22-25 septembrie: Nordic Film Festival 2022 (VIDEO)

Toamna 2022 începe cu Nordic Film Festival, care revine cu prima ediţie de după pandemie

NordicFF își dă din nou întâlnire cu iubitorii cinematografiei nordice, invitându-vă la cea de-a 3-a ediție a sa, ce va avea loc în perioada 22-25 septembrie 2022, la cinema Elvira Popescu.

Cu un program ce cuprinde 14 pelicule de lungmetraj, NordicFF aduce în prim plan perspective cinematografice unice și atipice, care celebrează diversitatea formelor și viziunilor artistice abordate de cineaștii din toate cele 5 țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia.

Ne dorim ca Nordic Film Festival să reprezinte o pauză de la cotidian, o oază de cultură și umanitate într-o perioadă tulbure a Europei. Am ales să organizăm din nou Nordic Film Festival pentru că legăturile culturale europene nu trebuie să înceteze, iar un festival de film în minus ar fi o adevărată adâncitură spre abis, într-o industrie culturală ce oricum arată slabe semne de revenire” afirmă Vlad Rotaru, directorul artistic al festivalului.

Iubitorii de film din Capitală vor fi întâmpinați anul acesta cu un program variat, care se adresează tuturor vârstelor, din care nu vor lipsi pelicule multipremiate:

🔘 Wildland / Kod & blod (r. Jeanette Nordahl | 2020)
(joi, 22 septembrie, ora 20:30)

În urma unui accident de mașină în care își pierde mama, Ida (17 ani) se mută împreună cu mătușa ei îndepărtată și fii mari ai acesteia. În interiorul casei e plin de tandrețe și iubire, dar în afara casei, familia duce o viață violentă și criminală.

*Selecţionat la premiile Academiei Europene de Film 2020. Selecţionat la Berlin şi TIFF Transilvania.

🔘 Hope (regia Maria Sodahl | 2019)
 (vineri, 23 septembrie, 20:30)

Ce se întâmplă cu dragostea când unei femei aflată la mijlocul vieții i se mai dau doar trei luni de trăit? Anja are împreună cu Tomas o mare familie, cu copii proprii și adoptați deopotrivă. De ani buni, cuplul a devenit însă din ce în ce mai distant.

*2 nominalizări la “Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film 2020. Selecţia Norvegiei pentru premiile Oscar 2021, inclus pe lista scurtă. Premiat la Berlin şi selecţionat la Toronto.

🔘 Dreambuilders / Fabrica de vise (r. Kim Hagen Jensen, Tonni Zinck | 2020 | TRAILER)
(sâmbătă, 24 septembrie, 11:00)

Mina face uz de nou-căpătata ei abilitate de a crea și de a controla visele celorlalți, pentru a-i da o lecție de viață nesuferitei ei surori vitrege.

🔘 Out Stealing Horses (r. Hans Petter Moland | 2019)
(sâmbătă, 24 septembrie, 15:00)

Noiembrie 1999. Trond (67 de ani) trăiește în completă izolare, așteptând să intâmpine Anul Nou 2000 de unul singur. El descoperă atunci cine îi este vecin – un bărbat pe care îl cunoscuse în 1948. În vara în care Trond împlinise 15 ani. Vara în care tatăl lui Trond îl pregătise pentru trădarea și dispariția sa. Vara în care Trond devenise adult și întâlnise femeia pe care a dorit-o mereu. Femeia cu care tatăl lui Trond urma să își petreacă viața.

*Selecţia Norvegiei pentru premiile Oscar 2020. Premiat cu Ursul de Argint la Berlin.

🔘 Tove (r. Zaida Bergroth | 2020)
(sâmbătă, 24 septembrie, 17:30)

Războiul s-a sfârșit și viața a început din nou pentru Tove Jansson. Când o întâlnește pe regizoarea de teatru Vivica Bandler, se îndrăgostește. În același timp, creativitatea ei începe să o ia pe căi nebănuite și se pornește să scrie povestea Moomins.

*Selecţionat la premiile Academiei Europene de Film 2021. Selecţia Finlandei pentru premiile Oscar 2021.

🔘 Beware of Children / Barn (r. Dag Johan Haugerud | 2019)
(sâmbătă, 24 septembrie, 20:00)

În timpul unei pauze la școală, Lykke, fiica în vârstă de 13 ani a unui membru proeminent din Partidul Muncitoresc, îl rănește grav pe colegul ei Jamie, fiul unui important politician de dreapta. Când Jamie moare în spital, mărturii contradictorii în legătură cu evenimentul în cauză riscă să agraveze situația dificilă și traumatică.

*Selecţionat la Veneţia.

🔘 Agnes Joy (r. Silja Hauksdottir | 2019)
(duminică, 25 septembrie, 20:00)

Rannveig se confruntă cu o stare de epuizare copleşitoare în toate aspectele vieții ei banale din suburbie. A rămas blocată la o slujbă pe care o urăște și într-o căsnicie care pare că se stinge încet. În plus, luptă constant cu fiica ei rebelă, Agnes, și nu se poate obișnui cu gândurile ca fata creşte și va trebui să o lase în urmă. Când un nou vecin, Hreinn, apare la ușa lor, Rannveig și familia se confruntă cu noi provocări pe care nu le pot controla.

*Selecţia Islandei pentru premiile Oscar 2021.

În selecţia NordicFF 2022 mai pot fi văzute şi alte titluri precum „Run Uje Run”, „The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic”, „Erna at War”, „Legends of Valhalla: Thor”, „My Dad Marianne”, „Super Furball” sau „Tigers”.

Proiecțiile vor fi subtitrate în limba română.

NordicFF a debutat la București în februarie 2018, fiind urmat în 2019 de două ediții retrospective – la Sibiu și Chișinău. Festivalul a revenit în 2020, la București, cu prilejul celei de-a doua ediții, care s-a bucurat de un real succes!

Biletele pot fi achiziționate online de pe Eventbook.ro sau direct de la casieria sălii de cinema Elvira Popescu din bd. Dacia nr. 77.

Festivalul este organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România, Ambasadei Republicii Finlanda în România, Consulatului Onorific al Republicii Islanda de la București, Ambasadei Regatului Norvegiei în România și Ambasadei Suediei la București.

Detalii: pagina de Facebook Nordic Film Festival

CineGhid este partener media al Nordic Film Festival 2022.

One thought on “22-25 septembrie: Nordic Film Festival 2022 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *