Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg, Naomi Kawase pe genericul filmelor de deschidere Les Films de Cannes 2020 (VIDEO)

Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. În alte trei oraşe din ţară se vor desfăşura ediţii locale

Văd că filmul e viu și încă în putere”, a declarat Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, la conferința de presă unde a anunțat anularea ediției din 2020, din cauza pandemiei de COVID-19. A fost prima întrerupere majoră a festivalului, din 1968 încoace, când puternicele proteste politice au dus la suspendarea, după câteva zile, a evenimentului. Și a fost prima ediție anulată complet, de la cea din 1939, inaugurală, la care s-a renunțat din cauza războiului. Și, totuși, optimismul a fost contagios la conferința de presă, unde Fremaux și președintele festivalului, Pierre Lescure, au dezvăluit o listă de 56 de filme alese în selecția oficială, care a cuprins atât peliculele incluse în competiție, cât și cele din secțiunile paralele. Pandemia nepermițând în luna mai organizarea efectivă de proiecții publice în Franța, toate cele 56 de filme au primit eticheta ‘Cannes 2020’, o medalie de onoare care le-a acompaniat la premierele de mai târziu, de la festivalurile de la Telluride, Toronto, San Sebastian, New York și acum București.

Cea de-a 11-a ediție Les Films de Cannes a Bucarest va oferi publicului român, de data aceasta privilegiat față de cel de pe Croazetă, ocazia unică să vadă o selecție a celor mai interesante dintre aceste producții. Ediția din acest an se va desfășura în interior, cu respectarea tuturor normelor de siguranță în vigoare, iar filmele vor putea fi văzute în București, între 23 octombrie și 1 noiembrie 2020, la Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Union, dar și la Cluj-Napoca (68 noiembrie) cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Iași (2325 octombrie) și Timișoara (30 octombrie1 noiembrie).

Dacă în anii trecuți, Les Films de Cannes a Bucarest omagia grafic filmele laureate cu Palme d’Or, în 2020, vizualul creat de graficiana Carmen Gociu, autoare a identității vizuale a festivalului la ultimele opt ediții, are ca punct de plecare afișul Festivalului de la Cannes din 1939 care a fost, până la urmă, anulat în contextul începerii celui de-al Doilea Război Mondial, și omagiază forța vitală a cinematografului, capacitatea acestuia de a evoca cele mai importante fațete ale spiritului uman de 125 de ani încoace, în ciuda războaielor mondiale și a altor momente limită pe care le-a traversat civilizația modernă.

Ediția a 11-a a festivalului de la București se va deschide cu filmele a doi dintre cei mai celebrați autori contemporani, ambii prezenți în selecția din acest an a Festivalului de la Cannes – Thomas Vinterberg și Naomi Kawase:

Druk / Another Round, proiectat în premieră la puternicul festival de la Toronto, se anunță a fi unul dintre vârfurile carierei atât pentru regizorul danez, cât și pentru megastarul Mads Mikkelsen – actorul prezent şi zilele acestea în casele noastre cu celebra replică „probably” – a unei cunoscute mărci de bere daneză.

Thomas Vinterberg face parte din școala daneză de autori care s-au impus în atenția criticilor și publicului din întreaga lume după publicarea manifestului intitulat Dogma 95 (împreună cu Lars von Trier). Another Round s-a vândut ca pâinea caldă la Cannes, fiind achiziționat spre distribuție în peste 30 de teritorii, din SUA până în Japonia sau Australia, precum și în majoritatea țărilor europene, în România urmând a fi adus în cinematografe de Bad Unicorn.

Filmul, prezentat în deschiderea ediției de anul acesta a LFC, se concentrează asupra a patru profesori de liceu danezi care vor să testeze teoria că trăiești și muncești mai bine dacă reușești să menții un nivel constant de alcool în sânge. „De aici”, scrie IndieWire, „comedia neagră și extrem de captivantă a lui Vinterberg se transformă într-un vivace și fascinant referendum despre băutură, în al cărui miez vibrează interpretarea feroce și neliniștitoare a lui Mikkelsen.” Pelicula este, cu singuranță, una dintre cele mai apreciate ale anului și mulți sunt de părere că doar anularea festivalului l-a împiedicat pe Mads să obțină încă un premiu pentru cel mai bun actor, după cel din 2012 pentru The Hunt / Vânătoarea / Jagten.

• După premiera mondială de la Toronto și prezența în selecția de la San Sebastian, spectatorii de la București vor putea vedea la cea de-a 11-a ediție Les Films de Cannes a Bucarest, în premieră națională și printre primii din lume, cel mai nou film al regizoarei de origine japoneză, Naomi Kawase, True Mothers. Adaptare vizuală a romanului din 2015 al lui Mizuki Tsujimura, construit din textura bogată a stilului regizoral unic al autoarei, ce îmbină senzualitatea procesului cinematografic cu realitatea palpabilă și vibrantă a poveștii, filmul spune povestea părinților adoptivi ai unui copil de cinci ani, care se confruntă cu posibilitatea ca mama naturală să-l vrea înapoi.

True Mothers se învârte în jurul a două personaje centrale puternice „pe care își ia timp să le prezinte spectatorului vrând să-l convingă că merită descoperite” (Screen Daily): Satoko mama adoptivă înstărită și Hikari, tânăra disperată care nu vrea să fie ștearsă din viața copilului ei. Filmul lui Kawase, care are la rândul său un copil adoptat, oferă o nouă perspectivă asupra noțiunii de adopție, țesând diferite fire narative și genuri, de la drama morală la romantismul adolescentin, expunerea socială și chiar suspans, într-o experiență cinematografică emoționantă.

Naomi Kawase s-a remarcat la Cannes în 1997, când a devenit cea mai tânără regizoare distinsă cu Camera d’Or pentru filmul său Suzaku. În 2007, a primit Grand Prix pentru The Mourning Forest, și s-a reîntors în competiția oficială a festivalului cu Hanezu în 2011 și Still the Water în 2014. În 2015 revine la Cannes în secțiunea Un Certain Regard cu Sweet Bean, iar în 2016 a fost aleasă președinta juriului Cinefondation, după ce făcuse deja parte din juriul competiției oficiale a festivalului, în 2013.

Les Films de Cannes a Bucarest 2020 va prezenta publicului bucureștean peste 50 de filme, premierele urmând a fi grupate, ca și în anii trecuți, în secțiunile ‘Selection Officielle’, care selectează cele mai puternice filme din selecția canneză, Cinema du Monde’ ce reunește cele mai apreciate filme din marile festivaluri ale anului, ‘Ziua de Aur’ care prezintă filmele premiate cu cele mai mari trofee în acest an și, bineînțeles, mult aşteptatele ‘Avanpremierele toamnei’, care dau posibilitatea spectatorilor să descopere, în proiecții desfășurate în prezenţa echipelor, premierele româneşti ale sfârșitului de an, cu un pas înainte ca acestea să fie lansate în cinematografele din România în 2020 şi 2021!

Am primit filme magnifice din lumea întreagă și avem datoria să le ajutăm să găsească un public”, a declarat Fremaux despre selecția dintr-un an în care cel mai mare festival din lume a continuat să scoată la lumină capodopere. Între 27 și 29 octombrie, odată cu Les Films de Cannes a Bucarest, în Franța, Festivalul de Film de la Cannes a decis să organizeze o mini-ediție simbolică în care vor fi proiectate în Palatul festivalului de pe Croazetă patru dintre titlurile incluse în Selecția Oficială anunțată anul acesta în mai, în vreme ce în aceeași perioadă, la București, și publicul român va avea ocazia să descopere chiar mult mai multe dintre aceste titluri.

Programul complet al ediției din 2020 a Les Films de Cannes, precum și alte informații vor fi disponibile pe filmedefestival.ro.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări
Inspirat de: UniCredit Bank

Ediția a 11-a a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.
Proiect co-finantat de: AFCN
Proiect cultural finanțat de: CNC

Cu sprijinul: Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2020!

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

2 thoughts on “Mads Mikkelsen, Thomas Vinterberg, Naomi Kawase pe genericul filmelor de deschidere Les Films de Cannes 2020 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *