Concurs: Scrie un scenariu pentru (WSF) – ediția 2023 (ÎNCHEIAT)

AIFF 7 va avea loc anul acesta între 21 și 24 aprilie la București

American Independent Film Festival (AIFF) anunță lansarea celei de-a cincea ediții a concursului WRITE A SCREENPLAY FOR (WSF) | SCRIE UN SCENARIU PENTRU, organizat de către Asociația Cinemascop cu sprijinul Pro TV. Înscrierile sunt deschise până pe 2 aprilie 2023!

AIFF introduce publicului din România cele mai noi, creative și originale filme americane de cinema ale momentului și organizează ateliere, dezbateri, întâlniri cu cineaști și actori reputați, printre oaspeții edițiilor anterioare numărându-se Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Kent Jones, Roberto Minervini, Maya Hawke, Sebastian Stan sau Steven Spielberg.

După ce la primele ediții WSF scenariștii au fost îndemnați să scrie pentru Sebastian Stan, Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Ioana Bugarin sau pentru publicul Generației Z, anul acesta organizatorii îi invită pe scenariști să scrie unul sau mai multe scenarii de comedie sau suspans ce urmează a fi dezvoltate în cadrul unor ateliere interactive de pregătire cu prestigioși mentori din industria de film și televiziune: Marietta von Hausswolff von Baumgarten – scenaristă suedeză de film și televiziune, Gabriela Iacob – director dezvoltare scenarii Pro TV și Cristian Mungiu – regizor și scenarist, inițiatorul American Independent Film Festival și Les Films de Cannes.

Marietta von Hausswolff von Baumgarten este scenaristă și consultant internațional de scenarii. Activitatea sa include proiecte precum: Sundance Labs, TorinoFilmLab, Binger Filmlab Amsterdam, Biennale College Venezia, Feature Expanded, Hezayah Screenwriting Lab Doha, Toronto IFF, CineLink Drama Sarajevo, Bridging the Dragon, Talent Campus, MIDPOINT, FLY Film Lab, Locarno Open Doors și Myanmar Script Fund. Este membră cu drept de vot a Academiei Europene de Film și membră a Swedish Screen Writers Guild. Filmul ei Call Girl a câștigat Premiul FIPRESCI la Toronto și a călătorit prin festivaluri din întreaga lume. A scris pentru Netflix și pentru alte platforme VOD. Marietta a lucrat la dezvoltarea de scenarii în țări precum China, Mongolia, Nepal și Pakistan și a făcut parte din jurii internaționale din întreaga lume. Multe dintre filmele la care a fost consultantă au câștigat premii în festivaluri prestigioase de film. Este creatoarea programului The Write Retreat.

Gabriela Iacob este director dezvoltare scenarii la Pro TV, face parte din comitetul de selecție al Cinema Pendent L’Alternativa Barcelona și este tutore al noului format Mentoring Projects L’Alternativa Pro. De-a lungul carierei a fost director dezvoltare la MediaPro Pictures, director dezvoltare TV la Multi Media Est și a înființat un studio de scriere la Barcelona. A lucrat atât cu scenariști cunoscuți, cât și începători ca formator, script doctor și consultant, de la dezvoltare seriale TV la mentorat de proiecte de ficțiune, documentar și/sau hibride.

Cristian Mungiu este unul dintre cei mai cunoscuți cineaști români la nivel mondial, filmele sale fiind prezentate și apreciate în cele mai importante festivaluri de film din lume și distribuite ulterior în numeroase teritorii. Are în palmares nenumărate premii, atât ca regizor cât și ca scenarist, dintre cele mai notabile sunt: Palme d’Or la Cannes cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în 2007, Premiul pentru cel mai bun scenariu în 2012 la Cannes pentru După dealuri sau Premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes cu Bacalaureat, în 2016. Este inițiatorul Les Films de Cannes care ajunge anul acesta la cea de-a 14-a ediție, American Independent Film Festival care luna viitoare atinge borna cu nr. 7, cât și a multor proiecte legate de cinema, printre care și concursul Write a Screenplay For.

WSF a crescut mult de la prima ediție de acum 5 ani, mai cu seamă de când s-a transformat într-un atelier de dezvoltare de scenarii internațional. Write a Screenplay For oferă posibilitatea cea mai directă, atât pentru scenariști amatori cât și profesioniști, de a-și transforma ideile în scenarii, fiind singurul laborator care are ca finalitate intrarea în producție a proiectelor. Ținta programului este să acompanieze eficient scenariștii în a-și dezvolta ideile și să îi pună în contact direct cu cei care produc efectiv filme sau seriale. Anul acesta la Berlinală ne-am bucurat de premiera seriei «Spy/Master», dezvoltată în cadrul WSF și sper să avem ocazia ca această tradiție să continue și în anii următori“ spune Cristian Mungiu.

Anul acesta, WSF este organizat în parteneriat cu Pro TV. „Am început cu ateliere de scenaristică TV pentru scenariști recomandați de case de producție, așa că propunerea de parteneriat cu un concurs cu tradiție ca WSF a venit ca un pas firesc, parte a unei strategii care își propune descoperirea și susținerea povestitorilor locali. E ușor să legi parteneriate atunci când ai scopuri comune: descoperirea de noi talente, a poveștilor locale, dar mai ales importanța acordată mentoratului scenariștilor. Cred că acest interes pentru mentorat, manifestat în multe alte feluri înainte, l-a determinat pe Cristian Mungiu să creeze un format aparte de concurs, cu dezvoltare «one-on-one» inclusă. De la prima noastră discuție, a fost limpede că atât echipa WSF, cât și noi, vedem în acest proiect mai mult decât un concurs, poate mai curând un incubator de scenaristică, așa că am hotărât împreună să dezvoltăm partea de formare, pe lângă cea de dezvoltare deja existentă. Suntem încântați de parteneriat și sperăm să dezvoltăm împreună și alte inițiative“ declară Gabriela Iacob.

Write a Screenplay For are în vedere două secțiuni: proiecte de miniserie TV, cu povești structurate pe durata a 6 sau 8 episoade și filme de lungmetraj de ficțiune. Finaliștii concursului vor beneficia de o perioadă de lucru activ, individual și în grup, cu scenariști și consultanții pentru dezvoltarea proiectelor, care îi vor ghida să dezvolte un scenariu complet. Faza de dezolvatare a proiectelor va include și sesiuni de pregătire cu Gabriela Iacob, individuale și de grup, pentru scrierea scenariilor de film și TV.

Ulterior, Pro TV și Asociația Cinemascop vor alege proiectele câștigătoare și proiectele ce vor fi considerate pentru intrarea în circuitul de producție TV (mini-seriile) sau, respectiv, de producție cinematografică (proiectele de lungmetraj de ficțiune).

Aplicațiile, sub forma unor scurte rezumate ale scenariilor, trebuie trimise la adresa info@cinemascop.eu până la data de 2 aprilie 2023, ora 23:00 (ora României). Concursul este deschis atât scenariștilor sau scriitorilor profesioniști, cât și celor aflați la debut. Nu se percepe taxă de înscriere!

Participanții la concurs nu trebuie să aibă scenariile definitivate până la data aplicației, ci să trimită un logline al poveștii (cel mult 3 propoziții), o descriere a poveștii, un artistic statement, un sinopsis detaliat pentru mini-serie, outline pentru lungmetraj și/sau un pitchdeck de cel mult 3 pagini, o scenă de conflict cu dialog din scenariu (de cel mult 4 pagini) și un CV profesional.

Asociația Cinemascop și Pro TV vor analiza toate propunerile primite și vor alege lista scurtă de proiecte (12-15) care vor trece în etapa a doua a concursului (între 5 și 10 proiecte) pentru fiecare secțiune. Lista numelor semifinaliștilor va fi publicată pe filmedefestival.ro.

Între 10-15 aprilie, autorii proiectelor de pe lista scurtă vor participa la sesiuni de interviuri și prezentare via Zoom a proiectelor, în urma cărora vor fi aleși cei 6 finaliști ce vor intra în etapa de dezvoltare cu cei trei consultanți de scenariu: Marietta von Hausswolff von Baumgarten, Gabriela Iacob și Cristian Mungiu. Numele finaliștilor vor fi făcute publice în cadrul galei de deschidere AIFF 2023 și, ulterior, pe filmedefestival.ro.

Aplicațiile vor fi trimise în limba română. Dezvoltarea proiectelor finaliste va fi în limbile română și engleză. Traducerea va fi asigurată pentru cei care au nevoie.

Scrierea efectivă a scenariilor este prevăzut să aibă loc până la data de 1 octombrie 2023, iar pe parcursul acestei perioade finaliștii vor avea întâlniri de grup, dar și individuale, cu cei trei consultanți. Scenariile vor fi redactate în limba română.

La capătul acestui proces vor fi alese proiectele câștigătoare a căror dezvoltare va fi sprijinită în continuare, Pro TV va alege proiectul de mini-serie TV, iar Asociația Cinemascop pe cel de lungmetraj.

Peste 700 de proiecte au fost analizate în edițiile anterioare ale WSF, printre proiectele câștigătoare aflându-se și scenariul mini-seriei HBO Europe, Spy/Master ce a fost prezentată anul acesta în cadrul Berlinale Series, de altfel primul proiect românesc difuzat în această secțiune.

Inițiat în 2017, American Independent Film Festival este un festival de film, cultură și stil de viaţă, care își propune să folosească popularitatea cinematografului narativ american, dar și cea a valorilor culturale promovate de acesta, pentru a îndeplini obiective culturale, educative, umanitare si formative în rândurile publicului român.

Regulamentul concursului și alte detalii pe: filmedefestival.ro/wsf

3 thoughts on “Concurs: Scrie un scenariu pentru (WSF) – ediția 2023 (ÎNCHEIAT)”

  1. Festivalul AIFF 7 promite sa fie o experienta memorabila pentru toata lumea, oferind o incursiune adanca in lumea filmelor independente americane si un prilej de a lucra cu si sa invete de la cele mai mari nume din industie. Este uimitoare ca avem sansa sa fim parte a acestui proces, sa experimentam si sa ne lasam inspirati de profesionalismul si daruirea acestor artisti de top din industrie. Bucurati-va de aceasta sansa unica si haideti la AIFF 7!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *