6 filme de neratat la Nordic Film Festival 2020 (VIDEO)

Nordic Film Festival aduce la București 5 zile de filme foarte speciale

Nordic Film Festival își va desfăşura a doua ediție în București, cu cinci zile de filme deosebite, care vor rula în intervalul 19-23 februarie 2020 la Cinema Elvira Popescu.

După succesul înregistrat cu prima ediție din București, și edițiile retrospective din Sibiu și Chișinău, NordicFF revine în cel mai cochet cinematograf din Capitală pentru a dezvălui o parte din interesanta cinematografie a țărilor nordice, oferind cinefililor din București ocazia de a viziona filme realizate de cineaști din toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia.

Cu un program ce cuprinde 18 pelicule de lungmetraj și o selecție de 6 scurtmetraje prezentată în deschiderea festivalului, NordicFF provoacă publicul să descopere un spațiu cinematografic atipic și eterogen.

Pentru a celebra diversitatea formelor și perspectivelor artistice, cinefilii sunt invitați să aleagă dintr-un program bogat și divers – dramă, comedie, film documentar, scurtmetraj și film pentru copii. Proiecțiile vor fi subtitrate atât în limba engleză, cât și în limba română.

„La știri, aflăm că ţările nordice au cel mai ridicat nivel de trai și cei mai fericiți oameni din lume. Iar din aceste filme descoperim ce îi face pe nordici cu adevărat speciali. Observăm cum reacționează ei când inamicii vor să pună mâna pe resursele lor, când dau de probleme sau când într-o comunitate mică apar personaje ce distrug acea ordine perfectă a lucrurilor. Prin aceste filme putem arunca o privire atât în istoria lor, cât și în societatea modernă, și putem extrage din valorile nordice și din ceea ce îi face pe ei unici”, spune Vlad Rotaru, selecționerul festivalului.

Iată ce filme sunt de neratat la Nordic Film Festival 2020:

🔘 Becoming Astrid (regia Pernille Fischer Christensen | 2018)
(joi, 20 februarie, 20:30)

Când Astrid era mică, a trecut printr-o calamitate ce a afectat-o profund. Însă tot atunci i s-a întâmplat și un miracol, oferindu-i o clarviziune în sufletele copiilor. Acel incident a convins-o că trebuie să renunțe la normele sociale și să își asculte inima, transformând-o în probabil cea mai inovatoare scriitoare a timpurilor noastre.

*selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

 

🔘 A Fortunate Man / Lykke-Per (r. Bille August | 2018)
(vineri, 21 februarie, 20:00)

Spre sfârșitul secolului 19, Peter Sidenius, un tânăr ambițios și un creștin devotat dintr-o familie din vestul Danemarcei, călătorește la Copenhaga pentru a studia ingineria, contrar așteptărilor tatălui său, care era preot. Acolo, intră în contact cu Jakobe, o tânără dintr-o familie de evrei bogați. Peter începe un mare proiect de inginerie în regiunea natală, dar înainte să își vadă visul împlinit trebuie să se confrunte cu mândria sa.

*Bille August este unul dintre cei doar opt regizori dublu laureaţi cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes

 

🔘 Goliath / Goliat (r. Peter Gronlund | 2018)
(sambata, 22 februarie, 18:30)

Kimmie este un tânăr de 17 ani ce trăiește într-un mic oraș industrial din Suedia. De îndată ce tatăl său este arestat, acesta trebuie să aibă grijă de familia lui, moștenind ,,munca’’ și statutul social al tatălui, chiar dacă activitățile respective nu erau neapărat legale.

 

🔘 Winter Brothers (r. Hlynur Palmason | 2017)
(sambata, 22 februarie, 20:30)

Odiseea unor frați ce lucrează într-o mină din estul Danemarcei. Modul inospitalier în care aceștia trăiesc și rutina lor zilnică ajung să creeze o dușmănie violentă între ei și o altă familie.

*premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno şi la TIFF Transilvania
*selecţionat la Toronto

 

🔘 The Unknown Soldier / Tuntematon sotilas (r. Aku Louhimies | 2017)
(duminica, 23 februarie, 17:00)

În al doilea război mondial, Finlanda era prinsă între două regimuri totalitare. Cel nazist și cel comunist. În timp ce guvernul încerca din răsputeri ca țara să rămână o democrație, soldații luptau în pădurile Kareliei pentru a recupera teritoriul pierdut în timpul iernii din 1939. În timp ce soldații încep să își dea seama de inutilitatea și ororile războiului, ofițerii și comandanții lor devin din ce în ce mai preocupați de medalii și glorie personală decât de viețile oamenilor.

*selecţionat la Festivalul de Film de la Tallinn

 

🔘 The King’s Choice (r. Erik Poppe | 2016)
(duminica, 23 februarie, 20:30)

Aprilie 1940. Germania nazistă invadează Norvegia, iar familia regală și guvernul se refugiază în Hamar, un orășel la vest de Oslo. Ambasada Germaniei încearcă să negocieze un pact diplomatic, prin care trupele germane să staționeze în Norvegia, sub pretextul că armata Marii Britanii va invada țara lor. Până la urmă, decizia privind viitorul Norvegiei va sta în mâna regelui.

*selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin
*selecţionat pe lista scurtă la premiile Oscar din 2017

Întregul program al Nordic Film Festival 2020 îl puteţi consulta AICI.

Festivalul este organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România, Ambasadei Republicii Finlanda în România, Consulatului Onorific al Republicii Islanda de la București, Ambasadei Regatului Norvegiei în România și Ambasadei Suediei la București.

Prima ediție a NordicFF a avut loc la București în februarie 2018, la Cinema Elvira Popescu, reunind peste 1.500 de spectatori. Această ediție s-a bucurat de două retrospective – la Sibiu, la finalul lunii octombrie 2019, fiind întâmpinată de peste 400 de persoane, respectiv în Chișinău, în luna noiembrie, unde a reunit peste 500 de cinefili!

Biletele pot fi achiziționate online de pe Eventbook.ro sau direct de la casieria sălii de cinema Elvira Popescu din bd. Dacia nr. 77.

Detalii: pagina de Facebook Nordic Film Festival sau mail nordicfilmfestivalbucharest@gmail.com

CineGhid este partener media al Nordic Film Festival 2020!

2 thoughts on “6 filme de neratat la Nordic Film Festival 2020 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *