MMXX, în regia lui Cristi Puiu, din 10 noiembrie

Derutant, captivant, distractiv și minunat jucat, MMXX este în cinematografe din 10 noiembrie

Cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, MMXX, va putea fi văzut în premieră, în cinematografele din România din 10 noiembrie. Apreciat de curând de cei de la ICS – International Cinephile Society ca fiind „derutant, captivant, distractiv și minunat jucat”, a avut premiera internațională în cadrul competiției Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian și își continuă traseul festivalier, printre selecții numărându-se și cea de la Varșovia.

Premiera mondială a lungmetrajului (TRAILER) avut loc în această vară la TIFF Transilvania!

Deși mesajul poate fi derutant, forma filmului este captivantă. În căutarea unui indiciu despre cine sunt acești oameni, ești lipit de ecran, agățat de fiecare cuvânt al lor. Există un umor greu de definit în text, întunecat, dar evaziv”, mai apreciau cei de la ICS.

MMXX este modul în care Cristi Puiu vorbește despre pandemie, dar cu atât mai mult despre fragilitatea trăirii și încercarea disperată de a găsi o legătură cu lumea înconjurătoare. O lucrare care mărturisește, dacă mai era nevoie, rolul central pe care cinematografia lui Puiu îl ocupă în producția europeană contemporană.” – Quinlan.it

Cu binecunoscutul umor de situație în stilul Cristi Puiu, dar și cu candoare, MMXX (2020 în cifre romane) „ne cufundă direct în viața personajelor sale, refuzând indicii convenabile și lăsându-ne să navigăm singuri în labirintul său încărcat adesea cu înțelesuri evazive” (ScreenDaily) și ne prezintă patru scurte momente în timp care surprind rătăcirile unor suflete blocate la răscrucea istoriei.

Oana Pfifer, o tânără terapeută, vizibil distrasă din motive necunoscute, se strecoară puțin câte puțin în plasa chestionarului pe care clienta sa ar trebui să îl completeze.

Mihai Dumitru, fratele ei mai mic, îngrijorat de pregătirile pentru aniversarea sa și fără să-și dea seama cât de nepotrivite sunt pretențiile sale, se trezește prins într-o poveste mult mai mare decât poate duce.

Septimiu Pfifer, soțul Oanei, îngrijorat de starea de sănătate în legătură cu o posibilă contaminare cu COVID, ascultă o poveste stranie în care a fost prins colegul său de la ambulanță în urmă cu mult timp, în așteptarea următorului apel de urgență.

Narcis Pătrănescu, inspector la brigada de crimă organizată, tulburat de moartea recentă a unuia dintre colegii săi, se trezește prins într-o poveste întunecată în timp ce interoga o tânără.

Încă o dată, personajele lui Puiu se pierd într-un habitat irespirabil în care corupția, criminalitatea, lipsa de comunicare și simplul dispreț cuceresc totul. Ecranul se solidifică în fața ochilor privitorului, iar senzația de goliciune cucerește totul: narațiunea dispare și devine o simplă anecdotă”, scriau cei de la El MUNDO.

Alături de Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Dan Bordeianu, Adelaida Perjoiu și Igor Babiac, din distribuția MMXX mai fac parte Bianca Cuculici, Florin Țibre, Marin Cumatrenco, Otilia Panainte, Laur Bondarenco, Aurelian Chioveanu, Roxana Ogrendil sau Ioana-Adelina Toma.

Pelicula este o producție Mandragora și Block Media MANAGEMENT, în coproducție cu YOUBESC (Republica Moldova) și în colaborare cu actoriedefilm.ro, Fit4You, Farmacia Ana Maria, Chainsaw Europe (România), Shellac Films (Franța) și este distribuit în România de Iadasarecasa. Producătorii filmului sunt Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Sergiu Cumatrenco, Viorel Chesaru, Cristi Puiu și Anca Puiu.

Cristi Puiu este cunoscut publicului din întreaga lume ca deschizătorul Noului Val din cinemaul românesc, prin filmele sale selecționate sau multi-premiate în cele mai importante competiții de gen ale lumii: Marfa și banii (Quinzaine des Realisateurs × Cannes 2001), Moartea domnului Lăzărescu (Un Certain Regard × Cannes 2005), Aurora (Un Certain Regard × Cannes 2010), Sieranevada (Competiție × Cannes 2016), Malmkrog (Berlinale 2020). A studiat arte vizuale și cinema la Universitatea Ecole Superieure des Arts-Visuels din Geneva, Elveția.

În prezent, Cristi Puiu se află în post-producție cu un alt lungmetraj bazat pe povești din perioada pandemiei, realizat împreună cu actori profesioniști și neprofesioniști și este în dezvoltare pentru al optulea său lungmetraj pentru care intenționează începerea filmărilor în primăvara lui 2024.

MMXX poate fi văzut începând din 10 noiembrie, la București (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema Union, Cineplexx Băneasa, Hollywood Multiplex, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului), ClujNapoca (Cinema Arta, Cinema Victoria), Timișoara (Cinema Timiș, Cinema Victoria), Alba Iulia (Inspire Cinema), Baia Mare (Cinema City), Bistrița (Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Craiova (Inspire Cinema), Constanța (Cinema Jean Constantin), Iași (Cinema Ateneu), Oradea (Cinema Palace), Pitești (Cinema Trivale), Ploiești (Cinema City AFI Palace), Sibiu (CineGOLD), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta Cityplex), Târgu Jiu (Cinema Sergiu Nicolaescu), Toplița (Cinema Călimani), Târgoviște (Cinema Independența) și Miercurea Ciuc (Cinema Csiki Mozi). Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Mai multe informații pe pagina de Facebook MMXX

Parteneri: Aqua Carpatica, Carpathia WINES – Sâmburești, CNC Moldova, DACIN SARA, Farmec, Groupama Asigurări, La Hambar, Phoenix MEDIA, UCIN, Sloop, Publicis Groupe Media Bucharest, DC Communication, Domeniile Averești, ALL Media Company, CONCEPT Media Management

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

One thought on “MMXX, în regia lui Cristi Puiu, din 10 noiembrie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *