Les Films de Cannes 2023: Auschwitz şi China, un film pictat în ulei şi întoarcerea legendarului Victor Erice (VIDEO)

Biletele au fost puse în vânzare şi programul LFC 2023 publicat

Les Films de Cannes a Bucarest le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 44 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

Cele mai mari premii de la Cannes, dar și de la Berlin și Veneția, premiere, proiecții în exclusivitate, filme care au cucerit specialiștii, criticii și publicul, cele mai anticipate filme românești, scurtmetraje, filme din peste 15 țări diferite, care ne fac să vedem lumea cu alți ochi.

Toate se pot vedea în cinematografele Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, cinema Eforie și Union, de vineri, 20 octombrie, până duminică 29 octombrie.

Iată încă zece titluri din programul Les Films de Cannes a Bucarest, după ce alte aproape zece, inclusiv filmul de deschidere cu Johnny Depp, au fost anunţate acum câteva zile:

🎬 The Zone of Interest – Grand Prix × Cannes 2023

După o pauză de un deceniu, regizorul britanic Jonathan Glazer a făcut din nou furori la Cannes, unde a captivat criticii și publicul deopotrivă: The Zone of Interest a luat Grand Prix, dar și Premiul Internațional al Criticii FIPRESCI. „Zona de interes” e felul în care naziștii vorbeau codat despre Auschwitz. Este și titlul unui roman de Martin Amis, apărut în 2015, pe care Glazer l-a adaptat pentru acest film. Rudolf Hoss – primul comandant al lagărului nazist german de concentrare și exterminare din Auschwitz, Polonia – și soția sa Hedwig (Sandra Huller) încearcă să-și construiască o viață de vis pentru familia lor, într-o casă cu grădină chiar lângă lagăr.

Tot pe Croazetă, pe lângă cele două mari premii, The Zone of Interest a mai fost laureat şi cu Disque d’Or şi Prix CST de l’Artiste-Technicien! Este selecţionat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film şi este propunerea Marii Britanii la Premiile Oscar din 2024.

🎬 Les Filles d’Olfa / Four DaughtersL’OEil d’Or, Cannes 2023

Olfa este o femeie din Tunis, mamă a patru fiice. Pe cele două mai mari le pierde pentru totdeauna. În 2016, devine celebră după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a-i opri fetele să se alăture ISIS. În viața privată, își caută propria vină. Regizoarea a fost fascinată de povestea Olfei și a început să filmeze în 2016, ceea ce în timp a devenit un laborator terapeutic în care amintirile sunt recreate prin reconstituire: regizoarea Kaouther Ben Hania a invitat actrițe profesioniste să intre în rolul fiicelor pierdute și a creat o experiență cinematografică unică, un film documentar hibrid de forță. Ideea de a folosi actrițe pentru a-i juca fiicele a ajutat-o pe regizoare să o confrunte pe Olfa cu realitatea și să o ajute să nu mai joace la rândul ei un rol. A reieșit o călătorie intimă despre speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale, feminitate, familie și iubire, care va pune la îndoială înseși fundamentele societăților noastre.

Pe lângă premiul ex-aequo pentru cel mai bun film documentar, Les Filles d’Olfa a mai fost laureat şi cu Prix du Cinema Positif, Prix Francois Chalais şi Prix de la Citoyennete! E selecţionat la premiile Academiei Europene de Film şi este propunerea Tunisiei la Premiile Oscar 2024.

🎬 Youth (Spring) – Competiție, Cannes 2023

Zhili se află la 150 de km depărtare de Shanghai. În acest oraș dedicat producției de confecții textile, vin muncitori tineri din toate regiunile rurale pe care le traversează râul Yangtze. Au puțin peste 20 de ani, își împart locurile în cămine și gustările pe coridoare. Lucrează neîncetat pentru a-și putea permite ca într-o zi să crească un copil, să cumpere o casă, sau să își înființeze propriul atelier. Între ei se leagă și se destramă prietenii și relații amoroase, în funcție de anotimpuri, falimente și presiuni familiale.

Laureat la Cannes cu Prix de la Citoyennete / Menţiune specială.

🎬 Only the River Flows – Competiție × Un Certain Regard, Cannes 2023

Sunt anii ’90, iar în orașul Banpo din China rurală, cadavrul unei femei este găsit lângă râu. Ma Zhe, șeful poliției judiciare, conduce investigația crimei care se concluzionează rapid cu o arestare evidentă. În timp ce superiorii săi sunt nerăbdători să comunice succesul investigației, câteva indicii îl împing pe Ma Zhe să cerceteze mai adânc comportamentul ascuns al concetățenilor săi și să caute mai departe.

Only the River Flows, un fel de Twin Peaks asiatic.

🎬 Club Zero – Competiție, Cannes 2023

Domnișoara Novak (Mia Wasikowska) se alătură personalului unui internat internațional pentru a preda un curs de alimentație conștientă. Ea susţine că a mânca mai puțin este sănătos. Ceilalți profesori întârzie să observe ce se întâmplă, iar când părinții neatenţi încep să își dea seama, Club Zero, clubul exclusivist al celor ce mănâncă aproape nimic, este deja o realitate.

Inspirat din experiența regizoarei Jessica Hausner la un internat catolic din anii ’80, unde mesele frugale erau considerate o mare virtute, filmul discută modul în care cei mai mulți părinți delegă responsabilitatea creșterii copiilor altor persoane și abordează cea mai mare frică a acestora: aceea de a-i pierde cu totul. Este selecţionat la premiile Academiei Europene de Film.

🎬 Close Your Eyes / Cerrar los ojosCannes Premiere 2023

Victor Erice este unul dintre acei regizori care au devenit mari încă de la primul lor film – The Spirit of the Beehive, 1973. Revenirea lui de anul acesta cu doar al treilea lungmetraj de ficţiune este un eveniment!

Miguel Garay este regizor și turnează un film, însă Julio Arenas, protagonistul și prietenul lui, dispare de pe platoul de filmare și nu mai este găsit niciodată. Miguel se retrage pentru restul vieții într-un oraș mic de pe coastă. Asta până când o emisiune de televiziune care caută mistere nerezolvate îl readuce în trecut la această poveste, împreună cu fiica prietenului său, Ana. Un film înăuntrul unui film, despre identitate și memorie.

Selecţionat la premiile Academiei Europene de Film şi preselecţionat de Spania în vederea propunerii la Premiile Oscar din 2024.

🎬 Housekeeping for Beginners – Queer Lion, Veneția 2023

O poveste de familie atipică, ce explorează adevărurile universale ale conceptului de familie: atât cele lângă care ne naștem, cât și cele pe care le descoperim pentru noi înșine. În film joacă două actrițe române: Anamaria Marinca și Alina Șerban. Casa Ditei (Marinca) este mereu plină de prieteni, cele două fiice ale iubitei sale, Suada (Șerban) – Mia și adolescenta rebelă Vanesa – dar şi iubiți ai prietenului ei Toni. Dita nu a dorit niciodată să devină mamă, însă când Suada se îmbolnăvește grav, Dita trebuie să promită că va continua să-i crească fetele, chiar dacă asta înseamnă să se mărite. Cu un bărbat. Se declanşează astfel o luptă de ambiții, în care Dita şi cele două copile încep să devină pe neașteptate o familie care trebuie să lupte pentru a rămâne împreună.

O dramă plină de umor, care te lasă cu bucurie în suflet. Este selecţionat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film şi este propunerea Macedoniei de Nord la Premiile Oscar din 2024. Actriţa din rolul principal, Anamaria Marinca, va fi prezentă pentru o sesiune de întrebări!

🎬 Le Ravissement – Prix SACD × Semaine de la Critique, Cannes 2023

Lydia este o moașă dedicată, în pragul unei decepții amoroase. Este exact momentul când prietena ei cea mai bună Salome o anunță că este însărcinată și vrea ca ea să-i monitorizeze sarcina. Câteva luni mai târziu, Lydia este cu bebelușul prietenei ei în brațe când îl reîntâlnește pe Milo. Lydia e prinsă într-un vârtej de minciuni în care viața tuturor este întoarsă cu susul în jos.

Debutul în lungmetraj al regizoarei de 35 de ani Iris Kaltenback este unul puternic și controlat, o dramă simplă despre nevoia de conexiune și disperarea singurătății. Narată de unul dintre personaje, povestea lasă loc protagonistei, interpretată de apreciata actriță franceză Hafsia Herzi, să-și facă magia într-un rol matur plin de subtilitate.

🎬 Hounds / Les Meutes – Prix du Jury × Un Certain Regard, Cannes 2023

Filmat în Casablanca, cu actori non-profesioniști, este debutul în lungmetraj al regizorului Kamal Lazraq și duce mai departe atmosfera scurtmetrajului său multipremiat The Man with a Dog. Respectul față de figura paternă nu permite ca deciziile acestuia să fie contestate în societatea marocană. Atunci când Hassan își dă seama că nu are bani să cumpere carne pentru familia sa, e forțat să accepte un angajament din partea unei grupări de crimă organizată. Issan își va urma tatăl, chiar dacă asta înseamnă că împreună trebuie să răpească pe cineva din lumea interlopă. Filmul urmărește alert noaptea de coșmar pe care o au tatăl și fiul, pe măsură ce lucrurile se precipită.

🎬 The Peasants – propunerea Poloniei la Oscar 2024

O animație pictată în ulei, care redă povestea tinerei Jagna, hotărâtă să-și croiască propriul drum într-un sat polonez din ultima parte a secolului al XIX-lea – un cuib de bârfe și dușmănii, obsedat de avere, puternic însuflețit de tradiții pline de viață și adept al patriarhatului adânc înrădăcinat. Când Jagna se află prinsă între dorințele contradictorii ale celui mai bogat gospodar din sat, ale fiului său cel mare și ale altor bărbați importanți din comunitate, rezistența ei o conduce spre un conflict foarte dur cu cei din jur.

Filmul a avut premiera mondială la Toronto International Film Festival.

The Zone of Interest și Les Filles d’Olfa sunt distribuite în România de Bad Unicorn. Only the River Flows este distribuit în România de Voodoo Films. Club Zero este distribuit de Independența Film. The Peasants este distribuit în România de FollowArt Distribution.

***

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

Biletele online se pot achiziționa de pe Eventbook.ro!

Festival prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: UniCredit Bank
Cu sprijinul: Pepsi, Catena, Groupama, McDonald’s

Proiect cultural finanțat de: CNC România, Ministerul Culturii, SACD, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, Institutul Italian de Cultură, DACIN SARA, Unifrance
Proiect cofinantat de Primăria Municipiului București prin ArCuB în cadrul programului ‘București acasă 2023’.
*conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a PMB sau ArCuB

Parteneri: Renault, Mercure Hotel, Avanpost, Abator, Cinema Muzeul Țăranului, ANF – Cinemateca Română, Europa Cinemas, SERVE, Aparterre, Air France, Cărturești, OTOTO, Biciclop, UNIKA
Partener de monitorizare: mediaTRUST

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2023.

2 thoughts on “Les Films de Cannes 2023: Auschwitz şi China, un film pictat în ulei şi întoarcerea legendarului Victor Erice (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *