Nordic Film Festival vine în premieră la Timișoara (VIDEO)

Biletele sunt în vânzare. Un film este accesibilizat

Nordic Film Festival (NordicFF) invită iubitorii cinematografiei nordice în perioada 28 septembrie-1 octombrie, la prima sa ediție din Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023. Festivalul va fi găzduit de Cinema Victoria.

Festivalul aduce în atenția publicului 12 pelicule de lungmetraj, care celebrează, ca și în edițiile anterioare, diversitatea formelor și viziunilor artistice abordate de cineaștii din toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia.

„Vă propunem un program bogat și divers de filme premiate la festivaluri internaționale de profil. Fie că optați pentru dramă (Owls), pentru un film pentru copii (Louis & Luca – Mission to the Moon), unul de groază (Lamb), unul istoric (Amundsen) sau o biografie (Hilma), veți descoperi un spațiu cinematografic atipic”, a declarat Vlad Rotaru, directorul artistic al festivalului.

Filmele sunt subtitrate în limbile română și engleză:

🎬 NordicFF aduce și o noutate – persoanele cu deficiențe de auz vor avea posibilitatea să urmărească un film nordic accesibilizat pentru ele, Louis & LucaMission to the Moon (regia Rasmus A. Sivertsen), proiectat duminică, 1 octombrie, ora 14:00.

După proiecția filmului, spectatorii sunt invitați să rămână la un atelier de comunicare în limba semnelor române “#surd în Timișoara/România/Europa”. El va include o scurtă prezentare a comunității hipoacuzilor, o introducere în lumea fără sunete, câteva curiozități despre ”insula tăcerii” și vă propune 23 de semne pentru a marca Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023. Atelierul va fi condus de Angela Mate, profesor psihopedagog / interpret pentru limba semnelor române, și invitații săi.

Selecționat la Berlinale.

🎬 Owls / Uglur, r. Teitur Magnusson.

Un tânăr văduv este forţat să-şi înfrunte trecutul, după ce ajută o persoană străină să iasă dintr-o relaţie abuzivă.

🎬 Amundsen, r. Espen Sandberg.

Exploratorul norvegian Roald Amundsen porneşte într-o călătorie plină de peripeţii pentru a explora târâmul îngheţat al Polului Nord. După ce citeşte un ziar despre dispariţia lui Roald Amundsen la Polul Nord, fratele său, Leon, îşi părăseşte locuinţa pentru a căuta adevărul.

🎬 Before the Frost / For frosten, r. Michael Noer.

La cumpăna secolului al XIX-lea, în urma unor circumstanțe neprielnice legate de venirea unei alte ierni geroase, fermierul Jens are de făcut cea mai grea alegere din viaţa sa. Dacă vrea ca familia lui să supravieţuiască iernii, acesta trebuie să-şi uite obligaţiile morale, cât şi ceea ce are el mai de preţ pe lume şi să cadă la o înţelegere cu vecinul său bogat, în încercarea de a-şi proteja familia.

Selecționat la Toronto.

🎬 Lamb, r. Valdimar Johannsson.

Un cuplu islandez trăiește cu turma lor de oi la o fermă frumoasă, dar izolată. Când descoperă un nou-născut misterios pe terenul lor, decid să-l păstreze și să-l crească ca pe al lor. Această dezvoltare neașteptată și perspectivele unei noi familii le aduc multă bucurie, înainte de a-i distruge.

Dublu premiat la Cannes.
„Oscar european” la premiile Academiei Europene de Film.
Propunerea Islandei la premiile Oscar 2022.
Selecționat la Karlovy Vary și Tallinn.
Noomi Rapace, rol principal, și legendarul cineast Bela Tarr producători executivi.

🎬 Hilma, r. Lasse Hallstrom.

Explorând viaţa enigmatică a Hilmei af Kint, o pionieră a artei abstracte, omagiată şi recunoscută drept un geniu al artei abia după moartea sa, filmul începe cu Hilma ajunsă la bătrâneţe, meditând asupra vieţii, după ce fraţii săi refuză să o vadă.

Prima ediție a NordicFF a avut loc în 2018 la București, fiind urmată de alte două ediții la București (2020, 2022) și două ediții retrospective la Sibiu și Chișinău (2019).

Biletele pot fi achiziționate online, cinemavictoria-tm.ro/evenimente/nordic-film-festival-la-timisoara și de la casieria cinematografului Victoria din Timișoara situat pe strada Ciprian Porumbescu nr. 2.

Cinematograful, care tocmai a împlinit 1 an de la redeschidere, este administrat prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, partener în organizarea și promovarea acestei prime ediții a Nordic Film Festival în oraș.

Festivalul este organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România, Ambasadei Republicii Finlanda în România, Consulatului Onorific al Republicii Islanda de la București, Ambasadei Regatului Norvegiei în România și Ambasadei Suediei la București.

Detalii: pagina de Facebook Nordic Film Festival

CineGhid este partener media al Nordic Film Festival 2023.

One thought on “Nordic Film Festival vine în premieră la Timișoara (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *