Cinepolitica 8: “Omul roșu” – preşedintele PCR, în competiție. “The Captain” în închiderea festivalului (VIDEO)

Până pe 21 aprilie, la Cinepolitica vor rula cele mai noi și interesante filme cu tematică politică, lungmetraje de ficțiune sau documentare

Filmele selecţionate la a 8-a editie a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (18-21 aprilie) sunt reunite sub sloganul „Not so politically correct”! Proiecţiile au loc în București, la Cinema Elvira Popescu.

Șapte dintre cele nouă filme cu tematică politică, recent lansate și apreciate la importante festivaluri de film din lume, vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2019. Iată care sunt ultimele trei titluri incluse în competiție, dar şi filmul de închidere:

Omul roșu / Red Man (regia Mugur Vărzariu | 2019) redă povestea românului Petre Ignatencu, care speră să reînvie spiritul Partidului Comunist Român, al cărui actual preşedinte este.

Ignatencu, șofer de taxi și fost canoist de performanță, crede cu tărie că prăbușirea comunismului în decembrie ’89 a fost o uriașă greșeală a istoriei.

Nostalgia unei epoci percepută de unii ca fiind glorioasă face uneori ca o credință personală să devină permanentă și de neînvins. Într-un prezent pe care îl consideră tulbure și decadent, Petre speră să reînvie spiritul PCR și își asumă funcția de lider și continuator de drept al ideologiei socialiste. Acțiunile sale sunt clare, determinate și pline de elan. Un film documentar ce își propune să fie obiectiv, lipsit de patetism și presărat cu un umor fin, mai mult sau mai puțin involuntar.

The Dive / Adâncuri / Hatzlila (r. Yona Rozenkier | 2018) ne invită în mijlocul unui conflict fratern care escaladează odată cu dezlănțuirea războiului. Într-o poveste plină de metafore și conflict, vor reieși la suprafață toate elementele care definesc societatea israeliană modernă și felul în care tinerii o percep: de la kibbutzul copilăriei, la obligatoriul stagiu militar (inclusiv pentru femei!) în Israeli Defence Force și sindromul post-traumatic.

Premiat la Locarno și selecţionat la Toronto!

The Load / Teret (r. Ognjen Glavonic | 2018) este plasat în timp și spațiu undeva după declanșarea intervenției NATO în războiul din Kosovo din 1999. Sunetul percutant al mitralierelor sau urmele lăsate pe cer de proiectile sunt elemente marginale în traseul unui șofer însărcinat să transporte o încărcătură specială de la Kosova la Belgrad, fără a avea însă dreptul să știe ce se află în camionul pe care îl conduce. Referințele sunt subtile, dar clare şi dure: urmările palpabile ale unui masacru și necesitatea de a păstra secretul sub cheie îl urmăresc pe protagonistul acestui traseu periculos.

Filmul a avut în România avanpremiera la Les Films de Cannes a Bucarest 2018! A fost premiat la Sarajevo, selecţionat la Cannes în 2018, apoi la Toronto și Rotterdam!

The Captain / Căpitanul / Der Hauptmann (r. Robert Schwentke | 2017) va închide Festivalul Cinepolitica 2019.
Bazat pe întâmplări reale, filmul spune povestea abominabilă a unui soldat german aflat în mijlocul haosului din ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. În plin proces de dezertare, Herold fură identitatea unui căpitan SS, transformând evadarea într-un avantaj personal. Imaginea este uluitoare, regia pe măsură, iar rolul principal este jucat memorabil.

Este câştigătorul unui “Oscar” european, pentru sunet, la European Film Awards 2018! A fost premiat pentru imagine la San Sebastian! A avut premiera la Toronto, fiind apoi selecţionat și la Rotterdam.

Din competiția Cinepolitica 2019 mai fac parte și Libre (r. Michel Toesca), un film documentar foarte necesar, despre activism și umanitate, Premiere Campagne (r. Audrey Gordon), un alt film documentar, avându-l protagonist pe Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, Murer: Anatomy of a Trial (r. Christian Frosch), o radiografie a procesului controversatului “Măcelar din Vilnius” și Eternal Winter (r. Attila Szasz), o dramă bine jucată, regizată și excelent filmată, despre supraviețuirea a 700.000 de maghiari deportați în URSS.

***

Informaţii complete sunt pe Cinepolitica.ro, unde gasiţi şi programul de anul acesta. Pagina de Facebook a festivalului: CINEPOLITICA! Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro!

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte).
Evenimentul este finanțat de CNC și face parte din seria de proiecte a Sezonului România-Franța.

CineGhid este partener media al Cinepolitica 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *