A 10-a ediție a Les Films de Cannes aduce în exclusivitate în România cele mai așteptate filme ale anului
Pe lângă Les Films de Cannes a Bucarest, vor exista în 9 oraşe din țară ediții satelit ale festivalului și la Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Botoșani, Brașov, Arad, Suceava, Brăila și Slobozia.
Între 18 și 20 octombrie, cinefilii se vor putea bucura de filmele premiate pe Croazetă în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, într-o ediție finanțată de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Timișoara la Aula Magna a Universității de Vest, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara și al Casei de Cultură Timișoara și în Iași, la Cinema Ateneu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ateneului Național din Iași.
Cinema Unirea din Botoșani devine gazda Les Films de Cannes, între 20 și 22 octombrie, o primă ediție prezentată de Elsaco și Primăria Botoșani.
Urmează Brașov, aflat la cea de-a treia ediție, care are loc la Centrul Cultural Reduta și Cinema ONE, între 23 și 27 octombrie, fiind finanțată de Consiliul Județean Brașov.
Filmele călătoresc apoi la Arad, Cinema Arta, între 25 și 27 octombrie, cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură Arad. În noiembrie, festivalul ajunge la Suceava, Cinema Modern, între 1 și 3 noiembrie, unde ediția a IV-a este organizată de Asociația Radio AS, în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local Suceava. Tot în noiembrie, Les Films de Cannes merge la Slobozia – Casa Municipală de Cultură, între 5 și 8 noiembrie, iar la Brăila, Cinema Cinefeel, între 15 și 17 noiembrie, în colaborare cu Asociația Cinefeel.
Toate filmele vor fi proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Nu ne ramane decat sa va invitam sa le vedeti pe toate!
• Cluj-Napoca va deveni pentru al patrulea an gazda festivalului Les Films de Cannes. O selecție cu filme care au câștigat unele dintre cele mai importante premii acordate anul acesta la Cannes se va vedea la Cinema Victoria, între 18 și 20 octombrie. Printre ele se numără Palme d’Or, Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculină și Premiul pentru interpretare feminină.
Programul include și în acest an discuții zilnice cu realizatorii filmelor din program. Astfel încât, în prima zi a festivalului, vineri 18 octombrie, de la ora 18:00 cinefilii vor putea vedea în premieră Maria, Regina României, un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. La proiecție vor fi prezenți actorii Daniel Plier și Emil Măndănac.
Născut la Luxemburg, Daniel Plier, este actor şi regizor la Secţia Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. În film, el îl interpretează pe Regele Ferdinand.
Actorul Emil Măndănac este din Târgu Mureș. A absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea din Târgu Mureș și apoi, în anul 2007, actorie la UNATC București. Actorul îl interpretează pe Prințul Știrbey. Administrator al Domeniilor Coroanei, Prințul Barbu Știrbey i-a fost alături Reginei Maria în toate momentele cumplite ale războiului. A fost omul de încredere al Regelui Ferdinand și artizanul din umbră al unor decizii importante pentru țară.
Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17:30 publicul va putea vedea Videogramele unei revoluții, film inclus în secțiunea România. 30 de ani mai târziu, care reconstituie cronologia perioadei 19-25 decembrie 1989, în România, prin fragmente filmate atunci de operatori profesioniști și amatori.
La finalul proiecției, publicul va putea sta de vorbă cu regizorul Andrei Ujică. Născut la Timișoara, absolvent de filologie și scriitor, acesta s-a mutat în Germania în 1981, unde a frecventat mediul academic, predând teorie literară și filmologie la Universitatea din Mannheim. A fost titularul unei catedre de film la Universitatea de Stat de Artă și Design din Karlsruhe și directorul Institutului de Film al Centrului de Artă și Tehnologie Media (ZKM) din Karlsruhe.
Duminică, 20 octombrie, de la ora 20:00 publicul se va întâlni cu regizorul Adi Voicu pentru o discuție despre scurtmetrajul Ultimul drum spre mare, selectat anul acesta la Cannes.
Adi Voicu, născut la Braşov, a absolvit Arte Vizuale la UNATC București.
Clujenii vor putea vedea în cadrul Les Films de Cannes a Cluj-Napoca și marile câștigătoare de la Cannes, printre care Little Joe, de Jessica Hausner, recompensat cu premiul pentru interpretare feminină, Le Jeune Ahmed, de frații Dardenne, câștigătorul premiului pentru regie, Dolor y gloria, de Pedro Almodovar, premiul pentru interpretare masculină sau Portrait de la jeune fille en feu, de Celine Sciamma, câștigătorului premiului pentru scenariu. Din selecție nu va lipsi Parasite, câștigătorul Palme d’Or de anul acesta!
Toate sesiunile de întrebări de la finalul proiecțiilor sunt moderate de profesorul universitar Doru Pop, critic de film.
Prețul unui bilet la Cinema Victoria este de 15 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului și online de pe CinemaVictoria.ro. Oferta: 6 bilete = 60 ron, este disponibilă doar pentru biletele achiziționate de la casa de bilete a cinematografului.
Program complet Cluj-Napoca …les-films-de-cannes/program/Cluj-Napoca
Proiect cultural finanțat de: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei
Parteneri: Cinema Victoria, Daisler Print House, Hotel Opera Plaza, Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Teatru și Film, Bookstory, Iulius Mall, Leonidas, Demmers, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ambasada Franței și Institutul Francez, Europa Cinemas, Freedom House România
Detalii: filmedefestival.ro și Facebook Les Films de Cannes a Cluj-Napoca
• Cea de-a 4-a ediție a Les Films de Cannes a Timișoara are loc între 18 și 20 octombrie, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Intrarea este liberă la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile. Astfel, publicul timișorean va avea ocazia să vadă producțiile cinematografice care au câștigat Palme d’Or, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculină și Premiul pentru interpretare feminină.
Şi în acest an va fi o serie de evenimente și invitați speciali. Regizorul filmului Hier, Balint Kenyeres și actorii Anghel Damian și Daniel Plier, ce îi interpretează pe Prințul Carol și Regele Ferdinand în filmul Maria, Regina României, vor fi prezenți la festival pentru discuții cu publicul.
Filmul Hier este proiectat sâmbătă în cadrul retrospectivei speciale Ivanov 50 dedicată actorului Vlad Ivanov, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani. Regizorul filmului, Balint Kenyeres, va participa la sfârșitul proiecției la o discuție cu publicul.
Balint Kenyeres a studiat filosofie, istoria și teoria filmului și regia la Academia de Film și Teatru din Budapesta. Membru al Academiei Europene de Film, el a realizat o serie de scurtmetraje de mare succes.
Duminică are loc proiecția filmului Maria, Regina României. La proiecție vor fi prezenți actorii Anghel Damian și Daniel Plier.
Actor, regizor și scenarist, Anghel Damian a studiat la UNATC București. A început să joace încă de la vârsta de 17 ani în piese de teatru și scurtmetraje independente. În filmul Maria, Regina României îl interpretează pe Prințul Carol al II-lea.
În cadrul ediției de anul acesta, Les Films de Cannes rememorează momentul istoric care a marcat căderea regimului comunist, cu o secțiune specială – România. 30 de ani mai târziu, prezentată în parteneriat cu Freedom House Romania. Un eveniment dedicat publicului timișorean, în cadrul aceastei secțiuni, este proiecția filmului documentar Timișoara decembrie 1989, în regia lui Ovidiu Bose Paștina. Filmat în orașul românesc care a jucat un rol principal în căderea dictatorului comunist, filmul prezintă încercările soldaților de a înăbuși revolta oamenilor și schimbarea atitudinii acestora.
Freedom House Romania, partener în cadrul secțiunii România. 30 de ani mai târziu, introduce, cu acest prilej, proiectul «Learning from Our Past to Build the Future», prin care caută să formeze prima generație de bursieri unSettled. Cele 150 de burse pe care le oferă vor acoperi toate cheltuielile de participare (transport, cazare, masă) ale tinerilor unSettled la festivalul de idei de la Sighetu Marmației, ce va avea loc în iulie 2020. Într-un program extrem de complex, desfășurat pe parcursul a 7 zile, studenții vor avea ocazia să interacționeze cu artiști, personalități din mediul cultural, istorici și cercetători. Programul va cuprinde o serie de ateliere artistice, dezbateri, proiecții de film, seri de socializare, vizite de studiu și sesiuni de tip bibliotecă vie cu oameni care au experimentat provocările comunismului. Studenții pot aplica accesând linkul unsettled.freedomhouse.ro. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina de Facebook Bursele unSettled.
O altă proiecție deosebită are loc vineri, 18 octombrie. În cadrul Focus Spania va fi prezentat Bienvenido Mister Marshall, câștigător al Premiului pentru comedie la Cannes în 1953, o satiră extraordinară a Spaniei din timpul dictaturii lui Franco. Secțiunea Focus Spania este oferită de Institutul Cervantes, cu sprijinul Filmotecii Ministerului Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării din Spania.
Les Films de Cannes a Timișoara aduce și o serie de filme apreciate anul acesta la Cannes, printre care câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner, ultima operă semnată Pedro Almodovar, Dolor y gloria care i-a adus lui Antonio Banderas premiul pentru interpretare masculină, precum și Portrait de la jeune fille en feu în regia lui Celine Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu. Din selecție nu lipsește nici câștigătorul Palme d’Or, Parasite (regia Bong Joon-ho)!
Program complet Timișoara …les-films-de-cannes/program/Timișoara
Proiect cultural finanțat de: Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultura a Municipiului Timișoara, Ministerul Culturii, CNC
Parteneri: Universitatea de Vest Timișoara, Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ambasada Franței și Institutul Francez, Europa Cinemas, Freedom House România, Institutul Cervantes
Organizator local: Magus Consulting
Detalii: filmedefestival.ro și pe Facebook Les Films de Cannes a Timișoara 2019
• Cea de-a 4-e ediție Les Films de Cannes a Iași va avea loc între 18 și 20 octombrie, la Cinema Ateneu și va prezenta filmele care au câștigat unele dintre cele mai importante premii acordate anul acesta la Cannes: Palme d’Or, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculină, Premiul pentru interpretare feminină. Primul film al zilei va avea acces liber, iar la restul proiecțiilor accesul se va face pe bază de bilete.
Festivalul este deschis vineri de o proiecție cu intrarea liberă a filmului Cannes, le festival libre, realizat de Frederic Chaudier și Frederic Zamochnikoff. Filmul spune povestea celor două personalități care au pus bazele Festivalului de Film de la Cannes, Philippe Erlanger și Jean Zay, doi vizionari cu extrem de mult curaj. Documentat și exigent, filmul combină fapte istorice cu povești personale, stabilind cu exactitate contextul nașterii unui eveniment sinonim astăzi cu celebrarea cinematografiei mondiale. Proiecția filmului documentar va fi urmată de lansarea cărții Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc, de Olivier Loubes, apărută anul acesta la Editura Libris & Mioritics, în traducerea Irinei Margareta Nistor, care va fi prezentă la eveniment și va susține o prezentare a volumului.
Absolventă de limbi străine a Universității din București, Irina Margareta Nistor începe să traducă pentru Cinemateca Română și să lucreze la Televiziune, unde subtitrează peste 500 de pelicule. Din 2012 este Directorul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film de la București. În perioada 1985-1996, aceasta dublează, pe video, peste 5000 de filme. Această activitate face obiectul filmului Chuck Norris vs. Comunism care poate fi vizionat, sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 12:30, cu intrare gratuită. Un hibrid între ficțiune și documentar, Chuck Norris vs. Comunism va fi urmat de o sesiune de întrebări cu protagonista principală: Irina Margareta Nistor.
Chuck Norris vs. Comunism este prezentat în cadrul secțiunii România. 30 de ani mai târziu. Proiectul este realizat în parteneriat cu Freedom House Romania, în contextul proiectului «Learning from Our Past to Build the Future», suținut de Europa liberă, și cu participarea Reprezentanței Comisiei Europene în România. Acest proiect, dezvoltat de Freedom House Romania, este implementat si la Les Films de Cannes a Iași, la fel ca la Timișoara, iar detaliile le regăsiţi mai sus.
Seara de sâmbătă se încheie cu proiecția filmului Maria, Regina României. La proiecție vor fi prezenți actorul Adrian Titieni și scenarista Maria-Denise Theodoru.
Prezent în spectacolele multor teatre bucureștene și cu roluri în peste 60 de filme de scurtmetraj sau lungmetraj, Adrian Titieni este un actor extrem de îndrăgit. Printre rolurile cu care a făcut înconjurul festivalurilor din lume și care i-au adus premii și recunoaștere internațională se numără filmul Bacalaureat – în regia lui Cristian Mungiu, sau Moartea domnului Lăzărescu – de Cristi Puiu. Anul acesta, pe lângă rolul din Maria, Regina României, el va mai putea fi văzut pe marile ecrane și în 5 minute, de Dan Chișu, sau Cărturan, de Liviu Săndulescu. Acestea vor rula în secțiunea Avanpremierele toamnei, în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest 2019.
Maria-Denise Theodoru, co-scenarista filmului, este o jurnalistă cu peste 30 de ani de activitate la Radio România, dar și cu o bogată experiență literară, coordonând câteva proiecte editoriale despre Casa Regală a României.
În cadrul celei de-a patra ediții a Les Films de Cannes a Iași pot fi vizionate o serie de filme apreciate anul acesta la Cannes, printre care câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner, cea mai recentă operă semnată Pedro Almodovar, Dolor y gloria care i-a adus lui Antonio Banderas premiul pentru interpretare masculină, precum și Portrait de la jeune fille en feu în regia lui Celine Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu. De asemenea, nu vor lipsi din selecție Parasite de Bong Joon-ho, cîștigătorul Palme d’Or, și cel mai recent film al lui Elia Suleiman, It Must Be Heaven, care a primit Mențiunea Specială a Juriului.
Preţul unui bilet este 10 lei și este disponibil pe site-ul AteneuIasi.ro.
Program complet Iași …les-films-de-cannes/program/Iași
Cu sprijinul: Primăriei Municipiului Iași, Ateneului Național Iași
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, CNC, Reprezentanța Comisiei Europene în România
Parteneri: Pleiada Boutique Hotel, Institutul Cervantes, Ambasada Franței și Institutul Francez, Europa Cinemas, Freedom House România
Parteneri de organizare: Artis, Cinema Ateneu, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti, Voodoo Films
Detalii: filmedefestival.ro și pe Facebook Les Films de Cannes a Iași 2019
• Prima ediție Les Films de Cannes a Botoșani prezintă filmele premiate anul acesta la celebrul Festival de Film de la Cannes. În perioada 20–22 octombrie, publicul din Botoșani va avea ocazia să vadă, la Cinema Unirea, producțiile cinematografice care au câștigat Palme d’Or, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculină și Premiul pentru interpretare feminină. În primele două zile de festival va fi proiectat și câte un film cu intrare liberă, iar la restul proiecțiilor accesul se va face pe bază de bilete.
Ediția de debut de la Botoșani aduce și câteva surprize pentru cinefili. Publicul va avea ocazia să discute cu actorul Vlad Ivanov, criticul de film Irina Margareta Nistor și actorul Adrian Titieni.
Cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, La Gomera, se va vedea duminică seara, de la ora 20:00, la Cinema Unirea. Filmul a fost selectat în competiția oficială la Cannes și îl are în distribuție pe renumitul actor Vlad Ivanov, în rolul lui Cristi, un polițist român care trebuie să ajute un traficant să evadeze din închisoare. Pentru a reuși, el merge în Gomera, o insulă din Canare, unde trebuie să învețe un limbaj fluierat. Proiecția face parte din retrospectiva specială Ivanov 50, dedicată actorului Vlad Ivanov, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, și va fi urmată de o discuție cu publicul la care va participa și actorul.
Născut în Botoșani, într-o familie cu origini lipovenești, Vlad Ivanov a urmat cursurile Academiei de Teatru și Film din București. Cu o bogată carieră în teatru și film, are colaborări cu unii dintre cei mai originali și creativi regizori. Rolul principal interpretat în filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în regia lui Cristian Mungiu, film distins în 2007, la Cannes, cu Premiul Palme d’Or, îi aduce recunoaștere internatională. Vlad Ivanov s-a întors de nenumărate ori la Cannes: în 2009 cu roluri în filmele Polițist, adjectiv de Corneliu Porumboiu și Amintiri din Epoca de Aur de Cristian Mungiu, iar în 2010 și 2012 cu roluri în filmele My Joy și In the Fog de Sergei Loznitsa. În 2016, actorul a putut fi văzut pe marile ecrane de pe Croazetă în trei filme din selecția oficială, Bacalaureat de Cristian Mungiu, Toni Erdmann de Maren Ade și Câini de Bogdan Mirică.
Luni, 21 octombrie, de la ora 16:00, cu intrare liberă, are loc o proiecție specială a filmului Cannes, le festival libre, povestea celor două personalități care au pus bazele Festivalului de Film de la Cannes, Philippe Erlanger și Jean Zay. Proiecția va fi acompaniată de prezentarea cărții Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc, de Olivier Loubes, în traducerea Irinei Margareta Nistor, care va fi prezentă și va deschide evenimentul.
Seara de luni se încheie, de la ora 20:00, cu proiecția filmului Maria, Regina României, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria.
Prezent în spectacolele multor teatre bucureștene și cu roluri în peste 60 de filme de scurt sau lungmetraj, Adrian Titieni este un actor extrem de îndrăgit. Anul acesta, pe lângă rolul din Maria, Regina României, el va mai putea fi văzut pe marile ecrane și în 5 minute de Dan Chișu, sau Cărturan de Liviu Săndulescu.
Prima ediție Les Films de Cannes a Botoșani prezintă și câștigătorul Palme d’Or 2019, Parasite, în regia lui Bong Joon-ho, precum și Portrait de la jeune fille en feu, cel mai recent film al cineastei Celine Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu. De asemenea, publicul poate viziona opera semnată Pedro Almodovar, Dolor y gloria, care i-a adus lui Antonio Banderas premiul pentru interpretare masculină, dar și câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe, al cineastei Jessica Hausner.
Biletele pot fi achiziționate de la casieria Cinema Unirea, prețul unui bilet fiind 8 lei.
Program complet Botoșani …les-films-de-cannes/program/Botoșani
Proiect cultural finanțat de: Primăria Municipiului Botoșani, Vestra Industry, Elsaco, Ministerul Culturii, CNC
Cu sprijinul: Camera de Comerț-Industrie și Agricultură Botoșani, Radio AS
Parteneri: Cinema Unirea, Cai de Vis, Conacul Zăicești, Grup Mușatinii, Europa Cinemas
Detalii: filmedefestival.ro și pe Facebook Les Films de Cannes a Botoșani 2019
• Cea de-a 3-a ediție Les Films de Cannes a Brașov oferă publicului prilejul de a viziona o selecție a celor mai așteptate filme din programul Festivalului de Film de la Cannes. Producțiile care au câștigat Palme d’Or, Premiul pentru scenariu, Premiul juriului, Premiul pentru interpretare masculină și Premiul pentru interpretare feminină vor rula la Centrul Cultural Reduta (23-24 octombrie) și Cinema ONE (25-27 octombrie). În primele două zile de festival va fi proiectat și câte un film cu intrare liberă, iar la restul proiecțiilor accesul se va face pe bază de bilete sau invitaţii.
Publicul brașovean va avea ocazia să stea de vorbă curegizorii Cornel Mihalache, Radu Dragomir, Adi Voicu, actorii Dana Rogoz, Roxana Lupu, Daniel Plier și criticul de film Irina-Margareta Nistor.
Les Films de Cannes a Brașov se deschide cu proiecția specială a filmului Cannes, le festival libre, care urmărește cele două personalități care au pus bazele Festivalului de Film de la Cannes, Philippe Erlanger și Jean Zay. Proiecția cu intrare liberă va fi urmată de o prezentare a cărții Cannes 1939, Festivalul care n-a mai avut loc, de Olivier Loubes, apărută anul acesta la Editura Libris & Mioritics, în traducerea Irinei Margareta Nistor, care va fi prezentă la eveniment și va susține o introducere.
Ziua continuă cu proiecția filmului Maria, Regina României, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Actorii Roxana Lupu și Daniel Plier vor fi prezenți la proiecție pentru a răspunde întrebărilor publicului despre peliculă.
Roxana Lupu o interpretează chiar pe Regina Maria, într-un rol care a venit ca ”o provocare și o onoare”. Actrița, stabilită în Anglia, nu este la primul personaj princiar. Ea a interpretat-o pe și Tatiana Romanov în „Royal Murder Mysteries“, pe regina Elisabeta a II-a în seriile TV „Inside Buckingham Palace“ şi „Inside Windsor Castle“, și pe prinţesa Margareta în „Private Lives of Monarchs“. Dintre toate, rolul cu cea mai mare importanță pentru cariera sa i se pare cel al Reginei Maria.
Filmul Maria, Regina României va fi precedat de proiecția scurtmetrajului Ultimul drum spre mare, în prezența regizorului Adi Voicu, născut la Braşov! Scurtmetrajul lui a fost selectat anul acesta la Cannes.
Joi, va putea fi vizionat Albă ca zăpada și cele 7 mineriade, în regia lui Cornel Mihalache. Mineriadele au fost mișcări sociale de scurtă durată, de natură violentă care au bulversat spațiul politic și social românesc. Diferite între ele ca motivații, scopuri, perioadă și mod de desfășurare, ele au ca element comun deplasarea minerilor în București. Producția TVR este un film documentar sinteză ce oferă o analiză a desfășurării mineriadelor. Proiecția cu intrare liberă va fi urmată de o discuție cu regizorul și este parte din secțiunea România. 30 de ani mai târziu, care rememorează momentul istoric al căderii regimului comunist. Secțiunea este realizată în parteneriat cu Freedom House Romania și programul «Learning from Our Past to Build the Future». Proiectul este suținut de Europa liberă, și cu participarea Reprezentanței Comisiei Europene în România, şi este implementat şi la Les Films de Cannes a Brașov, la fel ca la Timișoara şi Iași; detaliile le regăsiţi mai sus.
Absolvent al Academiei de Teatru și Film ”I. L. Caragiale”, secția Regie de teatru, Cornel Mihalache este un jurnalist și realizator cu o vastă experiență în TVR. Asistent de regie la studioul ”Alexandru Sahia”, regizorul are un debut strălucit cu filmul documentar De Crăciun ne-am luat rația de libertate (co-regizat cu Cătălina Fernoagă).
Vineri, 25 octombrie, de la ora 19:00 publicul se va întâlni cu regizorul Radu Dragomir și actrița Dana Rogoz, pentru discuții după proiecția filmului MO.
Mo şi prietena ei sunt prinse copiind de către cel mai sever profesor din facultate. După ce îl roagă să mai dea o dată examenul, profesorul le invită la el acasă. Aici, cele două studente vor fi supuse unui examen neaşteptat. Totul pare o glumă, până când Mo îşi pierde controlul.
Cinefilii au ocazia să vadă cele mai apreciate filme în cadrul Les Films de Cannes a Brașov, precum marele câștigător al Palme d’Or, Parasite, în regia lui Bong Joon-ho, Portrait de la jeune fille en feu, cel mai recent film al cineastei Celine Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu, sau Les Miserables de Ladj Ly, care a primit Premiul juriului. Din selecție nu lipsesc cea mai recentă operă semnată Pedro Almodovar, Dolor y gloria, care i-a adus lui Antonio Banderas premiul pentru interpretare masculină, și câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe, al cineastei Jessica Hausner.
Prețul biletelor la Centrul Cultural Reduta este de 10 lei – conform programului de proiecții de la casieria Centrului Cultural Reduta. Tarifele pentru proiecțiile de la Cinema ONE sunt de 23 și 26 sau 28 de lei preţ întreg, sau 14 și 16 lei cu reducere!
Program complet Brașov …les-films-de-cannes/program/Brașov
Proiect cultural co-finanțat de: Consiliul Județean Brașov, Ministerul Culturii, CNC
Parteneri: Centrul Cultural Reduta, Cinema ONE, Tipografia Brasov, Ambasada Franței și Institutul Francez, Europa Cinemas, Freedom House România
Colaborator local: Asociația Culturală Artburg
Detalii: filmedefestival.ro și pe Facebook Les Films de Cannes a Brasov
• Ediția a treia a festivalului la Arad are loc între 25 și 27 octombrie, la Cinema Arta. Intrarea este liberă, în limita locurilor diponibile.
Program complet Arad …les-films-de-cannes/program/Arad
Proiect cultural finanțat de: Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad
Detalii: filmedefestival.ro și pe Facebook Les Films de Cannes a Arad 2019
• Pentru al patrulea an, Les Films de Cannes revine la Suceava cu o selecție dedicată cinefililor, care reunește cele mai interesante și recente titluri lansate de mari nume ale cinematografiei mondiale. Peliculele care au câștigat Palme d’Or, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru regie și Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes pot fi vizionate la Cinema Modern, între 1 și 3 noiembrie. Intrarea este liberă la toate proiecțiile, în limita locurilor disponibile.
Invitații ediției: regizorii Cornel Mihalache, Șerban Georgescu, Adi Voicu și actorii George Piștereanu, Adrian Titieni și Anghel Damian.
Vineri, 1 noiembrie, va fi proiectat cel mai recent film semnat de Corneliu Porumboiu, La Gomera, selectat în competiția oficială la Cannes. Un polițist român corupt este implicat într-o afacere mafiotă și trebuie să ajute un traficant să evadeze din închisoare. Evenimentul are loc în prezența actorului George Piștereanu care va participa, după proiecție, la o discuție cu publicul.
George Piștereanu este un actor de teatru, voce și film. Rolul său în Eu când vreau să fluier, fluier de Florin Șerban (film ce a fost recompensat cu Ursul de Argint la Berlin, în 2010) i-a adus recunoașterea internațională și numeroase premii, printre care Premiul GOPO ”Tânără speranță”.
La Gomera va fi precedat de proiecția scurtmetrajului Ultimul drum spre mare, în prezența regizorului Adi Voicu. Într-un compartiment de tren, șase pasageri călătoresc spre litoral. După un timp, neîncrederea se instalează, iar călătoria ajunge să se transforme într-un coșmar. Filmul a fost inclus în competiția de scurtmetraje a secțiunii Semaine de la Critique, Cannes 2019, și a câștigat o mențiune specială a juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo.
Adi Voicu a absolvit Arte Vizuale la UNAT Bucureşti.
Ziua de sâmbătă începe cu proiecția filmului documentar Albă ca zăpada și cele 7 mineriade, de la ora 11:30, în prezența regizorului Cornel Mihalache. Producția TVR este un fel de sinteză ce oferă o analiză a desfășurării mineriadelor. După proiecție, publicul este invitat la o discuție cu regizorul Cornel Mihalache, jurnalist și realizator cu o vastă experiență în Televiziunea Română. Cornel Mihalache a debutat cu documentarul De Crăciun ne-am luat rația de libertate (1990, co-regizat cu Cătălina Fernoagă) care obținut marele premiu la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Tampere și Premiul juriului la DaKINO.
Albă ca zăpada și cele 7 mineriade face parte din secțiunea România. 30 de ani mai târziu care rememorează momentul istoric al căderii regimului comunist. Secțiunea este realizată în parteneriat cu Freedom House Romania și programul «Learning from Our Past to Build the Future». Proiectul este suținut de Europa liberă, și cu participarea Reprezentanței Comisiei Europene în România, şi este implementat şi la Les Films de Cannes a Suceava, la fel ca la Timișoara, Iași şi Brașov; detaliile le regăsiţi mai sus în articol.
Tot sâmbătă, de la ora 17:00, publicul poate vedea Jurnalul familiei –escu. Filmul spune povestea milioanelor de români care au ajuns să locuiască între aceste graniţe şi să fie nevoiţi să se suporte unii pe alţii: aşa cum stau lucrurile și într-o mare familie. Proiecția are loc în prezența regizorului Șerban Georgescu care va participa la o discuție cu publicul.
Șerban Georgescu este editor, producător și regizor, având la activ mai bine de 20 de ani de experiență în domeniul filmelor documentare și publicităţii. Din 2006, a colaborat constant cu companii de producție din Norvegia, Danemarca și Elveția pentru mai multe filme documentare recompensate cu multiple premii internaționale. Printre proiectele personale se numără documentarul Everest, realizat ca regizor și cameraman, un film ce urmărește pas cu pas prima expediție integral românească pe Vârful Everest.
Les Films de Cannes a Suceava se încheie duminică cu proiecția filmului Maria, Regina României, la ora 19:30, în prezența actorilor Adrian Titieni și Anghel Damian. Realizat de regizorul Alexis Sweet Cahill, filmul – o poveste bazată pe fapte reale – redă eforturile pe care regina le-a făcut la Conferința de Pace de la Paris, din 1919, pentru ca unirea României să fie recunoscută. După proiecție, publicul este invitat să participe la o sesiune de întrebări cu actorii Adrian Titieni (care interpretează rolul lui I.C. Brătianu) și Anghel Damian (care îl interpretează pe Prințul Carol al II-lea).
Prezent în spectacolele multor teatre bucureștene și cu roluri în peste 60 de filme de scurt sau lungmetraj, Adrian Titieni este un actor extrem de îndrăgit. Anghel Damian, actor, regizor și scenarist român, a studiat la UNATC I.L. Caragiale din București, secția Actorie, clasa prof. Adrian Titieni. A început să joace încă de la vârsta de 17 ani în piese de teatru și scurtmetraje independente. Își face debutul în lungmetrajul Roxanne, care participă la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno.
O selecție din filmele premiate anul acesta pe Croazetă va călători și la Les Films de Cannes a Suceava. La Cinema Modern se vor vedea: marele câștigător al Palme d’Or, Parasite, în regia lui Bong Joon-ho, Portrait de la jeune fille en feu, de Celine Sciamma, ce și-a adjudecat Premiul pentru scenariu sau Le Jeune Ahmed, filmul care le-a adus fraților Jean Pierre & Luc Dardenne premiul pentru regie. Din selecție nu lipseşte câștigătorul Premiului pentru interpretare feminină, Little Joe al cineastei Jessica Hausner.
Program complet Suceava …les-films-de-cannes/program/Suceava
Proiect realizat de: Asociația Creativ AS în asociere cu Municipiul Suceava și Consiliul Local Suceava
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, CNC
Cu sprijinul: Radio AS
Parteneri: Elsaco, Cinema Modern, Sirtisa, Ferovali, Alexandria Suceava, Cai de Vis, Conacul Zăicești, Mandachi Hotel & SPA, Daily Plaza Hotel, Floraria Iris Suceava, Grup Mușatinii, Hercule Suceava, Don Stefano, Magnificus, Spartan, Europa Cinemas, Freedom House România
Detalii: filmedefestival.ro și pe Facebook Les Films de Cannes a Suceava 2019
• Editia de debut a Les Films de Cannes a Slobozia va avea loc între 5 și 8 noiembrie 2019, la Casa de Cultură a Municipiului Slobozia, cu proiecții speciale de filme românești și filme prezentate şi premiate din Competiția Oficială la Festivalul de Film de la Cannes – Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare feminină.
Invitata specială a ediției este Maria-Denis Theodoru, co-scenarista filmului Maria, Regina României, care va fi prezentă la o sesiune de întrebări, dupa ambele proiecţii ale filmului.
Maria-Denis Theodoru este jurnalistă cu peste 30 de ani de activitate la Radio România, dar și cu o bogată experiență literară, coordonând câteva proiecte editoriale despre Casa Regală a României.
Biletele pot fi achiziționate de la casieria Casei de Cultură a Municipiului Slobozia.
Program complet Slobozia …les-films-de-cannes/program/Slobozia
Parteneri: Primăria Municipiului Slobozia — Direcția Educație Cultură și Tineret
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, CNC
Detalii: filmedefestival.ro și pe Facebook Les Films de Cannes a Slobozia 2019
• Prima ediție a festivalului Les Films de Cannes a Brăila are loc între 15 și 17 octombrie, la Cinema Cinefeel (P-ța Traian, nr. 2), cu proiecții speciale de filme prezentate sau premiate În Competiție la Festivalul de Film de la Cannes – Palme d’Or, Premiul pentru regie, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru interpretare masculină.
Prețul unui bilet este de 15 lei.
Program complet Brăila …les-films-de-cannes/program/Brăila
Parteneri: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, Cinefeel Brăila
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, CNC
Cu sprijinul: Asociației Cinefeel
Parteneri locali: Revista Explore, Romwest Euro, TRANSEMMA, MTM Prod Tipografie
Detalii: filmedefestival.ro și pe Facebook Les Films de Cannes a Brăila 2019
Festivalul Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Cu sprijinul: Catena
Inspirat de: UniCredit Bank
Mașina oficială a festivalului: Renault
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
Organizat de: Asociația Cinemascop