Les Films de Cannes 2023: Marile premii de la Cannes & Leul de Aur interzis sub 18 ani (VIDEO)

Jury Prize, premiile pentru regie şi interpretare se văd la LFC 14

Ediția din 2023 a Les Films de Cannes se va desfășura între 20 și 29 octombrie, un adevărat maraton de cinema de 10 zile cu 44 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

Les Films de Cannes e un eveniment fondat în 2010 de către Cristian Mungiu cu sprijinul delegatului general al Festivalului de Film la Cannes, domnul Thierry Fremaux și este organizat de către Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

Filmele selecţionate se pot vedea în cinematografele Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, cinema Eforie și Union.

🎬 Fallen Leaves / Frunze căzătoare – Jury Prize × Cannes 2023

Înduioșător, comic și dramatic deopotrivă, cel mai recent film al lui Aki Kaurismaki îi aduce în prim-plan pe Ansa și Holappa, doi oameni singuratici, care se întâlnesc din întâmplare într-o noapte pe străzile din Helsinki și încearcă să își găsească prima, singura, ba chiar ultima dragoste a vieții lor. Drumul lor înspre acest țel măreț este amenințat de dependența de alcool a lui Holappa, de numere de telefon pierdute, dar și de faptul că nu își cunosc numele sau adresele.

E selecţionat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film, cât şi la Premiul LUX şi este propunerea Finlandei la Premiile Oscar din 2024. Tot pe Croazetă, pe lângă Jury Prize, Fallen Leaves a mai fost laureat cu Palme Dog / Grand Prix du Jury, dar şi L’AFCAE prix (Prix des Cinemas Art et Essai) / Menţiune specială.

🎬 Poor Things / Sărmane creaturi – Leul de Aur × Veneţia 2023 | TRAILER

Un film interzis minorilor, cu o Emma Stone total dedicată rolului. Povestea extraordinară a tinerei Bella Baxter, care este readusă la viață de genialul și nonconformistul doctor Godwin Baxter. Bella este dornică să învețe.

Filmul talentatului Yorgos Lanthimos a mai fost selecţionat şi la Stockholm.

🎬 Perfect Days / Zile perfecte – Interpretare masculină × Cannes 2023

Fiecare zi din viața noastră poate fi perfectă, dacă vedem micile bucurii care ne înconjoară. Asta ne arată Hirayama, un om mulțumit cu viața sa simplă ca îngrijitor al toaletelor din Tokio. În afara rutinei sale riguroase de zi cu zi, se bucură de pasiunea lui pentru muzică și literatură. Iubește copacii și uneori îi fotografiază. Însă o serie de întâmplări neașteptate vor dezvălui treptat mai multe despre trecutul său. Filmul este o odă adusă bucuriilor și plăcerilor simple ale vieții. Totodată, este un semnal pentru a îmbrățișa frumusețea care ne înconjoară. În fiecare zi poate exista ceva perfect.

La Cannes, pe lângă premiul de interpretare masculină, pelicula a mai fost distinsă şi cu Prix du Ecumenical Jury. Este propunerea Japoniei la Premiile Oscar din 2024.

🎬 About Dry Grasses / Kuru otlar ustune – Interpretare feminină × Cannes 2023

Samet, un tânăr profesor de arte plastice, termină al 4-lea an de serviciu obligatoriu într-un sat izolat din Anatolia. După o întorsătură de situație pe care abia și-o poate explica, își pierde speranța că va scăpa de viața sumbră în care este blocat. Îl va ajuta întâlnirea cu Nuray, ea însăși profesoară, să își învingă angoasa?

Lungmetrajul reputatului cineast Nuri Bilge Ceylan e propunerea Turciei la Premiile Oscar din 2024.

🎬 La Passion de Dodin Bouffant / The Taste of Things – Regie × Cannes 2023

Eugenie, o bucătăreasă fără egal, a lucrat pentru celebrul gurmand Dodin în ultimii 20 de ani. Odată cu trecerea timpului, practica gastronomiei și admirația reciprocă s-au transformat într-o relație romantică. Legătura dintre ei dă naștere unor feluri de mâncare, unul mai delicios decât altul, care îi surprind până și pe cei mai iluștri bucătari ai lumii. Însă lui Eugenie îi place libertatea și nu și-a dorit niciodată să se căsătorească cu Dodin. De aceea, el decide să facă ceva ce nu a mai făcut până acum: să gătească pentru ea.

