Filmul documentar românesc sparge bula la Docuart Fest 2018

Între 6 si 11 noiembrie, București Docuart Fest va găzdui zeci de proiecții de film documentar românesc, o serie de dezbateri, ateliere, conferințe, dar și expoziție de fotografie

Festivalul se deschide marți, 6 noiembrie, printr-o gală ce are loc la Teatrul Național București, Sala Mică, începând cu ora 19:30. Proiecția din deschidere aduce unul dintre filmele aflate în competiția festivalului, și anume irepetabilul Caisă, un documentar regizat de Alexandru Mavrodineanu, ce spune povestea incredibila a antrenorului Dobre și a discipolului său în vârstă de numai 13 ani, alături de care câștiga campionatul în 2013.
Pentru participarea în cadrul galei din 6 noiembrie, biletele se achiziționează de AICI.

Programul celei de-a VII-a ediții a festivalului de film documentar românesc Docuart Fest cuprinde, pe lângă proiecțiile din cadrul secțiunilor competiționale și necompetiționale, evenimente ce vorbesc despre implicațiile și impactul acestui gen cinematografic în România, menite să lanseze dialoguri necesare oamenilor din domeniu și celor din afara lui.

 

Cenzură vs. Corectitudine politică este o masă rotundă ce lansează un dialog despre ce înseamnă political correctness, cum afectează acest principiu arta și, în mod special, cinematografia. Se întâmplă miercuri, 7 noiembrie, de la ora 17:00, la Londohome.

Atelierul Docuart Fest în acest an vizează Memoria și identitatea în jurul documentarului românesc și este susținut de istoricul Alin Ciupală, vineri, 9 noiembrie, de la ora 16:00, la Știrbei Center. Evenimentul este urmat de la ora 18:00 de o masă rotundă despre Terapia prin film documentar, o discuție la care sunt invitați realizatori de film, un psihanalist și un specialist în terapie rogersiană.

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 12:00, are loc conferința Documentarul creativ și strategiile festivaliere, la Știrbei Center, condusă de Ksenia Gapchenko (programator Centrul de Film Documentar de la Moscova 2012-2015, consultant festivalier IDFA, Visions du Reel, DOK Leipzig). Ksenia va vorbi despre cum funcționează festivalurile, care sunt cele mai bune strategii pentru propriile producții și care este dinamica generală a acestei industrii. Evenimentul va fi precedat de prezentarea Școlii de film documentar The Marina Razbezhkina and Mikhail Ugarov School of Documentary Film and Theater (Moscova) și a Școlii de film documentar a Academiei Docuart.

Festivalul organizează și un Atelier VR, susținut de Dorin Moldoveanu, un realizator de film cu interese civice și pentru realitatea augmentată atât pentru văzători, cât și nevăzători. Atelierul are loc joi, 8 noiembrie, in intervalul orar 14:00–17:00 la The VR Cinema în Veranda Mall.

ochelari VR                        ©cognitiveVR

Pe lângă aceste evenimente, pe perioada festivalului este găzduita expoziția pentru nevăzători Imagini tactile, un proiect ce a pus bazele primei biblioteci virtuale de imagini accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România, făcând primul pas pentru a încuraja cultura consumului de imagini tactile în comunitatea nevăzătorilor. Expoziția cu componentă multimedia poate fi vizitată în perioada 6-11 noiembrie, orele 10:00–17:30, la Palatul Suțu (Muzeul Municipiului Bucureşti).

“Încurajez publicul de toate vârstele să ni se alăture proiecțiilor, dar și evenimentelor speciale, să participe activ, căci lor li se adresează și pentru ei au fost gândite. Cred că e important să realizăm că festivalul este un spațiu viu și nu doar un spațiu sec de proiecții, este un prilej real de îmbogățire lăuntrică – prin cunoașterea celuilalt, prin acceptarea celuilalt, prin simpla îngăduință de a-i asculta opinia. Cred că e valabil pentru noi toți, fie organizatori de festival, autori de filme sau spectatori”, spune Mirona Radu, coordonator evenimente speciale.

Biletele pentru proiecțiile București Docuart Fest se achiziționează prin Eventbook.ro. Participarea în cadrul evenimentelor speciale este gratuită, dar se poate face doar pe bază de rezervare online, pe site-ul festivalului, la sectiunea SPECIALE.

***

Docuart Fest este organizat de Asociația Docuart, cofinanțat de CNC și UCIN.

Sponsori: Aqua Carpatica, Sâmburești, Ursus

Parteneri: Cinema Muzeul Țăranului, Știrbei Center, TNB, Palatul Suțu, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Centrul de Consultare Istorică, Imagini tactile, Playlab – Veranda Mall, Creatrix Fama, Londophone

CineGhid este partener media al Docuart Fest 2018!

Detalii: Festival.Docuart.ro sau pagina de Facebook Docuart

4 thoughts on “Filmul documentar românesc sparge bula la Docuart Fest 2018”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *