Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, din 27 octombrie

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii în cinematografele din țară, începând de vineri

Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii / Do Not Expect Too Much from the End of the World intră începând cu 27 octombrie în programul cinematografelor din România! Este o coproducție România, Croația, Franța, Luxemburg.

În film (TRAILER), Angela (Ilinca Manolache), asistentă de producție, traversează Bucureștiul pentru castingul unei reclame despre protecția muncii, comandată de o multinațională. Ca o ‘Alice în țara minunilor’ întâlnește în drumul ei epuizant oameni de afaceri, agresori, victime ale accidentelor la locul de muncă, un partener de sex, propriul său avatar digital (Bobiță), o altă Angela dintr-un film mai vechi al lui Lucian Bratu, ‘Angela merge mai departe’, dar și pe strănepoata lui Goethe (Nina Hoss).

Cineva a comparat filmul cu o șaorma cu de toate. Intenția era ușor ironică, dar are dreptate și pentru că filmul conține multe lucruri, multe genuri, o mulțime de povești, de anecdote, de citate – toate scufundate în sosul comediei. Umane.
Narațiunea e bazată pe niște întâmplări adevărate la care am participat sau am fost martor, povești mici, individuale, ale unor oameni prinși în relații personale, profesionale, de muncă, în care se întâlnesc foarte multe linii de tensiune din interiorul felului în care funcționează societatea noastră.
În plus, este și un omagiu adus unui frumos film din anii ’80, Angela merge mai departe, al lui Lucian Bratu, iar marii actori din acel film – Dorina Lazăr și Laszlo Miske apar și în filmul nostru. Sper ca spectatorii să îl descopere cu delicii”, a comentat Radu Jude.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, al cărui titlu citează un aforism de Stanislaw Jerzy Lec, pune în legătură diverse narațiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (călătorie ințiatică, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice.

În rolurile principale îi regăsim pe Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și Laszlo Miske, alături de celebra actrița germană Nina Hoss. Din distribuție mai fac parte actorii Katia Pascariu, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Rodica Negrea, Sofia Nicolaescu și regretata Adina Cristescu, care ne-a părăsit recent. Într-o apariție specială – cineastul neamț Uwe Boll.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul este realizat de Cătălin Cristuţiu, Jaime Baksht și Michelle Couttolenc s-au ocupat de mixajul de sunet, editare sunet Marius Leftărache, Andreea Popa și Cristian Niculescu au fost responsabili de scenografie, iar distribuția a fost realizată de Florentina Bratfanof. Producători sunt Ada Solomon și Adrian Sitaru.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii / Do Not Expect Too Much from the End of the World a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de Argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor.

Filmul este propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, categoria ‘Cel mai bun lungmetraj internațional‘ și până la anunțarea selecției finale, acesta este prezent atît în programele competiționale sau ca invitat special în cadrul a importante festivaluri de film din lume, printre care și Toronto. Este totodată selecţionat și pentru „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film.

Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este o producţie 4Proof FILM și microFILM, în coproducţie cu Paul Thiltges Distributions, Les Films d’Ici și Kinorama, în asociere cu Bord Cadre films și Sovereign Films, realizată cu sprijinul CNC România, Film Fund Luxembourg, Eurimages, Arte/Cofinova 19 și Croatian Audiovisual Centre, în colaborare cu Cineplexx România, EssenceMediacom și TVR.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a primit recunoaşterea internaţională încă de la debut, odată cu filmul de scurtmetraj Lampa cu căciulă (2006) – probabil cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, laureat la Sundance! Următorul scurtmetraj, Alexandra (2007), a fost selectionat în peste 30 de festivaluri. În 2009, la Berlinale a câştigat cu lungmetrajul său de debut oficial – Cea mai fericită fată din lume – premiul CICAE. În 2012, a regizat lungmetrajul Toată lumea din familia noastră, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum, tot la Berlinală. Pelicula Aferim (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de Inimi cicatrizate (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno şi pentru care Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, apoi de documentarul Ţara moartă (2017) şi de lungmetrajul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary. În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: Tipografic majuscul şi Ieşirea trenurilor din gară – ambele filme proiectate în secţiunea Forum a festivalului. În 2021, s-a impus între toate filmele din competiția Berlinalei cu Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, recompensat cu Ursul de Aur. Anul trecut, Radu a lansat omnibusul Almanah Cinema. Șase filme scurte, care cuprinde și recentele lui scurtmetraje lansate și apreciate în festivaluri cum ar fi Locarno, Veneția, Berlinale sau Cannes.

În prezent, Radu Jude lucrează la filmul de montaj 8 ilustrate din lumea ideală, realizat împreună cu filozoful Christian Ferencz-Flatz și la filmul de ficțiune Dracula Park.

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii va fi proiectat începând din 27 octombrie, la București (Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinema Eforie, Hollywood Multiplex, Cinema City AFI Cotroceni, Cineplexx Băneasa), ClujNapoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Arad, Bacău, Bârlad, Bistrița (Cinema Dacia), Brașov, Brăila, Botoșani (Happy Cinema, Cinema Unirea), Constanța, Galați, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara (Cinema Victoria, Cinema Timiș), Târgu Mureș, Toplița și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Distribuția în cinematografele din România este realizată de către Domestic FILM, cu sprijinul CNC, DACIN SARA, UPFAR-ARGOA și UCIN.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

One thought on “Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, din 27 octombrie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *