Mafak deschide Festivalul Filmului Palestinian 2019, via Veneţia

Drama multipremiată Mafak, care a avut anul trecut premiera mondială la Veneţia, va deschide a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP)

Festivalul va avea loc între 21 şi 24 noiembrie la Cinema Muzeului Ţăranului din Bucureşti. Prezentat în premieră în România la FFP, Mafak („Şurubelniţa”) este debutul regizorului Bassam Jarbawi şi tratează problemele fizice şi emoţionale ale unui palestinian, jucat de actorul Ziad Bakri, întors acasă după ce a stat 15 ani într-o închisoare israeliană.

Filmul a fost inclus în 2018 în secţiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia şi în secţiunea Discovery a Festivalului de la Toronto, fiind descris de Hollywood Reporter ca o „ambiţioasă dramă de personaj”.

La gala de deschidere va fi prezentă şi actriţa Mariam Basha, care va sta de vorbă cu publicul după proiecţie.

Ediţia extinsă din acest an a FFP va include mai multe producții și coproducții cinematografice palestiniene recente, câteva dintre ele grupate într-un Focus Gaza. Programul va mai cuprinde un calup de scurtmetraje prezentate în mari festivaluri şi o discuţie despre situația cinematografiei palestiniene. Selecţia FFP va fi anunţată în curând.

La prima ediţie a FFP, din 2018, au participat peste 1.100 de spectatori în trei zile de proiecţii şi discuţii, cu un program de cinci filme aduse din cele mai mari festivaluri şi cu doi invitaţi de marcă, actorul Mohammad Bakri şi regizorul Raed Andoni.

Festivalul Filmului Palestinian (FFP), organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish, îşi propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene (reprezentată de cineaşti răspândiţi în întreaga lume), cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti palestinieni sau de alte naţionalităţi.

Înfiinţat în 2018, Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish (CCPMD) este o organizaţie non-profit, independentă şi neafiliată politic, care promovează valorile culturii palestiniene.

Detalii: PalestinianFilmFestival.org sau pagina de Facebook Festivalul Filmului Palestinian

CineGhid este partener media al Festivalului Filmului Palestinian 2019!

2 thoughts on “Mafak deschide Festivalul Filmului Palestinian 2019, via Veneţia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *