BIFF 2023 anunță juriul și secțiunile ‘Autori români‘, ‘Istorie și Cinema‘
Festivalul International de Film București (BIFF) își propune să continue promovarea filmului românesc prin prezentarea mai multor scurtmetraje și lungmetraje în premieră / avanpremieră, în cadrul celei de-a XIX-a ediții a evenimentului, în perioada 15-22 septembrie.
Secțiunea „Autori români” este curatoriată de către Ruxandra Cernat. Toate proiecțiile din această secțiune se vor desfășura în prezența echipelor filmelor și vor fi urmate de sesiuni de întrebări.
Pentru categoria scurtmetraje românești, BIFF 2023 propune: Appalachia (regizoare Roxana Stroe), Vin îndată (regizor Cristian Vasilescu), Eu contez (regizoare Alina Șerban), La distanță / Remote (regizoare Dana Rogoz) și Roz (regizor Liviu Mărghidan). Intrarea la aceste filme este gratuită, pe baza unui bilet cu valoarea de 0 lei!
Lungmetrajele autohtone de anul acesta sunt:
Castelul Crăiței / Refuge, r. Liviu Mărghidan | 2023 | TRAILER
Doi fraţi, care locuiesc în ţări diferite după divorţul părinţilor, se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța şi planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediţie clandestină către un refugiu montan, provocând panică.
Co-scenarist e Alexandru Popa, cel care a scris și la Marocco (2021) sau Secretul fericirii (2018).
Selecţionat la TIFF Transilvania.
Boxing with Myself, r. Andreiana Mihail | 2023
Viața și opera artistului Ion Grigorescu, născut în 1945, unul dintre pionierii artei experimentale din România, dar și din Europa Centrală și de Est. Deși lucrările sale fac parte din colecțiile MoMA New York, Tate Modern Londra, Centre Pompidou Paris, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia, Arter Istanbul printre multe altele, Ion Grigorescu nu este însă cunoscut în România decât celor apropiați artei contemporane, printre care și celebrul Adrian Ghenie.
Montat de Dana Bunescu și produs de Bianca Oana.
Arsenie. Viața de apoi / Arsenie. An Amazing Afterlife, r. Alexandru Solomon | 2023 | TRAILER
Pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj prestabilit. Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Povestit prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat.
Selecţionat la TIFF Transilvania și Karlovy Vary.
Egregora – Comoara pierdută, regia Andrei Chiriac | 2022
O poveste a început cu mult timp în urmă… Este povestea unei comori pierdute, a unei comori blestemate. O călătorie alături de Vlad Țepeș, Iancu de Hunedoara, oamenii puternicului Vatican și înțelepții daci, în locuri extraordinare de pe teritoriul României de ieri și de azi, o adevărată vânătoare de comori.
Din distribuție: Daniel Nuță, Maia Morgenstern sau Ramona Bădescu.
Playback, r. Iulia Rugină | 2022
Un film documentar în care hiturile românești și internaționale difuzate în anii ’80, precum și imaginile de arhivă ale TVR joacă un rol foarte important. Construit în jurul unuia dintre puținii DJ cu patalama ai acelor vremuri, Sorin Lupașcu, și pornind din paradisul pierdut al discotecii Ring din Costinești, pelicula recreează o cronologie selectivă şi subiectivă a întâmplărilor muzicale care au schimbat fața unei societăți, din România comunistă a anilor ’80 până la democrația din prezent.
Selecţionat la One World Romania.
Ca de obicei, BIFF organizează și anul acesta evenimente conexe ocazionate de două dintre proiecțiile mai sus amintite:
-
Atelier de actorie de film pentru adolescenți și tineri cu Daniel Nuță (rolul principal – Vlad Țepeș – din Comoara pierdută – Egregora, precum și același Vlad Țepeș din producția Netflix „Otomanii”)
-
Retro Party pe ritmuri optzeciste cu DJ Sorin Lupașcu (eroul central din Playback)
Secțiunea „Istorie și Cinema” este curatoriată de către Dan Drăghicescu, producător de filme.
”Din anul 2020, în calitate de producător de filme documentare istorice am inițiat această secțiune împreună cu Dana Dimitriu-Chelba, directorul BIFF. […] Această secțiune aduce în prim-plan povești ce se desfășoară în perioade și contexte istorice diverse, captând esența epocilor trecute prin intermediul cinematografiei.” (Dan Drăghicescu)
Filmele selectate sunt:
Ultima transhumanță / Last Transhumance, r. Dragoș Lumpan | 2023
Film documentar produs și pregătit timp de peste 10 ani, despre interesantul proces al transhumanței în România, dar și în Europa. Acum 10.000 de ani, în Orientul Apropiat, omul a domesticit primele oi. Și a plecat cu ele la drum. Însă ceasul transhumanței se oprește cu fiecare familie de ciobani care alege să nu mai meargă la drum.
Filmări realizate în Grecia, Turcia, Italia, Albania, Marea Britanie (Țara Galilor) și România.
Sesiune de întrebări.
Selecţionat la TIFF Transilvania.
Valea Orbilor / Valley of the Blinds, r. Ion Ionescu | 2019
Evenimentele istorice ale anului 1940, moment în care Ungaria condusă de Horthy (unul dintre pionii lui Hitler) preia aproape jumătate din Transilvania. Periplul unui tânăr maghiar, Șandor şi al româncei Rozalia, care, în încercarea lor de a evada şi a ajunge pe teritoriu românesc, sunt martorii masacrelor.
Sesiune de întrebări.
Între chin și amin / Between Pain and Amen, r. Toma Enache | 2019 | TRAILER
Teroarea comunistă din închisorile politice. Tânărul compozitor Tase, proaspăt logodit, ajunge în iadul reeducării de la închisoarea Piteşti. Teribilul experiment este condus de temutul comandant Ciumău. Prin credinţă, supravieţuiește torturilor, iar după eliberare compune o Odă lui Dumnezeu. Compoziţia o va salva pe logodnica lui, Lia.
Sesiune de întrebări.
Este penultimul rol din cariera lui Ion Dichiseanu.
Vocea Ludmilei / Ljudmilas rost / The Voice of Ljudmila, r. Gunnar Bergdahl | 2001
Ljudmila Ignatenko (personaj central și în recenta miniserie HBO Chernobyl) spune povestea ei reală și a soțului Vasili, pompierul erou care a fost una dintre primele victime ale dezastrului nuclear de la Cernobîl în 1986.
Sesiune de întrebări cu protagonista filmului!
Selecţionat la Karlovy Vary și Varșovia.
Gunnar Bergdahl este Președintele juriului Competiției internaționale BIFF 2023. A studiat Jurnalismul la Universitatea din Goteborg (1971-73). Este unul dintre cei mai importanți critici de film din Suedia, cu o experiență vastă în programarea artistică, cât și o filmografie pe măsură. Ceilalți membri ai Juriului BIFF 2023 sunt:
Iulia Rugină, regizoare și scenaristă, a studiat regia de film și televiziune la UNATC. A scris și regizat 12 scurtmetraje, trei lungmetraje de ficțiune – seria Love Building (2013-2014) și Breaking News (2017) – precum și o piesă de teatru, Neverland (2018). În 2021 a semnat regia pentru 6 dintre cele 8 episoade ale serialului RUXX, produs de HBO Europe. Playback este primul ei film documentar.
Catrinel Dănăiață, regizoare și scenaristă, este lect. univ. dr. la UNATC. În 2006, a absolvit specializarea Regie de film și TV din cadrul aceleiași instituții, iar Dublu este filmul ei de debut din 2015. Este membră a Academiei Europene de Film.
Shaima Issaa, critic de film din Israel, născută în 1996, a lucrat în cadrul Luxembourg City Film Festival și Series Mania Festival. În prezent, este manager de festivaluri și talente la compania de distribuție Elle Driver (Leila’s Brothers, Robot Dreams).
Dejan Petrovic, critic de film din Serbia, a studiat Filosofia la Universitatea din Belgrad și ulterior cursurile postuniversitare în domeniul Relațiilor Internaționale la Universitatea din Bologna. Este realizatorul a peste 300 de eseuri culturale difuzate la postul național de radio, dar și autorul a patru cărți, cronici de film, interviuri, traduceri și alte scrieri. A făcut parte din juriul unor festivaluri internaționale de film din Polonia, Spania, România, Ucraina, Slovacia, Portugalia și Serbia. Este membru FIPRESCI.
Ediția 2023 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA și Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu PMB prin ArCuB.
Lexus este mașina oficială a festivalului, cu suportul Lexus Bucuresti Nord ca partener de mobilitate.
Parteneri: CNC, creart, Muzeul Național al Ţăranului Român, Cinema Muzeului Țăranului, Cinema Union, Ambasada Japoniei, The Japan Foundation, Ambasada Mexicului, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural Ceh, FCB Bucharest
Biletele vor putea fi achiziționate atât de la cinematografele partenere, cât și online de pe Eventbook.
Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.
CineGhid este partener media al BIFF 2023.
3 thoughts on “BIFF 2023: ‘Autori români’ & ‘Istorie și Cinema’- Dana Rogoz, Arsenie Boca, Cernobîl (VIDEO)”