas Salvador.

Festivalul de Film de la Cannes este cel mai important eveniment cinematografic al anului, atrăgând deopotrivă vedete de film americane, cineaști din toate colțurile lumii, peste 10 mii de jurnaliști și sute de mii de spectatori. Festivalul are loc in fiecare an în luna mai începând din anul 1946.

La ediția de anul acesta, a 76-a, au ales să aibă premiera la Cannes inclusiv filme americane de public precum Indiana Jones și Cadranul destinului cu Harrison Ford sau Killers of the Flower Moon regizat de Martin Scorsese. Pe celebrul covor roșu, pe care se face intrarea pentru filmele din competiție, au pășit anul acesta vedete precum Scarlett Johansson, Robert de Niro, Johnny Depp sau Natalie Portman.

Les Films de Cannes e un eveniment fondat în 2010 de către Cristian Mungiu cu sprijinul delegatului general al Festivalului de Film la Cannes, domnul Thierry Fremaux și este organizat de către Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

3 thoughts on “Les Films de Cannes 2023: Palme d’Or & Ursul de Aur în premieră (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *