Filme de la Cannes, Berlin si Veneţia la BIFF 2018 | Primele recomandari (VIDEO)

Intrarea este libera la aproape trei sferturi dintre filmele selectionate anul acesta la BIFF

Prestigiosul Festival International de Film Bucureşti (BIFF) a revenit deja de ieri, in al 14-lea an de existenta, mai puternic decât oricand. Si ne referim aici, in primul rand, la nivelul artistic al filmelor proiectate. Dupa ce am trecut in revista toate lungmetrajele de anul acesta, putem spune ca selectia din 2018 este una dintre cele mai puternice din ultimii ani, nu doar din cadrul BIFF, ci dintre toate festivalurile de film din România!

Nivelul de anul acesta al BIFF, in puternica crestere inca din 2016 si 2017, se datoreaza in mare masura directorului artistic al BIFF, Sylvain Auzou, care este totodata si fondatorul si directorul sectiunii Venice Days/Giornate degli Autori (înfiinţată în 2004, după modelul secţiunii Quinzaine des Realisateurs/Directors’ Fortnight de la Cannes) din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume. La fel de importanta este, evident, si contributia, de-a lungul timpului, a directorului BIFF, Dana Dimitriu-Chelba, care se dovedeste inca o data a fi o eficientă si perseverentă organizatoare de festival de film!

Spunem toate acestea deoarece pana si noua ne e greu sa decidem la ce filme sa mergem anul acesta la BIFF, din motive de ubicuitate 🙂 Tocmai de aceea va sarim in ajutor cu cateva recomandari pentru primele zile de festival de marti, miercuri si joi, in speranta ca veti putea alege mai usor, urmand sa revenim cu recomandarile de final intr-un alt articol!

BIFF 2018 se desfasoara anul acesta in perioada 11-16 iunie, iar pe 17 iunie (tot in cadrul BIFF) vor fi reluate cateva dintre filmele din competitia de lungmetraje!

Recomandari BIFF 1214 iunie:

Marița (regia: Cristi Iftime | 2017 | TRAILER)
(marti, 12 iunie, ora 19:30) Cinema Union

“O calatorie inţiatică ce surprinde un moment de trecere din existenţa unui tânar – desprinderea de tată.”

Cel mai bun actor într-un film românesc din 2017 – Adrian Titieni!
Castigator al premiului FEDEORA la Karlovy Vary in 2017.

Grass (regia: Hong Sang-soo | 2018)
(marti, 12 iunie, ora 21:00) Cinema Elvira Popescu

“Pe o alee unde nu te-ai aștepta să găsești un astfel de loc, e o cafenea unde oamenii vin să bea și să mai stea de vorbă. O femeie îi observă pe ceilalți și își notează gândurile. Chiar dacă se face târziu, rămân cu toții în cafenea.”

Anul trecut, tot la BIFF, in aceeasi formula regizor + actriţă-muză — superba Kim Min-hee (cunoscuta publicului pentru rolul din The Handmaiden) — a fost proiectat On the Beach at Night Alone.
Anul acesta, tot cu premiera mondiala in februarie la Festivalul International de Film de la Berlin, Grass va fi difuzat in premiera in România!

 

Ouăle lui Tarzan/Tarzan’s Testicles (regia: Alexandru Solomon | 2017 | TRAILER)
(miercuri, 13 iunie, ora 17:00) Cinema Elvira Popescu

“Un film despre utopii, o dramă metaforică ce analizează destinele similare ale maimuțelor și oamenilor. Un film uimitor despre viața în tranziția spre noul capitalism.”

Selectionat la Karlovy Vary in 2017!

Birds of Passage/Pajaros de verano (regia: Ciro Guerra, Cristina Gallego | 2018)
(miercuri, 13 iunie, ora 19:05) Cinema Elvira Popescu

“În perioada de glorie a marijuanei, un deceniu violent în care a apărut traficul de droguri din Columbia, Rapayet și familia sa de indigeni sunt prinși într-un război pentru a prelua conducerea afacerii care va sfârși prin a le distruge viețile și cultura.”

Filmul a avut premiera mondiala luna trecuta la Cannes!

The Leisure Seeker (regia: Paolo Virzi | 2017 | RELUARE)
(miercuri, 13 iunie, ora 19:30) Cinema Union

Bazat pe romanul omonim publicat in 2009. Este singurul film care beneficiaza de doua proiectii la BIFF 2018, in afara celor reluate din competitia de lungmetraje BIFF 2018.

Selectionat in competitia oficiala a celei mai recente editii a Festivalului International de Film de la Veneţia. Nominalizat la Globurile de Aur in ianuarie!

The Cakemaker (regia: Ofir Raul Graizer | 2017)
(miercuri, 13 iunie, ora 20:00) ArCuB Lipscani intrare gratuita

“În timpul călătoriilor de afaceri la Berlin, Oren începe o relație extraconjugală cu Thomas, un tânăr patiser. Când Oren moare într-un accident de mașină în Israel, Thomas zboară la Ierusalim în căutarea răspunsurilor. Ascunzându-se sub o falsă identitate, acesta reușește să se infiltreze în fosta familie a lui Oren, fiind necesar să mintă pentru a se proteja.”

Castigator al Premiului Ecumenic la Karlovy Vary si selectionat la San Sebastian in 2017, doua dintre primele opt cele mai importante festivaluri de film din lume!

 

To Be Part of That Red (regia: Ella Zaharano Grinhouse | 2017)
(joi, 14 iunie, ora 18:00) ArCuB Lipscani intrare gratuita

Un film cutremurător și pasionant despre ultimii ani de viața ai actriței româno-israeliene Rozina Cambos, nascuta la Bacău. Primele trei roluri din cariera au fost in filme româneşti realizate la noi in anii ’70-’80! La BIFF 2018 o puteti (re)vedea in ultimul ei rol intr-un lungmetraj, The Human Resources Manager, filmat in mare parte in România, si care este proiectat vineri!

Un pas în urma serafimilor (regia: Daniel Sandu | 2017 | TRAILER)
(joi, 14 iunie, ora 18:00) Cinema Elvira Popescu

“Un grup de boboci dintr-un seminar teologic intră într-o lume a escrocheriilor, plăcerii și banilor, dar curând descoperă că aceasta cale e plina de pericole.”

Getting Naked: A Burlesque Story (regia: James Lester | 2017)
(joi, 14 iunie, ora 19:30) Cinema Union

O inedita incursiune in scena newyorkeză a dansurilor burlești, o lume sexi si fara tabuuri.

Selectionat la cea mai recenta editie a Festivalului International de Film de la Veneţia!

Longing/Ga’agua (regia: Savi Gabizon | 2017)
(joi, 14 iunie, ora 20:00) ArCuB Lipscani intrare gratuita

“Ariel, un bărbat care în ciuda vârstei înaintate este incapabil să se maturizeze, primește un telefon de la iubita din liceu prin care este anunțat că în urmă cu 20 de ani când s-au despărțit, era însărcinată și a adus pe lume un băiețel adorabil. Această dezvăluire va avea să îi schimbe pentru totdeauna viața.”

Selectionat la tiff. si Veneţia, in 2017!

Intrarea este libera la filmele proiectate la CinemaPRO si ArCuB Lipscani, precum si la scurtmetrajele de la Union, dar si la evenimentele conexe din festival gazduite de ICR, ArCuB Lipscani si Institutul Francez! Programul filmelor il puteti consulta in articolul nostru anterior, iar mai multe amanunte gasiti pe site-ul BIFF 2018.
Biletele pentru proiectiile de la Elvira Popescu pot fi achizitionate si online pe .

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este cel mai longeviv festival competiţional de lungmetraj din Capitală si se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

CineGhid este partener media al Festivalului Internațional de Film București 2018!

2 thoughts on “Filme de la Cannes, Berlin si Veneţia la BIFF 2018 | Primele recomandari (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *