Concurs: Scrie un scenariu pentru Ioana Bugarin (ÎNCHEIAT)

AIFF 6 va avea loc anul acesta între 15 și 21 aprilie la București

American Independent Film Festival (AIFF) anunță lansarea celei de-a patra ediții a concursului WRITE A SCREENPLAY FOR (WSF) / SCRIE UN SCENARIU PENTRU, organizat de către Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe. AIFF introduce publicului din România cele mai noi, creative și originale filme americane de cinema ale anului și organizează ateliere, dezbateri, întâlniri cu cineaști și actori reputați, printre oaspeții edițiilor anterioare numărându-se Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Kent Jones, Roberto Minervini ori Sebastian Stan.

După ce la primele ediții WSF scenariștii au fost îndemnați să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov sau pentru publicul Generației Z, anul acesta organizatorii îi provoacă pe scenariști să continue să scrie pentru publicul tânăr, interesat de povești vibrante, actuale, ale căror protagoniști sunt personaje tinere, din mediul urban, cu o viață dinamică. Scenariștii sunt invitați să propună povești pentru serial sau film a căror protagonistă să fie actrița Ioana Bugarin.

Poveștile cu și despre tineri, problemele cu care aceștia se confruntă într-o lume care pare din ce în ce mai departe de a-i înțelege, deși se străduie mai mult ca oricând să-i accepte, stau la baza unor serii de mare succes internațional precum Euphoria, Hacks, Clique, Normal People sau We Are Who We Are și a unor filme precum Lady Bird, Booksmart ori Men, Women & Children. În cinematografia română, una dintre actrițele care se apropie de atmosfera acestui curent este Ioana Bugarin, cu rolurile sale din filme precum Otto Barbarul, Miracol, Mia își ratează răzbunarea sau cel din cea mai nouă producție HBO Max – RUXX.

Am fost inițial șocată când mi s-a propus să fiu «subiectul» ediției de anul acesta a concursului Write a Screenplay For. Este onorant și complet neașteptat. Mă bucură gândul că atât de mulți profesioniști din domeniu, dar și amatori sau iubitori de cinema, vor lucra cu personaje feminine tinere în roluri centrale. Mi se pare un demers util și inovator pentru piața românească și sunt nerăbdătoare să mă întâlnesc cu poveștile care vor fi scrise“ – mărturisește Ioana.

Născută la Timișoara, Ioana Bugarin a studiat la Royal Academy of Dramatic Art în Londra și este absolventă a UNATC, iar din 2019 e actriță a teatrului Odeon din București. Ioana Bugarin poate fi văzută în această perioadă la cinema în Miracol, iar din data de 8 martie la TV, în RUXX, pe HBO Max.

Write a Screenplay For are în vedere două secțiuni: proiecte de miniserie TV, cu povești structurate pe durata a 6 sau 8 episoade și filme de lungmetraj de ficțiune. Proiectele câștigătoare vor intra în circuitul de producție TV prin HBO Europe (mini-seriile) sau de producție cinematografică (proiectele de lungmetraj ficțiune) prin înscriere spre finanțare către CNC România.

Aplicațiile, sub forma unor scurte rezumate ale scenariilor, trebuie trimise la adresa info@cinemascop.eu până la data de 31 martie 2022. Concursul este deschis atât scenariștilor sau scriitorilor profesioniști, cât și celor aflați la debut. Nu se percepe taxă de înscriere!

Participanții la concurs nu trebuie să aibă scenariile definitivate până la data aplicației, ci să trimită un logline al poveștii (cel mult 3 propoziții), o descriere a poveștii (în format pitchdeck sau outline de film sau de sezon) de cel mult 3 pagini, o scenă de conflict cu dialog din scenariu (de cel mult 3 pagini) și un CV profesional.

Un juriu format din: echipa HBO, scenaristul Alexandru Baciu, regizorul Cristian Mungiu – va analiza toate propunerile primite și va alege lista scurtă de proiecte care vor trece în etapa a doua a concursului (între 5 și 10 proiecte) pentru fiecare secțiune.
Autorii proiectelor aflate pe această lista vor fi anunțați pe 15 aprilie, înaintea filmului de deschidere a celei de-a 6-a ediții a American Independent Film Festival.

Pe durata festivalului, autorii proiectelor de pe lista scurtă vor participa la discuții detaliate despre proiecte, în urma cărora vor fi aleși cei 5 finaliști ce vor intra în etapa de dezvoltare cu consultanții de scenariu: scenaristul Alex Baciu, regizorul Cristian Mungiu, actrița Ioana Bugarin, precum și producătoarea Ioanina Pavel, HBO Europe. Numele finaliștilor vor fi făcute publice în cadrul galei de închidere AIFF 2022.

Scrierea efectivă a scenariilor este prevăzută să aibă loc până la data de 1 octombrie 2022, iar pe parcursul acestei perioade finaliștii vor avea întâlniri de grup, dar și individuale, cu consultanții de scenariu.

La capătul acestui proces, HBO Europe va alege proiectele câștigătoare, a căror dezvoltare dorește să o sprijine în continuare.

Fiecare ediție WSF e o aventură pentru mine, pentru că îmi deschide ochii la toată paleta de povești care abia așteaptă să fie spuse. Cel mai mult mă bucur de mini-procesul de dezvoltare, ședințele unde se încheagă poveștile, fie într-un film, fie într-o miniserie. Ediția de anul trecut a fost o gură de aer proaspăt – povești cu tinerii Generației Z în care evadam, o dată pe săptămână. Din acest motiv, și pentru că am fost impresionată de Ioana Bugarin, star de primă mărime în RUXX, am vrut să continuăm cu povești noi ale milenialilor – perspectivele lor sunt familiare, pentru că am trecut cu toții prin adolescență și rebeliune, dar în același timp surprinzatoare – pentru că tinerii de azi reacționează la alte probleme, trăind alte vremuri. Iar cu Ioana drept muză, sunt sigură că scriitorii vor fi inspirați să spargă tiparele în poveștile lor” – exclamă Ioanina Pavel.

Peste 500 de proiecte au fost analizate în ediții anterioare ale WSF, iar anul acesta urmează să fie filmată prima mini-serie dezvoltată în cadrul programului!

Inițiat în 2017, American Independent Film Festival este un festival de film, cultură și stil de viaţă, care își propune să folosească popularitatea cinematografului narativ american, dar și cea a valorilor culturale promovate de acesta, pentru a îndeplini obiective culturale, educative, umanitare si formative în rândurile publicului român.

Toate încasările din bilete ale festivalului sunt donate unei cauze umanitare, iar anul acesta vor merge către o asociație implicată în susținerea refugiaților din Ucraina.
Regulamentul concursului și alte detalii pe: filmedefestival.ro/wsf

2 thoughts on “Concurs: Scrie un scenariu pentru Ioana Bugarin (ÎNCHEIAT)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *