Ursul de Aur 2019 şi alte proiecții speciale la BIFF (VIDEO)

Retrospectivă Vivi Drăgan Vasile & Cristian Niculescu la BIFF 2019, cu intrare liberă

Câteva dintre cele mai recente filme premiate, printre care Synonyms, câștigătorul pe 2019 al Ursului de Aur, sau noile lungmetraje realizate de Claire Denis și Paolo Sorrentino, vor putea fi văzute în proiecții speciale la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (Bucharest International Film Festival – BIFF), care va avea loc între 24 și 30 iunie.

Online biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Eventbook, având valoarea de 0 lei, 12 şi respectiv 15 lei!

• Laureat al premiului criticii la Festivalul de la San Sebastian, High Life (2018), cel mai nou film al regizoarei franceze Claire Denis, cu Robert Pattinson și Juliette Binoche în distribuție, va putea fi văzut în premieră în România chiar în deschiderea BIFF. A avut premiera mondială la Toronto, fiind selecţionat şi la Rotterdam.

Filmul are în centru o fiică și un tată care se luptă să supraviețuiască în spațiu, unde trăiesc în izolare.
Nerecomandat sub 18 ani!

• Considerat unul dintre cele mai ambițioase, originale și controversate filme ale anului, Synonyms (Sinonime | 2019), regizat de israelianul Nadav Lapid, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, va avea parte de două proiecții speciale în cadrul BIFF. La Berlin a fost laureat şi cu premiul criticii – FIPRESCI. Selecţionat la TIFF Transilvania 2019.

Parțial autobiografic, filmul este despre un tânăr israelian traumatizat, care ajunge la Paris, unde își reneagă naționalitatea și limba.
Nerecomandat sub 18 ani!

• Celebrul regizor Paolo Sorrentino a revenit în 2018 cu Loro, un film cu numeroase nominalizări și premii la galele industriei italiene de film. Prezentat de asemenea în premieră în România la BIFF, Loro este un film biografic, în binecunoscutul stil al cineastului italian, despre viața lui Silvio Berlusconi, jucat de marele actor Toni Servillo.

• Prezentat recent în puternica secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes și în competiția de la Annecy 2019, Les Hirondelles de Kaboul / The Swallows of Kabul (Rândunicile din Kabul | 2019), de Zabou Breitman și Elea Gobbe-Mevellec, este un emoționant film de animație, bazat pe cartea cu același titlu a scriitorului franco-algerian Yasmina Khadra. O poveste despre viața într-un Kabul în ruine și sub ocupație talibană.

• A doua incursiune în regie a actorului francez vedetă Louis Garrel, L’homme fidele / A Faithful Man (Un om fidel | 2018) a câștigat anul trecut Premiul pentru cel mai bun scenariu la San Sebastian. Filmul este inclus în secțiunea Focus Franța a BIFF 2019.

Marianne (Laetitia Casta) îl părăseşte pe Abel (Louis Garrel) pentru Paul, prietenul cel mai bun al lui Abel şi tatăl copilului ei încă nenăscut. Opt ani mai târziu, Paul moare. Abel şi Marianne încep o relaţie, stârnind gelozia lui Joseph, fiul lui Marianne, cât şi a Evei (Lily-Rose Depp), sora lui Paul, îndrăgostită de Abel încă din copilărie.

Pentru interpretarea sa, Lily-Rose Depp a primit o nominalizare pentru cea mai bună speranță feminină la Premiile Cesar 2019. Filmul a mai fost premiat la TIFF Transilvania 2019 cu Special Jury Award şi a avut premiera mondială la Toronto.

• Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și scenograful Cristian Niculescu, doi dintre cei mai importanți oameni din cinematografia română, vor avea parte de o retrospectivă cu trei filme la care au lucrat împreună.

Vivi Drăgan Vasile (foto) și Cristian Niculescu vor discuta cu publicul despre ce înseamnă relația de lucru operator-scenograf, după fiecare dintre cele trei filme românești a căror acțiune este plasată în diverse perioade istorice:

Caravana cinematografică (2009, regia Titus Muntean)
Q.E.D. (2013, r. Andrei Gruzsniczki)
Moromeții 2 (2018, r. Stere Gulea)

Cele trei proiecții sunt cu intrare liberă cu rezervare (bilete valoare 0 lei) și vor avea loc la Grădina cu Filme Cinema & More creart (din zona P-ţa Romană). Ele vor fi însoțite și de un seminar despre imaginea de film pe care Vivi Drăgan Vasile îl va susține pentru cei interesați, tot la sediul creart, în sala Teatrelli de alături.

__

Mai multe detalii pe site-ul BIFF.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.

Festivalul este organizat de Fundația Charta, sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu.
Manifestare inclusă în cadrul Sezonului România-Franța 2019.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.

Sprijinit de: CNC, ICR, Institutul Francez, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, creart, UCIN, Dacin Sara

Parteneri: DHL, Independența Film, Icon Films, Grand Hotel Continental, Journey Pub, El Grande Comandante Pub&More, Doncafe, La Mama, Restaurant Dada, Green Hours jazz-cafe, Simbio, Crama Fontezoppa, Le Boutique Hotel Moxa, 50 Sfumature di caffe, Reber, Nescafe

CineGhid este partener media al BIFF 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *