Festivalul Filmului European se desfășoară între 11 și 30 iunie la București, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Mureș, Sibiu și, în premieră, la Chișinău
Ediția cu numărul 23 a Festivalului Filmului European (FFE) vine cu noutăți organizatorice: modificarea perioadei de desfășurare și inserarea în program a unui weekend de filme europene la Chișinău, în premieră astfel dincolo de granițele UE.
În țară și dincolo de graniță, 23.FFE se desfășoară la Chișinău (Cinematograful Odeon, 21-23.06), Râmnicu Vâlcea (Cinema Geo Saizescu, 21-23.06), Târgu Mureș (Cinematograful ARTA, 21-23.06) și Sibiu (Centrul Cultural Ion Besoiu, 28-30.06).
Spre deosebire de anii trecuţi, ediția 2019 din Bucureşti va fi una extinsă, desfăşurându-se de-a lungul a 13 zile. Proiecțiile încep în București, pe 11 iunie, când va avea loc deschiderea la Teatrului Național „I.L. Caragiale”, și continuă până pe 23 iunie.
„Deși e o ediție de vară – nu e una neapărat una estivală. Anul acesta avem un număr record de locuri de proiecție – de la săli de cinema, la spații neconvenționale. Sigur, avem o selecție spumoasă de comedii vechi și noi, dar am introdus și maratoane, acele veritabile teste de anduranță pentru cinefili, un omagiu adus unui mare cineast european cu pelicule restaurate, nemaivăzute, și o secțiune dedicată sinergiei dintre teatru și cinema, de data acesta cu filme care devin piese. La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, se pot vedea cele mai bune producții făcute vreodată despre Germania de Est. Evident, vor fi nelipsite dezbaterile, filmele vechi și noi, capodoperele mute reorchestrate, filmele documentare și lansările de carte. Programul complet va fi realizat de directorul artistic al actualei ediții 23.FFE, criticul de film Anca Grădinariu.” Anca Hrab, coordonator FFE, ICR
Festivalul va debuta în forță, cu alegoria italiană Lazzaro felice / Fericit ca Lazăr a regizoarei Alice Rohrwacher, un film ca un inventar al maladiilor timpurilor noastre, distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film de la Cannes, anul trecut. Spectacolul de gală este programat pentru seara de marți, 11 iunie, la Teatrul Național București – Sala Mare.
Proiecțiile din București vor avea loc la CinemaPRO, Cinemateca Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu, precum și în spații alternative, unele oferite de membrii EUNIC România și Reprezentanța Comisiei Europene în România: Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, Spațiul Public European, Pavilion 32/Goethe-Institut.
Anul acesta, 23.FFE include şi ateliere de educație cinematografică pentru elevi, la care intrarea este liberă. Înscrierile pentru ateliere se fac la adresa contact@ffe.ro.
„Filmul este capabil să construiască punți și să consolideze valori comune. Totodată, îl poate arăta pe „celălalt” într-un fel care să ni-l apropie, pentru a-l înțelege mai bine. Festivalul nostru a mizat întotdeauna pe varietate, incluziune și dialog, iar pasul pe care îl facem în afara Uniunii Europene, în chiar anul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, este un jalon de normalitate. Colaborarea excelentă cu partenerii și prietenii de peste Prut ne dă speranțe că legăturile între culturile noastre cu rădăcini comune se vor amplifica, în beneficiul ambelor popoare”, afirmă președintele ICR, Liliana Țuroiu.
Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Delegației Comisiei Europene în România. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2019!
4 thoughts on “Festivalul Filmului European 2019, în iunie la București și în alte 4 orașe, inclusiv Chișinău”