One World Romania 2020 | Recomandari 21-30 august (VIDEO)

Omul fără identitate – protagonistul One World Romania, ediția a 13-a, de pandemie, în aer liber, dar și online

Ediția a 13-a a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania se va desfășura între 21 și 30 august, la București, și va prezenta, prin intermediul filmelor, al dezbaterilor și al evenimentelor organizate cu această ocazie, realități actuale din toate colțurile lumii.

Dacă ediția din 2019 aniversa cei 30 de ani împliniți de la evenimentele din 1989, cea din 2020 va pune sub lupă libertatea mentalităților, domeniu unde nu au loc revoluții, ci doar evoluții lente, măsurate în decenii, uneori chiar în secole. La acest nivel, nicio bătălie nu este câștigată definitiv, așa cum ne-o demonstrează răbufnirile regulate ale rasismului, antisemitismului sau xenofobiei.

Conceptul vizual al festivalului (foto sus) de anul acesta, realizat de Maria Drăghici, după o idee a autoarei și a directorului artistic al festivalului, Andrei Rus, ilustrează caracterul evaziv al țapului ispășitor, reprezentat de orice minoritate, în funcție de contextul social și istoric ce îl produce. În centrul său se află omul fără o identitate clară în mentalul majorității, în același timp urban și rural – pe scurt, străinul, minoritarul, marginea, periferia și tot ceea ce nu e inclus în acea majoritate: rom, homosexual, sărac, refugiat sau imigrant.

Si pentru că sunt aproximativ 75 de filme şi evenimente incluse anul acesta în festival, pentru o alegere mai uşoara, iată o selecţie totală a 17 dintre ele, pe care vi le recomandăm:

🔘 Acasă, My Home / Acasă (2020 | regia Radu Ciorniciuc | TRAILER)
(vineri, 21 august, ora 19:30) Verde Stop Arena
(marti, 25 august, 20:30) Mercato Kultur

Povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia central bucureşteană din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Patru ani din marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a Capitalei.

*primul film documentar românesc selecționat în competiția de la Sundance
*primul film documentar românesc premiat în competiția Sundance
*selecționat la Sarajevo şi TIFF Transilvania

🔘 Taikon (2015 | r. Lawen Mohtadi, Gellert Tamas)
(sambata, 22 august, 19:00) Verde Stop Arena + online

„Născută în Suedia, o țară care interzicea imigrația romilor și steriliza sistematic femeile rome, Katarina Taikon a ieșit din conul de umbră al copilăriei ei tragice la 16 ani, în 1948, când a apărut într-un film de scurtmetraj documentar. Abia atunci a învățat să scrie și să citească, și a devenit în cele din urmă o înfocată activistă pentru drepturile civile ale romilor, folosind o combinație de unelte legale, mediatice și artistice. Cărțile scrise pornind de la copilăria ei tragică sunt și acum una dintre cele mai populare serii pentru copii în Suedia, și au fost adaptate într-un serial de televiziune de succes. Filmul de faţă pornește de la biografia Katarinei, publicată de co-regizorul Lawen Mohtadi în 2012, „Ziua în care voi fi liberă”, și folosește materiale de arhivă inedite, pentru a face lumină într-un capitol întunecat din istoria Europei occidentale, și pentru a reconstrui efervescența activistă din Stockholm-ul anilor ’60-’70.”

🔘 News from Home / Vești de acasă (1977 | r. Chantal Akerman)
(sambata, 22 august, ora 22:30) Cinema Elvira Popescu

O serie de filmări „necoafate” din New York-ul anilor ’70, din spații deloc pitorești și turistice, ci mai curând dintre cele pe care un localnic le-ar traversa zilnic, fără a le mai acorda o atenție deosebită. Imaginile și sunetele străzilor inundă pur și simplu percepția privitorului.

*selecționat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes


🔘 A Lua Platz / Taking Place (2018 | r. Jeremy Gravayat)
(luni, 24 august, 19:00) Verde Stop Arena + online

Într-o suburbie pariziană, doi bărbați într-o mașină stau pe telefoane să găsească un loc în care să poată dormi peste noapte: o scenă care se repetă în fiecare zi, în mii și mii de feluri, în întreaga Europă. În Franța, romii au căzut victime ale repatrierilor forțate, expulzărilor din locuințe și campinguri informale, și gentrificării cu inevitabilele ei tente rasiste. Doar în 2017, 11.000 de romi au fost forțați să plece din locurile unde trăiau, fără să li se ofere alternative de locuire. Materiale de arhivă, dar și scene contemporane filmate cu empatie, în termeni uneori urgenți și alteori poetici, în care vom auzi şi limba română.

🔘 Tipografic majuscul / Uppercase Print (2020 | r. Radu Jude | TRAILER)
(luni, 24 august, 20:30) Institutul Balassi

Două povești, două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Ceaușescu. Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o regizoarea Gianina Cărbunariu, din dosarul de Securitate al lui Mugur. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, din același an.

*selecționat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi TIFF Transilvania
*selecţionat la premiile Academiei Europene de Film 2020


🔘 D’Est / From the East / Din Est (1993 | r. Chantal Akerman)
(luni, 24 august, 20:30) Cinema Elvira Popescu

Un traseu de-a lungul țărilor ex-comuniste, pornind din fosta RDG și ajungând la final în Moscova, la doar câțiva ani după emblematicul moment 1989. Statul la coadă, tăierea meticuloasă a salamului, cântecele rusești pline de melancolie, peisaje și portrete ce se înșiră unele după altele, compunând un tablou al culturilor aflate pe muchia tranziției. Efectul hipnotic al filmului vine și dintr-o serie de momente-oglindă, în care oamenii filmați privesc în cameră, direct în ochii spectatorului: în aceste momente, pare că istoria încremenește, iar privirile lor devin o ocheadă aruncată peste timp.

*selecționat la Locarno, Toronto şi Festivalul Internaţional de Film de la Berlin


🔘 Aleea Stereotipurilor (2019 | spectacol teatru | text & coordonare scenică Mădălina Dorobanţu, Ionuţ Oprea)
(luni, 24 august, 21:15) Verde Stop Arena

“Aleea” este un cartier tipic bucureştean. Gelu B, Cerasela şi Valerică Silicon sunt trei adolescenți din Aleee care participă la un joc televizat, numit “Aleea Stereotipurilor”. Firul acţiunii ne transportă în faţa, dar şi în spatele camerelor de filmat din studioul unei televiziuni cu buget redus. Concurenţii jocului televizat folosesc elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan, pentru a descrie diferite forme de discriminare ca rasismul, sexismul sau homofobia.

*din trupa PlayHood a făcut parte şi Toto Horvath, „Totonel” din Toto și surorile lui (2014)

🔘 Ieșirea trenurilor din gară / The Exit of the Trains (2020 | r. Radu Jude, Adrian Cioflâncă)
(marti, 25 august, 19:00) Verde Stop Arena

La 29 iunie 1941, rezidenții evrei din orașul Iași au fost strânşi și bătuți, magazinele și casele le-au fost jefuite, iar majoritatea bărbaților au fost împușcați sau înghesuiți în garnituri de tren, unde au murit ulterior prin asfixiere. Cu toate că trupele germane au luat parte la pogrom, majoritatea făptuitorilor au fost polițiști români, ofițeri militari și civili. Numărul victimelor: 13.000. Filmul prezintă nenumărate fotografii de arhivă – unele dintre ele inedite – şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi – fotografii ale victimelor, însoţite de declaraţii şi mărturii despre soarta lor.

*selecționat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin

🔘 Ciganyok / Gypsy (1962 | r. Sandor Sara)
(marti, 25 august, 22:00) Institutul Balassi + online

„O comunitate de romi parcă pierdută în timp, la marginea căreia trec mașini, trenuri, urme ale vieții moderne. Înmormântări, copii care merg la școală, adulți care se întorc de la muncă pe biciclete — fragmente din viața lor din Ungaria la începutul anilor ’60, filmate într-un alb-negru poetic, care însă le distanțează în timp și spațiu de contemporaneitate.”

🔘 Lemn / Wood (2020 | r. Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger)
(miercuri, 26 august, 18:30) Verde Stop Arena

Tăierile ilegale sunt o afacere globală de miliarde. Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier și director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, reușește să urmărească mașinațiunile comerțului internațional cu lemn. Scopul lui principal nu este să expună o situație scandaloasă, ci să promoveze o schimbare în conștiința societății politice și civile și să ducă la un nou cod de conduită pentru economia globală și consumatorii din lumea întreagă.

*selecționat la Sarajevo şi TIFF Transilvania

🔘 Before the Leaves Fall / Zanim opadna liscie / Înainte de căderea frunzelor (1964 | r. Wladyslaw Slesicki)
(miercuri, 26 august, 18:30) Verde Stop Arena + online

„Viața unei caravane de romi pe timpul verii. Film turnat din poziția personajelor pe care le urmărește: prin geamul unei rulote, șezând ca spectator la un dans în jurul focului, la genunchiul calului care se adapă în râu. Romii din film sunt plini de vitalitate și de umor, puternici și seducători — și întotdeauna ferm ancorați în contemporaneitate.”

🔘 Django Reinhardt (1957 | r. Paul Paviot)
(joi, 27 august, 19:30) Verde Stop Arena + online

„Unul dintre primele filme documentare dedicate unui muzician de jazz, bazat pe un text scris de Chris Marker și care debutează cu un motto al lui Jean Cocteau. Dar, mai presus decât orice, e despre legendarul Django Reinhardt, decedat de patru ani la momentul apariției filmului. Prezentând detaliile biografice cele mai importante ale acestuia, pelicula e, desigur, marcată de sonoritatea muzicii interpretate de celebrul chitarist de etnie romă, creând o atmosferă delicată, ușor melancolică, la care contribuie întreaga construcție vizuală și narativă. Precum muzica protagonistului, filmul e ca o boare de primăvară, aducând un omagiu elegant, pe un ton elegiac, personalității celui mai celebru chitarist al epocii și mediului nomad în care a crescut și care a marcat modul de exprimare a talentului său.”

*narat de celebrul Yves Montand

🔘 Un Film dramatique / A Dramatic Film (2019 | r. Eric Baudelaire)
(joi, 27 august, 20:30) Cinema Elvira Popescu

„Ce înseamnă actul de a filma pentru generațiile crescute cu camerele foto ale telefoanelor și cu internetul? Pe parcursul a patru ani, regizorul a ținut un curs de film cu elevii unei școli gimnaziale din Saint-Denis, o suburbie a Parisului, de când copiii aveau 11 ani și până au împlinit 15, lăsându-le libertatea de a-și exprima individualitățile. Li s-au pus la dispoziție camere de filmat și, lucrând împreună, au realizat în cele din urmă un film colectiv ai cărui autori și subiecți sunt chiar ei. S-au filmat în mediile lor – atât la școală, cât și acasă – chestionând intuitiv și foarte deschis nu doar actul de a filma, ci și probleme ca rasismul, imigrația, propriul loc în lume sau orice altă temă care le-ar fi stârnit interesul în timpul adolescenței.”

*selecționat la Locarno, Toronto, Mar del Plata şi Rotterdam

🔘 Charleen / Charleen or How Long Has This Been Going On (1977 | r. Ross McElwee)
(vineri, 28 august, 22:00) Institutul Balassi + online

Un film ce se construiește în jurul personalității explozive a lui Charleen Swansea, prietenă și fostă profesoară de liceu a regizorului. Charleen trăiește și lucrează în Charlotte, orașul de baștină al cineastului, crescându-și singură cei doi copii și punându-și talentul artistic în slujba elevilor săi proveniți din clase sociale defavorizate.

🔘 Latcho Drom (1993 | r. Tony Gatlif)
(sambata, 29 august, ora 18:30) Verde Stop Arena

Un film docu-muzical, colorat și pitoresc, unde emoția iese la suprafață prin muzică și dans. „Latcho Drom” („drum bun” în limba romani) trasează parcursul istoric al romilor prin lume, pornind din civizilația-leagăn (India, Rajasthan), trecând prin Egipt și Turcia, apoi prin Balcani (inclusiv România) și ajungând într-un final în Franța și Spania. Romii traversează deșertul, satele est-europene, câmpiile și dealurile vestice, făcând slalom printre culturi și trecând cu ușurință de la cel mai extatic dans, la cea mai sfâșietoare jale. În periplul filmat prin România, îl veţi recunoaşte şi pe Ioniță de la Clejani la acordeon, dar mult mai tânar!

*selecționat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes

🔘 State Funeral / Funeralii de stat (2019 | r. Sergei Loznitsa)
(sambata, 29 august, 20:30) Verde Stop Arena + online

Moscova, martie 1953. Coloane întregi de oameni așteaptă la rând pentru a aduce un ultim omagiu defunctului conducător sovietic. O voce tandră de bărbat răsună din difuzoare, învăluind mulțimea cu vorbe de dor și regret pentru cel dispărut. Niște muncitori cocoțați pe o schelă privesc la portretul imens al dictatorului, levitând deasupra lor, decorat cu stegulețe roșii. Acestea sunt doar câteva episoade din imensul spectacol al funeraliilor lui Iosif Vissarionovici Stalin, o imensă mașinărie menită să amplifice ecoul terorii și al minciunii, și să continue cultul personalității, chiar și dincolo de moarte. Loznitsa recompune abil – auditiv şi vizual – tabloul absurd al funeraliilor, un eveniment rămas în istorie nu numai datorită grandorii, ci și pentru că, în fond, vorbește despre mecanismul fricii, despre felul cum fantoma stalinismului a stăruit în lume multă vreme după dispariția celui care l-a instaurat. Imaginile redescoperite de regizor în arhive funcționează și ca un memento: oricât de adânc îngropat, trecutul lucrează în permanență la fundația prezentului. O numeroasă delegaţie din partea României pe atunci staliniste, pe care o veţi vedea şi în film, a fost în 1953 prezentă la Moscova!

*selecţionat la Veneţia, Toronto, Astra Film Sibiu

🔘 Selfie (2019 | r. Agostino Ferrente)
(duminica, 30 august, 21:00) Mercato Kultur + online

Violenţa poliţiei şi umbra ameninţătoare a Mafiei încă planează peste Italia de azi. Doi adolescenţi napoletani se autoportretizează şi documentează împrejurimile cu ajutorul telefoanelor mobile, acolo unde în vara anului 2014, Davide, în vârstă de 16 ani, a fost împușcat mortal de un polițist care l-a confundat cu un prizonier evadat.

*selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin
*nominalizat la premiile Academiei Europene de Film 2019

Programul integral OWR 2020 il puteti consulta AICI. Biletele pot fi procurate online pe Eventbook.ro, iar informatii despre ofertele speciale, abonamente si locaţii puteti afla de pe site-ul festivalului One World.

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL: Programul „Statul de Drept Europa de Sud Est” al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL: KAUFLAND
SPONSORI: BOSCH, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Kronenbourg Blanc, Somersby, Samsung
PARTENER DE MOBILITATE: Autonom
CU SPRIJINUL: AFCN, CNC, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța Comisiei Europene în România, UCIN, DACIN-SARA, Ministerul Culturii, ICR, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Fundația ERSTE prin Fondul de Solidaritate CEE
PARTENERI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Ambasada SUA, Centrul Ceh București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian “Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Institutul Polonez din București, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Suediei la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, CEREFREA Villa Noel, Festivalul SUPER, Apollo 111,  Agenția Împreună, KineDok, Astra Film Sibiu, Transilvania Film, AVL Systems, Prisma Production Pro
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL: Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *