10-12 mai: Cinepolitica Nights 2022, înapoi pe marele ecran (VIDEO)

Cinepolitica Nights filme curajoase cu tentă politică, cu sălile iar pline

Seria Cinepolitica Nights revine, în perioada 1012 mai, la Cinema Muzeul Țăranului, cu șapte proiecții de filme, majoritatea în premieră națională. Selecția de anul acesta cuprinde producții ucrainene multipremiate, drame de război cu elemente SF, o comedie cu accente sociale cu Lea Seydoux în rolul principal, dar și noul film cu Jasna Duricic, vedeta din Quo vadis Aida – marele câștigător al celor mai recente “Oscaruri europene” – premiile Academiei Europene de Film!

Cu siguranță, lumea trăiește cel mai complicat moment din ultimele decenii. Războiul de pe pământ european a produs un șoc puternic unei generații ce nu credea în posibilitatea revenirii unei astfel de situații, ce părea destinată exclusiv carților de istorie, nicidecum fluxurilor de știri și «social media» contemporane. De aceea am ales să prezentăm în cadrul evenimentului nostru producții cinematografice actuale despre efectele conflagrației din Ucraina, cu impact cert. Filme cât se poate de diferite – despre trecutul recent, despre viitorul apropiat – o imagine mai clară și persistentă asupra necunoscutului apăsător.” – Marius Copel, director artistic Cinepolitica

Biletele la proiecțiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook și în rețeaua partenerilor Eventbook, la prețul de 20 de lei (preț întreg) și 12 lei (preț redus pensionari / studenți / elevi).

🎬 Marți, 10 mai, de la ora 19:45, va fi proiectată Atlantis (regia Valentyn Vasyanovych, Ucraina, 2019), o dramă de război cu elemente SF. Acțiunea se petrece în viitorul apropiat, într-un teritoriu din Estul Ucrainei, în anul 2025. Totul a fost transformat de conflict într-un deșert care face viața aproape imposibilă. Apa este adusă cu mare greutate, fiind o resursă neprețuită. În timp ce un zid se construiește la granița de foc, Sergiy, un fost soldat, nu se poate adapta la noua realitate. În misiunea sa de a exhuma cadavre de război, o întâlnește pe Katya. Cei doi încearcă să trăiască o poveste de dragoste într-o nouă și catastrofică realitate.

Toată distribuția filmului e formată din veterani, voluntari, soldați sau paramedici din viața de zi cu zi, toți aflați acum pe front în Ucraina. Filmările au avut loc în Mariupol, un oraș distrus în acest moment aproape în totalitate 🙁 Film premiat la Veneția, selectat pentru “Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film, dar și selecția Ucrainei la Oscarurile de anul trecut. Selecționat la Toronto, Tallinn și Rotterdam.

🎬 Miercuri, 11 mai, de la ora 19:15, se va difuza, în premieră națională, Working Class Heroes / Eroi ai clasei muncitoare (r. Milos Pusic, 2022), o dramă selecționată în februarie la Berlinale. Lidija (Jasna Duricic) este o aprigă femeie de afaceri care lucrează pentru un investitor fără scrupule, în domeniul construcțiilor. Principala sa sarcină este aceea de a supraveghea muncitorii care lucrează ilegal pe șantier și de a proteja astfel cu orice preț imaginea companiei. Când lucrătorii fac cunoștință cu realitatea crudă a capitalismului, epuizați și neplătiți, se hotărăsc să-și revendice drepturile, iar șantierul devine scena în care clasele sociale și moralitatea intră într-un foarte dur conflict.

🎬 Seria Cinepolitica Nights ajunge la final joi, 12 mai, cu două proiecții în premieră națională. De la ora 18Natural Light / Lumina naturală (r. Denes Nagy, 2021), o dramă de război în care acțiunea este plasată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în URSS-ul sub ocupație. Istvan Semetka este un simplu fermier maghiar, caporal într-o unitate specială a partizanilor. În drumul către un sat izolat, aceștia sunt atacați de inamic, iar căpitanul lor este ucis. Semetka va trebui să-și înfrângă frica și să-și asume comanda unității, captiv într-o situație haotică. Film distins cu Ursul de Argint la Berlinale, dar și cu un “Oscar european” la cele mai recente premii ale Academiei Europene de Film.

🎬 În încheiere, de la ora 20, o comedie de neratat: France (r. Bruno Dumont, 2021), film cu Lea Seydoux în rolul unei vedete de televiziune. France de Meurs își împarte timpul între munca din platou, un război distant și greutățile vieții de familie, însă viața sa este dată peste cap când accidentează un pieton. În încercarea de a se retrage în anonimat, faima continuă să o urmărească până în momentul în care o poveste stranie de iubire pare să pună capăt căutărilor sale. Selecționat în Competiție la Cannes – candidat la Palme d’Or. Selecționat la Toronto și Rotterdam.

La cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica mai pot fi văzute și 3 documentare: Terykony, Nincs parancs / No Orders și Ascension.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte) și susținut de CNC, DACIN SARA, Ministerul Culturii, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar și MȚR.

CineGhid este partener media al Cinepolitica Nights 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.