Pune-i o întrebare lui Steven Spielberg, în direct la AIFF 2022! (VIDEO)

Ateliere cu Răzvan Rădulescu și Sebastian Strasser la Apollo 111

Într-un cinema, te uiți la filme alături de cei importanţi din viața ta, dar și în compania unor străini. Aceasta e magia pe care o experimentăm atunci când ieșim să vedem un film, un spectacol de teatru sau un concert. Nu știm cine sunt toți acești oameni din jurul nostru, dar când experiența trăită ne face să râdem sau să plângem, să aclamăm sau să contemplăm, atunci când se aprind luminile și plecăm, oamenii cu care ne îndreptăm spre lumea reală nu mai sunt cu totul străini”, scria recent Steven Spielberg într-un eseu pentru Empire, în care explica de ce această vrajă nu va fi diminuată nici de pandemie. Legendarul cineast ştie foarte bine despre ce vorbeşte, pentru că peliculele sale au unit naţiuni şi generaţii în emoţie şi încântare, devenind jaloane ale culturii populare.

Regizorul american Steven Spielberg a acceptat invitatia American Independent Film Festival de a intra în direct într-un dialog cu publicul cinefil din România. Vineri, 15 aprilie, la Cinema Elvira Popescu, după proiecția filmului West Side Story va avea loc o conversație care va fi moderată de criticul de film Andrei Gorzo. Mai mult, spectatorii îi vor putea adresa întrebări cunoscutului cineast, completând în prealabil formularul următor , în urma achiziționării unui bilet. Dialogul se va desfășura prin Zoom și va dura în jur de o oră, regizorul american dorind să-și aducă astfel contribuția la sprijinirea refugiaților ucraineni, prin intermediul AIFF.

Arta povestirii şi emoţia vin pe primul plan. Afacerea şi imaginea, pe al doilea” – e doar unul din sfaturile pe care de-a lungul timpului regizorul le-a dat cineaștilor mai tineri, astfel că, profesioniști sau doar cinefili, nu ratați ocazia unică de a fi în direct cu unul dintre titanii cinematografiei americane, scump la vedere chiar și în cele mai mari festivaluri ale lumii.

🎬 American Independent Film Festival îi aduce în acest an un binemeritat omagiu lui Steven Spielberg, cu un triptic de neratat. Mai întâi, E.T. Extraterestrul, o capodoperă mereu răvăşitoare care, deşi împlineşte 40 de ani, ne transformă la fiecare (re)vizionare pe toţi în copii. Apoi, Duel (proiectat pe marele ecrane și în România în epoca ceauşistă cu titlul Duel pe autostradă), una dintre cele mai bune producţii de gen din ultima jumătate de secol. La doar 24 de ani, cu o virtuozitate tehnică incredibilă, Spielberg reușea să scoată suspans insuportabil din “piatră seacă” (în cazul de faţă, un buget minimalist).

• Apropo de automobilele din Duel, în curtea Institutului Francez din România (incinta Cinema Elvira Popescu) vor putea fi admirate între 15 și 17 aprilie câteva mașini americane de epocă, grație faptului că ediția AIFF 2022 este marcată și de parteneriatul cu Retromobil Club România care va acorda șansa spectatorilor să vadă pe viu mașini din filmele preferate.

Înființat în 1998, Retromobil Club România a devenit o prezență obișnuită de pe scena automobilismului românesc. Activitatea de peste două decenii a clubului se constituie într-un demers cultural, de instruire a noilor generații cu privire la istoria autovehiculelor și încurajarea păstrării în stare optimă, de autenticitate a vehiculelor istorice de pe teritoriul național, precum și cultivarea pasiunii de colecționare și restaurare a acestora.

🎬 Spectatorii AIFF 6 vor putea (re)vedea şi West Side Story, cel mai recent succes Steven Spielberg care a fost recompensat luna trecută cu un premiu Oscar pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar – o a doua adaptare (TRAILER) răsunătoare după muzicalul omonim din 1957. Un spectacol vizual memorabil pe care US Weekly îl numeşte „o ameţitoare versiune la Romeo şi Julieta care-ţi tulbură simţurile”.

După film, va avea loc și sesiunea de întrebări în direct cu Steven Spielberg, iar evenimentul va fi transmis și pe pagina de Facebook a festivalului!

🎬 Pentru a preţui West Side Story-ul lui Spielberg la adevărata valoare, spectatorii de azi îl vor putea compara la AIFF cu faimoasa variantă clasică West Side Story a lui Robert Wise și Jerome Robbins din 1961, posesoare a unui incredibil număr total de 10 Oscaruri: o ocazie unică pentru a fi savurată în toată splendoarea Technicolor originală, pe marele ecran, într-o versiune restaurată. În afară de muzicalul care le-a servit ca inspiraţie, cele două versiuni, realizate la o distanţă de 60 de ani, mai au un lucru în comun: pe legendara actriţă Rita Moreno.

🎬 The French Dispatch (în competiţie la cea mai recentă ediție de Cannes) – o nouă excentricitate flamboiantă marca Wes Anderson – aduce la viață povești publicate în ultimul număr al unei reviste americane dintr-un oraș francez de secol XX. Filmul are în distribuție o veritabilă super colecție de vedete: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Frances McDormand, Timothee Chalamet, Mathieu Amalric, Bill Murray, Denis Menochet, Christoph Waltz, Willem Dafoe, Damien Bonnard, Edward Norton, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss, Jarvis Cocker (solistul de la Pulp), Benjamin Lavernhe sau Anjelica Huston (vocea naratoarei), dar și staruri în plină ascensiune ca Tony Revolori sau franco-algeriana Lyna Khoudri.

• Nepreţuita artă a “storytelling-ului” este importantă atât în cinema, cât şi în publicitate. Mai multe despre cum publicitatea şi filmul se influenţează reciproc vom afla în atelierul Advertising vs. Cinema prezentat de fostul sibian Sebastian Strasser.

Strasser este unul dintre primii cinci regizori de publicitate din lume, cu peste 200 de premii internaționale pentru campaniile sale publicitare inovatoare la Cannes, London IAA și la New York Festival, realizate pentru mărci ca Mercedes-Benz, Audi, BMW, Nissan, Vodafone sau Volkswagen. Primul său scurtmetraj, Happy End, a fost selectat la Berlinale în 2005. În 2016, s-a mutat în Los Angeles, unde ulterior a dezvoltat seria distopică în curs de apariție Darklands în calitate de creator, scriitor și regizor, proiectul fiind selectat pentru producție de către Warner Bros. Pictures.

Sebastian Strasser va împărtăși din experiența lui în domeniu și va explica cum se poate dezvolta o narațiune complexă într-un format scurt, fie reclamă, fie scurtmetraj.

• „Când se va trage linia şi se va scrie istoria filmului românesc din secolul XXI, se va găsi ADN-ul lui Răzvan Rădulescu (scriitor şi scenarist român) în fiecare fibră a aşa ziselor filme «minimaliste». Răzvan este «eminenţa cenuşie» a filmului pur & dur «made» in România, omul care ştie că e mai «cool» să creezi o modă, decât s-o urmezi. Inteligenţa lui tăioasă şi neliniştită străluceşte pe schelăria sumbră a acestor filme, ca un diamant mare cât hotelul Ritz”, scria plastic regretatul critic de film Alex. Leo Şerban în cartea 4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc, publicată în 2009. Între timp, Rădulescu a devenit şi regizor şi un script doctor multipremiat, practic un “indispensabil” al cinematografiei de autor.

Anul acesta la AIFF, Răzvan Rădulescu va susţine, în colaborare cu Write a Screenplay For, atelierul de film Script Consulting – unde va pleca de la un exemplu concret de scenariu şi va explica mecanismele narative ce trebuie urmărite pentru a dezvolta o poveste. Totodată, cineastul va prezenta detalii despre noul său simpozion, Script Savages Club, dedicat regizorilor, scenariștilor și producătorilor de film.

Ambele ateliere vor avea loc la Apollo 111, iar intrarea este liberă în baza unui bilet ce trebuie rezervat în prealabil pe Eventbook.ro!

Toate încasările ce revin organizatorilor din vânzarea biletelor pentru AIFF 6 vor fi donate! Biletele pentru ediția restrânsă AIFF de la Cluj-Napoca sunt disponibile pe site-ul și la casa de bilete a Cinema Victoria.

Programul complet al proiecțiilor și detalii despre bilete, filme și evenimentele din festival găsiți pe filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival.

Organizat de Asociația Cinemascop, American Independent Film Festival 6 este un proiect cultural co-finanțat de AFCN, cu sprijinul Ambasadei SUA în România și UPFARARGOA.
Susținut de: Banca Transilvania

Parteneri: ICR, FORTECH., Europa Cinemas, Institutul Francez din România, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Apollo 111, Eventbook, Retromobil Club România, Voodoo Films
Co-organizator: Multi Media Est

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

CineGhid este partener media al American Independent Film Festival 2022.

3 thoughts on “Pune-i o întrebare lui Steven Spielberg, în direct la AIFF 2022! (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *