Festivalul Filmului European 2019, Bucureşti | Recomandări 11-23 iunie (VIDEO)

Ediția din 2019 a Festivalului Filmului European din Bucureşti va fi una extinsă, desfăşurându-se de-a lungul a 13 zile

Festivalul Filmului European (FFE) are loc în Capitală între 11 și 23 iunie, iar o parte dintre proiecții vor fi însoțite de întâlniri cu cineaști și actori, concerte, dezbateri, lansări de carte și alte evenimente speciale.

Pentru aproape jumatate dintre filme, accesul publicului este gratuit în spatiile alternative (Centrul Ceh, Institutul Balassi, Institutul Cervantes, Spațiul Public European, Goethe-Institut / Pavilion 32 şi Apollo 111 / Palatul Universul).
Iar biletele pentru filmele proiectate la cinematografe pot fi achiziționate de la casele de bilete ale acestora, sau online, de pe platformele Eventbook (pentru filmele care rulează la Cinema Elvira Popescu – 15 lei – și Cinema Muzeul Țăranului – 12 lei), Eventim (pentru filmele de la CinemaPRO – 12 lei) și Kompostor (pentru filmele de la Cinemateca Eforie – 10 lei).

Cu peste 55 de filme de lungmetraj si scurtmetraj din 23 de țări, în complicatul context actual european, FFE oferă o platformă de înțelegere a societății contemporane, care ne poate da răspunsuri la întrebarea „Încotro merge, de fapt, Europa?ˮ. Dar, ca să ne cunoaștem prezentul, trebuie să investigăm și trecutul, așa că noua ediție a FFE are atât filme recente, cât și o importantă selecție de filme clasice.

Filmul european este nu doar act de creație, ci și o oglindă a neliniștilor și emoțiilor care străbat Europa, oferind dincolo de stări și idei, și un context pentru a ne construi propria imagine a continentului sau pentru a ne facilita o analiză a societății.

“Mi-e greu să sintetizez bogăția selecției din acest an. Nu e tocmai o ediție estivală, ci una consistentă, substanțială, o veritabilă panoramă a Europei de ieri și de azi. Da, am inclus și o selecție spumoasă de comedii recente, dar și câteva dintre cele mai controversate pelicule ale anului, pe teme grele cum ar fi abuzurile din biserica catolică, dragostea și obsesia în lumea virtuală, lupta pentru mediu sau pentru creația artistică, exploatarea celor vulnerabili, migrația sau cruzimea jocurilor politice. Impresionantă e și diversitatea genurilor: avem filme de suspans, biografii, tragicomedii, filme documentare biografice, politice și despre modă, pelicule şi pentru copii, SF sau fantastice. În secțiunea Sinergii, filmul devine teatru. La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, am pus la cale cea mai complexă retrospectivă a filmelor amplasate în Germania de Est – Dincolo de Zid. Secțiunea Omagiu e dedicată marelui maestru italian Bernardo Bertolucci, cu patru filme, dintre care trei proaspăt restaurate, în premieră pe marele ecran. Inedit va fi și maratonul de 24 de ore cu seria de documentare 24H Europe, unde 60 de tineri din 26 de țări europene vorbesc despre speranțele, fricile, visele și ambițiile lor” a declarat Anca Grădinariu, directorul artistic al 23.FFE.

Si pentru ca sunt un numar atat de mare de filme, va propunem spre ajutor o serie largă de recomandari, în ordine cronologică:

Fericit ca Lazăr / Lazzaro felice / Happy as Lazzaro (regia: Alice Rohrwacher | 2018)
(marti, 11 iunie, 19:30) Teatrul Naţional Bucureşti Gala de deschidere
(sambata, 22 iunie, 20:30) Cinema Muzeul Țăranului

“Povestea întâlnirii dintre Lazzaro, un țăran tânăr atât de bun, încât este adesea luat drept neghiob, și Tancredi, un june aristocrat arogant care se plictisește la Inviolata, un cătun izolat, aflat sub stăpânirea cumplitei Marchize Alfonsina de Luna, regina țigaretelor.”

Selecționat anul trecut în competiție la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu. Castigator al unui European Film Awards şi laureat la Rotterdam. A primit o nominalizare la Film Independent Spirit Awards 2019 şi a fost selecționat la Karlovy Vary!

Persona (regia: Peter Kerek | 2018 | 75′)
(miercuri, 12 iunie, 19:00) unteatru

Spectacol de teatru, după un film de Ingmar Bergman.
Își propune să unească, într-un mod inedit, cele două arte prin care a creat și s-a exprimat Ingmar Bergman: teatrul și filmul, folosind atât mijloace specifice limbajului teatral, cât și mijloace de expresie specifice filmului.

Baloane de curcubeu / Rainbow Bubbles (regia: Iosif Demian | 1982)
(vineri, 14 iunie, 18:00) CinemaPRO (Sesiune de întrebări inclusă!)

“Părăsit de proaspăta nevastă pentru un fost pușcăriaș, la două zile după nuntă, un conștiincios președinte de CAP este preocupat de iubirea lui neîmpărtășită, o problemă care ajunge să cuprindă tot satul.”

În 1983, a fost laureat cu Premiul pentru regie ACIN (Iosif Demian) şi Diplomă de onoare ACIN (Magda Catone).
Se va lansa și volumul bilingv „Iosif Demian. Note de autor ׀ Author’s Notes”, un interviu de Laura Dumitrescu.

24 de ore Europa – generația următoare / 24 Hour Europe – The Next Generation (2019 | 24h)
(vineri, 14 iunie, 19:00) Apollo 111 / Palatul Universul intrare gratuita

Un maraton cinematografic probabil unic, extrem de provocator, care ține fix o zi neîntreruptă, cu o serie de filme la a caror realizare a participat si regizorul român Alexandru Solomon.


Parking (regia: Tudor Giurgiu | 2019 | TRAILER)
(vineri, 14 iunie, 20:30) CinemaPRO (Sesiune de întrebări inclusă!)
(marti, 18 iunie, 18:30) Cinema Elvira Popescu
(sambata, 22 iunie, 16:30) Cinema Elvira Popescu

“Povestea lui Adrian, poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto. Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de Sânziene, când o întâlnește pe Maria.”

Selecţionat la TIFF Transilvania 2019!
Este singurul film care are trei proiecţii la FFE 2019, cele mai multe ale ediţiei.

Timebox (regia: Nora Agapi | 2018)
(vineri, 14 iunie, 21:00) Institutul Balassi intrare gratuita (proiectie în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, dar de la ora 19)

“O luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut realizatoarea. Ioan Matei Agapi, protagonistul acestui film, a filmat timp de 40 de ani pe peliculă viața orașului Iași, dar și evenimentele importante din familia sa, rezultand astfel cea mai mare arhivă personală din România, care cuprinde imagini cu întâlnirile PCR, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și piese de teatru din anii 70, operații medicale revoluționare la acea vreme, precum și multe imagini cu familia Agapi.”

Selecţionat la Astra Film Festival 2018, Culese din Balkani 2018, One World Romania 2019 și TIFF Transilvania 2019!

Grădina infinită / Bezkrainata gradina / The Infinite Garden (regia: Galin Stoev | 2017)
(sambata, 15 iunie, 19:00) Institutul Cervantes intrare gratuita
(vineri, 21 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

“Victor lucrează în floraria Emmei, o persoană retrasă, a cărei pasiune este grădina secretă pe care o îngrijește… Philip este cucerit de grădina magică și de Emma, dar e prins la mijloc când Victor îi mărturisește că și el este îndrăgostit de aceasta.”

Nopţi magice / Notti magiche / Magical Nights (regia: Paolo Virzi | 2018)
(sambata, 15 iunie, 20:30) CinemaPRO

“Pe 3 iulie 1990, la momentul semifinalei Italia-Argentina de la Coppa del Mondo din Italia, un renumit producător de film este găsit mort în râul Tibru, iar principalii suspecţi sunt trei tineri scenarişti aspiranţi. De-a lungul unei nopţi petrecute la secţia de poliţie, aceştia îşi descriu tumultuoasa, ironica şi emoţionanta viaţă pe străzile Romei, în timpul ultimelor zvâcniri ale celei mai glorioase epoci a cinema-ului italian.”

Selecţionat la TIFF Transilvania 2019!

Cealaltă parte a tuturor lucrurilor / The Other Side of Everything (regia: Mila Turajlic | 2017)
(sambata, 15 iunie, 21:00) Institutul Balassiintrare gratuita (proiectie în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, dar de la ora 19)
(joi, 20 iunie, 18:30) Cinema Elvira Popescu

Regizoarea îşi filmează mama, o spumoasă şi ataşantă figură proeminentă a societaţii civile din Serbia, profesoară universitară şi fost ministru în perioada 2001-2004!

Finalist al celui mai recent Premiu LUX și selecţionat la Toronto. Câştigător al premiului One World Romania 2018.

Romanian Short Waves Cannes 2019
(duminica, 16 iunie, 18:00) CinemaPRO intrare gratuita (Sesiune de întrebări inclusă!)

Un calup de filme valoroase de scurtmetraj selecționate luna trecuta la Short Film Corner – Festivalul de Film de la Cannes, primul dintre ele fiind chiar în competiția de scurtmetraje Semaine de la CritiqueCannes 2019.

∗ Ultimul drum spre mare / The Last Trip to the Seaside (regia Adi Voicu, 2019, 12′)
∗ Cadoul de Crăciun / The Christmas Gift (regia Bogdan Mureșanu, 2018, 23′)
∗ Today Artist, Tonight Taxist (regia Dumitru Grosei, R. Moldova / România, 2018, 15′)
∗ Insula / The Island (regia Adina Dulcu, 2019, 12′)
∗ 8 (regia Mihai Pîrcălabu, 2018, 13′)
∗ Telefonul / The Call (regia Anca Damian, România / Franța, 2018, 10′)
∗ Totul e foarte departe / Everything Is Far Away (regia Emanuel Pârvu, 2018, 15′)
∗ Turnul din Pisa / The Tower of Pisa (regia Bogdan Ilieșiu, 2019, 20′)
∗ Forma inimii în praf / The Shape of Heart in the Dust (regia Gheorghe Preda, 2018, 24′)

Jocuri de putere / El Reino / The Realm (regia: Rodrigo Sorogoyen | 2018)
(duminica, 16 iunie, 20:00) CinemaPRO
(duminica, 23 iunie, 20:30) Cinema Elvira Popescu

Styx (regia: Wolfgang Fischer | 2018)
(duminică, 16 iunie, 21:00) Institutul Balassiintrare gratuita (proiectie în aer liber, în caz de vreme nefavorabilă se mută în interior, dar de la ora 19)
(miercuri, 19 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

Novecento / 1900 (regia: Bernardo Bertolucci | 1976 | 314′)
(luni, 17 iunie, 16:00) CinemaPRO intrare gratuita
(sambata, 22 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

Selecţionat în 1976 la Festivalurile de la Cannes și Veneţia.
Un alt maraton cinematografic, de peste 5 ore, parte a Omagiului Bernardo Bertolucci!

Robert De Niro, Stefania Casini, Gerard Depardieu (Novecento / 1900)

Psycho (regia: Iris Spiridon | 2017 | 90′)
(luni, 17 iunie, 20:00) Apollo 111 / Palatul Universul

Spectacol de teatru, după o idee de Robert Bloch. Un omagiu adus lui Alfred Hitchcock.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Vântul / The Wind (regia: Victor Sjostrom | 1928)
(luni, 17 iunie, 21:30) Institutul Balassi intrare gratuita

“După o călătorie epuizantă prin deșertul Arizona, o tânără orfană ajunge la o fermă aparținând unui bărbat cu care a acceptat să se căsătorească. Acolo, într-o cabană din lemn, izolată în mijlocul unei câmpii aride, singură, pentru că soțul pe care nu-l iubește e plecat cu vitele, trebuie să facă față unei teribile furtuni de nisip.”

Cine-concert: o capodoperă a cinematografului mut, un film cult, citat și de Jean-Luc Godard, acompaniat sonor de Foley’Ala.
Un eveniment In Memoriam Tudor Caranfil!

Miracolul / Stebuklas / Miracle (regia: Egle Vertelyte | 2017)
(marti, 18 iunie, 18:30) Cinema Muzeul Țăranului
(sambata, 22 iunie, 19:00) Centrul Cehintrare gratuita

Persona (regia: Ingmar Bergman | 1966)
(marti, 18 iunie, 20:00) Cinemateca Eforie

Psycho (regia: Alfred Hitchcock | 1960)
(miercuri, 19 iunie, 18:30) Cinemateca Eforie

MolDOX Lab
(miercuri 19 iunie, 19:00) Centrul Cehintrare gratuita

∗ Fabrici (realizatori Mihai Nichiforeac, Maria Tricolici, Maria Ginga, Miron Mihai | R. Moldova, 2018, 10′)
∗ Morga (realizatori Nina Bulat, Nadejda Gheorghiu, Daria Rusu | R. Moldova, 2018, 10′)
∗ Pași pe graniță (regia Alecu Deleu | R. Moldova, 2019, 10′)

Primele două scurtmetraje au fost realizate în 2018 la Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MolDOX, sub îndrumarea regizoarei române Nora Agapi. Cel de-al treilea a fost selecționat la Festivalul Internaţional de Film Documentar Cronograf.

Coreea de Nord: oamenii lui Kim / Coree du Nord: les hommes des Kim / All the Dictator’s Men (regia: Marjolaine Grappe | 2018)
(miercuri, 19 iunie, 19:00) Institutul Cervantesintrare gratuita
(duminica, 23 iunie, 14:00) Cinemateca Eforie

Femeie în război / Woman at War (regia: Benedikt Erlingsson | 2018 | TRAILER)
(miercuri, 19 iunie, 19:00) Spațiul Public Europeanintrare gratuita
(vineri, 21 iunie, 17:00) Cinema Elvira Popescu

Barbara (regia: Christian Petzold | 2012)
(miercuri, 19 iunie, 19:00) Goethe-Institut / Pavilion 32intrare gratuita
(vineri, 21 iunie, 18:00) Cinemateca Eforie

Dumnezeu există și numele lui e Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunya (regia: Teona Strugar Mitevska | 2019)
(miercuri, 19 iunie, 20:30) Cinema Muzeul Țăranului

Aleea Soarelui / Sonnenallee / Sun Alley (regia: Leander Hausmann | 1999)
(miercuri, 19 iunie, 20:30) Cinemateca Eforie
(duminica, 23 iunie, 18:30) Cinema Elvira Popescu

 • Adio, Lenin / Goodbye, Lenin (regia: Wolfgang Becker | 2003)
(joi, 20 iunie, 18:00) Cinemateca Eforie
(vineri, 21 iunie, 19:00) Goethe-Institut / Pavilion 32 intrare gratuita

Agatha Christie – regina crimei / Agatha Christie – Queen of Crime (regia: Andre Schafer, Anna Steuber | 2018)
(joi, 20 iunie, 19:00) Centrul Cehintrare gratuita
(sambata, 22 iunie, 12:30) Cinemateca Eforie

Viețile altora / The Lives of Others / Das Leben der Anderen (regia: Florian Henckel von Donnersmarck | 2006)
(joi, 20 iunie, 19:00) Goethe-Institut / Pavilion 32intrare gratuita
(sambata, 22 iunie, 20:00) Cinemateca Eforie

Piciorul meu stâng / My Left Foot (regia: Jim Sheridan | 1989)
(joi, 20 iunie, 20:00) Cinemateca Eforie

 • Fuga / Fugue (regia: Agnieszka Smoczynska | 2018)
(joi, 20 iunie, 20:30) Cinema Elvira Popescu

O istorisire onirică despre o femeie care suferă de amnezie și își regăsește familia după doi ani de absență.

„Meritele filmului ar trebui împărțite frățește între Smoczynska și remarcabila Gabriela Muskala, care a reușit un scenariu de debut extrem de puternic, dar și o interpretare electrizantă a personajului central”, aprecia Variety. Filmul a avut premiera mondială anul trecut la Cannes.

Ciocârliile pe sârmă / Larks on a String (regia: Jiri Menzel | 1990)
(vineri, 21 iunie, 16:00) Cinemateca Eforie

Punct de cotitură / Kaantopiste / East of Sweden (regia: Simo Halinen | 2018)
(vineri, 21 iunie, 19:00) Cinema Elvira Popescu

Visătorii / The Dreamers (regia: Bernardo Bertolucci | 2003)
(vineri, 21 iunie, 19:00) Centrul Cehintrare gratuita

Julia / Julia ist (regia: Elena Martin | 2017)
(vineri, 21 iunie, 19:00) Institutul Cervantesintrare gratuita
(sambata, 22 iunie, 18:30) Cinema Elvira Popescu

Conformistul / Il Conformista / The Conformist (regia: Bernardo Bertolucci | 1970)
(vineri, 21 iunie, 20:00) Cinemateca Eforie

Slavă Domnului / Grace a Dieu / By the Grace of God (regia: Francois Ozon | 2019)
(sambata, 22 iunie, 20:30) Cinema Elvira Popescu
(duminica, 23 iunie, 14:30) Cinema Muzeul Țăranului

Înainte de Revoluție / Prima della rivoluzione / Before the Revolution (regia: Bernardo Bertolucci | 1964)
(duminica, 23 iunie, 18:00) Cinemateca Eforie

Henric al V-lea / Henry V (regia: Kenneth Branagh | 1989)
(duminica, 23 iunie, 19:30) Cinema Muzeul Țăranului

Difuzat în copie restaurată!

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *