Drama multipremiată Wajib, în premieră în România, si propunerea Palestinei la Oscarurile de anul viitor ajung la Festivalul Filmului Palestinian
Festivalul Filmului Palestinian din România (FFP) va avea loc între 26 și 28 noiembrie la CinemaPRO din București. Abonamentele și biletele pot fi achiționate din rețeaua Eventbook sau online pe Eventbook.ro.
Wajib/Invitație la nuntă, proiectat în gala de deschidere a festivalului, il va avea ca invitat special pe actorul din rolul principal, Mohammad Bakri, pentru o sesiune de întrebări. Bakri este unul dintre cei mai cunoscuți actori arabi, cu roluri în zeci de filme și avand multe premii la activ. El a realizat totodată și câteva documentare ca regizor.
Wajib este povestea reîntâlnirii, la Nazaret, dintre un tată divorțat, de meserie profesor, și fiul său arhitect stabilit de mai mulți ani în Italia. Tatăl este ajutat de fiu să predea personal, așa cum cere tradiția palestiniană, invitațiile la viitoarea nuntă a fiicei sale.
Filmul a avut premiera mondială în 2017 în competiția festivalului de la Locarno, unde a obținut mai multe premii speciale, iar ulterior a participat si la festivaluri ca Toronto, Rotterdam sau Karlovy Vary. Wajib a fost si propunerea Palestinei la Oscarurile care au avut loc in luna martie a acestui an.
Tot o propunere la premiile Oscar, dar de data asta la cele din februarie 2019, este si filmul documentar Ghost Hunting/Vânătoare de fantome, premiat la Berlinale 2017, si care va putea fi văzut la aceasta prima editie a Festivalului Filmului Palestinian din România, în prezența regizorului Raed Andoni. Ghost Hunting va fi proiectat la gala de închidere a FFP, miercuri, 28 noiembrie.
Un alt film din program este extrem de apreciatul 3000 Nights/3000 Layla/3000 de nopți, prezentat la Toronto si selectionat ulterior de Iordania pentru Oscarurile de anul trecut!
Inspirat din fapte reale, 3000 Nights spune povestea unei profesoare proaspăt căsătorite, care este arestată pe nedrept și încarcerată într-o închisoare israeliană, unde își naște fiul. Prin lupta sa de a-și crește copilul după gratii, filmul urmărește călătoria sa plină de speranță, rezistență și supraviețuire împotriva tuturor așteptărilor.
La FFP 2018 mai poate fi vazut si Love, Theft and Other Entanglements/Dragoste, furt și alte încurcături, ce a avut premiera la Berlinalele din 2015, dar și filmul documentar Gaza Surf Club, prezentat in 2016 la festivalul de la Toronto.
FFP își propune să ofere șansa publicului din România să vadă cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.
Programul complet și detalii despre filme si festival pot fi găsite pe site-ul oficial PalestinianFilmFestival.org, cât și pe pagina de Facebook Festivalul Filmului Palestinian.
Organizator: Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish
Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile culturii palestiniene în spațiul public românesc, valori cu rădăcini străvechi și își propune să crească interesul publicului român pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multe proiecte și activități.
În parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina, Ambasada Statului Palestina la București.
Festivaluri partenere: Luxor African Film Festival, Alexandria Film Festival, Sharm el-Sheikh Film Festival
Parteneri: Brands International, El Unico, La Casa del Habano, S. T. Dupont, ISOPAN, AQUA Carpatica, Nespresso, Alexandrion Trading, Brave Events, Soral Concept
Hub-ul festivalului: J’ai Bistrot
Văzut de Radio Guerrilla.
CineGhid este partener media al Festivalului Filmului Palestinian 2018!
2 thoughts on “Ediția inaugurala a Festivalului Filmului Palestinian: 26-28 noiembrie (VIDEO)”