Aide à la Distribution – Publicul voteaza ce intra la cinema. Castigatorul va primi 2500€ (VIDEO)

8 premiere canneze proiectate la Les Films de Cannes a Bucarest 2018 își caută distribuitor

În cei opt ani de la înființare, festivalul Les Films de Cannes a Bucarest a adus publicului din România peste 100 de premiere selectate de cel mai important festival de film din lume, cel de la Cannes. Majoritatea acestor filme nu au avut parte de distribuție în cinematografele românești – cele mai multe au putut fi văzute doar în cadrul festivalului.

Cea de-a 9-a ediție a Les Films de Cannes a Bucarest (19-28 octombrie) introduce secțiunea competitivă Aide à la Distribution. Aceasta oferă șansa unui film prezentat la Cannes, în 2018, care nu și-a găsit încă distribuitor în România, să fie achiziționat și prezentat publicului în cinematografe. Alegerea filmului va fi făcută prin votul publicului dintr-o selecție de 8 titluri. Filmul câștigător va primi un sprijin pentru distribuție constând în suport financiar și un pachet de promovare, în valoare de 2500 €. Premiul este oferit de Asociația Cinemascop și va fi acordat unei companii de distribuție de film din România.

Aide à la Distribution cuprinde trei filme din Selecția Oficială, două din secțiunea Quinzaine des Realisateurs și trei prezentate în Semaine de la Critique. Filmele pot fi văzute în cele patru locații ale festivalului: CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Union.

Ash Is Purest White, regizat de Jia Zhangke și inclus în Competiția Oficială de la Cannes, este o poveste cu aer futurist despre un șef mafiot și femeia care îl iubește și merge la închisoare pentru el. Este a șasea participare la Cannes a regizorului chinez care a obținut, în 2013, premiul pentru scenariu cu filmul A Touch of Sin.

• Tot din Competiția Oficială – Cannes 2018 au făcut parte și 3 Faces, cel mai recent film al lui Jafar Panahi, recompensat cu premiul (ex-aequo) pentru scenariu, și Ayka, regizat de Sergey Dvortsevoy, filmul câștigător al premiului pentru cea mai bună interpretare feminină la Cannes, acordat actriței Samal Yeslyamova.

Les Confins du monde/To the Ends of the World, regizat de Guillaume Nicloux, a fost prezentat în premieră modială la Cannes, în Quinzaine des Realisateurs. Filmul spune povestea unui soldat francez, singurul supraviețuitor al unui masacru în timpul căruia fratele său este ucis, în Indochina, în 1945. La Cannes, presa a remarcat demersul rar și curajos al cineastului de a ecraniza un moment lipsit de glorie din istoria Franței. Rezultatul este „un film realizat cu măiestrie și filmat superb” (Hollywood Reporter), în care îl regăsim pe Gaspard Ulliel, numit de critici „un tânăr Alain Delon”, dar și pe Gerard Depardieu.

Sheherazade, filmul de debut al lui Jean-Bernard Marlin, prezent la Cannes în Semaine de la Critique, spune povestea unui băiat recent ieșit din închisoare și îndrăgostit până peste cap de o fată care se prostituează pe străzile Marsiliei. Delincvența juvenilă este un subiect familiar regizorului, iar Sheherazade pare o continuare a mediumetrajului La Fugue (Ursul de Aur la Berlin, 2013). Personajele principale sunt interpretate de actori neprofesioniști, Kenza Fortas și Dylan Robert, amândoi crescuți în cel mai sărac cartier al Marsiliei, amândoi familiari cu lumea descrisă în film. Înainte să fie descoperiţi de regizor, Kenza, care renunțase la școală la 16 ani, trăia cu mama ei într-o tabără de rromi, iar Dylan fusese la închisoare pentru trei luni.

• Între 1998 și 1999, pe timpul regimului lui Slobodan Milosevic, mii de albanezi au fost omorâți într-un exercițiu sadic de epurare etnică, apoi cadavrele au fost transportate în secret din Kosovo în Serbia și abandonate în gropi comune. Despre aceste transporturi vorbește regizorul Ognjen Glavonic în documentarul Depth Two, 2016. The Load/Teret, lungmetrajul de debut prezentat la Cannes în Quinzaine des Realisateurs, este povestea unui șofer de camion care se angajează să transporte ceva secret din Kosovo până la Belgrad, pe timpul bombardamentelor NATO din 1999. „Filmul, în toată simplitatea lui, ne revelează un adevăr dureros care ne face să ne simțim culpabili: să ignori o atrocitate de care ai cunoștință te face părtaș la ea”, scrie Variety.

One Day/Egy nap, filmul de debut al regizoarei Zsofia Szilagyi, este printre primele proiecte ieșite din incubatorul Hungarian Film Fund, proiect care are ca obiective încurajarea și descoperirea tinerelor talente. Prezentat anul acesta la Cannes în secțiunea Semaine de la Critique, One Day prezintă o zi din viața unei femei perfecționiste, mamă a trei copii, și este o dramă domestică reinventată sub formă de film de suspans.

Fugue, cel mai recent film al regizoarei poloneze Agnieszka Smoczynska, cea care a reinventat povestea micii sirene în debutul The Lure, propune o poveste întunecată despre o femeie care suferă de amnezie și își regăsește familia după doi ani de absență. „Meritele filmului ar trebui împărțite frățește între Smoczynska și remarcabila Gabriela Muskala, care a reușit un scenariu de debut extrem de puternic, dar și o interpretare electrizantă a personajului central”, aprecia Variety. Filmul a avut premiera mondială la Cannes, în secţiunea Semaine de la Critique.

Ediția 2018 a Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc între 19 și 28 octombrie la CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union și Băneasa Grand Cinema Digiplex. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Filmele cu subtitrări și în engleză sau franceză vor fi anunțate ulterior. Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD – Groupe Societe Generale

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediția a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanțat de CNC, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), Reprezentanța Comisiei Europene în România și DACIN SARA.

Parteneri: Air France, KLM, ICR, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE

Recomandat de: Radio Guerrilla

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2018!

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

One thought on “Aide à la Distribution – Publicul voteaza ce intra la cinema. Castigatorul va primi 2500€ (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *