BIEFF 2023: Radu Jude și Nina Hoss, Eureka și filme românești curajoase

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, noul film al lui Radu Jude, deschide BIEFF 2023

Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) se întoarce în perioada 26 septembrie-1 octombrie. Ajuns la cea de-a treisprezecea ediție, BIEFF propune peste 30 de evenimente adresate atât publicului cinefil, cât și profesioniștilor din domeniul cinematografiei.

Prezentată sub tema “Against All Odds”, selecția de filme a BIEFF 13  explorează teme actuale, chestionând totodată felul în care supranaturalul  continuă să modeleze imaginarul  lumii contemporane.

🎬 Una dintre marile surprize ale ediției va fi chiar filmul de deschidere: Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, noua producție semnată de Radu Jude, se va vedea în avanpremieră la București, în două proiecții simultane, cu casa închisă! Pelicula vorbește despre muncă, exploatare în contextul noului tip de “gig economy”, chestionând totodată modurile de proliferare a imaginilor în zilele noastre.

Filmul (TRAILER) a concurat luna trecută în competiţia oficială de la Locarno, acolo unde a și fost laureat cu Premiul Special al Juriului, fiind selecționat luna aceasta și la Toronto. Din distribuție fac parte Ilinca Manolache, Dorina Lazăr, alături de celebra actriță germană Nina Hoss, dar și Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Ioana Iacob, Zita Moldovan, Rodica Negrea, regretata Adina Cristescu, Sofia Nicolaescu sau cineastul neamț Uwe Boll.

🎬 11 scurtmetraje aparte, semnate de artiști care testează cu îndrăzneală convențiile formale, concurează anul acesta pentru premiul Competiției Naționale. Selecționate din peste 80 de filme românești înscrise la această a treia ediţie a competiției, creațiile autohtone de anul acesta marchează întoarcerea Andrei Tarara pe marele ecran, a Larisei Crunțeanu, dar și prezența Xandrei Popescu cu filmul difuzat în premieră mondială la începutul lunii la Veneția.

    • Corporeal Red (regia Anca Bucur)
    • Dansez și eu la nunta părinților mei (r. Andreea Chiper)
    • Fish (r. Laura Pop)
    • Vreau să sparg sera (r. Teona Galgoțiu)
    • Sentimental Stories (r. Xandra Popescu)
    • O serie de gânduri despre memorie (r. Andra Tarara) – cu Ion Tarara
    • S-a născut un loc (r. Cristina Iliescu)
    • Neale azbuirătoare / Flying Sheep (r. Alexandra Gulea)
    • Metale grele (r. Mihai Ghiță)
    • History (r. Raluca Popa)
    • Numb-Number (r. Larisa Crunțeanu)

🎬 Conștiință vizualăRetrospectivă de film experimental românesc. Printre surprizele pe care spectatorii sunt invitați să le descopere în sălile de cinema la BIEFF 2023 se numără și această retrospectivă, cu producții emblematice pentru scena cinemaului de avangardă dintre anii 1970 și 2014.

Filmele retrospectivei de cinema românesc din acest an conțin mare parte din ideile și emoțiile discursurilor contemporane despre imagine, construind împreună o radiografie a ultimilor aproape 50 de ani de avangardă autohtonă. Curatoriată de Oana Ghera, directoarea artistică a festivalului, împreună cu criticul de film Călin Boto, selecția unește, printre altele, lucrarea lui Ion Grigorescu care a devenit ținta cenzurii în perioada comunistă, dar și scurtmetraje ale Monei Vătămanu, Wandei Mihuleac sau o animație de la debuturile lui Radu Igazsag.

    • To Be (regia Petros Minopetros, 1982) – cu Florian Pittiș, Marcel Iureș
    • Eu-Tu-Martor. Conștiința vizuală (r. Sigma/Constantin Flondor, 1979)
    • Âme (r. Ion Grigorescu, 1977)
    • Soarele și dublul său (r. Mona Vătămanu, Florin Tudor, 2014)
    • Reconstrucție în peisaj (r. Wanda Mihuleac, 1978)
    • Fotografii de familie (r. Radu Igazsag, 1983)
    • Documentar despre (r. Ioana Holban, 1981)
    • Metropoem / Metropoeme (r. Sergiu Huzum, 1970) – mediumetraj de 33 de minute

Programul retrospectiv va rula duminică, 1 octombrie, de la ora 16:00, la Cinemateca Eforie.

🎬 Eureka, cel mai nou film semnat de Lisandro Alonso, încheie BIEFF 13. Hipnotic și meditativ, despre condiția popoarelor indigene, prezentat în premieră absolută la Cannes, este cel mai recent experiment anti-narativ semnat de autorul argentinian și o continuare a explorărilor sale asupra colonialismului. La fel de constantă rămâne și afinitatea sa pentru actorul Viggo Mortensen, distribuit aici alături de Chiara Mastroianni.

Narațiunea se desfășoară în trei planuri diferite, conectate de zborul unei păsări care călătorește în timp și spațiu, dezvăluindu-ne locuri și epoci distincte. Cuțite și arme, mingi de baschet, avertismente ale poliției, poțiuni magice, zăpadă abundentă, cascade sălbatice – toate acestea construiesc o poveste mistică a populației indigene a Americii, fără a ține cont de timp, structură sau formă.

Filmul va avea o proiecție specială, în premieră în România, pe 1 octombrie, ora 20:00, după Gala de decernare BIEFF 2023 a premiilor acordate în secțiunile competiționale.

***

Detalii: BIEFF.ro sau Facebook.com/BIEFF.Romania

Bilete și abonamentele pentru cea de-a 13-a ediție a festivalului sunt disponibile online pe Eventbook.ro.

Cea de-a 13-a ediție a BIEFF este organizată de Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM, finanțată de Ministerul Culturii, cofinanțată de Primăria Sectorului 2 și PMB, în cadrul Programului „București acasă” 2023.

Parteneri principali: Avanpost, ICR, UCIN, DACIN SARA, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultură

Creat sub patronajul UNATC şi al UNArte, BIEFF e primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Ajuns la cea de-a treisprezecea ediție, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic și stilistic, și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *