Festivalul Filmului European 2019 la Târgu Mureş, cu intrare libera | Recomandari 21-23 iunie (VIDEO)

Festivalul Filmului European revine pentru a noua oară la Târgu Mureş

Vino la Festival să iei pulsul Europei! Între 21-23 iunie, Festivalul Filmului European se întoarce la Tîrgu Mureş.

Organizatorii mulțumesc partenerilor locali: Asociatia K’arte, Cinema ARTA Târgu Mureş, Municipiul Tîrgu Mures, J’ai Bistrot Târgu Mureș, Marosvasarhelyi Radio, Radio România Târgu Mureș, Punctul.ro, Zi de zi, Zile si Nopti Mureş, Cuvântul liber, OutInMures.

Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful ARTA. Accesul este gratuit!

Iată ce vă recomandăm să nu rataţi:

Slavă Domnului / Grace a Dieu / By the Grace of God (r. Francois Ozon | 2019)
(vineri, 21 iunie, 18:30)

Filmul are la bază cazul real al preotului Bernard Preynat, acuzat de pedofilie. În anul 2014, Cardinalul Philippe Barbarin a fost informat de un bărbat că a fost agresat şi violat de preotul Preynat, pe când avea între 9 şi 11 ani. Preotul nu a fost denunţat, el rămânând în post încă 1 an de zile. De abia în septembrie 2015 a fost demis din funcţie de Biserică. Ulterior, Preynat avea să recunoască comiterea de abuzuri sexuale asupra a 70 de minori din Lyon, între 1980-1990. În martie, anul acesta, Cardinalul Barbarin a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru nedenunţare de abuzuri sexuale.

Preotul Bernard Preynat a încercat să împiedice lansarea acestui film!
Premiat în februarie cu Ursul de Argint la Berlin.

Piciorul meu stâng / My Left Foot (r. Jim Sheridan | 1989)
(sambata, 22 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

2 premii Oscar în anul 1990 și 2 premii BAFTA, Daniel Day-Lewis în rol principal fiind laureat de fiecare dată. Câştigător la Independent Spirit Awards. 3 nominalizări la European Film Awards și 2 la Globurile de Aur. Selecţionat la Toronto.

Cealaltă parte a tuturor lucrurilor / The Other Side of Everything (r. Mila Turajlic | 2017)
(sambata, 22 iunie, 16:00)

Regizoarea îşi filmează mama, o spumoasă şi ataşantă figură proeminentă a societaţii civile din Serbia, profesoară universitară şi fost ministru în perioada 2001-2004!

Finalist al celui mai recent Premiu LUX și selecţionat la Toronto. Câştigător al premiului One World Romania 2018.

Fericit ca Lazăr / Lazzaro felice / Happy as Lazzaro (regia Alice Rohrwacher | 2018 | TRAILER)
(sambata, 22 iunie, 20:00)

“Povestea întâlnirii dintre Lazzaro, un tânăr țăran atât de bun, încât este adesea luat drept neghiob, și Tancredi, un june aristocrat arogant care se plictisește la Inviolata, un cătun izolat, aflat sub stăpânirea cumplitei Marchize Alfonsina de Luna, regina țigaretelor.”

Selecționat anul trecut în competiție la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu. Câştigător al unui European Film Awards şi laureat la Rotterdam. A primit o nominalizare la Film Independent Spirit Awards 2019 şi a fost selecționat la Karlovy Vary!

Timebox (r. Nora Agapi | 2018)
(duminică, 23 iunie, 15:30)

“O luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut realizatoarea. Ioan Matei Agapi, protagonistul acestui film, a filmat timp de 40 de ani pe peliculă viața orașului Iași, dar și evenimentele importante din familia sa, rezultand astfel cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile PCR, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și piese de teatru din anii 70, operații medicale revoluționare la acea vreme, precum și multe imagini cu familia Agapi.”

Selecţionat la Astra Film Sibiu 2018, Culese din Balkani 2018, One World Romania 2019 și TIFF Transilvania 2019!

McQueen (r. Ian Bonhote, Peter Ettedgui | 2018 | TRAILER)
(duminică, 23 iunie, 19:00)

“O privire amplă asupra vieţii și artei lui Alexander McQueen. Prin interviuri cu familia și prietenii apropiați, arhive recuperate, efecte vizuale și muzică rafinată, McQueen este o sărbătoare vizuală unică și un portret palpitant al unui vizionar în modă, plin de inspirație, dar foarte torturat lăuntric.”

Dublu nominalizat la premiile BAFTA. Selecţionat la Tribeca Film Festival!


Mai multe detalii pe ffe.ro.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și al UCIN România, sub egida EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2019!

One thought on “Festivalul Filmului European 2019 la Târgu Mureş, cu intrare libera | Recomandari 21-23 iunie (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *