American IFF 2023 de vară, în perioada 23-25 iunie (VIDEO)

Cele mai noi filme ale lui Wes Anderson și Cate Blanchett vin la AIFF 7 de vară

Două dintre cele mai așteptate filme ale acestei veri vor fi proiectate în premieră la București în cadrul părții a doua a celei de-a 7-a ediții a American Independent Film Festival. Cinefilii sunt așteptați inclusiv sâmbătă, 24 iunie, la Cinema Elvira Popescu pentru a vedea Asteroid City – cel mai nou film semnat de originalul regizor Wes Anderson și Tar, ce o are în rolul principal pe Cate Blanchett.

🎬 Asteroid City este un oraș din deșertul sud-vestic al Americii. Este anul 1955, și cele mai faimoase atracții ale orașului sunt un crater gigantic creat de un meteorit și un observator astronomic din apropiere. Armata și astronomii vor primi în vizită cinci copii premiați, pentru a-și expune invențiile științifice. În apropiere, deasupra dealurilor, se văd norii ciupercă formându-se în urma testelor atomice. Aceasta este scena pregătită pentru cel mai nou film al lui Wes Anderson, deopotrivă o comedie antrenantă și spumoasă, plină de imagini cuceritoare, și la fel de profundă ca oricare dintre succesele sale anterioare.

Filmul vine în premieră pe ecranele bucureștene, la scurt timp după ce a fost prezentat în Competiția de la Cannes unde critica de specialitate a titrat: „Unul dintre cele mai bune filme ale regizorului de până acum” (IndieWire), „Cu scuzele de rigoare pentru Guns N’ Roses: Don’t take me down to the Asteroid City” (The Hollywood Reporter), „SF-ul lui Wes din anii ’50 este un triumf exuberant al stilului său pur” (The Guardian), „Orbitor în inerția sa” (Variety).

🎬 Cate Blanchett este Lydia Tar – considerată a fi una dintre cele mai bune compozitoare și dirijoare, dar și primul dirjor femeie al unei orchestre importante din Germania.În timp ce maestra intră în criză în scandaloasa poveste a lui Todd Field, interpretarea lui Blanchett străpunge inimi ca o baghetă de dirijor” (The Guardian) în Tar – această „relevantă dramă a culiselor, care îți dă fiori pe șira spinării” (The New York Times) ce a avut premiera mondială în competiția de la Veneția. Pentru rolul din film, Blanchett a fost răsplătită cu numeroase premii, printre cele mai importante distincții fiind Premiul pentru cea mai bună Actriță în rol Principal, BAFTA 2023 sau Volpi Cup pentru cea mai bună Actriță, Veneția 2022.

Ediția de vară a AIFF 2023 este organizată în siaj cu celebrul Festival Glastonbury (că tot erau amintiți mai devreme Guns N’ Roses, cap de afiș sâmbătă), considerat probabil cel mai important eveniment muzical de gen din lume. La ediția din acest an va concerta în premieră și duo-ul Sparks, fiind posibil să apară cu ei pe scenă Cate Blanchett însăși, ea fiind protagonista unui original număr de dans în cel mai recent videoclip al acestora!

🎬 Tot la Cinema Elvira Popescu, MaryLouise Parker este invitata specială a ediției de anul acesta a American Independent Film Festival. Cu roluri în filme celebre ca Asasinarea lui Jesse James de către lașul Robert Ford sau Clientul, ea a fost premiată cu Golden Globe, Emmy, Tony și multe alte distincții importante la nivel internațional. Actrița americană va fi prezentă la proiecția unui titlu din filmografia sa – Romance & Cigarettes – în cadrul festivalului, sâmbătă, 24 iunie, ora 14:30, când se va întâlni cu publicul și va răspunde întrebărilor: regizat de actorul-regizor John Turturro, filmul e un muzical care nu se dă înlături de la nimic. Plasat în lumea clasei muncitoare de la New York, filmul spune povestea unui soț infidel și a călătoriei sale spirituale pentru salvare. Acesta va trebui să aleagă între amanta lui seducătoare și soția sa… și toate problemele acesteia. Filmul îi are în distribuție și pe Kate Winslet, regretatul James Gandolfini, Susan Sarandon (nașa în realitate a fiului lui Mary-Louise Parker) sau Christopher Walken.

Pe lângă cariera sa din film, televiziune sau teatru (cu numeroase spectacole pe Broadway și Off-Broadway), Parker a fost contributor permanent la revista Esquire timp de peste un deceniu, iar textele ei au apărut în The New York Times, O Magazine, Glamour și alte publicații. Prima ei carte, Dear Mr. You, a fost tradusă în cinci limbi și a fost desemnată de către San Francisco Chronicle ca una dintre cele mai bune cărți ale anului. Împreună cu Elizabeth Cuthrell, Mary-Louise Parker a produs și regizat reclama premiată Stop the Hate, în urma creșterii atacurilor asupra persoanelor de culoare ca urmare a evenimentelor din 11 septembrie. Eforturile sale umanitare în SUA și în estul Africii au fost recunoscute de către Fundația David Lynch și Comisia pentru Drepturile Omului din comitatul Los Angeles.

Mary-Louise Parker se află în țară pentru filmările miniseriei Gray House produsă de Kevin Costner, Morgan Freeman și Leslie Greif. Filmările au loc integral în România, pe platourile de filmare Castel Film și în locații din București.

🎬 AIFF 7 vă așteaptă între 23 și 25 iunie și la Roaba de Cultură, în Parcul Herăstrău, cu un program de proiecții în aer liber cu intrare gratuită ce include o selecție de filme iubite de publicul larg de-a lungul anilor. Seria va fi deschisă vineri, 23 iunie, de legendarul Breakfast at Tiffany’s – comedie romantică regizată de Blake Edwards ce a fost lansată de Paramount Pictures în 1961, nominalizată la cinci premii Oscar (dintre care a câștigat două) și la șase premii Grammy (dintre care a primit cinci), un adevărat succes comercial, apreciat de critica vremii. În 2012 pelicula a fost selectată de către Biblioteca Congresului pentru a fi păstrată în Registrul Național de Film al Statelor Unite ca fiind „semnificativă din punct de vedere cultural, istoric și estetic”.

Rolul central al filmului este interpretat de „fascinanta” (TIME Magazine) Audrey Hepburn, care a ajuns să facă parte din distribuție după ce Marilyn Monroe (pentru care fusese scris personajul) a refuzat să joace în film în urma sfatului lui Lee Strasberg (regizor de teatru, teoretician și reputat profesor de actorie). Truman Capote – autorul romanului omonim după care s-a făcut adaptarea scenariului – nu a fost niciodată de acord cu Hepburn declarând în mai multe rânduri: „Paramount m-a înșelat din toate punctele de vedere distribuind-o pe Audrey”. Cu toate aceste controverse, Hepburn în rolul Holly, cu părul într-un coc înalt și purtând un portțigaret supradimensionat, este considerată una dintre cele mai emblematice imagini ale cinematografiei americane din secolul al XX-lea.

Breakfast at Tiffany’s aparține într-un fel tuturor, fie că știu sau nuThe Guardian

🎬 Comedia neagră Hail Caesar scrisă, produsă, montată și regizată de frații Joel și Ethan Coen va putea fi (re)văzută pe marele ecran din Herăstrău sâmbătă, 24 iunie. Acțiunea filmului – ce îi are în distribuție pe Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton și Ralph Fiennes – e plasată în anii ’50 și urmărește povestea fictivă a unui personaj real, Eddie Mannix (Brolin), om de afaceri și producător la Hollywood, care se străduiește să țină în frâu vedetele studioului.

Hail Caesar, „superb de aiuritThe Guardian

🎬 Bazat pe viața și cariera muzicianului britanic Elton John, Rocketman a avut premiera mondială în 2019 la Cannes, marcând astfel finalul proiectului la care s-a început să se lucreze încă din anul 2000. Regizat de Dexter Fletcher și scris de Lee Hall, filmul este o fantezie muzicală despre povestea anilor de succes ai lui Elton, încă de la începuturile sale în Anglia și este intitulat după piesa lui din 1972, ‘Rocket Man’. Taron Egerton este cel care îl interpretează pe superstar, cântându-i compozițiile de-a lungul filmului (TRAILER) care va trage cortina la AIFF 7, duminică, 25 iunie, în Herăstrău și care vine în siaj tot cu celebrul Glastonbury, a cărui ediție din 2023 chiar Elton John o va închide (la aceeași oră) cu ceea ce va fi unul dintre ultimele sale concerte din carieră!

Charlie Rowe, interpretul din Rocketman al celui care l-a descoperit pe Elton John, va introduce această proiecție. Rowe este prezent în România pentru filmările producției The Yellow Tie, despre viața dirijorului român Sergiu Celibidache (portretizat de John Malkovich).

Rocketman e „povestea fantastică a lui Elton – supraviețuitor, zeu al rock ‘n’ roll-ului, simbol al bombasticului” – The New York Times

Spectatorii sunt așteptați astfel la Roaba de Cultură să se bucure de serile călduroase de vară într-o atmosferă relaxată cu trei dintre filmele emblematice ale cinematografiei de peste ocean. Și, ca de fiecare dată, American Independent Film Festival completează experiența cinematografică cu interacțiuni sociale menite să dea prilejul spectatorilor să dezbată probleme sau situații curente alături de profesioniști de top, într-o serie de evenimente conexe:

Vineri, 23 iunie, de la ora 20:00 la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău, AIFF 7, în parteneriat cu revista Films in Frame, organizează dezbaterea cu titlul Creativity in the age of ChatGPT.

La discuția moderată de Flavia Dima (critic de film, curatoare de cinema și traducătoare) vor participa: Alina Manolache (cineastă), Irina Trocan (lector universitar la Facultatea de Film din cadrul UNATC București și coordonatoarea revistei online Acoperișul de Sticlă), Mihai Grecu (artist plastic multimedia, regizor și producător de film), Liviu P. Dinu (profesor la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Matematică şi Informatică, Departamentul de Informatică, şi director al Centrului de Cercetare a Tehnologiilor Limbajului Uman) și Marius Leordeanu (profesor Universitar la Universitatea Politehnică din București și Cercetător Științific la Institutul de Matematică ‘Simion Stoilow’ al Academiei Române).

Împreună cu publicul prezent la dezbatere, invitații vor încerca să contureze răspunsuri la câteva întrebări ce devin din ce în ce mai actuale în contextul dezvoltării tehnologice tot mai accelerate pe care o traversăm. Este creativitatea amenințată de inteligența artificială și cum se raportează artiștii la noile tehnologii? Ce cred cercetătorii din domeniu?

Din 30 noiembrie 2022, un nou prag la scară mondială a fost atins odată cu lansarea ChatGPT – un chatbot (robot informatic) cu inteligență artificială creat de OpenAI. Având la bază alte modele dezvoltate de aceeași companie, ChatGPT a fost reglat pentru aplicații conversaționale, folosind o combinație de tehnici de învățare și a captat atenția întregii planete cu răspunsurile sale detaliate și articulate care acoperă diferite domenii de cunoaștere.

Open Talk cu Marietta von Hausswolff von Baumgarten este adresat deopotrivă scenariștilor profesioniști, dar și tuturor celor care sunt interesați de scrierea și dezvoltarea unui scenariu. Este moderat de scenarista și regizoarea Iulia Rugină, va avea ca punct de plecare o discuție despre scrierea de scenarii originale în contextul industriei europene de film și e programat să aibă loc sâmbătă, 24 iunie, de la ora 20:00 la Roaba de Cultură din Herăstrău.

Cu peste 14 ani de experiență în domeniu, suedeza Marietta von Hausswolff von Baumgarten – scenaristă și consultantă de scenarii de film și televiziune – este unul dintre mentorii ediției de anul acesta, a cincea, a concursului de scenarii Write a Screenplay For organizat de Asociația Cinemascop în parteneriat cu Pro TV. Alături de Gabriela Iacob și Cristian Mungiu, Marietta a participat la procesul de selecție a finaliștilor și a susținut deja o serie de sesiuni de lucru cu participanții selectați în secțiunea de lungmetraj a concursului.

Nu sunt uitați nici cei mici, aceștia vor putea participa sâmbătă și duminică, între orele 18:00 și 19:00 la un Atelier de jocuri teatrale susținut de Andreea Stan – actriță și pedagog teatral.

Atelierul își propune să ofere participanților o experiență interactivă într-o atmosferă relaxată. Scopul acestuia este de a dezvolta abilități de comunicare, creativitate, colaborare și exprimare a emoțiilor prin intermediul jocului dramatic și al exercițiilor teatrale. Participanții sunt încurajați să-și lase deoparte inhibițiile și să se bucure de procesul creativ. Atelierul de sâmbătă este adresat copiilor între 9-12 ani, iar cel de duminică celor de 13-16 ani. Înscrierile pentru cele două ateliere pot fi făcute AICI, participarea fiind gratuită.

Așadar, participarea este gratuită la toate evenimentele și proiecțiile de film programate la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău pe durata festivalului.

Programul complet al proiecțiilor părții a doua a AIFF 2023 și detalii despre biletele pentru accesul la Elvira Popescu, despre filme și evenimentele din festival găsiți pe filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival.

Organizat de Asociația Cinemascop și Mobra Films, American Independent Film Festival 7 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Cu sprijinul: Banca Transilvania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România*, UPFAR ARGOA, ICR, DACIN SARA

Parteneri: Institutul Francez din România, Cinema Elvira Popescu, Roaba de Cultură, AmCham Romania – American Chamber of Commerce in Romania, Pepsi, Europa Cinemas, Eventbook

*Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

CineGhid este partener media al American Independent Film Festival 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *