Cărturan vine de vineri în premieră în 21 de orașe din țară

Cărturan, lungmetrajul de debut al lui Liviu Săndulescu, se vede din 8 noiembrie la cinema

Filmul va putea fi văzut în cinematografele din 21 de orașe din țară. Astfel, spectatorii din București, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Drobeta-Turnu Severin, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara și Râmnicu Vâlcea vor putea vedea pe marile ecrane din orașul lor filmul produs de Mandragora și distribuit de Iadasarecasa, începând de vineri.

Este un film plin de emoție, condus extrem de minuțios de Liviu, o poveste cu care nu ai cum să nu empatizezi și care te va lăsa, la final, cu câteva întrebări la care să-ți găsești propriul răspuns” mărturisește Anca Puiu, producător.

Din distribuție fac parte actori ca Teodor Corban, Adrian Titieni, Cristina Flutur, Iulia Lumânare, Dana Dogaru sau Sergiu Costache, precum și copilul Vlad Popescu.

Viaţa lui Cărturan, un bărbat de 60 de ani care trăieşte într-o comună, este dată peste cap când află că, din cauza unei boli incurabile despre care nu ştia nimic, mai are de trăit foarte puţin. Situaţia lui este cu atât mai complicată pentru că îl are în grijă pe nepoţelul său, pe care bărbatul îl creşte singur de când aceste era foarte mic – el fiind singura rudă a copilului.
În timpul rămas, bărbatul vrea să găsească un loc cât mai bun pentru nepotul lui, dar și să organizeze o pomană pentru sufletul său, obicei ce îl va aduce pe Cărturan în conflict cu preotul comunei, care are o cu totul altă părere despre rânduiala creştină. Când vede că lucrurile nu merg în direcţia bună, Cărturan realizează că este forţat să facă unele alegeri neaşteptate.

Există și o miză religioasă a filmului, dar cea mai importantă este miza umană. Este un film care ne arată felul în care sunt ancoraţi oamenii în diverse religii, credinţe sau superstiţii, fiecare cu principiile lor despre viaţă şi despre moarte.” spune regizorul Liviu Săndulescu.

Cărturan a avut premiera mondială la Busan – Coreea de Sud și premiera europeană la Varșovia – Polonia.

Scenariul filmului este semnat de Bogdan Adrian Toma și Liviu Săndulescu, iar imaginea de Oleg Mutu. Producătorul filmului este Anca Puiu.

Cărturan este o coproducție România (Mandragora, Iadasarecasa) – Suedia (Film i Vast, Doppelganger AB) cu sprijinul CNC, TVR, Dacin Sara, Cinema City Romania și Shoot&Post Auditory Suedia, și va avea premiera în cinematografe pe 8 noiembrie, fiind distribuit de Iadasarecasa.

Detalii: Facebook.com/CarturanFilmul

Parteneri: Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Publicis, Zenith Romania, Abis Studio, MultiMedia Est, Groupama Asigurări, Aqua Carpatica, Vodafone, Alira, Athenee Palace Hilton, Avis, CandyCat, Chainsaw Europe, Cris-Tim, Cosmopolis, Jacobs, Luca Simigerie, Skol, SLooP, Vel Pitar, TerraBisco

CineGhid este partener media al acestui film!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *