23-26 noiembrie: Nordic Film Festival 2023 (VIDEO)

Nordic Film Festival revine la București pentru a 4-a oară

După Timișoara, Nordic Film Festival se întoarce în 2023 la București, în perioada 23-26 noiembrie la Cinema Elvira Popescu.

În cele patru zile de festival, iubitorii cinematografiei nordice pot urmări 14 pelicule de lungmetraj, care prezintă diversitatea și aspecte inedite din spațiul nordic, în viziunile artistice ale cineaștilor din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia.

„Avem un program bogat și divers de filme premiate la festivaluri internaționale de profil, ce acoperă o multitudine de genuri. Fie că optați pentru dramă (cum ar fi Owls sau Backyard Village), pentru un film de groază (Lamb) sau istoric (Amundsen), pentru o biografie (Hilma) sau un film pentru copii (Louis & Luca – Mission to the Moon), veți intra într-un spațiu cinematografic atipic și captivant”, a declarat Vlad Rotaru, directorul artistic al festivalului.

Spectatorii sunt astfel așteptați de joi până duminică la filme, subtitrate în limbile română și engleză:

🎬 Backyard Village, regia Marteinn Thorsson

Neputând să treacă peste faptul că a fost abandonată de mamă la o vârstă fragedă, Brynja, o femeie de 40 de ani, se adăposteşte într-o cabană dintr-un sat situat în afara Reyakjavikului. Acolo se împrieteneşte cu un bărbat de 50 de ani pe nume Mark, un turist englez, care trece şi el prin propria tragedie. Cuplul vulnerabil format de cei doi începe să-şi împărtăşească trăirile şi sentimentele de până atunci, formând o legătură care îi va ajuta să treacă peste probleme.

🎬 Louis & LucaMission to the Moon, r. Rasmus A. Sivertsen

În timpul cursei internaţionale către Lună, misiunea norvegiană este condusă de renumitul inventator Reodor, din satul Pinchcliffe. Împreună cu cei doi astronauţi curajoşi, Luca şi Magpie, ce ar putea să meargă prost? Multe lucruri, de fapt – în timpul misiunii, mai mulţi pasageri secreţi sunt descoperiţi, planuri ascunse ies la iveală şi nimic nu merge cum ar fi trebuit.

Selecționat la Berlinale.

🎬 Owls / Uglur, r. Teitur Magnusson

Un tânăr văduv este forţat să-şi înfrunte trecutul, după ce ajută o persoană străină să iasă dintr-o relaţie abuzivă.

🎬 Amundsen, r. Espen Sandberg

Exploratorul norvegian Roald Amundsen porneşte într-o călătorie plină de peripeţii pentru a explora târâmul îngheţat al Polului Nord. După ce citeşte un ziar despre dispariţia lui Roald Amundsen la Polul Nord, fratele său, Leon, îşi părăseşte locuinţa pentru a căuta adevărul.

🎬 Before the Frost / For frosten, r. Michael Noer

La cumpăna secolului al XIX-lea, în urma unor circumstanțe neprielnice legate de venirea unei alte ierni geroase, fermierul Jens are de făcut cea mai grea alegere din viaţa sa. Dacă vrea ca familia lui să supravieţuiască iernii, acesta trebuie să-şi uite obligaţiile morale, cât şi ceea ce are el mai de preţ pe lume şi să cadă la o înţelegere cu vecinul său bogat, în încercarea de a-şi proteja familia.

Selecționat la Toronto.

🎬 Lamb, r. Valdimar Johannsson

Un cuplu islandez trăiește cu turma lor de oi la o fermă frumoasă, dar izolată. Când descoperă un nou-născut misterios pe terenul lor, decid să-l păstreze și să-l crească ca pe al lor. Această dezvoltare neașteptată și perspectivele unei noi familii le aduc multă bucurie, înainte de a-i distruge.

Dublu premiat la Cannes.
„Oscar european” la premiile Academiei Europene de Film.
Propunerea Islandei la premiile Oscar 2022.
Selecționat la Karlovy Vary și Tallinn.
Noomi Rapace, rol principal, și legendarul cineast Bela Tarr producători executivi.

🎬 Hilma, r. Lasse Hallstrom

Explorând viaţa enigmatică a Hilmei af Kint, o pionieră a artei abstracte, omagiată şi recunoscută drept un geniu al artei abia după moartea sa, filmul începe cu Hilma ajunsă la bătrâneţe, meditând asupra vieţii, după ce fraţii săi refuză să o vadă.

NordicFF 2023 mai propune la București spre vizionare și Comedy Queen, A Perfect Normal Family, The Emigrants, Supermarsu 2, Maija Isola, Sonja: The White Swan sau Girl Picture.

Biletele pot fi achiziționate online de pe Eventbook.ro sau direct de la casieria sălii de cinema Elvira Popescu din bd. Dacia nr. 77.

Prima ediție a NordicFF a avut loc în 2018 la București, fiind urmată de alte două ediții la București (2020, 2022) și două ediții retrospective la Sibiu și Chișinău (2019). În luna septembrie a acestui an, Nordic Film Festival a fost găzduit pentru prima dată în Timișoara.

Festivalul este organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România, Ambasadei Republicii Finlanda în România, Consulatului Onorific al Republicii Islanda de la București, Ambasadei Regatului Norvegiei în România și Ambasadei Suediei la București.

Detalii: pagina de Facebook Nordic Film Festival

Sponsori: Novo Nordisk, CityFemme

CineGhid este partener media al Nordic Film Festival 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *