Festivalul International de Film București 2020 se va desfășura exclusiv în locații în aer liber, în perioada 27 august – 3 septembrie
Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe BIFF.com.ro, iar biletele vor putea fi achiziționate pe Eventbook.ro. BIFF dezvăluie, de asemenea, în săptămâna care vine, și afișul oficial al acestei ediții unicat.
În vederea desfășurării evenimentului în condiții de siguranță, BIFF va implementa normele stabilite de autorități și apelează la cooperarea participanților la festival.
Panorama este secțiunea BIFF ce aduce în prim-plan filme premiate și consacrate la nivel mondial. Iată trei dintre filmele propuse anul acesta:
• Pinocchio (2020), regizat de Matteo Garrone, deschide cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (BIFF), care va avea loc între 27 august și 2 septembrie. Pinocchio îl are în rolul lui Geppetto pe inegalabilul Roberto Benigni. Filmul de fantezie italian se bazează pe cartea din 1883, „Aventurile lui Pinocchio”, scrisă de autorul italian Carlo Collodi.
Pinocchio este un proiect de suflet al lui Garrone, care a desenat primul storyboard al poveștii, la vârsta de șase ani: „Eu, personal, mă identific cu Pinocchio de când eram copil, însă odată cu vârsta am început să ma transform în Geppetto, mai ales după ce am devenit tată… Este ceva în mine din amândoi” – Matteo Garrone.
• There Is No Evil (2020) – câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale – este o dramă iraniană regizată de Mohammad Rasoulof. Filmul relatează patru povești curajoase și intense despre pedeapsa cu moartea în Iran. Rasoulof a explicat că filmul este despre „oamenii care își asumă responsabilitatea” pentru acțiunile lor și că fiecare poveste „se bazează pe propria experiență”.
Precum conaționalul și colegul său, regizorul Jafar Panahi, Rasoulof este constrâns să găsească noi modalități ingenioase de a face film. Prin There Is No Evil, practic un film-manifest, regizorul pare a întreba publicul cum să păstreze bunul simț, moralitatea și încrederea în mai bine, în fața unui regim asupritor și represiv.
În film debutează ca actriţă Baran Rasoulof, frumoasa fiică a regizorului Mohammad Rasoulof, căruia i-a fost interzisă părăsirea Iranului deja de o perioadă foarte lungă de timp. Mai mult decât atât, el trăieşte în fiecare zi sub ameninţarea sentinţei de 1 an de închisoare pe care a primit-o anul trecut acolo, situaţia lui pre-carcerală fiind îngrijorătoare – cel puţin din iunie 2020, de când nu mai există nicio relatare în presa internaţională – mai ales având în vedere pandemia de COVID-19, care face prăpăd în închisorile din Iran.
• Sorry We Missed You (În absența dvs | 2019 | TRAILER), prezentat la Festivalul de la Cannes, este încă un atac direct şi subtil adus sistemului liberal britanic, semnat de venerabilul şi vivacele Ken Loach. Prin această manifestare artistică i se conferă regizorului, încă o dată, titlul de implacabil narator al societății britanice moderne. Prin Sorry We Missed You veţi avea ocazia aproape unică să luaţi cu adevărat act de realitatea contemporană profundă din Marea Britanie, datorită excelentului scenariu, dar şi garniturii incredibile de actori din distribuţie!
BIFF 2020 s-a adaptat contextului global al preocupărilor artistice. Pentru a marca alinierea în gânduri și acțiuni, pentru prima dată în istoria festivalului, se organizează o competiție de scurtmetraje destinată provocărilor sociale ale lumii. Pentru un plus de noutate și interacțiune, va avea loc şi o teleconferință cu regizorii acestor filme, la care va participa publicului festivalului.
Intitulată sugestiv Socially United in Cinema, secțiunea curatoriată de Kristina Cepraga va prezenta publicului BIFF patru scurtmetraje speciale: Bismillah, regia Alessandro Grande – inclus pe lista lungă pentru Oscarurile din 2019, Down the River, r. Dan Jacobson – povestea Netei Tezazo, o agentă etiopiano-israeliană sub acoperire, Destino, r. Kristina Cepraga – cu regizoarea în rolul principal, şi Inverno, r. Giulio Mastromauro – inclus pe lista lungă pentru Oscarurile din 2021.
Pentru prima dată în istoria festivalului, BIFF va avea un juriu 100% românesc, format din personalități ale cinematografiei românești – istoricul şi criticul de film Manuela Cernat, monteuza Dana Bunescu – premiată cu Ursul de Argint pentru montajul la „Ana, mon amour”, și regizorul și scenaristul Bogdan Mureșanu, al cărui film „Cadoul de Crăciun” a fost premiat cu un Oscar european – European Film Award și a fost selecționat pe lista scurtă anul acesta la Oscarurile americane.
Totodată, BIFF 2020 împreună cu acelaşi Bogdan Mureșanu organizează un atelier intitulat De la Idee la Film, prin Scenariu. Sesiunea va fi prezidată la creart de Kristina Cepraga și Dana Dimitriu, fiind deschisă publicului larg, iar, ulterior acesteia, vor avea loc proiecțiile filmelor de scurtmetraj Opinci și Cadoul de Crăciun.
Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.
Festivalul este organizat de Fundația Charta, sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.
Sprijinitde: CNC, ICR
Parteneri: Cinema Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme Cinema & More creart, Opera Comică pentru Copii, Ambasada Republicii Coreea în România, KOFIC (Korean Film Council), Crama Histria, PATER, La Mama, Olympus Dairy, Valvis Holding – Aqua Carpatica, BMW Group Romania, Zăganu
Parteneri tradiționali: Independența Film, Bad Unicorn, DHL, UCIN, Eventbook
CineGhid este partener media al BIFF 2020!
2 thoughts on “Ursul de Aur, scurtmetraje de Oscar şi Pinocchio la BIFF 2020, în aer liber (VIDEO)”