Festivalul Filmului European 2019, Bucureşti | Recomandări 11-23 iunie (VIDEO)

Ediția din 2019 a Festivalului Filmului European din Bucureşti va fi una extinsă, desfăşurându-se de-a lungul a 13 zile

Festivalul Filmului European (FFE) are loc în Capitală între 11 și 23 iunie, iar o parte dintre proiecții vor fi însoțite de întâlniri cu cineaști și actori, concerte, dezbateri, lansări de carte și alte evenimente speciale.

Pentru aproape jumatate dintre filme, accesul publicului este gratuit în spatiile alternative (Centrul Ceh, Institutul Balassi, Institutul Cervantes, Spațiul Public European, Goethe-Institut / Pavilion 32 şi Apollo 111 / Palatul Universul).
Iar biletele pentru filmele proiectate la cinematografe pot fi achiziționate de la casele de bilete ale acestora, sau online, de pe platformele Eventbook (pentru filmele care rulează la Cinema Elvira Popescu – 15 lei – și Cinema Muzeul Țăranului – 12 lei), Eventim (pentru filmele de la CinemaPRO – 12 lei) și Kompostor (pentru filmele de la Cinemateca Eforie – 10 lei).

Cu peste 55 de filme de lungmetraj si scurtmetraj din 23 de țări, în complicatul context actual european, FFE oferă o platformă de înțelegere a societății contemporane, care ne poate da răspunsuri la întrebarea „Încotro merge, de fapt, Europa?ˮ. Dar, ca să ne cunoaștem prezentul, trebuie să investigăm și trecutul, așa că noua ediție a FFE are atât filme recente, cât și o importantă selecție de filme clasice.

Filmul european este nu doar act de creație, ci și o oglindă a neliniștilor și emoțiilor care străbat Europa, oferind dincolo de stări și idei, și un context pentru a ne construi propria imagine a continentului sau pentru a ne facilita o analiză a societății.

“Mi-e greu să sintetizez bogăția selecției din acest an. Nu e tocmai o ediție estivală, ci una consistentă, substanțială, o veritabilă panoramă a Europei de ieri și de azi. Da, am inclus și o selecție spumoasă de comedii recente, dar și câteva dintre cele mai controversate pelicule ale anului, pe teme grele cum ar fi abuzurile din biserica catolică, dragostea și obsesia în lumea virtuală, lupta pentru mediu sau pentru creația artistică, exploatarea celor vulnerabili, migrația sau cruzimea jocurilor politice. Impresionantă e și diversitatea genurilor: avem filme de suspans, biografii, tragicomedii, filme documentare biografice, politice și despre modă, pelicule şi pentru copii, SF sau fantastice. În secțiunea Sinergii, filmul devine teatru. La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, am pus la cale cea mai complexă retrospectivă a filmelor amplasate în Germania de Est – Dincolo de Zid. Secțiunea Omagiu e dedicată marelui maestru italian Bernardo Bertolucci, cu patru filme, dintre care trei proaspăt restaurate, în premieră pe marele ecran. Inedit va fi și maratonul de 24 de ore cu seria de documentare 24H Europe, unde 60 de tineri din 26 de țări europene vorbesc despre speranțele, fricile, visele și ambițiile lor” a declarat Anca Grădinariu, directorul artistic al 23.FFE.

Si pentru ca sunt un numar atat de mare de filme, va propunem spre ajutor o serie largă de recomandari, în ordine cronologică:

Fericit ca Lazăr / Lazzaro felice / Happy as Lazzaro (regia Alice Rohrwacher | 2018)
(marti, 11 iunie, 19:30) Teatrul Naţional Bucureşti Gala de deschidere
(sambata, 22 iunie, 20:30) Cinema Muzeul Țăranului

„Povestea întâlnirii dintre Lazzaro, un tânăr țăran atât de bun, încât este adesea luat drept neghiob, și Tancredi, un june aristocrat arogant care se plictisește la Inviolata, un cătun izolat, aflat sub stăpânirea cumplitei Marchize Alfonsina de Luna, regina țigaretelor.”

Selecționat anul trecut în competiție la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu. Câştigător al unui European Film Awards şi laureat la Rotterdam. A primit o nominalizare la Film Independent Spirit Awards 2019 şi a fost selecționat la Karlovy Vary!

Persona (r. Peter Kerek | 2018 | 75′)
(miercuri, 12 iunie, 19:00) unteatru

Spectacol de teatru, după un film de Ingmar Bergman.
Își propune să unească, într-un mod inedit, cele două arte prin care a creat și s-a exprimat Ingmar Bergman: teatrul și filmul, folosind atât mijloace specifice limbajului teatral, cât și mijloace de expresie specifice filmului.

Baloane de curcubeu / Rainbow Bubbles (r. Iosif Demian | 1982)
(vineri, 14 iunie, 18:00) CinemaPRO (Sesiune de întrebări inclusă!)

„Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, un conștiincios președinte de CAP este preocupat de iubirea lui neîmpărtășită, o problemă care ajunge să cuprindă tot satul.”

În 1983, a fost laureat cu Premiul pentru regie ACIN (Iosif Demian) şi Diplomă de onoare ACIN (Magda Catone).
Se va lansa și volumul bilingv „Iosif Demian. Note de autor ׀ Author’s Notes”, un interviu de Laura Dumitrescu.

24 de ore Europa – generația următoare / 24 Hour Europe – The Next Generation (2019 | 24h)
(vineri, 14 iunie, 19:00) Apollo 111 / Palatul Universul intrare gratuita

Un maraton cinematografic probabil unic, extrem de provocator, care ține fix o zi neîntreruptă, cu o serie de filme la a caror realizare a participat si regizorul român Alexandru Solomon.


Parking (r. Tudor Giurgiu | 2019 | TRAILER)
(vineri, 14 iunie, 20:30) CinemaPRO (Sesiune de întrebări inclusă!)
(marti, 18 iunie, 18:30) Cinema Elvira Popescu
(sambata, 22 iunie, 16:30) Cinema Elvira Popescu

„Povestea lui Adrian, poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto. Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de Sânziene, când o întâlnește pe Maria.”

Selecţionat la TIFF Transilvania 2019!
Este singurul film care are trei proiecţii la FFE 2019, cele mai multe ale ediţiei.

Timebox (r. Nora Agapi | 2018)
(vineri, 14 iunie, 21:00) Institutul Balassi intrare gratuita (proiectie în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, dar de la ora 19)

“O luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut realizatoarea. Ioan Matei Agapi, protagonistul acestui film, a filmat timp de 40 de ani pe peliculă viața orașului Iași, dar și evenimentele importante din familia sa, rezultand astfel cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile PCR, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și piese de teatru din anii 70, operații medicale revoluționare la acea vreme, precum și multe imagini cu familia Agapi.”

Selecţionat la Astra Film Sibiu 2018, Culese din Balkani 2018, One World Romania 2019 și TIFF Transilvania 2019!

Grădina infinită / Bezkrainata gradina / The Infinite Garden (r. Galin Stoev | 2017)
(sambata, 15 iunie, 19:00) Institutul Cervantes intrare gratuita
(vineri, 21 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

„Victor lucrează în floraria Emmei, o persoană retrasă, a cărei pasiune este grădina secretă pe care o îngrijește… Philip este cucerit de grădina magică și de Emma, dar e prins la mijloc când Victor îi mărturisește că și el este îndrăgostit de aceasta.”

Nopţi magice / Notti magiche / Magical Nights (r. Paolo Virzi | 2018)
(sambata, 15 iunie, 20:30) CinemaPRO

„Pe 3 iulie 1990, în timpul semifinalei Italia-Argentina de la Coppa del Mondo din Italia, un renumit producător de film este găsit mort în râul Tibru, iar principalii suspecţi sunt trei tineri scenarişti aspiranţi. De-a lungul unei nopţi petrecute la secţia de poliţie, aceştia îşi descriu tumultuoasa, ironica şi emoţionanta viaţă pe străzile Romei, în timpul ultimelor zvâcniri ale celei mai glorioase epoci a cinema-ului italian.”

Selecţionat la TIFF Transilvania 2019!

Cealaltă parte a tuturor lucrurilor / The Other Side of Everything (r. Mila Turajlic | 2017)
(sambata, 15 iunie, 21:00) Institutul Balassiintrare gratuita (proiectie în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, dar de la ora 19)
(joi, 20 iunie, 18:30) Cinema Elvira Popescu

Regizoarea îşi filmează mama, o spumoasă şi ataşantă figură proeminentă a societaţii civile din Serbia, profesoară universitară şi fost ministru în perioada 2001-2004!

Finalist al celui mai recent Premiu LUX și selecţionat la Toronto. Câştigător al premiului One World Romania 2018.

Romanian Short Waves Cannes 2019
(duminica, 16 iunie, 18:00) CinemaPRO intrare gratuita (Sesiune de întrebări inclusă!)

Un calup de filme valoroase de scurtmetraj admise luna trecuta la Short Film Corner – Festivalul de Film de la Cannes, primul dintre ele fiind chiar în competiția de scurtmetraje Semaine de la CritiqueCannes 2019.

∗ Ultimul drum spre mare / The Last Trip to the Seaside (regia Adi Voicu, 2019, 12′)
∗ Cadoul de Crăciun / The Christmas Gift (r. Bogdan Mureșanu, 2018, 23′)
∗ Today Artist, Tonight Taxist (r. Dumitru Grosei, R. Moldova / România, 2018, 15′)
∗ Insula / The Island (r. Adina Dulcu, 2019, 12′)
∗ 8 (r. Mihai Pîrcălabu, 2018, 13′)
∗ Telefonul / The Call (r. Anca Damian, România / Franța, 2018, 10′)
∗ Totul e foarte departe / Everything Is Far Away (r. Emanuel Pârvu, 2018, 15′)
∗ Turnul din Pisa / The Tower of Pisa (r. Bogdan Ilieșiu, 2019, 20′)
∗ Forma inimii în praf / The Shape of Heart in the Dust (r. Gheorghe Preda, 2018, 24′)

Jocuri de putere / El Reino / The Realm (r. Rodrigo Sorogoyen | 2018)
(duminica, 16 iunie, 20:00) CinemaPRO
(duminica, 23 iunie, 20:30) Cinema Elvira Popescu

„Manuel Gomez Vidal este un politician popular în regiunea sa: are carismă, o poziţie socială de invidiat, o familie deosebită şi mulţi prieteni. În acelaşi timp, însă, este un politician corupt care s-a înfruptat ani de zile din bani publici. După ce încearcă să muşamalizeze cazul unui asociat, Manuel rămâne expus. Spre surprinderea sa, colegii de partid îl consideră singurul vinovat. Dar nu se predă. Cât de departe va merge un om hotărât să facă orice pentru putere?”

Laureat cu 7 premii Goya. Selecţionat la Toronto, San Sebastian și TIFF Transilvania.

Styx (r. Wolfgang Fischer | 2018)
(duminică, 16 iunie, 21:00) Institutul Balassiintrare gratuita (proiectie în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, dar de la ora 19)
(miercuri, 19 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

„Rike, o femeie de 40 de ani, face o pauză în cariera ei de medic de urgenţe, pentru a-şi îndeplini un vis mai vechi: călătoria pe mare cu un velier. Într-o noapte însă, destinul va tulbura totul, schimbând mersul lucrurilor. În timpul unei furtuni violente, ea întâlneşte un vechi vas de pescuit.”

Finalist al celui mai recent Premiu LUX și premiat anul trecut la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Nominalizat la European Film Awards 2018. Selecţionat la Veneţia, Toronto și Karlovy Vary.

Novecento / 1900 (r. Bernardo Bertolucci | 1976 | 314′)
(luni, 17 iunie, 16:00) CinemaPRO intrare gratuita
(sambata, 22 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

Selecţionat în 1976 la Festivalurile de la Cannes și Veneţia.
Un alt maraton cinematografic, de peste 5 ore, parte a Omagiului Bernardo Bertolucci!

Robert De Niro, Stefania Casini, Gerard Depardieu (Novecento / 1900)

Psycho (r. Iris Spiridon | 2017 | 90′)
(luni, 17 iunie, 20:00) Apollo 111 / Palatul Universul

Spectacol de teatru, după o idee de Robert Bloch. Un omagiu adus lui Alfred Hitchcock.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Vântul / The Wind (r. Victor Sjostrom | 1928)
(luni, 17 iunie, 21:30) Institutul Balassi intrare gratuita

„După o călătorie epuizantă prin deșertul Arizona, o tânără orfană ajunge la o fermă aparținând unui bărbat cu care a acceptat să se căsătorească. Acolo, într-o cabană din lemn, izolată în mijlocul unei câmpii aride, singură, pentru că soțul pe care nu-l iubește e plecat cu vitele, trebuie să facă față unei teribile furtuni de nisip.”

Cine-concert: o capodoperă a cinematografului mut, un film cult, citat și de Jean-Luc Godard, acompaniat sonor de Foley’Ala.
Un eveniment In Memoriam Tudor Caranfil!

Miracolul / Stebuklas / Miracle (r. Egle Vertelyte | 2017)
(marti, 18 iunie, 18:30) Cinema Muzeul Țăranului
(sambata, 22 iunie, 19:00) Centrul Cehintrare gratuita

„Contextul este neprielnic pentru mica fermă de porci administrată de Irena, care ajunge în pragul falimentului: este anul 1992 și Lituania e în plină tranziție de la comunism la capitalism. Irena face tot ce poate pentru a-și salva afacerea, însă lucrurile iau o turnură cu totul neașteptată când apare un american șarmant, care îi oferă ajutorul.”

Filmul a avut premiera mondială la Toronto.

Persona (r. Ingmar Bergman | 1966)
(marti, 18 iunie, 20:00) Cinemateca Eforie

„Elisabet este o actriţă celebră. În mijlocul unei reprezentaţii cu Electra, ea rămâne mută. Chiar şi după un tratament îndelungat la o clinică psihiatrică, tăcerea ei continuă. Doctorul o sfătuiește pe infirmiera Alma să se retragă cu pacienta, undeva la o casă pe plajă.”

Este considerat o capodoperă, un film cult.
Propunerea Suediei la Oscar în 1967. Nominalizat la BAFTA și selecţionat la Toronto.

Psycho (r. Alfred Hitchcock | 1960)
(miercuri, 19 iunie, 18:30) Cinemateca Eforie

„Marion, o tânără nemulţumită de viaţa ei şi care ar face orice să fie alături de iubitul Sam, cedează unui impuls de moment și fuge cu 40.000 $, bani pe care trebuia să îi depună la bancă. Obosită și speriată de gândul că este urmărită, Marion ajunge la Motelul Bates, al cărui manager, Norman, este un bărbat taciturn și aparent amabil. După cină, Marion se întoarce în cameră pentru un duş…”

Cel mai celebru film de suspans din istoria cinematografului!
Laureat cu un Glob de Aur și nominalizat la 4 premii Oscar.

MolDOX Lab
(miercuri 19 iunie, 19:00) Centrul Cehintrare gratuita

∗ Fabrici (realizatori Mihai Nichiforeac, Maria Tricolici, Maria Ginga, Miron Mihai | R. Moldova, 2018, 10′)
∗ Morga (realizatori Nina Bulat, Nadejda Gheorghiu, Daria Rusu | R. Moldova, 2018, 10′)
∗ Pași pe graniță (regia Alecu Deleu | R. Moldova, 2019, 75′)

Scurtmetrajele au fost realizate în 2018 la Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MolDOX, sub îndrumarea regizoarei române Nora Agapi. Lungmetrajul a fost selecționat la Festivalul Internaţional de Film Documentar Cronograf.

Coreea de Nord: oamenii lui Kim / Coree du Nord: les hommes des Kim / All the Dictator’s Men (r. Marjolaine Grappe | 2018)
(miercuri, 19 iunie, 19:00) Institutul Cervantesintrare gratuita
(duminica, 23 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

Documentarul – rezultat a 5 ani de investigații – adună mărturiile oamenilor din interiorul sistemului nord-coreean condus de dictatorul Kim Jong-un, de la diplomați și bancheri, la simpli muncitori, trimiși de regim peste tot în lume, să producă bani, cu orice preț, pentru a asigura supraviețuirea regimului.

Laureat anul trecut cu Premiul Albert Londres, cea mai înaltă distincție acordată jurnaliștilor, în Franța.

Femeie în război / Woman at War (r. Benedikt Erlingsson | 2018 | TRAILER)
(miercuri, 19 iunie, 19:00) Spațiul Public Europeanintrare gratuita
(vineri, 21 iunie, 17:00) Cinema Elvira Popescu

Câştigător al celui mai recent Premiu LUX. Nominalizat la European Film Awards 2018. Propunerea Islandei la Oscarurile din februarie. A avut premiera mondială anul trecut la Cannes. Selecţionat la Toronto, Veneţia și Sarajevo.

Barbara (r. Christian Petzold | 2012)
(miercuri, 19 iunie, 19:00) Goethe-Institut / Pavilion 32intrare gratuita
(vineri, 21 iunie, 18:00) Cinemateca Eforie

„În anul 1980, Barbara, medic, plănuieşte să fuga din Germania de Est, ajutată de iubitul ei din Vest. Este mereu precaută cu cei din jur, doar că atenția pe care i-o acordă doctorul-șef al spitalului, Andre, o dezorientează și, pe măsură ce ziua evadării se apropie, Barbara pierde controlul. Asupra ei însăși, asupra tuturor planurilor, asupra iubirii.”

Premiat cu Ursul de Argint la Berlin. 3 nominalizări la European Film Awards. Propunerea Germaniei la Oscaruri. Selecţionat la Toronto și Karlovy Vary.
Parte a retrospectivei dedicate fostei RDG.

Dumnezeu există și numele lui e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunya (r. Teona Strugar Mitevska | 2019)
(miercuri, 19 iunie, 20:30) Cinema Muzeul Țăranului

„În Stip, un orășel din Macedonia, în fiecare ianuarie, de Bobotează, preotul aruncă o cruce de lemn în râu și zeci de bărbați se întrec să o găsească, ca să aibă noroc tot anul. Petrunija își dorește și ea să ia parte la această tradiție, ba chiar reușește cu prima ocazie să apuce crucea înaintea celorlalți. Rivalii ei sunt furioși, lucrurile escaladează, dar Petrunija și-a câștigat crucea și nu vrea să renunțe la ea.”

Laureat anul acesta la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Selecţionat la TIFF Transilvania 2019.

Aleea Soarelui / Sonnenallee / Sun Alley (r. Leander Hausmann | 1999)
(miercuri, 19 iunie, 20:30) Cinemateca Eforie
(duminica, 23 iunie, 18:30) Cinema Elvira Popescu

„Cu umor și nostalgie, despre viața unui grup de tineri din Berlinul de Est, din zona de frontieră, în anul 1973. Michael și bunii săi prieteni locuiesc la capătul Aleii Soarelui, o stradă care începe în Berlinul de Vest și se termină în Berlinul de Est.”

Selecţionat la Karlovy Vary. Parte a retrospectivei dedicate fostei RDG.

 • Adio, Lenin / Goodbye, Lenin (r. Wolfgang Becker | 2003)
(joi, 20 iunie, 18:00) Cinemateca Eforie
(vineri, 21 iunie, 19:00) Goethe-Institut / Pavilion 32 intrare gratuita

„Octombrie, anul istoric 1989. Mama tânărului Alex, o socialistă foarte mândră de convingerile sale, suferă un atac de cord și intră în comă. Opt luni mai târziu, Germania de Est devine istorie. Deodată, Alex se vede în fața pericolului ca, la trezirea din comă, inima ei încă slăbită să nu poată suporta șocul noilor vești. Ideea că Zidul Berlinului nu mai există și că a triumfat capitalismul în iubita ei Germanie de Est ar fi de neîndurat pentru o socialistă convinsă. Așa că, pentru a-și salva mama, Alex transformă apartamentul într-o insulă a trecutului. Planul funcționează, dar nu trece mult și femeia se simte mai bine, fiind nerăbdătoare să iasă din casă.”

6 trofee European Film Award, printre care și Cel mai bun film. Laureat în Franţa la Premiile Cesar. Nominalizat la Globurile de Aur, BAFTA și Goya. A avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Selecţionat la Cannes, Toronto și Karlovy Vary.
Parte a retrospectivei dedicate fostei RDG.

Agatha Christie – regina crimei / Agatha Christie – Queen of Crime (r. Andre Schafer, Anna Steuber | 2018)
(joi, 20 iunie, 19:00) Centrul Cehintrare gratuita
(sambata, 22 iunie, 12:30) Cinemateca Eforie

„Agatha Christie este autorul tradus în cele mai multe limbi și cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor (două miliarde de exemplare, în întreaga lume), cu peste 60 de romane, 100 de povestiri și 20 de piese de teatru. Dar cine este femeia din spatele acestei opere? Un portret intim al omului și scriitoarei Agatha Christie, din imagini de arhivă inedite, fotografii de familie și mărturii ale apropiaților ei.”

Viețile altora / The Lives of Others / Das Leben der Anderen (r. Florian Henckel von Donnersmarck | 2006)
(joi, 20 iunie, 19:00) Goethe-Institut / Pavilion 32intrare gratuita
(sambata, 22 iunie, 20:00) Cinemateca Eforie

„În Berlinul de Est, 1984, orice fel de acțiune umană este strict controlată și monitorizată de Stasi (poliția secretă a RDG). Căpitanul Gerd Wiesler, un ofițer de securitate deosebit de conștiincios, primește misiunea de a spiona un dramaturg. În scurt timp, ofițerul va fi pur și simplu fascinat de lumea care i se dezvăluie prin intermediul microfoanelor din casa scriitorului.”

Premiul Oscar în anul 2007. 3 trofee European Film Award, printre care și Cel mai bun film. Laureat la Locarno, Rotterdam, BAFTA, Cesar și Independent Spirit Awards. Nominalizat la Globurile de Aur. Selecţionat la Berlin și Toronto.
Parte a retrospectivei dedicate fostei RDG.

Piciorul meu stâng / My Left Foot (r. Jim Sheridan | 1989)
(joi, 20 iunie, 20:00) Cinemateca Eforie

2 premii Oscar în anul 1990 și 2 premii BAFTA, Daniel Day-Lewis în rol principal fiind laureat de fiecare dată. Câştigător la Independent Spirit Awards. 3 nominalizări la European Film Awards și 2 la Globurile de Aur. Selecţionat la Toronto.

 • Fuga / Fugue (r. Agnieszka Smoczynska | 2018)
(joi, 20 iunie, 20:30) Cinema Elvira Popescu

O istorisire onirică despre o femeie care suferă de amnezie și își regăsește familia după doi ani de absență.

„Meritele filmului ar trebui împărțite frățește între Smoczynska și remarcabila Gabriela Muskala, care a reușit un scenariu de debut extrem de puternic, dar și o interpretare electrizantă a personajului central”, aprecia Variety. Filmul a avut premiera mondială anul trecut la Cannes.

Ciocârliile pe sârmă / Larks on a String (r. Jiri Menzel | 1990)
(vineri, 21 iunie, 16:00) Cinemateca Eforie

Realizat în 1969, a fost interzis de autorităţile cehoslovace după Primăvara de la Praga, filmul fiind lansat abia în 1990, după căderea regimului comunist.

Premiat cu Ursul de Aur la Berlin, în 1990! Selecţionat la Locarno în acelaşi an.

Punct de cotitură / Kaantopiste / East of Sweden (r. Simo Halinen | 2018)
(vineri, 21 iunie, 19:00) Cinema Elvira Popescu

Un film de atmosferă, construit în jurul poveștilor a trei personaje măcinate de probleme, ale căror vieți sunt aduse laolaltă de un al patrulea personaj – coincidența.

Visătorii / The Dreamers (r. Bernardo Bertolucci | 2003)
(vineri, 21 iunie, 19:00) Centrul Cehintrare gratuita

„Lăsaţi de capul lor la Paris în timp ce părinţii sunt plecaţi în vacanţă, Isabelle şi fratele său Theo îşi invită un coleg, pe Matthew, să stea cu ei. Îşi fac propriile reguli, pe măsură ce-şi experimentează reciproc emoţiile şi sexualitatea, jucând o serie de farse din ce în ce mai elaborate. Totul având drept fundal tumultosul peisaj politic al Parisului anului ’68, când vocea tineretului se face auzită în întreaga Europă, şi nu numai.”

2 nominalizări la European Film Awards. Nominalizat la premiile Goya. A avut premiera mondială la Veneţia. Selecţionat la Sundance, San Sebastian şi Mar del Plata.
Parte a Omagiului Bernardo Bertolucci. Este filmul de debut al Evei Green!

Julia / Julia ist (r. Elena Martin | 2017)
(vineri, 21 iunie, 19:00) Institutul Cervantesintrare gratuita
(sambata, 22 iunie, 18:30) Cinema Elvira Popescu

„Julia, studentă la arhitectură în Barcelona, decide să plece cu o bursă Erasmus la Berlin. E prima dată când pleacă de acasă și pornește în această aventură fără a sta prea mult pe gânduri. Plină de speranțe și fără pic de experiență de viață, Julia se trezește într-un oraș cenușiu și distant, în care așteptările și proiecțiile ei nu au nicio legătură cu realitatea.”

Un debut în care tema originală și forța narativă se combină cu mare succes. (Cineuropa)
Selecţionat la San Sebastian!

Conformistul / Il Conformista / The Conformist (r. Bernardo Bertolucci | 1970)
(vineri, 21 iunie, 20:00) Cinemateca Eforie

„Unul dintre cele mai poetice și influente filme realizate vreodată”, scria The Guardian.

Premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Nominalizat la Oscar și Globurile de Aur.
Parte a Omagiului Bernardo Bertolucci!

Slavă Domnului / Grace a Dieu / By the Grace of God (r. Francois Ozon | 2019)
(sambata, 22 iunie, 20:30) Cinema Elvira Popescu
(duminica, 23 iunie, 14:30) Cinema Muzeul Țăranului

Filmul are la bază cazul real al preotului Bernard Preynat, acuzat de pedofilie. În anul 2014, Cardinalul Philippe Barbarin a fost informat de un bărbat că a fost agresat şi violat de preotul Preynat, pe când avea între 9 şi 11 ani. Preotul nu a fost denunţat, el rămânând în post încă 1 an de zile. De abia în septembrie 2015 a fost demis din funcţie de Biserică. Ulterior, Preynat avea să recunoască comiterea de abuzuri sexuale asupra a 70 de minori din Lyon, între 1980-1990. În martie, anul acesta, Cardinalul Barbarin a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru nedenunţare de abuzuri sexuale.

Preotul Bernard Preynat a încercat să împiedice lansarea acestui film!
Premiat în februarie cu Ursul de Argint la Berlin.

Înainte de Revoluție / Prima della rivoluzione / Before the Revolution (r. Bernardo Bertolucci | 1964)
(duminica, 23 iunie, 18:00) Cinemateca Eforie

„Parma, 1962. Îndurerat de moartea unui prieten, Fabrizio începe o aventură cu propria sa mătușă, Gina. Dominat de dorința de a participa la schimbarea politică și socială a Italiei post-fasciste, el se dovedeşte incapabil să-și asume măsura potrivită: un tânăr idealist, din clasa mijlocie, care se străduiește să împace idealurile revoluționare cu condiția lui burgheză.”

Selecţionat la Cannes și Locarno! Parte a Omagiului Bernardo Bertolucci.

Henric al V-lea / Henry V (r. Kenneth Branagh | 1989)
(duminica, 23 iunie, 19:30) Cinema Muzeul Țăranului

Este considerat pe plan mondial a fi una dintre cele mai bune adaptări după Shakespeare făcute vreodată pentru marele ecran.

Premiat cu Oscar în 1990. Laureat cu 2 European Film Awards și cu un BAFTA.
Difuzat în copie restaurată!

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2019!

2 thoughts on “Festivalul Filmului European 2019, Bucureşti | Recomandări 11-23 iunie (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *