Octombrie: Les Films de Cannes a Bucarest 10 ani. Retrospectivă Ivanov 50 (VIDEO)

Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc anul acesta între 18 și 27 octombrie

Les Films de Cannes a Bucarest, festivalul care aduce în România cele mai importante filme ale anului, în prezența unor autori reputați, împlinește 10 ani. Festivalul va avea loc anul acesta în perioada 1827 octombrie în București la CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și alte spații, precum și în diverse orașe din țară.

Les Films de Cannes a Bucarest 10 dedică anul acesta o secțiune aniversară actorului român Vlad Ivanov. Secțiunea Ivanov 50 va include filme care l-au adus în atenția publicului și a industriei la nivel internațional și filme în care acesta interpretează roluri în diverse limbi străine.

Vlad Ivanov, născut în data de 4 august 1969 în Botoșani, într-o familie cu origini lipovenești, a urmat cursurile Academiei de Teatru și Film din București, având ca profesori îndrumători pe Sanda Manu și Gheorghe Visu. După absolvire, a devenit actor al Teatrului Național din București. De-a lungul carierei sale teatrale, Vlad Ivanov a lucrat cu unii dintre cei mai originali și creativi regizori de teatru din România precum Victor Ioan Frunză, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija sau Andrei Șerban.

După mai multe roluri secundare în filme românești, consacrarea internațională a venit odată cu rolul principal interpretat în filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, film distins în 2007, la Cannes, cu premiul Palme d’Or. Pentru rolul domnul Bebe, lui Vlad Ivanov i-a fost acordat Premiul pentru Cel mai bun actor al anului de către Asociația Criticilor de Film din Los Angeles.

Vlad Ivanov s-a întors apoi de nenumărate ori la Cannes, în 2009 cu roluri în filmele Polițist, adjectiv, de Corneliu Porumboiu și Amintiri din Epoca de Aur, de Cristian Mungiu, iar în 2010 și 2012 cu roluri în filmele My Joy și In the Fog, de Sergei Loznitsa. În 2016, actorul a reușit performanța de a fi prezent la Cannes în trei filme din selecția oficială, Bacalaureat, de Cristian Mungiu, Toni Erdmann, de Maren Ade și Câini, de Bogdan Mirică.

În România, Vlad Ivanov a fost și protagonistul unor filme precum Un pas în urma serafimilor (regia Daniel Sandu), Principii de viață (regia Constantin Popescu), colaborând totodată și cu regizori precum Radu Muntean (Un etaj mai jos, selecţionat şi acesta la Cannes), Călin Peter Netzer (Poziția copilului, film distins cu Ursul de Aur la Berlin, în 2013).

Concomitent, Vlad Ivanov a dezvoltat o carieră internațională impresionantă, ajungând să fie distribuit, pe lângă rolurile din filmele românești, în tot mai multe filme realizate în alte limbi. În 2013, a fost distribuit în filmul american Snowpiercer – regizat de către Bong Joon-ho (câștigătorul Palme d’Or-ului în acest an la Cannes). A interpretat apoi și personaje în limbile franceză (Tegnap / Hier, de Balint Kenyeres), spaniolă (serialul Crematorio), italiană (Mar Nero, de Federico Bondi), rusă (Sergei Loznitsa) sau slovacă (The Disciple, de Ivan Ostrochovsky, film încă nelansat).

În anul 2017, Vlad Ivanov a primit rolul principal masculin în filmul maghiar Sunset / Apusul, al regizorului Laszlo Nemes (cineast premiat cu Oscar în anul 2016 pentru Son of Saul), ce a avut premiera la prestigiosul Festival de la Veneția, unde a fost distins cu premiul criticii FIPRESCI pentru Cel mai bun film din Competiție.

Anul acesta, Vlad Ivanov s-a întors în competiția oficială de la Cannes, având rolul principal în filmul La Gomera, de Corneliu Porumboiu, film pentru care actorul a învățat “El Silbo”, un limbaj non-verbal fluierat, folosit în insula spaniolă La Gomera. Filmul va fi distribuit şi în România, începând cu 13 septembrie.

Ediția a 10-a a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest din octombrie va da ocazia publicului român să (re)vadă o bună parte din filmele în care Vlad Ivanov a fost protagonist, inclusiv cele în care joacă în alte limbi!

• În Principii de viață (2010), regia Constantin Popescu, Vlad Ivanov îl aduce la viață pe Velicanu, un om împlinit, cu nevastă tânără, vilă în curs de construcție și o săptămână de vacanță la mare la orizont. Velicanu traversează Bucureștiul pe deasupra tuturor, convins că păstrează în buzunarul cel mic toate adevărurile necesare unei vieți civilizate, dar ce păcat că lumea nu ascultă orbește de el. Însă lucrurile încep să se complice și acest ”studiu de caracter discret de captivant, impregnat de umor negru”, cum îl numește Hollywood Reporter, se finalizează violent.
Filmul va putea fi văzut într-o proiecţie gratuită (bilet valoare 0 lei) miercuri, 23 octombrie, de la ora 20:30, la Institutul Cervantes, iar actorul Vlad Ivanov va fi prezent pentru o discuție cu publicul la final.

• În Câini (2016), regizat de Bogdan Mirică, Vlad Ivanov este Samir, omul pe care nu vrei să-l întâlnești vreodată. ”Prima oară când am văzut filmul Câini, la Cannes, eu însumi m-am cutremurat de ce a putut să iasă pe ecran”, spunea Vlad Ivanov într-un interviu, după premiera filmului în țară. Aparent un tătar afabil și carismatic, Samir este de fapt un gangster de Dobrogea, crud și sângeros. De partea cealaltă a baricadei stă Hogaș, interpretat de Gheorghe Visu, polițistul care îl pândește de o viață, iar între ei pică inocent orășeanul Roman, venit să rezolve cu actele unei moșteniri.
Proiectat în 2016 la Cannes – secţiunea Un Certain Regard, Câini, ”un film răvășitor, amplasat la capăt de lume”, cum citim pe Telerama, se va vedea într-o proiecţie gratuită (bilet valoare 0 lei) în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20:00, la Institutul Cervantes.

Alte filme din retrospectiva Ivanov 50 sunt: Hier (2018), La Gomera (2019) şi Sunset (2018).

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva
Proiect cultural finanțat de CNC, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques).

Parteneri: Air France, KLM, Hotel Mercure, UPS
Ediția a 10-a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films.

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2019!

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

2 thoughts on “Octombrie: Les Films de Cannes a Bucarest 10 ani. Retrospectivă Ivanov 50 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *