Filme de Oscar, Cannes, Berlin & Veneţia, în competiția BIFF 2020 (VIDEO)

5 filme sunt incluse în cadrul competiției internaționale a BIFF 2020, ediţie exclusiv în aer liber

Festivalul este găzduit de Cinema Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme Cinema & More creart și Opera Comică pentru Copii.

Biletele vor putea fi achiziționate în curând de pe Eventbook.ro. În vederea desfășurării evenimentului în condiții de siguranță, BIFF va implementa normele stabilite de autorități și apelează la cooperarea și înțelegere din partea participanților la festival.

Cinci filme îşi vor disputa Marele Premiu, Premiul pentru Regie și Premiul pentru Scenariu, în cadrul competiției internaționale a Festivalul International de Film București 2020:

• Cel mai recent film semnat de regizoarea Anca Damian este o coproducție a României cu Franța şi Belgia. Călătoria fantastică a Maronei (Marona’s Fantastic Tale | 2019 | TRAILER) a ajuns pe lista scurtă a lungmetrajelor de animaţie anul acesta la Oscaruri, datorită stilurilor de animație îmbinate într-o manieră inedită, dar şi poveştii captivante a protagonistei. O cățelușă trece pe la mai multe familii, trăieşte întâmplări vesele și triste: își trăiește fericirea „invers ca la oamenii ce vor mereu altceva decât ce au”. „Ei numesc asta a visa. Eu numesc asta a nu ști să fii fericit”, spune Marona.

• Cel mai recent film al lui Kantemir Balagov, Beanpole (Dylda | 2019), a avut premiera la Festivalul de la Cannes. În 2017, Kantemir Balagov se lansa tot la Cannes, cu filmul Tesnota, câștigând Premiul FIPRESCI și premiul secțiunii Un Certain Regard. În același an, Tesnota obținea Marele Premiu la BIFF.
Beanpole ne introduce în Leningradul anului 1945. Într-un oraș devastat și mutilat, două prietene – Masha și Iya – caută să supraviețuiască, și, într-un fel, reușesc. O dramă istorică prin care regizorul de numai 29 de ani se reafirmă și se impune din nou între cineaștii contemporani, care au și vor avea un cuvânt de spus în viitorul acestei arte.
Beanpole a fost propunerea Rusiei la Oscarurile de anul acesta, fiind inclus pe lista scurtă!

• Sud-coreeanul Hong Sang-soo a revenit în 2020 la Berlinale cu The Woman Who Ran (2020) și a obținut Ursul de Argint – pentru „cea mai bună regie”. În epoca dominată de conaționalul său Bong Joon-ho, Hong Sang-soo propune un film fermecător, cu personaje nevrotice și sofisticate. Filmul este construit sub forma unui triptic, personajul principal Gam-hee fiind interpretată de superba actrița Kim Min-hee, colaboratoarea şi partenera lui Sang-soo.
Pentru prima data singură, fără soțul ei, Gam-hee pornește într-o călătorie în care va întâlni bărbați enervanți și trei femei sofisticate. Lumea personală a protagonistei se va schimba radical.

• Regizat de Jan Komasa, prezentat la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Veneția și nominalizat pentru un Oscar la categoria “cel mai bun film internaţional”, Corpus Christi (Boze cialo | 2019) este povestea unui fost condamnat care dorește să se înscrie la seminar și să devină preot, după ce este eliberat. Însă, societatea nu îi permite.
Corpus Christi a mai fost selecţionat şi la alte festivaluri mari ca Toronto, Tallinn sau Rotterdam.

Un alt titlu din competiţia BIFF este filmul sud-coreean Jazzy Misfits (2019). Anterior competiţiei, BIFF 2020 a anunţat şi alte titluri din selecţie.

Înaintea a trei dintre titlurile internaţionale din competiţie, în cazul proiecţiilor de la Cinema Muzeul Țăranului Român, în perioada 28-30 august se va difuza Retrospectiva Best of Drama’s International Short Film Festival, cu trei filme grecești de scurtmetraj premiate: Postcards from the End of the World, W și Index.

Programatorul Bucharest International Film Festival (BIFF) 2020 este criticul de film Ionuț Mareș.

Echipa pentru imaginea & vizualurile BIFF de anul acesta e formată din Balint Hajagos, Silviu Antohe, Maria Maxim şi Dan Drăghicescu.

Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.

Festivalul este organizat de Fundația Charta, sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.
Sprijinit de: CNC, ICR

Parteneri: Cinema Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme Cinema & More creart, Opera Comică pentru Copii, Ambasada Republicii Coreea în România, KOFIC (Korean Film Council), Crama Histria, PATER, La Mama, Olympus Dairy, Valvis Holding – Aqua Carpatica, BMW Group Romania, Zăganu
Parteneri tradiționali: Independența Film, Bad Unicorn, DHL, UCIN, Eventbook

CineGhid este partener media al BIFF 2020!

One thought on “Filme de Oscar, Cannes, Berlin & Veneţia, în competiția BIFF 2020 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *