23 octombrie – 1 noiembrie: Filme disponibile online şi gratuit la Les Films de Cannes 11 (VIDEO)

Peste 35 de filme disponibile online şi gratuit, între 23 octombrie şi 1 noiembrie, la Les Films de Cannes a Bucarest 2020

Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la locurile de muncă – care sunt în pericol, în special cele ale liber-profesioniştilor din domeniul cultural și al evenimentelor. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes a Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

Cea de-a 11-a ediție a Les Films de Cannes a Bucarest se desfăşoară până duminica viitoare, 1 noiembrie. Timp de zece zile, spectatorii se vor putea bucura de cele mai noi titluri de la Cannes și din alte festivaluri mari ale lumii, în aer liber în cele două locații – Pergola Grădinii Verona din spatele Cărturești și terasa Fabrica Grivița, drive-in la Cinema drive-in Event Snagov Park și online în Orange TV Go (nu este obligatoriu să fie și clienţi Orange). Intrarea la toate proiecțiile în aer liber, dar și accesul la filmele care sunt prezentate online este gratuit.

În fiecare toamnă, cele mai noi filme românești pot fi văzute, înainte să fie lansate în cinematografe, într-o proiecție specială în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest grupate în secțiunea Avanpremierele toamnei. Anul acesta nu face excepție, doar că la această ediție puteți urmări avanpremierele online, exclusiv în Orange TV Go – în aplicație sau pe tvgo.orange.ro. În fiecare zi, spectatorii vor putea accesa câte un alt film din secțiune, oricând între orele 12:00 și 24:00 – doar în ziua respectivă, conform programului!
Și nu uitați să votați (doar în aplicaţie) fiecare film, selectând numărul de steluțe (inclusiv jumătăți de steluță) în câmpul ‘Rate this title’ / ‘Notează acest film’: pe baza votului publicului, unul dintre lungmetrajele românești va primi un sprijin de distribuție în valoare de 2500 de euro, oferit de Dacin Sara.

Astfel, în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie, spectatorii ce vor accesa Orange TV Go vor fi printre primii care pot vedea: Mia își ratează răzbunarea semnat de Bogdan Theodor Olteanu, Tatăl nostru, cel mai nou film documentar al lui Andrei Dăscălescu, Femei obișnuite de Chiara Malta, Otto Barbarul regizat de Ruxandra Ghițescu, Noi împotriva noastră în regia Andrei Tarara, Copii pierduți pe plajă de Alina Manolache, precum și un număr mare de filme de scurtmetraj românești.

🔘 După o despărțire violentă, Mia (TRAILER) e hotărâtă să se răzbune pe fostul ei iubit. Pe măsură ce planul ei se conturează, Mia, împreună cu grupul său de prietene, redefinesc noțiunea de feminitate. Mia își ratează răzbunarea este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, cunoscut deja publicului pentru Câteva conversații despre o fată foarte înaltă (2018).

🔘 Tatăl nostru este cel de-al treilea film documentar semnat de Andrei Dăscălescu, după Constantin și Elena (2008) și Planeta Petrila (2016), care i-au adus regizorului numeroase premii internaționale. Andrei (regizorul) și Paula, partenera sa, află că vor deveni părinți. În timp ce viitoarea mamă se confruntă cu lipsa unui model de familie funcțională, viitorul tată trebuie să-și înfrunte propriul părinte. Acesta și-a lăsat familia în urmă, când Andrei și sora sa erau copii. Acum, este călugăr pe Muntele Athos. „Provocările și îndoielile au ridicat ziduri greu de dărâmat. Însă nu aș vrea să încalc promisiunea pe care i-am făcut-o fiicei mele, aceea că voi încerca să devin un tată bun”, spune Andrei Dăscălescu.

🔘 Femei obișnuite sunt Federica și Elina, o regizoare aspirantă care pregătește un film cu idolul tinereții ei, însă totul o ia complet razna. În timpul filmărilor, Federica are o criză de epilepsie, iar lucrurile se învălmășesc. Până când, parcă prin magie, totul se vede dintr-o perspectivă nouă. O coproducție România-Italia, filmul este primul lungmetraj al Chiarei Malta și a avut premiera mondială anul trecut la Toronto.

🔘 Lungmetrajul de debut al regizoarei Ruxandra Ghițescu, Otto Barbarul, ne face cunoștință cu un adolescent punk în vârstă de 17 ani, ce se confruntă cu moartea iubitei sale. Acesta devine captiv într-un cerc vicios creat de părinți, bunicul său, mama iubitei sale și ancheta derulată de serviciile sociale. Otto trebuie să-și înfrunte sentimentele și vinovăția, într-un film iniţiatic de neratat.

🔘 O pasiune comună și o tulburare mentală debilitantă aduc împreună, în fața camerei, un tată și o fiică. Pe măsură ce devenim martori ai relației lor, o discuție mai complexă și o dinamică socială încep să prindă contur, atingând subiecte precum incapacitatea de a comunica, transmiterea traumei din generație în generație, educație și dezvoltare personală, stigmatizarea bolilor mintale. Filmul documentar Noi împotriva noastră, semnat de Andra Tarara, împletește o serie de dialoguri cu secvențe din viața cotidiană a celor doi, alternând imagini fie înregistrate în prezent, fie din arhivele VHS ale tatălui.

🔘 După proiecția din cadrul Taormina IFF, spectatorii Les Films de Cannes a Bucarest vor putea vedea în premieră națională filmul documentar Copii pierduți pe plajă, care ne invită într-un labirint emoțional ce lasă la vedere imaginea subiectivă a unei generații. Regizoarea pornește în căutarea copiilor pierduți pe plajă în anii ‘90, și ajunge să aibă, sub acest pretext, întâlniri cu oameni de vârsta ei, din diferite locuri din țară. Care este pulsul primei generații născute și crescute în „anii liberi” de după Revoluție? Care sunt temerile lor? Dar gândurile pentru viitor? Filmul semnat de Alina Manolache propune ca răspuns un portret colectiv în nuanțe diverse, o privire empatică în viața unor personaje curajoase, nesigure sau melancolice, pentru care „a fi pierdut” capătă de fiecare dată altă semnificație.

🔘 Pe lângă filmele de lungmetraj în premieră, cei ce vor intra în Orange TV Go vor putea viziona online și următoarele scurtmetraje, grupate în trei calupuri: Amar (2020 | 28’) de Sarra Tsorakidis, Basmofilia (2020 | 25’) regizat de Tudor Cristian Jurgiu, Bilet de iertare (2020 | 15’) regia Alina Șerban, Despre ce naiba să scriu (2019 | animație | 4’) de Matei Monoranu, Invizibilii (2020 | animație | 10’) semnat de Anna Florea, Aliona Ciobanu, Sandu Cojocari, Şerban Ilicevici, Laila (2020 | 26’) regizat de Raya al Souliman, Moarte (2019 | animație | 2’) realizat de Laura Pop, Trofeul tinereții (2019 | documentar | 16’) în regia lui Răzvan Oprescu, Venea un prinț călare (2020 | 22’) regizat de Cristina Groșan, dar și singurul film românesc selectat anul acesta la Cannes, în secțiunea Cinefondation, Contraindicații (2019 | 18’), regizat de Lucia Chicoş.

Călătorie în jurul casei în 60 de zile (2020, 83’) omnibusul alcătuit din alte 6 scurtmetraje, produse în perioada de izolare și comisionate de Festivalul Filmului European din 2020, va fi și el disponibil pe Orange TV Go în premieră. Reunind regizori consacrați și debutanți, omnibusul este o reacție cathartică la pandemia globală, oferind o reflectare personală a imaginarului creativ al fiecărui regizor, în această perioadă de incertitudine.

🔘 Tot în Orange TV Go, în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie, vor fi disponibile gratuit și zece dintre cele mai premiate filme care au avut premiera la Cannes, în edițiile recente ale festivalului, grupate în secțiunea Best-of: Matthias et Maxime, suspans-ul Little Joe – Premiul pentru cea mai bună actriță (Emily Beecham) Cannes 2019, Dogman al lui Matteo Garrone, distins cu Premiul pentru cel mai bun actor (Marcello Fonte) la Cannes în 2018, mult-discutatul Burning în regia lui Lee Chang-dong – Premiul FIPRESCI Cannes 2018, Girl, dar și genialul Border – „o poveste convingătoare, uneori chinuitoare, a vremurilor noastre” (The New York Times) în regia lui Ali Abbasi, alături de Jupiter’s Moon, Sicilian Ghost Story prezentat în 2017 la Cannes în Semaine de la Critique, The Florida Project ce a avut premiera în cadrul Quinzaine des Realisateurs la Cannes, tot în 2017, și You Were Never Really Here de Lynne Ramsay – Premiul pentru cel mai bun scenariu și cel mai bun actor (Joaquin Phoenix, starul din „Joker”), Cannes 2017.

🔘 Totodată, în Orange TV Go va putea fi urmarită și secțiunea Filminute, realizată în parteneriat cu One-Minute Film Festival. Toate filmulețele selecționate sunt producții românești.

Aplicația Orange TV Go este disponibilă pentru telefon și tabletă cu sistem de operare Android sau iOS, dar și pentru smart TV, compatibilă cu televizoarele Samsung cu sistem de operare Tizen, precum și cu televizoare Philips, Sony și TCL cu sistem de operare Android.

În aceste vremuri nesigure, avem nevoie mai mult ca oricând de momente care să ne facă să continuăm. Cred că Les Films de Cannes e o ocazie prielnică să ne bucurăm de un eveniment familiar, drag și să ne încărcăm sufletul cu puțin din magia asta inefabilă a cinemaului” spune Ioana Flora – ambasadorul ediției de anul acesta a festivalului.

Programul ediției din 2020 a Les Films de Cannes, alte informații despre evenimentele și filmele distribuite online, precum și în celelalte locații, sunt disponibile pe filmedefestival.ro. Biletele drive-in se pot achiziționa pe EventPark.ro Snagov.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Inspirat de: UniCredit Bank
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări

Ediția a 11-a a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.
Proiect co-finantat de: AFCN
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii, CNC

Parteneri: Librăriile Cărturești, Fabrica Grivița, Festivalul SoNoRo, Muzeul Național de Artă al României, Europa Cinemas, MultiMedia Est, Dacin Sara, Cinelabs Romania, HBO Europe

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2020!

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

4 thoughts on “23 octombrie – 1 noiembrie: Filme disponibile online şi gratuit la Les Films de Cannes 11 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *