Preşedintele Franţei – Emmanuel Macron, protagonist în competiția Cinepolitica 2019 (VIDEO)

7 filme de excepție în competiția Cinepolitica 2019 – activism, justiție oarbă, deportări și o altă față a alegerilor din Franța

Șapte dintre cele mai noi și apreciate filme cu temă politică se regăsesc în competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica 2019, care va avea loc între 1821 aprilie, la cinema Elvira Popescu.

Campania electorală din Franța, activismul social, justiția oarbă și deportările în URSS sunt temele abordate în patru dintre cele șapte filme din competiție.

Libre / Liberi / To the Four Winds (regia Michel Toesca | 2018) este un film documentar ce dezbate drepturile omului, prin povestea activistului Cedric Herrou, un simplu fermier ce luptă cu politicile franceze de imigrare, cu riscul de a-și pierde propria libertate.

Premiat la Cannes, redă lupta unui om cu un întreg sistem judiciar și social, în demersul său cât se poate de nobil: ajutorul dat unor imigranți ce caută o soarta mai bună în Europa. Cedric le oferă acestora, în ferma sa, protecție și mâncare, în călătoria lor inumană. Printre aceștia se găsesc mulți minori, orfani sau invalizi. Hăituit și condamnat de autorități pentru faptele sale, Herrou intră în atenția mass-mediei internaționale și bătălia sa devine subiect de prim-plan, chiar și în The New York Times. Toesca decide să documenteze întregul calvar, fără a beneficia de o echipă de filmare în adevăratul sens al cuvântului, pentru a da un semnal de alarmă unei lumi aflate într-un foarte grav impas moral.

Premiere Campagne / Prima campanie (r. Audrey Gordon | 2019), marele câștigător al festivalului de film Politikos, redă povestea lui Astrid Mezmorian, o tânără jurnalistă proaspăt angajată a postului France 2, a cărei primă misiune este să urmărească campania electorală a celui mai tânăr candidat la prezidențiale – Emmanuel Macron. 2 luni de maraton, pentru doi novici. Un film documentar din culisele redacției televiziunii France 2, care dezvăluie o nouă perspectivă a alegerilor prezidențiale din 2017, din Franța.

Murer: Anatomy of a Trial / Murer: Anatomia unui proces / Murer: Anatomie eines Prozesses, (r. Christian Frosch | 2018), un film de lungmetraj ce ne aduce în sala de judecată a unuia dintre cele mai controversate procese din Austria. Față în față cu Franz Murer, supranumit și Măcelarul din Vilnius, supraviețuitorii crimelor în masă depun mărturie pentru a pedepsi un artizan al Holocaustului și pentru a obține dreptate: dar fără niciun rezultat.

Într-o epocă în care naționalismul câștigă din ce în ce mai mult teren și există din ce în ce mai puține rezerve în fața ideologiilor care se presupun de mult apuse, cazul Murer este un subiect poate deprimant, dar necesar. Filmul arată cât de puțin cântăresc adevărul și justiția atunci când sunt puse în balanță cu interesele politice.

Eternal Winter / Iarnă eternă / Orok tel (r. Attila Szasz | 2018 | TRAILER) prezintă experiența celor 700.000 de maghiari deportați în URSS la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în lagărele de muncă forțată. Protagonista filmului este o femeie constrânsă să-și trăiască, alături de alte zeci de femei, existența de coșmar într-una dintre aceste tabere sinistre ale Gulagului. Pe acest fundal plin de tragism, interacțiunea dintre oameni va aduce singurul strop de umanitate la care se mai poate spera.

O dramă puternică, o producție completă, bine jucată, regizată și excelent filmată.

Filmul a avut premiera în România pe 7 decembrie 2018!

***

Mai multe detalii vor fi actualizate pe Cinepolitica.ro sau pe pagina de Facebook a festivalului: CINEPOLITICA! Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro!

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte).
Evenimentul este finanțat de CNC și face parte din seria de proiecte a Sezonului România-Franța.

CineGhid este partener media al Cinepolitica 2019!

One thought on “Preşedintele Franţei – Emmanuel Macron, protagonist în competiția Cinepolitica 2019 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *