Festivalul Filmului European 2023 la Gura Humorului, cu intrare libera | 19-21 mai (VIDEO)

Festivalul Filmului European a doua oară la Gura Humorului

Festivalul Filmului European (FFE) revine la Gura Humorului și se desfășoară timp de 3 zile, între 19-21 mai, la Casa de Cultură Gura Humorului.

Intrarea este liberă!

Ediția locală FFE de la Gura Humorului e precedată de cele similare de la Timișoara și Oravița, precum și de cea extinsă de la București.

Ediția de la Gura Humorului este realizată cu sprijinul: Primăria Municipiului Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului, Asociația Cine Cultura.

FFE vine cu o selecție de filme europene, curatoriată de Cătălin Olaru, directorul artistic al acestei ediții.

🎬 Apropierea / Too Close (r. Botond Pusok | 2022)
(vineri, 19 mai, 19:30)

Andrea este mamă a doi copii și oaia neagră a sătucului transilvănean în care trăiește. Curând aflăm motivul acestei ostilități: comunitatea face front comun în favoarea fostului partener al Andreei, fiul preotului local, aflat la închisoare pentru abuzul fiicei ei din căsătoria precedentă. Când bărbatului i se scurtează pedeapsa, acesta încearcă să-și contacteze fiul, născut după evenimente și care locuiește cu mama și sora lui vitregă.

*selecționat la Sarajevo, Astra Film Sibiu, One World Romania

🎬 Tunturin tarina / Tale of the Sleeping Giants / Povestea uriașilor adormiți (r. Marko Rohr | 2021)
(sâmbătă, 13 mai, 16:00)

Filmul pleacă de la un mit străvechi, despre ceva ce a avut loc cu miliarde de ani în urmă, în epoca în care au fost creați primii munți de pe Pământ, martori ai originii lumii și ai catastrofelor de la începuturile lumii. Încet, munții s-au mutat mult în Nord cu plăcile tectonice. De-a lungul anilor, vârfurile munților s-au erodat și rădăcinile străvechi au ieșit la suprafață. Aceste rădăcini sunt marile fjelluri (ghețari scandinavi) din Laponia – cei mai vechi munți din lume – care arată ca niște uriași adormiți.

🎬 Kurak gunler / Burning Days (r. Emin Alper | 2022)
(vineri, 19 mai, 17:00)

Emre, un procuror tânăr și conștiincios, tocmai a fost detașat într-un oraș mic afectat de conflicte legate de alimentarea cu apă și de scandaluri politice. La început este primit călduros, dar apoi este antrenat din ce în ce mai mult în interacțiuni tensionate și implicat în politica locală, împotriva dorinței sale. Atunci când Emre se împrietenește cu proprietarul ziarului local, presiunea crește în urma unor zvonuri scandaloase.

*laureat cu un “Oscar” european la cea mai recentă ediție de a premiilor Academiei Europene de Film
*finalist al Premiilor LUX 2023
*selecționat la Cannes, Tallinn, Rotterdam

🎬 Love Is Not an Orange / Iubirea nu e o portocală (r. Otilia Babara | 2022)
(sâmbătă, 20 mai, 20:00)

În anii ’90, femeile din Republica Moldova au început să plece în străinătate, ca să-și poată întreține familia. Treptat, timpul și distanța iau forma pachetelor care trec granița: mamele trimiteau cutii cu mâncare și cadouri la care puteai doar visa în acele vremuri și primeau în schimb casete video (VHS) cu copiii lor. Folosind doar imagini de arhivă („brutul” a constat în peste 100 de ore de filmare), regizoarea surprinde fragilitatea unor legături de familie prin ochii unei generații de mame și fiice obligate să trăiască singure. Dilema principală de atunci, dragoste părintească vs. securitate financiară, e încă prezentă printre noi.

*selecţionat la DOK Leipzig, One World Romania

🎬 Bozkir / Steppe / Stepa (r. Ali Ozel | 2019)
(sâmbătă, 20 mai, 17:30)

Satul în care trăiește Ahmet trebuie mutat pentru a face loc unui baraj. El nu vrea să-și părăsească locuința și mai ales soția îngropată în grădina casei, în pofida încercărilor disperate ale nepoților săi. În cele din urmă, aceștia îi cer ajutorul lui Harun, fiul cu care nu a mai vorbit de ani de zile. Timpul se scurge, iar tatăl și fiul trebuie să găsească o cale pentru a îndrepta greșelile trecutului și pentru împăcare.

🎬 Willo’theWisp / Fogo-fatuo (r. Joao Pedro Rodrigues | 2022)
(sâmbătă, 20 mai, 20:00)

De pe patul de moarte, Alteța Sa Regală Alfredo, rege neîncoronat, își amintește de perioada când era tânăr și visa să devină pompier. Întâlnirea cu instructorul Afonso, de la brigada de pompieri, deschide un nou capitol în viața celor doi tineri devotați dragostei și dorinței, pe fundalul căutărilor lui Alfredo legate de statutul lui.

*selecționat la cea mai recentă ediție a “Oscarurilor” europene,  premiile Academiei Europene de Film
*finalist al Premiilor LUX 2023
*selecționat la Cannes, Toronto, Mar del Plata, Rotterdam

Festivalului Filmului European mai propune anul acesta la Gura Humorului spre vizionare și filmul Femeia pe acoperiș. Mai multe detalii pe ffe.ro.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene: Ambasada Finlandei, Ambasada Republicii Moldova, Institutul Polonez, Institutul Yunus Emre – Centrul Cultural Turc, Parlamentul European / Premiul LUX.

Parteneri media locali: TVR Iași, Radio Iași, Monitorul de Suceava, Impact FM, Radio AS Suceava, Crai nou

CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2023.

One thought on “Festivalul Filmului European 2023 la Gura Humorului, cu intrare libera | 19-21 mai (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *