One World Romania 12. Peste 80 de filme. 90 de invitați
Între 15 și 24 martie 2019 va avea loc la București cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania.
În 2019, marcăm 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia și Polonia. În consecință, acești 30 de ani de democrație în România și în Europa de Est reprezintă tema principală a celei de-a 12-a ediții a festivalului One World Romania (OWR). Vor fi proiectate filme, dar vor fi şi discuţii comune timp de 10 zile, prin intermediul unor evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut acești 30 de ani, ce am învățat și ce mai rămâne de învățat pentru consolidarea unei democrații veritabile.
Imaginea festivalului (foto sus) de anul acesta este realizată de Maria Drăghici, pornind de la două fotografii – una realizată la Timișoara, în decembrie 1989, de Constantin Duma pentru AGERPRES, iar a doua la București, în timpul protestelor din februarie 2017, de Dan Mihai Bălănescu. Colajul celor două ipostaze înfățișează un „noi”, în încercarea de a înțelege mai nuanțat experiența directă, trăită singular și plural, în 30 de ani de democrație.
Spotul oficial de promovare a festivalului este realizat de regizorul Radu Jude. Suprapune fragmente audio înregistrate în timpul Revoluției din 1989, peste imagini contemporane, înregistrate la parada militară din 1 decembrie 2018, sugerând astfel o ambiguitate între cele două momente, între trecut și prezent. Ce și cât s-a schimbat în ultimii 30 de ani? Cât a evoluat România pe calea democrației și a statului de drept? Am ieșit oare din tranziție și încotro ne îndreptăm?
Si pentru ca sunt peste 80 de filme incluse in festival, pentru o alegere mai uşoara, iata o selectie totala de 21 de titluri pe care vi le recomandăm:
• SAHIA VINTAGE: Lecţii de viaţă
∗ Sonda numărul (regia Alexandru Sîrbu, 1963, 10′)
∗ Datoria sau interesul personal (r. Adrian Ianuli, 1971, 10′)
∗ Să treacă vara (r. Florica Holban, 1974, 10′)
∗ Diminețile oțelului (r. Nicolae Cabel, 1976, 10′)
∗ Răspunderea pentru calitate (r. Ada Pistiner, 1984, 10′)
∗ Protecția cui (r. Ada Pistiner, 1992, 10′)
∗ Zece minute cu clasa muncitoare (r. Florin Iepan, 1994, 12′)
“Ce-a însemnat pentru practica documentară, în context național, eticheta de „propagandiști” politici aplicată documentariștilor Sahia? Cum au internalizat realizatorii de cinema documentar această etichetă și cum/când s-a petrecut desprinderea de ea? Ce impact a avut, în durata istoriei, intersecția impusă a documentarului cu realitatea industrială a țării, conviețuirea îndelungată a documentariștilor cu o „clasă muncitoare” simultan privilegiată și victimizată, și cum s-a rescris această realitate în prezent?”
• SAHIA VINTAGE: Despre timp și vremuri
∗ Romanțe aspre (regia Slavomir Popovici, 1965, 15′)
∗ După zece ani (r. Eugenia Gutu, 1971, 12′)
∗ A doua scrisoare (r. Nicolae Cabel, 1974, 10′)
∗ Amintiri din filmotecă (r. Erich Nussbaum, 1975, 12′)
∗ Jurnalul liber (film colectiv, 1990, 10′)
∗ De Crăciun ne-am luat rația de libertate (r. Cornel Mihalache, Cătălina Fernoagă, 1990, 14′)
“Cum ne ajută filmele Sahia să privim dincolo de ele, către realități sociale și politice? Cum lucrează arhiva audio-vizuală asupra relației noastre cu trecutul?”
• Touch Me Not
“Un film la frontiera fluidă dintre realitate și ficțiune, ce survolează călătoriile emoționale ale Laurei, lui Tomas și Christian, oferind o perspectivă profund empatică asupra vieții lor. Nevoia de intimitate, dar și frica profundă de ea, îi face să încerce să-și depășească modelele vechi, mecanismele de apărare și tabuurile, să taie cordonul și să se elibereze în sfârșit.”
Film câştigător al Festivalului de Film de la Berlin, distins cu Ursul de Aur! Nominalizat la European Film Awards 2018. Selectionat la Toronto si TIFF Transilvania.
