E “Playback” la cinema, cu hituri difuzate în anii ’80 – din 20 octombrie (VIDEO)

DJ Sorin Lupașcu, Costinești şi muzica difuzată în anii ’80, pe marile ecrane din ţară

Prin protagonistul său, Sorin Lupașcu, Playback aduce în discuție perioada discotecilor din România anilor ’70-’80, urmărind discret tranziția societății românești către prezent. Este un film (TRAILER) documentar în care muzica și imaginile de arhivă (mare parte ale TVR) vizează un public cât mai divers – atât cei ce își reamintesc discotecile anilor respectivi, cât și cei ce le descoperă pentru prima oară, în film.

Hituri românești și internaționale difuzate în anii ’80, imagini de arhivă şi unul dintre puținii DJ cu patalama ai acelor vremuri, Sorin Lupașcu. Pornind din paradisul pierdut al discotecii Ring din Costinești, se recreează o cronologie selectivă şi subiectivă a întâmplărilor muzicale care au schimbat fața unei societăți, din România comunistă a anilor ’80 până la democrația din prezent.

Filmul îl urmărește astfel pe Sorin în încercarea lui de a rămâne vizibil în România zilelor noastre.

Playback nu e despre Sorin Lupașcu, deși așa pare. Nu e nici despre o perioadă din istorie, care e atât de subiectiv și aleator prezentată în film, încât nici nu ar avea cum să fie. Nu e nici despre muzică sau dans sau discoteci în sine. E despre timp. Pentru mine despre asta vorbește el cel mai aproape de mine. Playback e despre timp, despre irelevanța pe care el o aduce lucrurilor, vieților, locurilor și oamenilor” – declara regizoarea Iulia Rugină pentru Happ.

Titlul filmului provine de la numele revistei muzicale ‘Playback’ pe care Sorin Lupașcu o publica la Iaşi, imediat după 1990.

Filmul scoate la iveală o perioadă pe care istoria a plasat-o între paranteze, o perioadă prea puțin cunoscută și centralizată în documente. Scopul meu a fost să înțeleg prezentul prin felul în care se relevă trecutul, prin oameni și muzica ce le-a însoțit existența. M-am adresat întotdeauna publicului prin filmele mele. Muzica a jucat un rol foarte important în toate. E prima dată când un film de-al meu conține atât de multă muzică, e prima dată când vorbesc direct despre ea și mi-aș dori să vorbesc cât mai multor oameni” – afirmă Iulia Rugină.

Filmul a fost difuzat în premieră absolută la One World Romania 2022. Iar anul acesta, în lunile august şi septembrie au fost organizate şi trei proiecții speciale – la Iași (în cadrul Serilor Filmului Românesc), Alba Iulia (Alba Iulia Music & Film Festival) și Eforie Sud (Eforie Colorat) – care au fost primite cu entuziasm de publicul prezent: „se simte ca o restituire filmul ăsta”, afirma un spectator după proiecție; „ne recuperăm amintiri, trăiri, valori în care credeam atunci”.

Prima proiecție în avanpremieră din București a avut loc în septembrie, în cadrul Festivalului International de Film București. Playback este selecţionat şi la Astra Film Sibiu 2023.

Echipa filmului e formată din Claudiu Mitcu (producător), Andrei Oană şi Mișu Ionescu (directori de imagine), Cătălin Cristuțiu (montaj), Dumitru Alexandru (sunet). Afișul filmului a fost realizat de GLITCH Shop.

Playback este produs de Parada Film, cu sprijinul CNC România, în co-producție cu TVR. Distribuitorul în România este Zbang Film.

Zbang Film este o companie de producție și distribuție de film înființată în 2009 de Oana Răsuceanu, Ana Agopian și Iulia Rugină și are în portofoliu proiecte de film independent de scurt și lungmetraj, pe care le-a coprodus (Love Building, Alt Love Building, Să mori de dragoste rănită – toate în regia Iuliei Rugină), spectacole multimedia de teatru (Neverland) și coregrafie (Interior/Exterior), regizate tot de Iulia, precum și expoziția imersivă DISCO BTT – Discotecile perioadei comuniste, ce servește ca punct de plecare în povestea din Playback – primul ei film documentar.
Alte titluri importante semnate de regizoarea Iulia Rugină ar mai fi serialul HBO Ruxx, filmul Breaking News, precum şi scurtmetrajul Captivi de Crăciun.

Premiera de gală a filmului documentar Playback va avea loc pe 19 octombrie în București. Înainte de această dată, filmul va putea fi vizionat pe marele ecran în cadrul unor avanpremiere și evenimente speciale organizate la Timișoara (15 octombrie), Sibiu (16), Cluj-Napoca (17) și din nou București (18 octombrie).
Premiera de gală de la București va fi organizată cu sprijinul DACIN SARA, Pepsi, Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Ulterior vor mai fi proiecţii şi evenimente speciale la Iași (22 octombrie), Botoșani (23), Arad (24 octombrie, cu intrare liberă), din nou Cluj-Napoca (26), Vatra Dornei (27), Gura Humorului (28 octombrie), la Seattle în SUA (4 noiembrie) şi Constanţa (17 noiembrie).

Playback poate fi văzut începând din 20 octombrie, la București, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Piatra Neamț şi Sibiu. Programul detaliat poate fi consultat AICI. Pe 29 octombrie filmul va fi proiectat şi la Timișoara.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *