Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc între 6 și 10 noiembrie
About Endlessness, cel mai recent film semnat de multi-premiatul regizor Roy Andersson deschide cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București BIEFF, printr-o proiecție de gală organizată miercuri, pe 6 noiembrie, de la ora 20:00, la CinemaPRO. O reflecție asupra vieții în toată frumusețea și cruzimea sub care se poate înfățișa, lungmetrajul premiat în acest an cu Leul de argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de film de la Veneția va rula în premieră în România, ilustrând o lume fantastică, populată de suflete pierdute și inimi singuratice.
„Trebuie să fii Roy Andersson ca să intitulezi un film de 76 de minute About Endlessness (Despre nesfârșire)˝, aprecia criticul John Bleasdale într-un material CineVue. Cei care au urmărit trilogia semnată de regizorul suedez – Songs from the Second Floor (2000), You, the Living (2007) și A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (2014) – vor recunoaște câteva elemente în acest film. Un maestru nedisputat al umorului absurd, Andersson reușește, în cel de-al șaptelea lungmetraj de ficțiune pe care îl semnează, să cuprindă toată importanța și intensitatea vieții într-o serie de amănunte aparent mărunte, toate investite cu importanța marilor evenimente ale istoriei.
,,Am dorit să scot în evidență cât de frumos e să fii uman, să fii viu; și pentru a ilustra această frumusețe, ai nevoie de ceva contrastant, trebuie să arăți și partea urâtă. Acest film este despre infinitul existenței’’, subliniază Roy Andersson, regizorul laureat în ultimii ani cu trofee la Cannes, Berlin, Veneția și Premiile Academiei Europene de Film. About Endlessness este şi el selecţionat la premiile Academiei Europene de Film 2019.
Anul acesta, relația dintre apartenență și memorie, anxietățile comune spațiului public și limitele personale în raport cu munca se numără printre subiectele explorate în programele tematice ale uneia dintre cele mai așteptate ediții BIEFF. Premiate în marile festivaluri sau prezentate în prestigioase spații de artă contemporană, intrigante și atipice, filmele din selecție propun modalități inovatoare de raportare la realitatea înconjurătoare:
➽ COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ – organizată discursiv în cinci teme curatoriale, relevante pentru societatea contemporană: Labor of Love / Labor or Love, Longing and Belonging, Public Space and Urban Anxieties, The Human Flow: Home in the Age of Displacement, Healing Voices: Remembrance and Reenactment.
➽ Sub umbrela tematică CAUGHT IN THE FRAME, programul special Quinzaine des Realisateurs – devenit deja tradiție pentru publicul BIEFF, revine în acest an cu cinci scurtmetraje, prezentate inițial în celebra secțiune paralelă a Festivalului Internațional de Film de la Cannes.
➽ Programul GOLDEN SHORTS: Best Films in Major Festivals, una dintre cele mai populare secțiuni ale festivalului, se dublează în acest an. Selecția de scurtmetraje va depăși așteptările publicului, aducând pentru prima dată în România abordări surprinzătoare premiate la Cannes, Berlinale, Locarno, Rotterdam sau Sarajevo.
• Gala de închidere BIEFF 9 va gazdui proiecția specială a filmului Aquarela (2018), regia Viktor Kossakovsky. Filmat într-un format neobișnuit, la 96 cadre / secundă, pelicula e dedicată cineastului rus Alexander Sokurov.
Detalii: BIEFF.ro/ro/2019 sau Facebook Facebook.com/BIEFF.Romania
Bilete și abonamentele pentru cea de-a 9-a ediție a festivalului au fost puse în vânzare și sunt disponibile online pe Eventbook.ro.
Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF va avea loc între 6 și 10 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, Institutul Cervantes, Cinemateca Union, POINT și CinemaPRO.
Organizatori: Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM
Proiect cultural co-finanțat de: AFCN, CNC, Ministerul Culturii
Cu sprijinul: Institutul Cervantes, Institutul Francez din București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Goethe-Institut România, UNATC, Universitatea Națională de Arte
Sponsori: Cinelab România, Noumax
Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Sky Tour
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.