Trailer: cineghid.ro/touch-me-not…
• Ash and Ember / Cenușă și jar / De cendres et de braises
“Filmul ne dă acces în Les Mureaux, un mic oraș aflat la doar 36 de km distanţă de centrul Parisului, unde puțini oameni se aventurează, dacă nu locuiesc acolo. Regizoarea construiește, cu fiecare personaj, o frescă a revoltei, a lumii muncitorești de ieri și de azi.”
Proiecții desfășurate în prezența regizoarei Manon Ott.
• Home, Sweet Home / 35 de ani cu Nao și familia sa
“Regizorul japonez Ise Shinichi își filmează timp de 35 de ani familia, în centrul atenției fiind nepoata sa cu dizabilități – o decizie luată după un diagnostic dur pus de medici. Este însă un film care depășește mult tematica dizabilităţii.”
Film aflat în Competiția OWR 2019.
• Samouni Road / Strada Samouni
“Povestea din acest film este cunoscută în mass-media ca „Incidentul Zeitoun” care a avut loc în ianuarie 2009, într-o suburbie rurală a oraşului Gaza (Palestina), când 48 de civili au fost omorâţi în timpul nopţii, într-un atac al armatei israeliene. Familia Samouni a pierdut în acea noapte 29 de persoane, printre care bărbaţi, femei şi copii. Dincolo de masacrul orb şi de devastarea pământului, întâlnim o familie palestiniană obişnuită şi paşnică, o familie de fermieri care încearcă să-şi reconstruiască viaţa după o traumă majoră.”
Cel mai bun film documentar la cea mai recenta editie a Festivalului de Film de la Cannes, distins cu L’OEil d’or!
O combinaţie foarte specială de documentar, animaţie si imagini din dronă.
• Out / Coming Out
“Format exclusiv din scurte clipuri video postate pe internet de tineri și tinere care decid să le spună celor din familie că se identifică ca persoane LGBTQ. Filmul lui Denis Parrot prezintă o stare de fapt relevantă a epocii actuale – nonșalanța tinerilor din întreaga lume de a-și căuta și, mai ales, de a-și accepta și declara propria identitate.”
Funcționează succesiv ca un film de comedie, dramă, suspans sau chiar parodie!
• John 746
“Un american boem, cu vederi anarhice, care trăiește împreună cu cățelul lui, înconjurat de tot felul de obiecte de mâna a doua, pe care le vinde trecătorilor.”
Proiecții desfășurate în prezența tinerei regizoare Ana Vîjdea!
• I Signed the Petition / Am semnat petiția
“O conversație între doi prieteni palestinieni despre consecințele semnării unei petiții care îi cere solistului trupei Radiohead să își anuleze concertul din Tel Aviv, în semn de protest vizavi de politica dusă de statul israelian în teritoriile palestiniene.”
Nominalizat la European Film Awards 2018! Selectionat la Sarajevo Film Festival 2018.
• Unsettling / Neliniștitor
“Iris Zaki, o artistă și cineastă de stânga din Tel Aviv, se hotărăște să petreacă o vară în Tekoa, o localitate din Cisiordania, populară în rândul tinerilor israelieni nonconformişti, unde va încerca să asculte, în cea mai mare parte, opiniile coloniştilor, extrem de îndepărtate de ale ei. Amenajează un mic studio în centru, în dreptul magazinului local, cu o masă așezată frumos, două scaune și 3 camere de filmat și se distribuie pe ea însăși într-unul din rolurile principale.”
Proiecții desfășurate în prezența regizoarei Iris Zaki.
• The Paper Bridge / Podul de hârtie
“Regizoarea vizitează locurile copilăriei tatălui său, din regiunea Bucovinei, de unde familia lui fusese strămutată cu câteva decenii în urmă. Călătoria începe într-un Rădăuți acoperit de ceață, scăldat în mister și adormit într-o atemporalitate de basm. Deși ne aflăm în a doua jumătate a anilor ’80, urmele regimurilor comuniste din România sunt destul de puțin prezente în film. Indiciile căutate de realizatoare sunt plasate într-un trecut mai îndepărtat, dinaintea Războiului, iar rămășițele nu întârzie să apară: o baie comună cu aburi care aparținuse pe vremuri comunității locale evreiești, acum fiind folosită de sătencele românce, sau un cimitir evreiesc unde tragediile individuale sunt încă rememorate de unul din ultimii supraviețuitori ai perioadei interbelice.”
Atentie, are o singura proiecţie la OWR 2019!
Proiecția este desfășurata în prezența regizoarei Ruth Beckermann.
• Timebox
“O luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut realizatoarea. Ioan Matei Agapi, protagonistul acestui film, a filmat timp de 40 de ani pe peliculă viața orașului Iași, dar și evenimentele importante din familia sa, rezultand astfel cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile PCR, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și piese de teatru din anii 70, operații medicale revoluționare la acea vreme, precum și multe imagini cu familia Agapi.”
Selectionat la Astra Film Sibiu 2018 si Culese din Balkani 2018!
Proiecții desfășurate în prezența regizoarei Nora Agapi.
• Camorra
“Având la bază sute de ore de materiale filmate aparținând arhivei televiziunii italiene de stat Rai, documentarul este un studiu al nașterii, consolidării și transformării Camorrei de-a lungul câtorva decenii. Sunt devoalate mecanismele care i-au permis mafiei italiene să înăbușe și o iminentă revoltă socială a claselor de jos din regiune.”
Selectionat la Festivalul de Film de la Veneţia 2018!
Film aflat în Competiția OWR 2019.
• After the Revolution / După Revoluție
“Tensiunea din primii ani post-decembrişti din România a dus chiar la proteste împotriva FSN (Frontul Salvării Naționale), precursor al PSD de astazi. Momentele sunt surprinse în video radiografia de moment a lui Laurențiu Calciu, rătăcit și el printre protestatari, împins dintr-o parte în alta, dintr-un cerc de vorbitori în altul, aflat mereu în mijlocul celor mai aprigi dispute. Suspendați parcă în istorie, românii ieșeau din case pentru a-și epura țara de comunismul proaspăt combătut, iar povestea lor ieșea dintre granițe pentru a fi spusă întregii Europe.”
După proiecția din 20 martie, alături de spectatori vor fi regizorul filmului, Laurențiu Calciu și Nicolae Rațiu, fiul lui Ion Rațiu (foto), unul dintre candidații primelor alegeri democratice.
• Distanța dintre mine și mine / The Distance between Me & Me
“Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian a fost simultan complice și problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceaușescu, terminând într-un exil nedorit la New York din 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.”
Proiecţia din 21 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, va găzdui şi un eveniment extrem de special, cu participarea Angelei Marinescu, Svetlanei Cârstean și Teonei Galgoțiu, care vor vorbi despre destinul Ninei Cassian, despre exil, dictatură și poezie, despre asumarea sexualității și independența gândirii.
Distins cu Premiul publicului la Les Films de Cannes a Bucarest 2018!
Trailer: cineghid.ro/distanta-dintre-mine…
• 6999 Doors / Întoarcerea la palat
“6999 de uși are unul dintre cele mai renumite și vechi tribunale ale lumii, cel din Paris, unde regizoarea Yamina Zoutat și-a petrecut o bună parte a tinereții, scriind, în calitatea sa de jurnalistă, despre zeci de procese. Întoarcerea, după ani de absență, în acest loc grandios, plin de cotloane misterioase, încărcat de istorii și bântuit de fantomele secolelor trecute, îi provoacă cineastei tot felul de reflecții și epifanii, prin intermediul lor acordând acces spectatorilor la un univers senzorial pe care cu greu l-ar fi putut asocia unei clădiri atât de impunătoare. După ce veți vedea acest documentar, veți trăi cu totul altfel interacțiunile cu instituțiile publice.”
• Proţes / The Trial / Un proces stalinist
“Cel mai recent film al regizorului Sergei Loznitsa, alcătuit exclusiv din materiale de arhivă, care explorează conceptul de justiție ca spectacol, prin intermediul unuia dintre primele procese staliniste din anii ’30, intentat împotriva unor economiști acuzați că plănuiau o lovitură de stat împotriva guvernului sovietic.”
Selectionat in 2018 la Veneţia, Toronto si Mar del Plata!
• The Trial / Procesul
“O privire în culisele uneia dintre cele mai grave crize politice a ultimului deceniu, finalizată cu demiterea primei femei președinte a Braziliei, Dilma Rousseff, din 2016. Sunt urmărite mai multe fire narative din timpul îndelungatului proces de subminare a poziției acesteia, furnizând un film de suspans pasionant, cu hățișuri de parcurs – procedurale, mediatice și chiar mistice – spectaculoase și imprevizibile. Situația creată în jurul lui Rousseff e pe cât de complicată, pe atât de primejdioasă pentru democrația extrem de fragilă din această țară, situaţie actuală pe care localnicii o cataloghează, de fapt, drept autoritarism!”
Selectionat la Berlin International Film Festival 2018!
• Putin’s Witnesses / Martorii lui Putin
“Granița dintre milenii avea să marcheze evenimente vitale în traseul Rusiei moderne, cât şi al lumii contemporane, pe care regizorul Vitaly Mansky le-a urmărit din apropierea jocurilor de putere de la nivel înalt, în ipostaza de cameraman privilegiat al președinților. Având acces la culisele de unde se trăgeau sforile în Rusia post-comunistă, cineastul a reușit să capteze conversații, mărturii, amintiri și decepții ale ultimilor conducători din perioada de tranziție de la fosta URSS către (atunci!) democrație, Mihail Gorbaciov, Boris Elțîn și Vladimir Putin. Câțiva ani mai târziu, cineastul se întoarce la materialul înregistrat și reconstituie tabloul instaurării lui Putin la conducerea uneia dintre cele mai mari puteri ale lumii.”
După proiecții, are loc o discuție cu unul dintre cei mai activi militanți pentru consolidarea democrației în Rusia, jurnalistul și activistul Oleg Kozlovsky, organizator a numeroase acțiuni non-violente pentru democrație și drepturile omului în Rusia, Belarus, Ucraina și Moldova.
Selectionat în 2018 la Toronto. Cel mai bun film documentar la Karlovy Vary 2018!
• Three Identical Strangers / Trei străini identici
“3 frați gemeni despărțiți la naștere află în mod complet accidental în adolescență unul de existența celuilalt. Reuniunea e primită cu un val de afecțiune de către întreaga țară și stârnește numeroase întrebări, în primul rând printre părinții adoptivi, cu privire la motivul pentru care aceștia au fost dați spre adopție separat, fără să li se spună familiilor în care au ajuns de existența celorlalți gemeni. Pentru cei trei frați, reîntâlnirea e un miracol în ochii fiecăruia dintre ei, frapați de asemănările izbitoare, nu doar fizice. Legăturile afective dintre ei se construiesc repede și se solidifică de-a lungul anilor, până în momentul în care adevăratul motiv al separării lor la naștere iese la iveală.”
Premiat la Sundance în 2018! Nominalizat la Premiile BAFTA 2019!
• Naş Dom / Casa noastră
“Povestea unei familii din Bălți, Republica Moldova, în toiul pregătirilor de Revelion, în decembrie 2016.”
Proiecţie unica, desfășurata în prezența regizorului Victor Bulat!
Filmul este proiectat in varianta pre-finală.
Programul integral OWR 2019 il puteti consulta AICI. Biletele pot fi procurate online pe Eventbook.ro, iar informatii despre ofertele speciale, abonamente si locatii puteti afla de pe site-ul festivalului One World.
ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL: Programul “Statul de Drept Europa de Sud Est” al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL: KAUFLAND
SPONSORI: BOSCH, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești
CU SPRIJINUL: AFCN, CNC, Primăria Capitalei, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța Comisiei Europene în România, UCIN, DACIN-SARA, Organizația Internațională pentru Migrație, ICR, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid
PARTENERI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Ambasada SUA, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsor’s Fund, Ambasada Elveției în România, British Council, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian “Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Ucrainei în România, Institutul Maghiar Balassi, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Libanului, Ambasada Regală a Danemarcei, ACID, Editura Humanitas, Peripherie, microFILM, Fundația Friends for Friends, Centrul Rațiu pentru Democrație, CEREFREA Villa Noel, Apollo 111, Mezanin, Salonul de Proiecte, Linotip, Colegiul Noua Europă – Institut de Studii Avansate, POINT, Astra Film Sibiu, Q Club, Londohome, ARCEN, ABIS Studio, Ateliere fără Frontiere
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București
4 thoughts on “One World Romania 2019 | Recomandari 15-24 martie (VIDEO)”