Săptămâna Filmului Maghiar, ediția a 17-a (VIDEO)

SFM 2023 include filme artistice, multe scurtmetraje, filme de animație, filme documentare şi o expoziție

În perioada 1219 noiembrie 2023 va avea loc a 17-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar la București, unul dintre evenimentele de tradiție ale Institutului Maghiar. O nouă ocazie mai ales pentru cinefilii bucureșteni de a se pune la curent cu cinematografia vecină nouă și de a întâlni cineaști din echipele filmelor proiectate.

Pe parcursul unei săptămâni se vor putea urmări cele mai noi creații maghiare, filme lansate recent, parte dintre ele selecţionate și la mari festivaluri internaționale și care nu au fost proiectate aproape deloc până acum în Capitală.

Săptămâna Filmului Maghiar 2023 la București va fi completată și cu difuzarea unui film clasic rar din 1972, trecut prin cenzură, dar și de vernisarea unei expoziții tematice prezente pe toată durata festivalului!

🎬 Gemenele / Not a Thing
2022 | regizoare Fanni Szilagyi | luni, 13 noiembrie, 19:00

Eva şi Adel au 30 şi ceva de ani şi sunt gemene identice. Adel se dedică total vieţii profesionale, în timp ce Eva pare să aibă totul: un copil minunat şi un soţ care conduce o firmă de succes. Un angajat de acolo, Akos, le va da însă celor două surori viaţa peste cap, căci amândouă se vor îndrăgosti de el.

*selecționat la TIFF Transilvania
*sesiune de întrebări cu actrița pricipală (în dublu rol) Natasa Stork, cât și cu regizoarea

🎬 Pasajul / Atjarohaz / Halfway Home
2022 | r. Isti Madarasz | marti, 14 noiembrie, 18:00

Un tânăr în vârstă de douăzeci de ani angajat paznic la morgă, Krisztian, descoperă uimit că “locatarii” bântuie noaptea pe holurile clădirii, spiritele lor neputându-şi afla odihna veşnică din cauza problemelor lăsate nerezolvate în decursul vieţii. Krisztian le sare în ajutor, însă apare o mare problemă atunci când se îndrăgosteşte de Agi, o fată deja plecată dintre cei vii, pe care decide să o readucă la viață.

🎬 Vis olimpic în Transilvania / Olimpiai alom Erdelyben / Olympic Dream in Transylvania
2022 | r. Nora Szarka | miercuri, 15 noiembrie, 18:00

O ideea nerealizată, din anii ’40, referitoare la Jocurilor Olimpice de Iarnă din Transilvania, cu planurile și clădirile construite în Borșa. Încrezătoare că poate găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 1948, Ungaria a continuat să construiască Centrul Olimpic de Schi în Complexul Turistic Borșa (care în urma Dictatului de la Viena aparținea de Ungaria – din august 1940 până în martie 1945). Până în 1944, hotelurile, pârtia olimpică de schi și trambulina pentru săriturile cu schiurile au fost finalizate. Filmul prezintă planurile pentru Jocurile Olimpice care nu s-au concretizat niciodată și construcțiile care există și în prezent.

*sesiune de întrebări cu scenaristul și producătorul filmului, Sandor Csortos Szabo

🎬 Fără aer / Without Air
2023 | r. Katalin Moldovai | miercuri, 15 noiembrie, 20:00 | TRAILER

Ana predă literatură, are o relație bună cu elevii și colegii ei și este o profesoară respectată la liceu. Este reclamată pe neașteptate de unul dintre părinți pentru că a recomandat un film despre viețile a doi poeți francezi din secolul al XIX-lea, Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, părintele criticând relația fizică și emoțională dintre cei doi. Apelul profesoarei declanșează o reacție în lanț care, treptat, îi întoarce pe colegii ei și pe directoarea școlii împotriva ei. Tratamentul din ce în ce mai dur îi face munca imposibilă și pune la încercare relațiile sale umane.

*premiat la Varșovia
*selecționat la Toronto
*sesiune de întrebări cu regizoarea de origine română

🎬 Scurtmetraje tabăra de creație Filmtett 2023
106′ | joi, 16 noiembrie, 18:00

Asociația Filmtett organizează în fiecare vară o tabără de creație cinematografică unde sub îndrumarea unor cineaști maghiari consacrați (scenariști, regizori, monteuri, sunetiști, producători) tinerii aflați la început de carieră au ocazia să realizeze un film de scurtmetraj, învățând astfel toate fazele turnării, de la scrierea unui scenariu, pregătirea filmărilor, filmările propriu-zise și până la lucrările de postprocesare cum ar fi montajul de sunet sau imagine. Scurtmetrajele selectate sunt realizate în vara acestui an, în cadrul celei de-a 19-a ediții a taberei Filmtett.

🎬 Piatra de pavaj fluierătoare / A sipolo macskako / The Whistling Cobblestone
1972 | r. Gyula Gazdag | vineri, 17 noiembrie, 18:00

Filmul este parte a «curentului direct», caracteristic regizorului Gyula Gazdag pentru încercarea de a reda prin comedie, într-un mod sarcastic absurdul sistemului socialist. El a realizat această peliculă la vârsta de 24 de ani, fiind lungmetrajul său de debut, interzis spre a fi difuzat în străinătate ani la rând, din cauza tonului critic la adresa regimului. Cu toate acestea, filmul a ajuns în fața publicului maghiar, și deși în 1973 a câștigat Premiul pentru cel mai bun Debut acordat de criticii maghiari de film, pentru premiera internațională a trebuit să mai aștepte până în 1979. În prezent, Gyula Gazdag este profesor invitat la catedra de film și televiziune a universității UCLA din Los Angeles și director artistic al atelierului de regie la Festivalul Internațional Sundance.

*proaspăt restaurat prin programul de digitalizare al Arhivei Maghiare de Film

🎬 Bobiță și Buburuză 5. Povestea lunilor / Bogyo es Baboca 5. Honapok mesei
2023 | r. Geza M. Toth, Kinga Fazakas | sambata, 18 noiembrie, 16:00

Schimbarea anotimpurilor redată prin scurte povești, în timp ce natura invită personajele să se joace împreună în fiecare lună: un bal special de carnaval, săritul coardei, prepararea înghețatei de fructe și un concurs, care dezvăluie că oricine, chiar și Doctorul Bufniță, mereu conștiincios, poate face o greșeală.

🎬 Blocada / Blokad / Blockade
2022 | r. Adam Toser | sambata, 18 noiembrie, 20:00

Suspans politic ce amintește zilele controversate, pline de tensiune din Budapesta, octombrie 1990. E bazat pe evenimente reale și prezintă figuri politice din istoria recentă a Ungariei. Jozsef Antall conduce primul guvern maghiar democratic de după căderea comunismului şi are parte de o provocare greu de prevăzut: taximetriștii protestează împotriva scumpirii benzinei şi în curând blochează Budapesta şi apoi întreaga ţară. Antall, fost revoluționar în ’56, se găsește brusc singur de cealaltă parte a baricadei, proaspăt operat, într-un salon de spital. Ce ar trebui să facă?

*selecționat la TIFF Transilvania
*propunerea Ungariei la cele mai recente premii Oscar
*sesiune de întrebări cu regizorul

• Deschiderea de luni a Săptămânii Filmului Maghiar este precedată și anul acesta de vernisarea unei expoziții, duminică, 11 noiembrie, ziua 0 a festivalului, găzduită de Institutul Maghiar (Gina Patrichi nr. 8): Film – Sunet – Sound Design, prezintă sunetul de film prin 10 extrase din cele mai reprezentative pelicule maghiare recente. După vernisaj, va fi proiectat filmul de scurtmetraj documentar intitulat Arta sunetului de film / Osszhang realizat de Gergo Kiss în 2005, la Universitatea Maghiară de Design / Catedra de comunicări vizuale, în care se urmărește procesul de realizare a sunetelor Foley. La vernisaj va participa inginerul de sunet Tamaș Zanyi, cel care a realizat sunetul la filme maghiare precum 27, Natural Light, Kills on Wheels, Fiul lui Saul (pentru al cărui sunet a fost recompensat cu Vulcan Award la Cannes, unul dintre cele patru cele mai prestigioase premii în domeniu din lume!), 1945 sau la filmele românești Roxanne, Domestic și Din dragoste cu cele mai bune intenţii.

La SFM 2023 mai pot fi văzute și filmele 3000 de piese numerotate, Atingerea, Prin ochii tăi, Echipa de argint, Jos mâinile de pe tata și Vacanță în vest.

Săptămâna Filmului Maghiar se desfășoară astfel și anul acesta la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), respectiv la Institutul Maghiar București. Filmele sunt subtitrate în limba română. Biletele pentru proiecţiile care au loc la Cinema Muzeul Țăranului pot fi procurate online de pe Eventbook.ro. Intrarea este liberă la evenimentele care au loc la Institutul Maghiar.

Programul complet al celei de-a 17-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București îl puteți consulta pe site-ul Institutului Maghiar din București.

CineGhid este partener media al Săptămânii Filmului Maghiar 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *