FFE 2023 are ca temă generală dezvoltarea tehnologică recentă (apropo de ChatGPT sau AI)
În București, Festivalul Filmului European se desfășoară în perioada 15–23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, Cinema Union și Cinema Elvira Popescu.
„Comunitatea din jurul FFE se lărgește an de an și devine din ce în ce mai exigentă, ceea ce ne provoacă să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor sale. După ediția de la Timișoara, vom explora interesul pentru film european al publicului din orașe în care Festivalul ajunge pentru prima dată, cum ar fi Oravița, Botoșani și Curtea de Argeș, și vom reveni la Gura Humorului. Am pregătit o selecție de filme și un pachet de evenimente conexe”, a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.
Ediția cu numărul 27 a FFE propune un program generos, cu 33 de lungmetraje, dintre care 27 vor fi proiectate în premieră națională și unul în premieră mondială – Cum să fiu mort dacă-s viu, noul film al Ilincăi Călugăreanu.
„Ca în fiecare an, festivalul e o mărturie a diversității filmului european. De la comedii feelgood și SF–uri, adică film de gen, la cinema experimental și căutări atât de personale, încât ar putea fi încadrate într-un gen numai al lor, pe toate le regăsim în programul din acest an. Li se alătură producții dedicate noțiunii însăși de diversitate, în toate accepțiunile ei. Ce am păstrat de anul trecut? Dorința de a aduce în fața spectatorilor producții cât se poate de recente, premiate la cele mai importante festivaluri internaționale, multe dintre ele lansate chiar anul acesta”, a declarat Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE 2023.
Influența în creștere a inteligenței artificiale în toate domeniile artistice, inclusiv în lumea filmului, este una dintre temele evenimentelor conexe din sfera ediției din acest an a Festivalului Filmului European.
„În sfârșit, nu puteam să nu ținem cont de o realitate din ce în ce mai greu de ignorat: motoarele, tot mai multe și mai performante, de inteligență artificială. Așa l-am descoperit pe Jan Bot, probabil cel mai prolific cineast din lume. La București, îl primim cu brațele deschise pe Pablo Nunez Palma, unul din părinții acestui (ro)bot cu ambiții regizorale, care ne va desluși o parte din intențiile din spatele proiectului și traseul fascinant de la concepție până la moarte simbolică a lui Jan Bot, care a trecut în neființa Internetului în luna martie a acestui an. Împreună, ne întrebăm ce va mai rămâne din film, poate un robot să transmită emoție așa cum ar face-o un cineast de modă veche, adică în carne și oase?”, a explicat Cătălin Olaru.
Pablo Nunez Palma propune două întâlniri cu publicul FFE. Un atelier pentru tinerii cineaști și studenții din cadrul facultăților de teatru și film va avea loc vineri, 19 mai, 15:00-16:30, la UNATC (Sala Albastră, et. 3, capătul culoarului din dreapta), cu acces gratuit prin rezervarea locurilor AICI. Iar sâmbătă, 20 mai, tot la București, la Institutul Cervantes, de la ora 16:00, are loc un simpozion despre Cinema & AI, când vor fi difuzate și o parte dintre scurtmetrajele generate de Jan Bot (3 capsule de câte 9 minute fiecare), cu intrare liberă!
Se continuă tradiția de a exista un ambasador al Festivalului: un tânăr regizor care propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul e regizoarea Teodora Ana Mihai, al cărei prim lungmetraj de ficțiune, La Civil, a fost premiat la Cannes în 2021.
„Cum ar fi dacă timpul ar trece mai repede, iar rezultatul ar putea fi controlat? Spotul ediției 27 a FFE explorează acest scenariu distopic, în care filmele nu se mai vizionează, ci se implantează, iar cinemaul devine o experiență în întregime senzorială”, a declarat Teodora Ana Mihai, regizoarea spotului:
Iată și câteva recomandări dintre filmele de anul acesta:
The Pod Generation (r. Sophie Barthes | 2023)
(luni, 15 mai, 19:00) MNAR
Este filmul care va inaugura ediția bucureșteană a FFE, laureat anul acesta la Sundance, cu Emilia Clarke – „mama dragonilor” – în rol principal.
Într-un viitor nu atât de îndepărtat, într-o societate îndrăgostită nebunește de tehnologie, colosul Pegazus oferă cuplurilor posibilitatea de a-și partaja sarcina cu utere artificiale detașabile sau capsule. Așa începe călătoria delirantă a lui Rachel și Alvy către viața de părinte, în această lume nouă. Alvy însă, botanist iubitor de natură, preferă o sarcină naturală.
Az unoka / The Grandson / Nepotul (r. Kristof Deak | 2022)
(marți, 16 mai, 18:00) MNAR
Viața unui tânăr este dată peste cap atunci când bunicul său cade victima unei escrocherii elaborate. O poveste de maturizare sub forma unui film polițist, cu elemente de comedie neagră. Protagonistul acestei ciudate povești de răzbunare, plasată în prezent, este Rudi, un băiat blând, intelectual și bine crescut. După ce bunicul său cade victima unei înșelăciuni odioase, Rudi este hotărât să își facă singur dreptate.
Lieber Thomas / Dear Thomas / Dragă Thomas (r. Andreas Kleinert | 2021)
(miercuri, 17 mai, 18:00) MNAR
O biografie uimitoare, plină de carismă, a rebelului, artistului, poetului, scriitorului, traducătorului și regizorului est-german Thomas Brasch. Prima sa piesă este interzisă, iar la scurt timp este dat afară de la școala de film. Când tancurile sovietice traversează Praga în 1968, Thomas și alți studenți demonstrează pe străzile Berlinului. Propriul său tată îl raportează la Stasi, astfel că Thomas ajunge la închisoare. Eliberat condiționat, muncește din greu într-o fabrică.
*actrița timișoreană Ioana Iacob în distribuție
*dublu premiat la Tallinn
*selecționat la Istanbul
Cum să fiu mort dacă–s viu / A Cautionary Tale (r. Ilinca Călugăreanu | 2023)
(joi, 18 mai, 20:30) Elvira Popescu
O poveste neobișnuită despre viață și moarte, pe alocuri șocantă. Povestea unui bărbat care duce de unul singur o bătălie chinuitoare împotriva unui sistem kafkian, care refuză să recunoască că este în viață. Un film realizat de autoarea celebrului film documentar Chuck Norris vs Communism.
*sesiune de întrebări
Magnetic Fields / Magnitika pedia / Câmpuri magnetice (r. Yorgos Giorgos Goussis | 2021)
(vineri, 19 mai, 18:30) Union
Elena călătorește singură, cu mașina, dar decide să schimbe traseul și ia un feribot către una dintre insule. Pe același feribot se află și Antonis, în drum spre cimitirul insulei, unde speră să îngroape o cutie cu oseminte. Când mașina acestuia se strică, Elena îl ajută să ajungă la hotel și apoi la cimitir, unde li se spune că, din motive birocratice, cutia nu poate fi lăsată acolo. Simțindu-se bine în compania celuilalt, cei doi decid să continue călătoria în căutarea unui loc bun pentru a îngropa cutia.
*propunerea Greciei pentru cea mai recentă ediție a Oscarurilor
*selecționat la Istanbul
Strah / Fear / Frică (r. Ivaylo Hristov | 2020)
(vineri, 19 mai, 20:00) Union
Svetla, o văduvă care și-a pierdut recent locul de muncă, locuiește lângă granița bulgaro-turcă. Aici există un număr mare de refugiați, în căutarea unui adăpost. Într-o zi, Svetla întâlnește un refugiat din Africa și asta îi schimbă viața.
*propunerea Bulgariei pentru Oscar 2022
*premiat la Tallinn
*selecționat la Istanbul
So Damn Easy Going (r. Christoffer Sandler | 2022)
(sâmbătă, 20 mai, 18:00) Union
Mintea Joannei este ca un parc de distracții fulgurant în sezon de vârf. Are 18 ani, ADHD (tulburare hiperactivă cu deficit de atenție) și are nevoie de medicamente pentru a-și menține sub control mintea agitată. Cu un tată deprimat, al cărui venit abia acoperă chiria, banii se epuizează rapid și Joanna nu-și permite medicamentele. Pentru a face rost de bani, trebuie să fie inventivă. În mijlocul haosului apare Audrey, fermecătoare și încrezătoare. De-acum, nu doar creierul îi explodează, ci și inima.
*selecționat la Tallinn
Bones and All / Cu tot cu oase (r. Luca Guadagnino | 2022)
(sâmbătă, 20 mai, 20:00) Elvira Popescu
Prima dragoste îi găsește pe Maren, o tânără care învață cum să supraviețuiască la marginea societății, și pe Lee, un rătăcitor singuratic, în timp ce pornesc împreună într-o odisee de o mie de mile care îi poartă pe drumurile secundare, potecile ascunse și capcanele Americii lui Ronald Reagan, încercând să-și găsească propriul loc într-o lume plină de pericole, lipsită de toleranță.
*muzica: Trent Reznor și Atticus Ross (membrii Nine Inch Nails)
*dublu premiat la Veneția
*nominalizat la Film Independent Spirit Awards și selecționat la Stockholm
Ordinary Failures (r. Cristina Groşan | 2022)
(duminică, 21 mai, 18:00) Elvira Popescu
Un fenomen natural misterios le întrerupe ziua unei adolescente excentrice, unei mame anxioase și unei proaspete văduve. Pe măsură ce lumea lor se dezintegrează, cele trei femei se luptă să-și (re)găsească locul în viață.
*sesiune de întrebări
*premiat la Veneția
Narcosis / Narcoză (r. Martijn de Jong | 2022)
(duminică, 21 mai, 20:00) Union
Viața unei familii foarte unite este tulburată profund atunci când tatăl, scafandru profesionist, nu mai revine la suprafață în timpul unei expediții. Cei rămași în urmă, mama și doi copii, caută fiecare răspunsuri și explicații care să îi ajute să înfrunte pierderea suferită.
*propunerea Olandei pentru cea mai recentă ediție a Oscarurilor
Para:dies / Para:dis (r. Elena Wolff | 2022)
(luni, 22 mai, 20:00) Union
Jasmin și Lee se mută înapoi la Anif, în zona rurală a Salzburgului. Amira le însoțește și le filmează relația, devenind treptat parte dintr-o constelație complicată à trois.
Mai multe detalii despre întregul program puteți găsi pe ffe.ro.
Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale Cinema Elvira Popescu și Cinema Union sau online, de pe platforma Eventbook (Elvira Popescu – 20 lei – și Union – 10 lei), iar la MNAR de la punctul de vânzare din incintă sau online tot pe Eventbook (tarif general 10 lei, tarif redus 5 lei pentru studenți, elevi, pensionari sau 3 lei pentru studenți ai facultăților de film și teatru).
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2023.
3 thoughts on “Festivalul Filmului European 2023 la București | Recomandări 15-23 mai (VIDEO)”