Os de pește, coproducție Bulgaria-România, la cinema din 25 martie

Coproducție cu participare românească, lansată luna aceasta în cinematografe

Lungmetrajul Os de pește / Fishbone, regizat de Dragomir Sholev, producție Bulgaria-România, va fi lansat în cinematografele din România pe 25 martie.

Filmul (TRAILER) spune povestea lui Ivo, administratorul unui camping de la malul mării, care refuză să îngroape un nou delfin eșuat în zonă. De data aceasta, vrea dreptate și este hotărât să pornească o anchetă deoarece corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

Este inspirat din faptele reale, prezentate de un blogger care se ocupa de o plajă din Bulgaria și a scos la lumină o mulțime de absurdități în articolul său. M-am gândit că dacă mă voi concentra foarte mult pe problemele febrile, filmul va deveni prea local, ori eu căutam un impact universal, drept urmare am ales ca miezul poveștii să fie subiectul ecologist. Dar ce mă atrage cel mai mult este paradoxul existenței într-o societate în care oamenii nu pot găsi o cale amiabilă de funcționare”, spune regizorul într-un interviu acordat Cineuropa.

Povestea a fost scrisă de Dragomir Sholev, împreună cu Emanuela Dimitrova și Georgi Merdzhanov, pe parcursul a aproximativ 7 ani. Consultantul regizorului a fost scenaristul Răzvan Rădulescu!

Dragomir Sholev adaugă: „Ideea mea inițială a fost să evit pe cât posibil corpul delfinului, însă, pe măsură ce se conturau personajele secundare, s-a simțit nevoia să fie văzut, drept urmare am ajuns să expun în cadru bucățile de corp. Astfel, punctul de vedere al delfinului a devenit personaj în sine în film”.

Structura narativă elaborată „seamănă foarte mult cu o coloană vertebrală de care sunt prinse oasele mici și care conturează poveștile din film. Fiecare scoate la iveală probleme diferite, fiecare os se împotmolește în gâtul unui alt personaj”, mai explică regizorul.

Din distribuție fac parte Deyan Donkov (Ivo), Suzy Radichkova (Katya), Valentin Andreev – Rafe (bunicul Chavo). Pentru a avea cât mai multă autenticitate în film, regizorul a lucrat cu mulți neprofesioniști, dar și cu actori fără prea multă experiență, chipuri noi cu care nici măcar publicul bulgar nu era familiarizat.

Imaginea este semnată de Nenad Boroevic, scenografia de Severina Stoyanova, montajul Cătălin Cristuțiu, muzica de Nikola Gruev – Kottarashky, iar sunetul și muzica adițională poartă semnătura lui Marius Leftărache. Producători sunt Rossitsa Valkanova și Ada Solomon.

Dragomir Sholev a absolvit regia în 2007 la Academia Națională de Teatru și Film din Bulgaria. Scurtmetrajele realizate în timpul studenției, Family (2002), Habanera (2003), Before Life, after Death (2005), The Go-Between (2008), au fost selecționate și premiate în numeroase festivaluri internaționale.
Sholev a lucrat ca asistent de regie pentru numeroase producții. Debutul său în lungmetraj, Shelter (2010), scris împreună cu Răzvan Rădulescu, a avut premiera mondială la San Sebastian și a avut un traseu festivalier impresionant, cu numeroase distincții.
Dragomir Sholev a regizat peste 300 de spoturi publicitare și videoclipuri, produse în Bulgaria, dar și în Grecia, Ucraina, Belarus, Kazahstan și China.

Os de pește / Fishbone este cel de-al treilea lungmetraj al său. A avut premiera la Golden Rose Film Festival din Varna (Bulgaria), unde a fost recompensat cu premiul pentru cea mai bună imagine (Nenad Boroevic) și cu premiul Uniunii Cineaștilor din Bulgaria pentru cel mai bun film. Filmul a rulat și în cadrul celei mai recente ediții a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest.

Os de pește / Fishbone este o producție KLAS Film și Hi Film Productions, în coproducție cu Televiziunea Bulgară, în colaborare cu Avanpost și TVR. Susținut de Bulgarian National Film Center și CNC România.

Joi, 24 martie, de la ora 20:00, filmul e proiectat la Cinema Muzeul Țăranului, urmat de o discuție cu echipa română a filmului – Ada Solomon (producător) și Cătălin Cristuțiu (monteur).

Os de pește / Fishbone va rula începând din 25 martie la București (Happy Cinema, Cinema Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu, POINT), Bistrița (Dacia – Centru Cultural), Bârlad (Cityplex Victoria), ClujNapoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Făgăraș (Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta Cityplex), Slobozia (Casa de Cultură). Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Filmul va fi proiectat și la Pitești, la Cinema București, duminică 3 aprilie, ora 18:00, iar la FocșaniSala Balada, duminică, 9 aprilie, ora 19:30.

Lungmetrajul va fi distribuit în cinematografele românești de microMULTILATERAL.

CineGhid este partener media al acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.