Biletele AIFF 2022 în vânzare – încasările donate refugiaților ucraineni (VIDEO)

AIFF București, parteneriat cu AIFF Kiev, festivalul anulat din cauza războiului

Între 10 și 16 martie ar fi trebuit să aibă loc la Kiev cea de-a 11-a ediție a American Independence Film Festival Kiev, care a avut prima ediție în noiembrie 2011 sub patronajul Ambasadei SUA în Ucraina. Un omagiu adus cinemaului american, festivalul prezenta în fiecare an un mix dinamic de lungmetraje și filme documentare ce vorbesc despre valori, diversitate și, mai presus de orice, puterea cugetului liber.

Din cauza invaziei armatei ruse în teritoriul ucrainean, AIFF Kiev nu a mai avut loc, iar AIFF 6 a decis să includă în programul său de la București o parte din selecția festivalului ucrainean: pelicula C’mon C’mon precum și o serie de filme documentare ucrainene grupate sub titlul AIFF Kyiv Indie Lab vor putea fi văzute de spectatorii din București. Echipa festivalului AIFF Kiev va face o introducere acestor filme și va fi prezentă online pentru o discuție cu publicul bucureștean – spectatorii ucraineni vor avea acces liber la cele două proiecții, iar filmele vor fi subtitrate în ucraineană.

🎬 Indie Lab este un laborator de film pentru tinerii artiști ucraineni care lucrează la primul sau al doilea proiect de film documentar. În timpul sesiunilor ce durează 2 săptămâni, participanți din diferite regiuni ale Ucrainei lucrează și editează propriul scurtmetraj. În ciuda faptului că pentru unii participanți este prima lor experiență în regie și montaj, munca lor în cadrul laboratorului a rezultat în crearea a 10 scurtmetraje documentare în fiecare an, cu sprijinul unor regizori din Ucraina și SUA. În cadrul programului, spectatorii de la București vor putea vedea șase filme documentare de scurtmetraj: FOMO, Birthmark, In the Fields, Diary 1937, The Wonderful Years și Save Me Doctor.

La cea de-a 6-a ediție, American IFF își arată solidaritatea față de poporul ucrainean, donând toate încasările ce-i revin din bilete către ONG-uri care sprijină refugiați ucraineni, dar și preluarea și salvarea animalelor lor de companie. Biletele sunt deja disponibile online!

🎬 Joaquin Phoenix continuă seria rolurilor de Oscar, livrând unul dintre cele mai delicate și sensibile roluri din cariera sa în Cmon Cmon realizat de Mike Mills, în care actorul joacă un jurnalist care călătorește prin țară pentru un nou proiect alături de tânărul său nepot. „Acest film profund onest despre copii într-o lume a adulților este condus cu extrem de multă grijă” (The Guardian) și „te va lăsa cu un strop de speranță în plus” (The New York Times) la finalul proiecției.

🎬 O combinaţie neaşteptată de film profund personal şi de documentar experimental, The Cathedral, în regia lui Ricky D’Ambrose, recompensat recent la Veneția cu premiul presei străine de la Hollywood, este povestea meditativă, impresionistă, a unui copil singur la părinţi ce observă ascensiunea şi decăderea familiei sale americane pe parcursul a două decenii. „The Cathedral este un film ca o cutie de bijuterii aparent modestă, însă cu un conţinut uimitor, plină de imagini care formează amintirile personajului principal, Jesse (interpretat de diverși actori în copilărie și tinerețe)”, în timp ce site-ul Roger Ebert subliniază că „D’Ambrose are în mod clar o voce regizorală încrezătoare şi reuşeşte să creeze o dramă de familie care se desfăşoară în faţa ochilor noştri aproape ca o amintire”, spune Vox.

🎬 În Down with the King (regia Diego Ongaro), film care a luat Marele Premiu Special al Festivalului de la Deauville, starul rap Money Merc (interpretat de rapperul Freddie Gibbs) este trimis de Paul, managerul său, într-o casă rurală din Berkshires pentru a se concentra la următorul album. Dezamăgit de cariera sa de rap și de ceea ce înseamnă faima modernă, Merc nu are niciun chef să scrie sau să înregistreze muzică. În schimb, își petrece cea mai mare parte a timpului la ferma vecinului său, învățând despre agricultură și bucurându-se de simplitatea vieții la țară. După ce Merc își anunță brusc retragerea de pe Twitter, Paul îşi propune să-l atragă înapoi în industria muzicală.Armonia de emoţii şi de imagini e ceea ce face din Down with the King un circuit complet. Fiecare dintre părţile filmului o complimentează pe cealaltă. Dar, la final, pelicula rămâne la fel de smerită ca personajul său principal”, consideră The Playlist, în timp ce IONCINEMA scrie că pelicula e „o poveste originală despre tranzițiile incomode de pe terenul artistic și al maturizării. Gibbs strălucește în acest portret fierbinte al unui muzician defensiv, care nu este sigur că vrea să continue să facă gangsta rap şi se retrage în sălbăticie pentru a-și recăpăta calmul”.

🎬 Multi-premiatul scriitor/regizor Justin Chon este autorul lui Blue Bayou, o poveste emoționantă și extrem de actuală despre o familie unică americană care luptă pentru viitorul său. Antonio LeBlanc (Chon), un coreean adoptat, crescut într-un orășel din Bayou, Louisiana, este căsătorit cu Kathy (interpretată de oscarizata Alicia Vikander), iubirea vieții lui și este tată vitreg pentru Jessie. În timp ce încearcă să le asigure o viaţă mai bună celor dragi, el trebuie să se confrunte cu fantomele trecutului, atunci când descoperă că ar putea fi deportat din singura țară pe care a numit-o vreodată „acasă”. Despre această peliculă, selecţionată la cea mai recentă ediție de Cannes, Real Talk Inc.com spune că ar fi „musai de văzut. Este o perspectivă extrem de bine ancorată în realitate, asupra stării actuale a sistemului de imigrație din această țară”. „Ceea ce Blue Bayou reuşeşte superb în momentele sale subtile este să ilustreze că a fi asiatic nu e o identitate unică, ci o vastă tapiţerie de culturi diferite” au scris cei de la The Playlist.

🎬 Pentru că descrie experienţa de refugiat cu ajutorul unei animaţii vii, Flee (semnat de Jonas Poher Rasmussen) forţează graniţele filmului documentar ca să ne prezinte o călătorie către autodescoperire. Motivul pentru care a fost nominalizat la premiile Oscar pentru «cel mai bun documentar» este, potrivit Sydney Morning Herald, faptul că izbuteşte o realizare remarcabilă: „abordează un subiect dificil şi-l spune într-o manieră foarte captivantă”. „Uneori, un film este atât de puternic, încât te trezeşti spunându-le tuturor să se ducă să-l vadă. E exact ce am simţit să fac după proiecţia cu Flee”, scrie şi The Jerusalem Post. Flee este și finalist al Premiilor LUX 2022!

🎬 Un mare autor al cinematografiei europene ne ajută să înţelegem mai bine turbulenta perioadă istorică pe care o traversăm. Ucraineanul Sergei Loznitsa a realizat, din 1996 și până în acest moment, 11 filme documentare care au primit numeroase premii internaționale și naționale. Blockade, documentarul său de montaj din 2005, este bazat pe imagini de arhivă din Leningradul (denumirea sovietică a Sankt Petersburg-ului) asediat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În 2014, Loznitsa se reîntoarce la film documentar cu aclamatul Maidan, despre lupta pentru libertate a poporului său, iar în 2018, docu-ficțiunea Donbass e selecționată la Cannes (Un Certain Regard). Prin filmografia sa, regizorul a reușit să examineze multe momente dificile și conflictuale din istoria sovietică și post-sovietică a statelor baltice. „Fie că e vorba de ficțiune, documentar observațional sau de colaj cu materiale de arhivă, opera sa e preocupată de felul în care individualitatea e uzurpată de mase sau de felul în care aceste organisme colective sunt manevrate de-a lungul istoriei” – MUBI.

Maidan Nezalezhnosti este piaţa centrală din Kiev care a dat numele masivelor demonstraţii antiguvernamentale din 2013 şi 2014 ce au sfârşit prin a răsturna, în cele din urmă, regimul politic ucrainean. „Cu Maidan, Loznitsa oferă ceva ce, în zilele de azi, e rar şi preţios: o redare a istoriei în prim-plan, care nu are eticheta de «breaking news» postată peste tot”, scrie The Observer, în timp ce The Times îl descrie ca fiind „profund impresionant, atmosferic şi, uneori, chiar straniu de frumos”. Bucuria libertăţii pe care regizorul o documentează a fost repede umbrită de ceea ce e urmat: anexarea Crimeei de către Rusia, măcelul din est, ciocnirile de la Odesa unde au murit zeci de oameni, războiul perfid condus de Putin care a culminat cu recenta invazie. Într-un fel sau altul, toate aceste evenimente au fost declanşate de demonstraţiile îndârjite din piaţa Maidan. Un film documentar important de revăzut acum, la 8 ani după lansare, pentru că reuşeşte să confere o faţă umană conflictului de astăzi ce devastează nu numai Ucraina, ci şi lumea întreagă.

Proiecţia filmului va fi urmată de o discuție moderată de Sorin Ioniță (Asociația Expert Forum) despre situația curentă din Ucraina, situația geo-politică din Europa, la care va participa în persoană Nataliya Arno – fondatoarea și președinta Free Russia Foundation, fundație cu sediul în Washington (SUA), care, prin acțiunile sale regionale, în capitalele europene precum Kiev, Tbilisi, Praga și Berlin, unifică și coordonează eforturile globale ale activiștilor, organizaților și programelor pro-democrație din întreaga lume, sprijină și îndrumă pe cei care lucrează pentru o Rusie liberă, fiind o puternică voce internațională care militează împotriva acțiunilor politice și militare coordonate de Rusia.

Între 15 și 21 aprilie la AIFF 2022 vor mai fi proiectate Red Rocket (care a figurat în Competiţie la cea mai recentă ediție de Cannes), The Outfit (selecționat în februarie la Berlinale), Land (selecționat la Sundance), celebrul E.T. Extraterestrul al lui Steven Spielberg sau I Was a Simple Man.

Programul singurului festival din România care privilegiază arta cinematografică independentă americană, realizată în afara marilor studiouri, include filme care au marcat istoria, filme inspirate din istorie şi filme ce vor face istorie. Pe toate le veți putea vedea pe marile ecrane de la Cinema Elvira Popescu și Cinema Muzeul Țăranului între 15 și 21 aprilie. Toate încasările ce revin AIFF 6 din vânzarea biletelor vor fi donate Asociației Save the Dogs and Other Animals condusă de Sara Turetta. Către Asociația Expert Forum, condusă de Sorin Ioniță, vor merge fondurile obținute în urma ediției restrânse AIFF de la Cluj-Napoca, 16-17 aprilie, Cinema Victoria.

Programul complet al proiecțiilor și detalii despre bilete, filme și evenimentele din festival găsiți pe filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival.

Organizat de Asociația Cinemascop, American Independent Film Festival 6 este un proiect cultural co-finanțat de AFCN, cu sprijinul Ambasadei SUA în România și UPFARARGOA.
Susținut de: Banca Transilvania

Parteneri: ICR, FORTECH., Europa Cinemas, Institutul Francez din România, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Apollo 111, Eventbook, Voodoo Films
Co-organizator: Multi Media Est

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

CineGhid este partener media al American Independent Film Festival 2022.

One thought on “Biletele AIFF 2022 în vânzare – încasările donate refugiaților ucraineni (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *