Propunerile Palestinei şi Irlandei la Oscarurile de la anul, proiectate la a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian
Noua comedie a celebrului regizor Elia Suleiman, premiată la Cannes şi propusă pentru Oscar, un focus de filme documentare puternice despre Gaza şi un film de animaţie emoţionant vor putea fi văzute la cea de-a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP), care va avea loc între 21 şi 24 noiembrie la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti.
• Câştigător al unei menţiuni speciale în competiţia Festivalului de la Cannes din acest an, It Must Be Heaven / Paradisul, probabil (2019), noua comedie a lui Elia Suleiman, redă călătoria cineastului prin diferite oraşe ale lumii, unde descoperă paralele neaşteptate cu Palestina sa natală. Filmul a fost selecţionat şi la Toronto, este propunerea Palestinei la Premiile Oscar din 2020 şi va fi proiectat la gala de închidere a FFP.
Născut în 1960 în Nazareth, Elia Suleiman și-a văzut recompensat talentul chiar de la debut: primul său lungmetraj, Chronicle of a Disappearance, a fost declarat cel mai bun film în 1996, la Veneția. În 2002, Divine Intervention a câștigat premiul juriului la Cannes. Deseori comparat cu cineaști ca Jacques Tati și Buster Keaton, Suleiman jonglează cu ludicul și sobrietatea, cu un simț poetic similar.
Realităţile din Fâşia Gaza şi problemele locuitorilor săi sunt discutate în câteva documentare puternice, grupate într-un Focus Gaza:
• Realizat de italianul Stefano Savona şi premiat cu L’OEil d’or la Cannes anul trecut, ca fiind cel mai bun film documentar, Samouni Road / Strada Samouni (2018) urmăreşte povestea cunoscută în mass-media ca „Incidentul Zeitoun”, care a avut loc în ianuarie 2009, într-o suburbie rurală din Gaza, când 48 de civili au fost omorâţi în timpul nopţii, într-un atac al armatei israeliene. Familia Samouni a pierdut în acea noapte 29 de persoane, printre care bărbaţi, femei şi copii.
Filmul este o combinaţie foarte interesantă de documentar, animaţie şi imagini din dronă.
• Gaza (2019), de Garry Keane şi Andrew McConnell, este o coproducţie irlandezo-palestiniană prezentată la Festivalul de la Sundance şi propusă să reprezinte Irlanda tot la Premiile Oscar din 2020. Filmul este portretul unui loc unic şi al unei populaţii care încearcă să ducă o viaţă plină de sens, pe fundalul efectelor devastatoare ale unui conflict peren.
În cadrul focusului Gaza mai poate fi văzut şi The Apollo of Gaza (2018), al cineastului elveţian Nicolas Wadimoff.
• Selecţia FFP 2019 mai include de asemenea un emoţionant film de animaţie de lungmetraj, The Tower / Wardi (2018), realizat de regizorul norvegian Mats Grorud şi selectat la Annecy. Filmul are în centru o fată care trăieşte într-o tabără de refugiaţi palestinieni şi care află despre istoria familiei sale prin poveştile a trei generaţii precedente de refugiaţi.
Parte din selecţia de anul acesta este și drama Degrade (2015), regizată de fraţii gemeni Abou Nasser.
În premieră, Festivalul Filmului Palestinian propune şi o selecţie de scurtmetraje apreciate, care vor fi proiectate câte unul înaintea unora dintre lungmetraje. Este vorba de Ambience (2019) de Wisam Al Jafari, selectat în acest an în secţiunea Cinefondation de la Cannes, Bonbone (2017) de Rakan Mayasi, prezentat la Berlin şi Toronto, Selfie Zein (2019) de Amira Diab, şi animaţia Ayny (2016) de Ahmad Saleh.
Anunţată deja, drama multipremiată Mafak („Şurubelniţa”), care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, va deschide a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian, în prezenţa tinerei actriţe Mariam Basha.
Selecţia din acest an propune în total 11 filme de ficțiune, de non-ficţiune şi de animaţie – şapte lungmetraje şi patru scurtmetraje.
Festivalul Filmului Palestinian îşi propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene, reprezentată de cineaşti răspândiţi în întreaga lume, cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti palestinieni sau de alte naţionalităţi.
Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook.
Detalii: PalestinianFilmFestival.org sau pagina de Facebook Festivalul Filmului Palestinian
Organizator: Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish (CCPMD)
Înfiinţat în 2018, CCPMD este o organizaţie non-profit, independentă şi neafiliată politic, care promovează valorile culturii palestiniene.
În parteneriat cu: Ambasada Statului Palestina în România, Ministerul Culturii din Palestina
Parteneri & sponsori: Brands International, El Unico, La Casa del Habano Bucharest, La Aurora, S. T. Dupont, HeadPrint, Cinema Muzeul Ţăranului, Muzeul Ţăranului Român, One World Romania, Centrul Ceh, Cărturești, J’ai Bistrot, Victoria Hub, La Mama, ZAZ Cotnari, 1000 de chipuri, Tip Top
CineGhid este partener media al Festivalului Filmului Palestinian 2019!
One thought on “Festivalul Filmului Palestinian 2019: Două propuneri la Oscar, inclusiv noua comedie a lui Elia Suleiman (VIDEO)”