Filmul regizat de Tran Anh Hung e selecţionat la premiile Academiei Europene de Film şi este propunerea Franţei la Premiile Oscar din 2024.

🎬 Kidnapped / Rapito – Competiție, Cannes 2023

În 1858, în cartierul evreiesc al orașului Bologna, soldații Papei au pătruns în casa familiei Mortara. La ordinul Cardinalului, au venit să-l ia pe Edgardo, fiul lor în vârstă de 7 ani. Copilul fusese botezat în secret de moașa sa când era doar un bebeluș, iar legea papală este fără echivoc: el trebuie să primească o educație catolică. Părinții lui Edgardo, copleșiți de durere, sunt dispuși să facă orice pentru a-și recupera fiul. Sprijiniți de opinia publică și de comunitatea evreiască internațională, lupta familiei capătă rapid o dimensiune politică. Cu toate acestea, Biserica și Papa nu vor să înapoieze copilul.

Selecţionat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film.

🎬 A Brighter Tomorrow / Il sol dell’avvenire – Competiție, Cannes 2023

Giovanni, un renumit regizor italian, e pe cale să înceapă filmările unui film politic. Pe lângă căsnicia lui aflată în criză, coproducătorul său în pragul falimentului, și schimbarile din industria cinematografică, totul pare să fie împotriva lui! Întotdeauna la limită, Giovanni va trebui să-și regândească modul de lucru, dacă vrea ca soarele să strălucească în mica sa lume.

🎬 Linda veut du poulet / Chicken for Linda – ACID Cannes 2023

Paulette se simte teribil de vinovată pentru că și-a pedepsit fiica de 8 ani pe nedrept și ar face orice pentru a se revanșa. Ar face chiar și pui cu ardei, deși nu știe să-l gătească. Dar unde să găsească pui, când e grevă generală? O dramă de familie spusă cu mult umor, într-un stil unic, intim și atașant. Filmul explorează relația dintre o mamă mult prea ocupată cu munca și fiica sa, Linda, care caută înțelegere în familia extinsă și apoi în comunitate, totul într-o lume în care nimic nu pare să mai aibă vreun sens.

E marele câştigător de la Annecy de anul acesta şi este proaspăt nominalizat pentru Cel mai bun film de Animaţie la premiile Academiei Europene de Film.

LFC 14 mai propune anul acesta pentru vizionare Pinocchio și One Earth: Everything Is Connected.

Fallen Leaves este distribuit în România de Bad Unicorn și va intra în cinematografe pe 1 decembrie. Iar în 2024 vor mai fi distribuite pe marile noastre ecrane şi Poor Things (Forum Film), About Dry Grasses (Voodoo Films), Perfect Days (Bad Unicorn), A Brighter Tomorrow şi La Passion de Dodin Bouffant (Independența Film).

Și în acest an Les Films de Cannes îşi propune să ajungă mai aproape de spectatorii din țară prin ediții locale, la Timișoara (19-22 octombrie), Arad (25-27 octombrie, cu intrare liberă), ClujNapoca (26-29 octombrie, cu intrare parțial liberă) şi Iași (noiembrie).

Les Films de Cannes a mai anunţat în selecţie, pe lângă Palme d’Or încă din vară, filmul de deschidere cu Johnny Depp şi multe surprize, precum şi alte zece pelicule de neratat, alături de Avanpremierele toamnei!

***

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

Biletele online se pot achiziționa de pe Eventbook.ro!

Festival prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: UniCredit Bank
Cu sprijinul: Pepsi, Catena, Groupama, McDonald’s, Apa Nova

Proiect cultural finanțat de: CNC România, Ministerul Culturii, SACD, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Institutul Italian de Cultură, DACIN SARA, Unifrance, Goethe Institut
Proiect cofinantat de Primăria Municipiului București prin ArCuB în cadrul programului ‘București acasă 2023’.
*conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a PMB sau ArCuB

Parteneri: Renault, Mercure Hotel, Avanpost, Abator, Cinema Muzeul Țăranului, ANF – Cinemateca Română, Europa Cinemas, SERVE, Aparterre, Air France, Cărturești, OTOTO, Biciclop, UNIKA, Ritter Sport
Partener de monitorizare: mediaTRUST

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *