Balaur, inspirat din fapte reale, soseşte din 9 septembrie (VIDEO)

Balaur, cu Mălina Manovici și Alexandru Papadopol, din 9 septembrie în cinematografe

Balaur, lungmetrajul de debut al lui Octav Chelaru, inspirat din evenimente reale, urmărește povestea Ecaterinei, tânără profesoară de religie la liceu și soție de preot, care se aventurează într-o relație extraconjugală cu Iuliu, unul dintre elevii săi. În încercarea de a-l ține pe foarte tânărul Iuliu sub control și de a-și proteja familia, începe însă să-și piardă ea însăși controlul. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de conștiință, pasiunea băiatului devine din ce în ce mai periculoasă.

Filmul (TRAILER) a avut premiera națională la TIFF Transilvania, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc și al Competiției Oficiale, unde a fost în topul celor mai vizionate filme din festival, cu proiecții cu casa închisă. La premiera de la Cluj-Napoca, regizorul Octav Chelaru a afirmat – vorbind despre vină sau lipsa ei, ilustrate în film: „Împreună suntem buni. Diavolul apare în golurile dintre noi”.

Octav Chelaru, despre film: „Acum câțiva ani, am citit despre o poveste care s-a întâmplat în micul meu oraș natal. Era vorba despre un elev de liceu care se sinucide după o relație cu profesoara sa, soția preotului. M-am gândit că, chiar dacă este o tragedie, nu are un sens ascuns. Dar povestea a continuat să apară în conversațiile cu părinții mei, care încă locuiesc acolo. Mi-au spus un lucru pe care nu îl știam: întreaga comunitate, inclusiv preotul, o susținea public pe femeie, profesoara de religie, în timp ce era urmărită penal. Apoi m-a lovit. Toată lumea știa sau cel puțin credea că știe ce s-a întâmplat.

Acest gând a conectat instantaneu povestea cu interesul meu de-a lungul vieții pentru vinovăție și mântuire. Dăm vina pe oamenii care greșesc? Bineînțeles că o facem. Învinovățim oamenii care fac greșeli pe care le-am fi putut face noi înșine? Nu atât de sigur. Dar greșelile noastre? Ne învinovățim pe noi înșine când greșim? Aproape sigur că nu.

Uneori, când oamenii fac lucruri pe care mai târziu le regretă, îl învinuiesc pe diavol că i-a ademenit. Dar rareori este altceva decât o scuză. Cu toate acestea, în timp ce diavolul ar putea să nu existe, răul cu siguranță există. Este adesea chiar acolo, în centrul unei societăți, și toată lumea se cufundă în el, indiferent dacă vrea sau nu. Întrebarea pe care o pune filmul este de ce apare acesta. Și, încercând să răspundă, caută acest rău în spațiul care a rămas neumplut dintre ființele umane”.

Premiera internaţională a Balaur / A Higher Law a avut loc în Grecia anul trecut, la Thessaloniki Internationals Film Festival. Primirea critică a filmului a fost foarte bună, fiind numit de publicația Variety „o puternică explorare a dogmei religioase care ridică întrebări mai importante despre natura libertății și a credinței”. De asemenea, ScreenDaily vorbește despre film ca fiind “un portret al unei vieți care adesea se simte ca o închisoare“.

Cea mai recentă prezenţă Balaur într-un festival a fost la Anonimul, iar presa de la noi l-a numit “unul dintre cele mai așteptate filme românești“.

Din distribuție fac parte, între alții, actorii Mălina Manovici, Sergiu Smerea, Alexandru Papadopol, Voicu Dumitraș, Richard Bovnoczki, Ana Maria Moldovan, Oana Ștefănescu, Marian Râlea, Gabriel Spahiu, Ilinca Hărnuț sau Ilinca Neacșu.

Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu, iar montajul a fost realizat de Dragoș Apetri. Producătorul Balaur este Radu Stancu.

Lungmetrajul a fost filmat în 26 de zile, în lunile august şi septembrie 2020.

Balaur este o producție deFilm, în co-producție cu 42Film și EED Productions. Este realizat cu sprijinul CNC România, Mitteldeutsche Medienforderung, Film Center Serbia, Programul Europa Creativă MEDIA al UE, TVR.

Filmul a fost dezvoltat și prezentat la First Cut + 2021, Les Films de Cannes a Bucarest 2020, APostLab 2019, MIDPOINT Feature Launch 2018, Less is More 2018, CineLink Co-production Market 2018, LA International Project Discovery Forum 2018, Villa Kult Residency 2017 şi Pustnik Screenwriters Residency 2017.

Balaur va fi proiectat din data de 9 septembrie la București și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *