Festivalul Filmului European 2023 la Botoșani, cu intrare libera | 18-21 mai (VIDEO)

Festivalul Filmului European în premieră la Botoșani

Festivalul Filmului European (FFE) ajunge pentru prima dată la Botoșani și se desfășoară timp de 4 zile, între 18-21 mai, la Cinema Unirea.

Intrarea este liberă, dar este recomandată rezervarea de AICI a unui bilet gratuit.

Ediția locală FFE de la Botoșani este precedată de cele similare de la Timișoara și Oravița, precum și de cea extinsă de la București.

Partenerii ediției locale de la Botoșani sunt: Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, Cinema Unirea.

FFE vine cu o selecție de filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții.

🎬 Strah / Fear / Frică (r. Ivaylo Hristov | 2020)
(joi, 18 mai, 19:00)

Svetla, o văduvă care și-a pierdut recent locul de muncă, locuiește lângă granița bulgaro-turcă. Aici există un număr mare de refugiați, în căutarea unui adăpost. Într-o zi, Svetla întâlnește un refugiat din Africa și asta îi schimbă viața.

*propunerea Bulgariei pentru Oscar 2022
*premiat la Tallinn
*selecționat la Istanbul

🎬 Willo’theWisp / Fogo-fatuo (r. Joao Pedro Rodrigues | 2022)
(vineri, 19 mai, 18:30)

De pe patul de moarte, Alteța Sa Regală Alfredo, rege neîncoronat, își amintește de perioada când era tânăr și visa să devină pompier. Întâlnirea cu instructorul Afonso, de la brigada de pompieri, deschide un nou capitol în viața celor doi tineri devotați dragostei și dorinței, pe fundalul căutărilor lui Alfredo legate de statutul lui.

*selecționat la cea mai recentă ediție a “Oscarurilor” europene,  premiile Academiei Europene de Film
*finalist al Premiilor LUX 2023
*selecționat la Cannes, Toronto, Mar del Plata, Rotterdam

🎬 Apropierea / Too Close (r. Botond Pusok | 2022)
(vineri, 19 mai, 20:00)

Andrea este mamă a doi copii și oaia neagră a sătucului transilvănean în care trăiește. Curând aflăm motivul acestei ostilități: comunitatea face front comun în favoarea fostului partener al Andreei, fiul preotului local, aflat la închisoare pentru abuzul fiicei ei din căsătoria precedentă. Când bărbatului i se scurtează pedeapsa, acesta încearcă să-și contacteze fiul, născut după evenimente și care locuiește cu mama și sora lui vitregă.

*selecționat la Sarajevo, Astra Film Sibiu, One World Romania

🎬 Silenced Tree / Walnut Tree / Ceviz agaci / Nucul (r. Faysal Soysal | 2020)
(sâmbătă, 20 mai, 17:30)

Hayati e scriitor și suferă nu doar de o criză de inspirație, ci și de un impas în căsnicie. Se încăpățânează să salveze un nuc uscat din grădina casei părintești și pe măsură ce sapă în trecut și cercetează cauza morții tatălui său, devine tot mai confuz și mai singuratic.

*selecționat la Istanbul

🎬 Love Is Not an Orange / Iubirea nu e o portocală (r. Otilia Babara | 2022)
(sâmbătă, 20 mai, 20:00)

În anii ’90, femeile din Republica Moldova au început să plece în străinătate, ca să-și poată întreține familia. Treptat, timpul și distanța iau forma pachetelor care trec granița: mamele trimiteau cutii cu mâncare și cadouri la care puteai doar visa în acele vremuri și primeau în schimb casete video (VHS) cu copiii lor. Folosind doar imagini de arhivă („brutul” a constat în peste 100 de ore de filmare), regizoarea surprinde fragilitatea unor legături de familie prin ochii unei generații de mame și fiice obligate să trăiască singure. Dilema principală de atunci, dragoste părintească vs. securitate financiară, e încă prezentă printre noi.

*selecţionat la DOK Leipzig, One World Romania

🎬 Kurak gunler / Burning Days (r. Emin Alper | 2022)
(duminică, 21 mai, 17:00)

Emre, un procuror tânăr și conștiincios, tocmai a fost detașat într-un oraș mic afectat de conflicte legate de alimentarea cu apă și de scandaluri politice. La început este primit călduros, dar apoi este antrenat din ce în ce mai mult în interacțiuni tensionate și implicat în politica locală, împotriva dorinței sale. Atunci când Emre se împrietenește cu proprietarul ziarului local, presiunea crește în urma unor zvonuri scandaloase.

*laureat cu un “Oscar” european la cea mai recentă ediție de a premiilor Academiei Europene de Film
*finalist al Premiilor LUX 2023
*selecționat la Cannes, Tallinn, Rotterdam

🎬 Para:dies / Para:dis (r. Elena Wolff | 2022)
(duminică, 21 mai, 19:30)

Jasmin și Lee se mută înapoi la Anif, în zona rurală a Salzburgului. Amira le însoțește și le filmează relația, devenind treptat parte dintr-o constelație complicată à trois.

Festivalului Filmului European mai propune anul acesta la Botoșani spre vizionare și filmul Hyperland. Mai multe detalii pe ffe.ro.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene: Ambasada Bulgariei, Goethe-Institut, Ambasada Republicii Moldova, Institutul Yunus Emre – Centrul Cultural Turc, Parlamentul European / Premiul LUX.

Parteneri media locali: Botoșăneanul, Monitorul de Botoșani, Viva FM

CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2023.

One thought on “Festivalul Filmului European 2023 la Botoșani, cu intrare libera | 18-21 mai (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *